View Full Version : MIKROFONI-NEUMANN,AKG,RODE ILI NESTO SASVIM DRUGO
bushavko
07-07-2003, 01:17 AM
MOLIM VAS ZA POMOC.
arados
07-07-2003, 01:22 AM
Naravno, Neumann.
idekius
07-07-2003, 03:55 AM
Sve zavisi zasta ti treba... i za koga ti treba... Ne mora da znaci da je najskuplji i najbolji. Tj. posto pretpostavljam da uzimas za glas, onda u principu sto skuplji kondenzatorski mikrofon, to bolje. Sigurno da neces da pogresis sa recimo Neumanom U-87, AKG C-414... Ako neces toliko para da ulazes u mic. najjevtinija varijanta ti je Beringer B-2, ali ne zaboravi da ti za kondenzatorca treba mic. preamp! L&M (elem), ako mic. uzimas za sebe licno, odaberi ga po svom glasu. Tu se primenjuje ono da nije najskuplji najbolji. Jos nesto! Po nekim mojim iskustvima obican dinamicki shure SM 58 u uslovima sobnog snimanja radi bolje nego dobri kondenzatorski mikrofoni jer nece da uhvati reverbaciju sobe, a ni zveckanje posudja iz kuhinje :-))) Ali za tebe verovatno ta teorija ne vazi posto pretpostavljam da trazis profi spravu.
SandRob
07-07-2003, 09:26 AM
rode ntk (http://www.rodemicrophones.com/specsntk/index.html) i tl audio fat2 (http://www.fat-man.co.uk/pages/fat_2.htm) je, po meni, izvrsna pro-kombinacija za malu lovu.
s ovim mikrofonom se sigurno neces zajebat!
naravno, posotoji jos bolje, ali za to ces morat iskesat puno vise love.
dr.Ru
07-07-2003, 12:04 PM
Ako podjemo od osnovne podele na dinamicke i kondezatorske, onda je moj predlog:
dinamicki > shure sm 58
Jeftin a najbolji. Koristi se svuda, u svakom studiju. Dinamicke koristis kada stavljas mic na amp da bi snimio gitaru.... i mnogo drugih primera.
kondezatorski > sa velikom diafragmom. Sa njima snimas vokale. Postoji mnogo varijanti, a koriste se samo u studiju. Dok dinamicke mozes i za live nastup, ove druge ne.
Neuman je najskuplja varijanta, kvalitet ocigledan..... ali, moja preporuka su sledece firme:
AKG, Rode, Audio Technica... mozda i Behringer B-2.
Zato sto nisu toliko skupi, u rasponu do par stotina eura.... Naravno, i to je skupo, ali poenta je sto daju naj kvalitet za tu cenu. Uz dobru tehniku, neces ni osetiti razliku izmedju njih i Neumana. Vrede koliko i kostaju, dok Neuman vredi manje od svoje cene.
Izbor je tvoj, jer Rode ne zvuci kao AudioTechnica.... obe firme zasluzuju cistu 10, ali, naprosto su razliciti.
Mozda ti ovaj *.pdf pomogne oko izbora, odlican tutorial za namenu mikrofona:
http://www.m-audio.com/record_now_pdf/Record_Now_Mic.pdf
Moja preporuka: Audio Technica AT4040 ili AT4030 ili Rode NTK
--------------------------------
Ipak, imaj u vidu, da je mic preamp mozda jos bitniji element. Ako imas Neuman mic, i recimo Behringer mixer sa pretpojacalom na kanalu, dobices sranje zvuk...... mnogo losiji od varijante: plasticni no name mic i dobro mic preamp poput RME OctaMic......
Budget varijanta pretpojacala koja daje toplinu, cist i kristalni zvuk, bez trunke shuma i visok kvalitet:
preporuka: M-audio DMP3 (oko 200 eura), RME QuadMic/OctaMic, FMR.........
sve su to sjajne sprave koje vredi imati i biti sretan do kraja zivota.
----------------
Naravno, postoje i pretpojacala od 5000eura po kanalu..... ali da li su potrebna za kvalitetni home recording???
