Log in

View Full Version : EQ

Eon
10-07-2003, 12:08 AM
Ehhhh........

Ovo jeste jedna od stvari o kojoj se mogu "snimiti filmovi" jer upravo eq pored mnogih produkcijskih "anomalija" cini muziku nezamenjivom u smislu nelinearnosti i razlicitosti svake individue.

Interesuje me da li Eq koristite pre ulaska zvuka u mixer....u mixu....posle mixa....pri masteringu.....koje sve Eq koristite 4 band....8 band.....24 band i kakve vise Eq volite i zasto parametric.....graphic.....cemu sluzi razne opcije kao naprimer.....low cut.....high cut......notch......high pass....low pass.....imate li eksterni eq i koja je razlika u samom radu...itd.itd.itd.

Napomena:ne morate odgovoriti na sva pitanja :wink:

dr.Ru
11-07-2003, 06:28 PM
Ogromna tema.
EQ je uzasno slobodan u lancu. Zavisno od svrhe, stavljam ga tokom tracking-a, mixa i masteringa. Na zalost, koristim softverski EQ, ali tu se barem trudim da bude kvalitetan. Koristim Waves paket jer mi se on cini najboljim. U principu, sto je losiji EQ, to je izvestacenost zvuka veca. Vidjao sam eksterne EQ od 6000eura i nema sumnje da su odlicni.
Sto se glavnog pravila tice, po meni ono glasi:
Nikada ne koristi EQ da bi pojacao odredjeni spektar, vec iskljucivo da bi smanjio onaj sto smeta

Dakle, ako hocu da istaknem visoke, nikada ih ne pojacavam na EQ, vec smanjujem srednje i basove.
Ovo pravilo nije moje.... ja sam ga samo usvojio i mislim da je ispravno.
Ipak, imam na umu da je svako koriscenje EQ, zapravo, degradacija osnovnog signala, te se trudim da ga koristim samo kad je neophodan. To znaci: za sint je svejedno, digitalne uredjaje takodje.... ali analogni signal, poput mikrofona, tu treba odraditi sve da bi se EQ izbegao, a koristiti ga tek na kraju. Pre cu promeniti mic, njegov polozaj i tehniku snimanja, a akko ne pomogne, onda ukljucujem EQ.
EQ u mixu je poslednji ocajnicki pokusaj..... Uvek EQ u trenutku snimanja, sto manje u mixu..... A mastering kao sredstvo za poliranje, tu stavljam jos manje EQ-a...... maximalno 1db.

SandRob
11-07-2003, 07:03 PM
nikad ne reci "nikad" ;) .... a ni "uvijek" :roll:

Eon
12-07-2003, 01:28 AM
Eh....ja sam u eq video osecaj sposobnosti da se igras sa muzikom.
Njihova fleksibinost je uvek pri ruci i to je jedna od stvari koje volim kod muzike.
Istina je da se nikada ali nikada ne treba prenaglasavati eq u smislu pojacavanja,i da se uvek ali uvek treba prvo skinuti frekvencija pa onda dodati,ako je potrebno,ali ima izuzetaka i naravno to je individualna stvar.
Naime ja licno cesto ali cesto(salim se naravno samo jednom sam mislio cesto).....koristim pojacavanje eq na oko 1 khz jer mislim da je upravo frekvencija pozitivno razarajuca za dance muziku a mozda i za neku drugu :D .
Kontra tome volim da skidam 300 hz za kick i 500 za bass a za ostale zvukove radim tako sto resavam kombinacije njihovih preklapanja...i naravno oduzimam gde god je potrebno
Sve eq radim na Pulsarovom preteranom od cokolade i slaga sa jagodama STM2448 Mixeru koji je stvoren za POJESTI zvuk SAZVAKATI GA i ISPLJUNUTI u preteranom obliku(moracu da napisem tekst nesto me krenula ova poezija) :D
U masteringu malo ali vrlo retko iskoristim neki wavesov eq ili steibergov ali stvarno retko jer sam u principu zadovoljan mixom.

dr.Ru
12-07-2003, 11:31 AM
U tome jeste lepota EQ-a. On dozvoljava teoriju: koliko ljudi - toliko cudi. Naravno, i Sandro je upravu: ne treba biti iskljuciv i izbegavati boostovanje EQ-a. Danas se muzicki pravci ne razlikuju samo po formi muzike, vec i po nacinu produkcije :!: :D

Eon
28-07-2003, 10:48 AM
Da li ste koristili Free filter pri masteringu kao pomocni detalj..

Naime...sluzi kako bi se preslikao eq sa kvalitetne i slicne stvari na vasu
Primer...zavrsite stvar i uzmete neku vama savrsenu od nekog producenta na slicnom bpm i slicnog koncepta stavite save na free filteru i pustite najjaci deo stvari jedno 30 sekundi..
imate opciju paste i eq se preslika na vasu stvar..
Inace ako se ne postupi kako treba moze se unistiti vasa stvar ali precizno se moze odrediti posle pastovanja 24 grafickim eq na free filteru sta zelite sa maste pesme i kkoliko toga

Odlicna je ovo stvar 8)

SandRob
28-07-2003, 10:56 AM
free filter je, nazalost, zaosta u razvoju.
danas to (i ne samo to) puno bolje radi voxengo curve eq (http://www.voxengo.com/curveeq)8)

