Log in

View Full Version : Aftertouch

Boskovic
30-07-2003, 04:35 PM
Ima li strucnjaka medju vama da objasni aftertouch funkciju na MIDI kontrolerima, cemu sluzi kakve sve prakticne primjene ima?

AVaX
31-07-2003, 01:59 AM
Aftertouch....
Pa sam naziv ti dosta govori.
Ako imas klavijaturu sa ovom funkcijom, onda imas mogucnost da jacim (dubljim) pritiskom na dirku aktiviras dodatne funkcije.E sad, to sve zavisi od klavijature, ali recimo da tako mozes da izvedes pitch bend, modulation menjas cut off i jos mnooogo stvari.
Opet kazem sve zavisi od instrumenta.
Aftertouch se ,kao i sve drugo, salje MIDI vezom, tako da to i tvoj sekvencer snima, pa mozes kasnije da editujes.
Ipak, ne bih ti preporucio da pevise kazis svoju klavijaturu, jer ovo je jedna od osetljivijih funkcija klavijature...

Boskovic
31-07-2003, 04:30 AM
Hvala AVAX-e!

Ja znam kako AT teorijski radi ali me takodje zanima u kakvim sve slucajevima mu ljudi nalaze primjenu.

puRe
31-07-2003, 11:51 AM
Hvala AVAX-e!

Ja znam kako AT teorijski radi ali me takodje zanima u kakvim sve slucajevima mu ljudi nalaze primjenu.

Recimo, ja na Nordu stavim da mi aftertouch bude vibrato. A mislim da se sve to relativno lako moze izvesti na bilo kom sempleru.

dr.Ru
03-08-2003, 08:44 PM
Da, ljudi ga obicno stavljaju na vibrato...... Purator je u pravu: sempler ga moze fino odraditi. Ja ga licno koristim za filtraciju, ali to je stvar licnog izbora

evgenije
13-08-2003, 03:50 AM
...samo bih dodao kratko da drug bolje skapira...aftertouch je kontroler kao i svi drugi recimo kao modulation ili kojesta slicno i na njega, u zavisnosti od instrumenta, je moguce asajnirati vecinu parametara koje drndas po svom sintu...