SandRob
07-07-2003, 12:34 PM
Ako podjemo od osnovne podele na dinamicke i kondezatorske, onda je moj predlog:
dinamicki > shure sm 58
Jeftin a najbolji. Koristi se svuda, u svakom studiju. Dinamicke koristis kada stavljas mic na amp da bi snimio gitaru.... i mnogo drugih primera.
za el. gitaru preko zvucnika od pojacala, a narocito za snare - sm57, a ne sm58 :roll:
za kick: akg-d12 (vise se ne proizvodi) ili akg-d112 ili electrovoice-nd868
toms: sennheiser md421 (za njega kazu da je najbolji dinamicki mic na svitu, ali je preskup)
stereo tehnike (na bubnju i inace) i ac. gitare: akg-c414 (2 kom)
Boskovic
07-07-2003, 12:56 PM
Shta mislite o Antares Microphone Modeler-u?
dr.Ru
07-07-2003, 02:49 PM
za el. gitaru preko zvucnika od pojacala, a narocito za snare - sm57, a ne sm58 :roll:
da, da... u pravu si.
Za ozvucavanje bubnja ne znam, jer sam uvek radio sa sample bubnja.... nikad nisam snimao zivi bubanj, pa se nisam preterano interesovao koji mic idu za to. Ali to sto predlazes, deluje kao dobra i proverena varijanta.
Nisam stigao da ga probam, a kao sto znas, prodao sam comp i trenutno nemam mogucnosti za tako nesto. Ono sto znam je da je pobrao mnoge nagrade (TEC, KB, FM........), mnogi ga hvale, jer je dobro odradio simulaciju odredjenih mikrofona. Isto tako, ima jako siroku paletu izbora mikrofona.... da ne verujes :!:
arados
07-07-2003, 05:25 PM
Upamti!
Cijeli niz od snimanja do kraja projekta (recording), pocinje
upravo od mikrofona.
Ako je on kvalitetan, onda i ono iza njega dobija kvalitetu,
dobija materijal za obradu.
Ali, ako je u samom startu to nakaradno, zaboravi kvalitetu.
Ne postoji preamp niti Compressor na svijetu koji ce od "******"
napraviti pitu.
Zato tu nemoj skrtariti!!!
Tebi treba pomoci u odabiru tako da ti mi koji imamo neke od tih sprava prenesemo i !!!DOBRA I LOSA!!! iskustva u radu sa
svojim uredjajima.
U mene je RODE NTV - lampas mikrofon - novcana klasa do 700-800 eura. Spojen na TLAudio Voice Processor 5051 - takodje lampa.
Ono sto sam ja do sada radio bila su dva projekta sa muskim vokalima, i u jednom sam imao i zenski.
Meni je bolji dojam ostavio na zenskom vokalu, ali pazi!
Kao sto mi je Sandro napisao (on ima istu kombinaciju), zavisi sta se nalazi pred mikrofonom:
- pjevac koji zna ophodit se sa mikrofonom i
- samouvjereni galamdzija koji ti zauzme jednu ruku (za smirivanje pikova)
Probao sam isti mikrofon ustekati na PreAmp M-Audio delta Studio:
- zvuk je stvarno dobar, ali ne dise kao na externi PreAmp, ima malo
manju sirinu,
Ja svoj mikrofon cak zavrtim malo i u stranu da ga galamdzije ne biju direktno glasom (off axis tehnika), bude ravnomjerniji vokal.
Ne stavljam mnogo kompresije (za nju imas uvijek vremena, ako je stavis prilikom samog snimanja, poslije se ne mozes vratiti).
Mozda bih i ja uzeo Neumanna 87, ali mi je tada bio preskup.
Zato sam otisao na varijantu sa RODE NTV.
Uglavnom, nisam nezadovoljan sa njim.
U toj novcanoj klasi bih ga preporucio.
Eto ga.
Pozdrav cijelom forumu.