Eon
28-07-2003, 11:00 AM
Verovatno sam i ja negde zaostao u razvoju :D :oops:
Hvala sandrob na informaciji 8)

dr.Ru
03-08-2003, 09:17 PM
free filter je, nazalost, zaosta u razvoju.
danas to (i ne samo to) puno bolje radi voxengo curve eq (http://www.voxengo.com/curveeq)8)

Da, da.... ljudi, voxengo najbolje radi te stvari. Definitivno daje najjaci rezultat. Preporuka :!:

idvi
07-09-2003, 06:59 AM
Nisam radio jo? ni?ta sa voxengom sa free filterom sam po neki puta skidao neke ferkvencije a imam oba softa.
Molio bih te da mi objasni? rad sa voxengom ukratko .
Ono da mo?e? odre?eni eq snimiti na nekoj matrici te ga kao present koristiti u voxengu.Ako sam dobro shvatio i ako sam uop?e shvatio :?: :idea: hvala

SandRob
12-09-2003, 10:55 AM
voxengo bolje zvuci i precizniji je od free filtera jer radi neovisno o jacini signala.
postupak je jednostavan.
1. otvoris voxengo curve eq u wavelab ili neki drugi slicni program
2. pustis stvar (source) i pritisnes slovo C.
3. nakon nekoliko sekundi pritisnes slovo S (source song je skeniran)
4. pustis stvar koju masteriziras (destination) i pritisnes slovo M
5. nakon nekoliko sekundi pritisnes S (destination song je skeniran)
6. krivulja koja pokazuje frekvencijske razlike izmedju 2 pisme, moze se podesavat sa dvije strelice (trokutici ispod slova C i M) ili manulano.

curve eq ima i dodatne mogucnosti :roll:

idvi
22-09-2003, 12:17 AM
Fala Sandro, stvarno prava stvar.
Nego kad si tak dobar ajde molim te reci mi koji declickeri i dess-eri
su naj bolji,tako da rade svoj posao a da ne mjenjaju sliku.
Naime trebam filtrirati jedan dugi spiker file(samo glas)a nede mi se ba? korak po korak a nebih htio da mi se ru?i slika.Ima puno mljackanja , sss i cc.Probo sam u "Cool editu"sa njegovim p. eq
mozes odlicno podesit Q-vrijednosti tako da izoliras tocno ferkvenciju koja smeta.Ali..to u?asno sporo ide. Pozdrav svima!

MACI
22-09-2003, 07:55 AM
Posto vidim da je stvar OK zna li ko gdje mogu skinuti FUll Voxengo CurveEQ VST?

Pozdrav

SandRob
22-09-2003, 09:15 AM
Fala Sandro, stvarno prava stvar.
Nego kad si tak dobar ajde molim te reci mi koji declickeri i dess-eri
su naj bolji,tako da rade svoj posao a da ne mjenjaju sliku.
Naime trebam filtrirati jedan dugi spiker file(samo glas)a nede mi se ba? korak po korak a nebih htio da mi se ru?i slika.Ima puno mljackanja , sss i cc.Probo sam u "Cool editu"sa njegovim p. eq
mozes odlicno podesit Q-vrijednosti tako da izoliras tocno ferkvenciju koja smeta.Ali..to u?asno sporo ide. Pozdrav svima!
mljackove ti je nabolje skinut manualno, ali pazi da ne pretjeras, pa da zvuci neprirodno, jer posli mljaca dolazi dah, koji bi se (vjerojatno) treba cut!
ja koristin deeser od wavesa.
za restauraciju (click, cracle, hum, noise) su meni takodjer najbolji wavesi.

Boskovic
23-09-2003, 12:09 AM
Svasta, ,mora da sam poludio???
Sandro forsira Waves??
Da, da ..poludio sam.

Hmm, josh da Diviner pljune na Reaktor i pocne da snima zive gitare na Tascamu :lol:

AVaX
23-09-2003, 01:07 AM
Sto se glavnog pravila tice, po meni ono glasi:
Nikada ne koristi EQ da bi pojacao odredjeni spektar, vec iskljucivo da bi smanjio onaj sto smeta

Dakle, ako hocu da istaknem visoke, nikada ih ne pojacavam na EQ, vec smanjujem srednje i basove.
Ovo pravilo nije moje.... ja sam ga samo usvojio i mislim da je ispravno.

Ovo je zbog toga sto se pri pojacavanju odredjene frkvencije, okrece faza signala.Medjutim, danas to nije tesko ispraviti jednostavnim clickom na phase reverse.Tako da se ovog pravila treba ali ne mora pridrzavati...

SandRob
23-09-2003, 07:08 AM
Svasta, ,mora da sam poludio???
Sandro forsira Waves??
Da, da ..poludio sam.

Hmm, josh da Diviner pljune na Reaktor i pocne da snima zive gitare na Tascamu :lol:

he, he... iskreno, wavesov deeser je jedini kojega iman instaliranega, a koristin ga 1 put u 100 godina.
wavesov restauracijski paket stalno koristin, kad presnimavan stare ploce ili kad glancam neke sampleove.
ako se ne varan, u onoj "prepirci" sa divineron san napisa da je restauracijski paket odlican. :roll:

kVu
23-09-2003, 12:09 PM
Sto se tice EQ-a, potpuno se slazem sa rumskim, s tim sto pri masteru, zavisno od snimka, se mogu dizati odredjene frekvencije cak i preko 5db, ukoliko je mix loshe odradjen npr. ALI SAMO u slucaju ako koristite neku zaista dobru spravu kao sto sam ja imao prilke da cujem EQ na Focusrite ISA220 Producer Pack... Softverski to da se radi nikako...