SandRob
07-07-2003, 06:00 PM
slazen se sa aradosom 100%.
imam 2 komada rode ntv i 2 komada tl audio vp5051 i tu kombinaciju koristim za vecinu snimanja.
mislim da se rode ntv vise ne proizvodi, a umisto njega je sad na trzistu rode ntk i moze se nac za oko 550?, sto je nevjerojatno mala lova za mikrofon te kvalitete (ja sam svojevremeno ntv plati preko 2000dm).
naravno da svaki glas ili instrument nece zvucat jednako dobro na svakom mikrofonu - zbog toga svjetska studija imaju cili arsenal mikrofona, preampova i compressora, ali to je za nas naucna fantastika.
Rode NTK + Focusrite Voicemaster Pro (moja kombinacija) :D
Tu kombinaciju koristim za glas.
dr.Ru
07-07-2003, 08:44 PM
Koliko kosta tl audio vp5051 i Focusrite Voicemaster Pro kada se u nasim krajevima kupuje?
Koliko kosta tl audio vp5051 i Focusrite Voicemaster Pro kada se u nasim krajevima kupuje?
Focusrite Voicemaster Pro kosta 38.000 u Artistu. Koliko ja znam, ostao je jos samo jedan komad :)
SandRob
07-07-2003, 09:55 PM
ja sam zadovoljan sa vp5051, ali da danas kupujem, sigurno se ne bih odlucio za njega.
naime, vp5051 ima gate/expander i eq koje nikad ne koristim, pa bih za istu lovu odabrao neki drugi model bez tih funkcija, sa preciznijom attack/release kontrolom i obavezno sa soft/hard knee kontrolom.
nazalost, nemam prilike bas slusat i usporedjivat, pa bi se kod odabira vjerojatno najvise vodio preporukama. :?
bushavko
08-07-2003, 12:13 AM
HVALA RUMSKI NA ONAJ POUCNI PDF.
MISLIM DA JE IPAK NEUMANN PRAVI IZBOR ZA MENE JER CU DA SNIMAM ISKJUCIVO VOKALE A ZA INSTRUMENTE UZECU NEKI AKG
C-2000 ILI C-3000.
HVALA SVIMA NA SAVETIMA.
idekius
08-07-2003, 04:39 AM
Rekao bih da mic modelar radi dobro, ali nije bas carobni stapic. Cini mi se da moze da uradi da neki kvalitetan mic jednog proizvodjaca, zazvuci sa schmekom nekog kvalitetnog mikrofona drugog proizvodjaca, ali ne moze da ucini da se neki plastikaner cuje kao neuman, akg i sl. To je cisto moje misljenje i pitanje je da li je tako kako sam rekao jer covek oko takvih finesa caskom utripuje i umisli nesto.
SandRob
08-07-2003, 07:57 AM
HVALA RUMSKI NA ONAJ POUCNI PDF.
MISLIM DA JE IPAK NEUMANN PRAVI IZBOR ZA MENE JER CU DA SNIMAM ISKJUCIVO VOKALE A ZA INSTRUMENTE UZECU NEKI AKG
C-2000 ILI C-3000.
HVALA SVIMA NA SAVETIMA.
bravo! sa neumann-om se sigurno neces zajebat. 8)
ja imam akg c3000 i pored ntv-a samo mi kupi prasinu. zato bih ti (uz neumana) preporucio jedan shure sm57 i mached pair akg-c414 sa jednim dobrim stereo preampom. uf, uf, uf... to bi bilo idealno :roll:
Mogli
08-07-2003, 04:00 PM
Naisao sam na citav lager AKG Solid Tube mikrofona po ceni od 550eur. Pogledao sam u katalogu i vidim da kosta 799eur, pa me interesuje vase misljenje o tom mikrofonu. On ide uz svoje napajanje jer ima lampu u sebi, plus nosac H100 i 5m kvalitetnog kabela i sve to u srebrnastom koferu. Deluje mi mocno, ali ne znam da li je to dobar izbor. Ima li neko neka iskustva sa njim? Behringerov mikrofon B2 naspram njega deluje kao igracka, a njegov nosac kao da su pravili kinezi. Normalno, najvaznije je kako on radi.
dr.Ru
08-07-2003, 07:53 PM
ukratko: ja bih ga kupio po toj ceni bez razmisljanja. Dobar je to lampas..... da mi sad treba mic
http://www.skymusic.co.yu/studio_radio/slike/solidtube.jpg
MilTon
27-07-2003, 10:01 PM
Ljudi,
Ja sam radio albume pre par godina sa NT-1 i to radi sasvim OK.
Sada imam NT-2 u kombinaciji sa TL-Audio 5050 i sasvim sam zadovoljan. Jeftino, bre!
Mozda bih kupio NTK, ali nisam siguran da bih dobio neki narociti napredak u produkciji. Radije bih uzeo UAD-1, nekako mi fali onaj Pultec!
Pozdrav svima!
Pedja
27-07-2003, 10:50 PM
Da li je neko probao kombinaciju AKG i Behringer? Ja koristim mikrofon AKG C 4000B sa Behringer ULTRAGAIN i Behringer Tube Composer T1952 i sasvim sam zadovoljan :)
dr.Ru
03-08-2003, 08:38 PM
Da li je neko probao kombinaciju AKG i Behringer? Ja koristim mikrofon AKG C 4000B sa Behringer ULTRAGAIN i Behringer Tube Composer T1952 i sasvim sam zadovoljan :)
Dobrodosao Pedja :!:
Izvini zbog kasnijeg odgovora, bio sam na moru :D
Pogotovo mi je drago kad vidim nekog novog na Forumu koji popunjava pomalo zapostavljene subForume tipa "instrumenti i studijska oprema"...... Zato se radujem tvom dolasku :!:
Da, ja sam imao priliku da isprobam upravo kombinaciju koju si naveo..... i ocenio bih je sasvim kvalitetnom i odlicnom ustedom novca. AKG C 4000B je odlican mic i u kombinaciji sa Behringer Ultragain daje dobar rezzultat.... mozda malo vise visokih, ali to je moje subjektivno.... Ipak, ovo ne smatram kao manu. Ipak, za bolji mic preamps treba dosta iskustva da bi se isplatila njegova kupovina...... Na opisanoj kombinaciji, ja bih se licno zadrzao :!:
Pedja
03-08-2003, 10:53 PM
AKG C 4000B pa Behringer ULTRAGAIN i na kraju malo topline (warmth) lampi iz Behringer Tube Composer-a :)
Tiki the Boyler
27-08-2003, 08:23 PM
Slozio bih se sa nekim "od gore" da izbor mikrofona zavisi od njegve namjene! Mislim koja je logika riknuti 5000 za mikrofon i preamp, a onda to strpati na HDD recorder?!
U mom potkrovlju se super snalaze: nekoliko SM-58, SM-57, te Beyerdinamic Opus 65 (uglavnom za bas bubanj), a o kondenzatorskim mikrofonima jos ne mogu da razmisljam...
Nego... Pitam se sad sto ja vama uopste ovo tupim, kada ste vi ves stigli do odgovora?!?!
Sto se tice mic-ova, AKG u nekoj nizhoj klasi nikako, pa cak ni SolidTube. Imao sam priliku da radim sa njim i NIMALO mi se ne dopada. Neumann uvek, a ako se nema para, mislim da je mnogo bolja varijanta neka Roda, ili Audio Technic-a... poz...
Pedja
17-09-2003, 06:45 PM
Sto se tice mic-ova, AKG u nekoj nizhoj klasi nikako, pa cak ni SolidTube. Imao sam priliku da radim sa njim i NIMALO mi se ne dopada. Neumann uvek, a ako se nema para, mislim da je mnogo bolja varijanta neka Roda, ili Audio Technic-a... poz...
Koliko sam primetio, Oliver Dragojevic je na zadnjem albumu snimanom u Italiji pevao na Solid Tube-u, a produkcija je izuzetna. Ako se Solid Tube koristi u nekim jacim studijima u Italiji, zasto ga izbegavati kad je to dobar i kvalitetan mikrofon ?
Ja imam mikrofon AKG C4000B, a licno sam koristio-snimao sa legendarnim Neumann-om(U87). NEUMANN jeste IME i ima izuzetne mikrofone i kvalitet ali ne mislim da ga sad treba dizati u nebo, a sve ostale omalovazavati. AKG mikrofoni su, po meni, dobri mikrofoni, a pogotovo ako se uzme u obzir odnos cena/kvalitet.
Dobro, jeb'ga... Ovo je vec moje subjektivno mishljenje. I ja sam se nosio mishlju da kupim AKG C3000B ili C4000B, mada kad sam cuo SolidTube, jednostavno mi se nije dopao. Sada razmishljam o nekoj Audio Technic-i. Kakva su vam iskustva sa ovim mikrofonima ?
Pedja
18-09-2003, 09:44 AM
Ja sa Audio Technicom nisam nista probao, tako da neznam o njoj nista, pa ne mogu da ti dam savet. Mozda ti Sandro moze pomoci posto je veoma iskusan po pitanju mikrofona.
Evo sta misli Rumski
Moja preporuka: Audio Technica AT4040 ili AT4030 ili Rode NTK
--------------------------------
Ipak, imaj u vidu, da je mic preamp mozda jos bitniji element....
Hmm. Audio Technica 4040 je veoma jeftin mikrofon, pa se plashim da nije bas nesto posebno (ocu mnogo muzike za manje para ;) )... Zasto niko ne pominje studijske shurke... npr. KSM32, izgleda lepo, a u SOS-u su dali maximalnu ocenu za njega...
Jadran
18-09-2003, 08:43 PM
Ja imam SHURE KSM-27 i prezadovoljan sam sa njim a platio sam ga 290$ Izuzetno kvalitetan mic.
Dakle, sta uzeti ? audio Technica 4040 ili Shure KSM27 ili KSM32... Treba mi za ozbiljno snimanje vokala i akustichnih instrumenata. Nije mi problem da pljunem i malo vishe kinte ako treba za neki bolji...
Da se nadovezem. Malopre sam bio kod ortaka i pomenuo mi Groove Tubes mic-ove (model G66) i Audio Technica 3035... Uglavnom, vozao se covek po inostranstvu i iskusan je producent... Oba su zaista fenomenalna i odlicna investicija. Dakle, moj izbor ce pasti na jedna od ta dva... Ako nadjem GT, cini mi se da cu njega uzeti...
Arthur
18-02-2004, 12:38 AM
Senhaiser 421 je stvarno zakon i za mnogo vise, ali narocito za snimanje drvenih udarackih izvora - tomovi i sve tome slicno. Sto se shure-ta tice, i za 58 i za 57 bi preporucio beta verziju, mada je moguce da ste na njih i mislili?
Goran
28-02-2004, 03:35 AM
Audio Technica 3035....odlican....bio je u rangu cijena sa C3000 ali radi MNOGO bolje od njega.......pitaj Bassystema, on ga ima........Sto se tice Olivera Dragojevica svi smo mi vidjeli na onoj prezentaciji SolidTube ali je pitanje da li je on snimao na njega......u to tesko da mogu da povjerujem......samo znam jednu stvar: Georgijev se zaletio i kupio 5 SolidTube-ova i pouzdano znam da ih je upalio samo JEDAN PUT i nikad vise.
hehe... pa cela doma?a produkcija se jedno vreme bazirala na Solid Tube'u i svi su se kleli u njega neko vreme... ?to se ti?e Audio Technice, jedan ortak koji radi na RTS-u mi je rekao da su to najgori mic-ovi koje je ?uo u ?ivotu... Stvarno vi?e nisam pametan. Pla?im se samo da se ne zaletim i ne kupim neko ?ubre... Sve u svemu, imam jo? vremena za razmi?ljanje, a dotle ?u da furam B-1 sa kojim nisam nezadovoljan...
pozdrav
SandRob
28-02-2004, 04:53 PM
ja san se odluci! ostavit cu jedan rode ntv za back vokale i neke instrumente, a za vokal kupujem brauner phantom c (http://aes.harmony-central.com/113AES/Content/Brauner/PR/Phantom-C.html).
misli san uzet brauner valvet (http://www.transaudioelite.com/braunervalvet.html), ali planiram uzet i avalon VT-737SP (http://www.avalondesign.com/vt737sp.html), pa se plasim da sa dvije lampe ne dobijem previse "mat" zvuk.
sto vi mislite? jeli to dobar izbor ili je mozda ipak bolje da uzmen valvet i avalon?
SandRob
28-02-2004, 09:31 PM
Sandro ocigledno zivi za muzilu i to valja podrzati!
Ne plasi se od dve lampe, AVALON je AVALON.
Sto se mic-a tice, neznam zasto se lepo ne opredelis za russku oktavu? Za relativno malu kintu imas vrhunski cevni mikrofon.
ma, rode ntv, koje iman, su vrhunski mikrofoni i ja san jako zadovoljan sa njima, pa cu zato i ostavit jednega. ali je problem sto ntv ima mali maximalni spl. iako su deklarirani na 130db (lazu ko i behringer) ne podnose jaci pritisak.
nojmani, u cijima specifikacijama pise cca127db, nikad ne izoblicavaju, zato ne virujen ni da rode ntk moze podnit 153db (mislin da toliko pise u specifikaciji). ovi brauneri (valvet i phantom) su deklarirani na 142db, sto je za popizdit i bazdareni su bas za vokal i na sebi nemaju nikakve sklopke i podesavanja, pa su zato i ovako "jeftini" i napokon mi obicni smrtnici mozemo sebi priustit jednega braunera. :roll:
taman sto prodan jednu rodu i 2 tl-audia mogu sebi uzet braunera. :roll:
mene isto vuce ovaj lampaski valvet, ali bi u tom slucaju uze focusrite preamp. lampu i lampu nebi, a vise mi se dopada kombinacija fet-mikrofon, a tube-preamp, odnosno phantom+avalon=kombinacija za cili zivot. 8)
SandRob
29-02-2004, 08:37 AM
da ne bude zabune, postoje 2 valveta.
obicni (http://www.transaudioelite.com/braunervalvet.html) i voice (http://aes.harmony-central.com/111AES/Content/Brauner/PR/Valvet-Voice-Limited-Ed.html).
Jucer sam uspio posudiditi za snimanje.....ovako...sennheizerov komplet za bubanj(ne znam koji model, ali ima one spojke koje naka?i? na drum, osim mica za bas koji bolje vata te frekvencije), na snare ?u jedino staviti shure 57 i jo? mi samo trebaju 2 kondenzatorska da stavim iznad bubnja....za vokale imam betu shura 58icu, gitare ?u snimati 57icom, a bas gitaru ?u snimati sa ovim micom od bas bubnja....ajde ljudi...jel to valja?...?itao sam one priru?nike za snimanje i po tome, ova moja kombinacija je zapravo ?isti kvalitetni standard...al me svejedno zanima va?e mi?ljenje...
jo? ne?to.....?elim da nam gitare budu jako mo?ne i masne....citao sam o onoj metodi snimanja sa dva mica...gdje se jo? jedan kondenzatorski stavlja iza poja?ala(sa obrnutom fazom)....da li zbog dubine ili ne?ega drugog...?
Ne mo?e? dobro snimiti el. gitaru samo sa sm57-icom... Treba ti i neki kondenzator za to.. Postavka ce ti oduzeti puno vremena i OBRATI PA?NJU NA FAZE...
a gdje da postavim taj kondenzatorski?....da li da samo napravim invertnu fazu i to je to?....A da li te dve slike u remiksu spojim i onda sa tim baratam kao da je jedna, ili...?
Goran
29-02-2004, 03:35 PM
Ako ti je kutija otvorena iza, probaj iza malkice dalje nego sto je ta 57-ica ispred, okreni mu fazu i poslije ga doziraj u mix-u, nemoj ga odmah spajati sa 57-om. Ako nije otvorena, stavi ga ispred na oko 1m i naravno ne trebas obrtati fazu, takodje ga doziraj.
Taj sennheiser je odlican komplet, ali ne znam jesi li probao shure-ov komplet, taj je pobijedio!
SandRob
29-02-2004, 03:46 PM
ma, moras tocno napisat koje mikrofone imas?
zasto bi snima glas sa sm58, ako imas kvalitetan kondezatorski mikrofon?
kako postavit mikrofone mozes nac na internetu na milijun mista.
u principu je bolje koristit sto manje mirofona, pa ce ti mozda bit sasvim dovoljna jedna pedesetsedmica na dobosu. ako se odlucis stavit 2 mikrofona, onda ces vjerojatno na jednemu morat obrnut fazu.
za snimanje cinela moras koristit stereo tehniku. najbolje bi bilo da za to koristis nekakav kondezatorski mached pair, ali pretpostavljan da ga nemas?
sve zavisi sto zelis postic. sto vise razmaknes ta 2 mikrofona dobices siru stereo sliku , ali je veca opasnost da sjebes faze, pa bi trebalo mikrofone postavit nan najoptimalniji nacin, da ne moras okretat faze.
takodjer, sto su ti ta 2 mikrofona blize, to ce ti zvuk cinela bit "tvrdji".
pri postavljanju ta 2 mikrofona koristi nekakav correlation meter.
za gitaru ce ti takodjer mozda bit dovoljna samo jedna pedesetsedmica, koju ces zbicit vrlo blizu zvucnika pod kuten od 45 stupnjeva u odnosu na zvucnik, na misto di ce ti najbolje zvucat.
dok gitarista svira, neka neko lagano pomice mikrofon dok ne nadjete najbolje misto. za ritam gitare ti sigurno nece trebat drugi mikrofon, a za solo neznan. ako ces snimit ambient, onda se mozes pokusat zajebavat sa dodavanjen jos jednega kondezatora (8) kojega ces morat stavit dosta dalje od zvucnika (1m-1.5m). tocno misto odredi na isti nacin i ponovo pazi na colerration, da ne sjebes faze.
mozes umisto kondezatorskog mikrofona provat stavit jos jednu pedesetsedmicu sa druge strane zvucnika, ako koristis otvoreno combo pojacalo i sl, isto pod kuten od 45. i tu ces morat okretat fazu.
u principu (ponavjan), sto manje mikrofona, manje brige, filozofije i manje mogucnosti da ces nesto sjebat. ambijent i refleksije mozes dodat i u mixu. :wink:
btw: postoji jedno pravilo, kad se snima sa vise mikrofona, da mikrofoni jedan od drugog moraju bit udaljeni najmanje duplo, nego sto je svaki od njih udaljen od izvora zvuka.
znam da je shurov komplet pobjedio, ali zadovoljit ?u se i sa ovim + 57ica na snare-u...jer od tog udarca mora bolit glava(pozitivno)...Ne bih i?ao sa snimanjem bubnja bez 8 mikrofona...Bubanj nam je dosta va?an...Bas mora biti plehnat i prodoran tap, tap a ne tup, tup...prelazi isto plehnati, al duboki...na snare mora i?i druga?iji reverb od onog na prelazima...moram imat mogu?nost dodatnog mixanja bubnja....tako da bez 8 mikrofona ne bi...E a ?ta onda...zna?i da bi vokal mogao snimati sa jednim od ova dva kondenzatorska ?to ?u koristiti iznad bubnja, umjesto 58ice?
arados
01-03-2004, 02:04 AM
Poslacu ti ja Purator svog NTV-ja
Kada budem dolazio u Banja Luku dacu EONu, a on ce vjerojatno ici u SiCG uskoro. A i ja cu ako Bog da kad okopni trknuti na Korculu do Sandra, da mu malo kuznem studio i opremu, pa cu uzeti njegov mic.
Isti su nam i mic i preamp
POZ
SandRob
01-03-2004, 01:01 PM
pravila, pravila da bi nas udavila ;)
btw: treba napomenut da to pravilo ne vazi za stereo tehnike poput m-s, xy, ortf...
davormen
02-03-2004, 10:01 AM
btw: treba napomenut da to pravilo ne vazi za stereo tehnike poput m-s, xy, ortf...
Tacno tako. Mada, bilo bi zanimljivo probati primeniti npr. xy stereo tehniku uz postovanje ovog pravila :lol: . "Teoretski" je moguce, ali... :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.