View Full Version : Compressori
Compressori..........zanima me kako ih koristite,koje compressore koristite,uzivate li njihovu mogucnost dinamike u muzici,na kojim instrumentima ih koristite...?????
Objasnite,razjasnite i podelite misljenje....... 8)
arados
28-06-2003, 11:18 PM
Vokal: koristim prvo kod snimanja kompresiju PreAmpa (1:2,5 - 1:3)
dalje u miksu Waves RVox (neke pikove poskidam editiranjem, tako da mi zbog jednog pika kompresor ne luduje)
Gitare: isto koristim Comp sa PreAmpa (DigiTech 2112), poslije malo na grupama isto Waves seriju
Za dance produkciju koristio sam na Kicku PSP Stereo kolekciju
Na basu stavljam kompresije toliko da dobijem na jasnoci basa u miksu ( isto PSP i Waves kolekcija)
U mene je slaba masina tako da dosta puta radim export, da bih mogao iskoristi jos poneki plug - in.
dr.Ru
30-06-2003, 07:47 PM
Koristim Waves kompresore iz verzije 4.0
Po meni, rad sa kompresorima je najzanimljiviji, jer daje prostora za igru. Naravno, treba pogledati sam cilj kompresije i limitiranja i vesto napraviti balans izmedju glasnoce i dinamike. Ponekad mi zasmetaju radio remix-i, jer su radjeni sa namerom da u radio programu pesma bude glasnija od predhodne, a ne obraca se paznja na kvalitet zapisa.
Ono sto mene privlaci kompresiji jeste igra sa parametrima i igra sa nestandardnim presetima: prekompresovan ritam sa jakim attackom i bas u klasicnoj vokalnoj kompresiji: soft knee Limiter a pre njega Kompresor sa 2:1 ratio, attack 50ms i release 400.
U ovome je radost kompresovanja, upravo sam opisao kompresovanje vokala, a primenio na bas gitari. Mislim da se treba igrati, prosirivati repove, skracivati na nestandardnim mestima.... Ipak, da bi to produkcijski dobro zvucalo, treba izabrati samo jednu traku, samo jednog instrumenta i u samo nekom naglasenom delu zbuniti slusaoca promenom kompresije.... Svi ostali kanali, svi drugi instrumenti bi u tom slucaju trebalo da budu pravilno kompresovani, kako bi izbegli vulgarnu naglasenost i prenatrpanost.
Neke klasicne vrednosti bi trebale da budu:
vokal: soft knee Limiter a pre njega Kompresor sa 2:1 ratio, attack 50ms i release 400
gitara: ratio po ukusu, ali release nesto duzi... mozda je adekvatan ratio 3:1
...... Po meni, pozeljno je dodati, sto ja cesto i radim, kompresor u mix-u, ali sam ti jaaako obazriv.... ne vise od 2:1 da bi izbegao efekat radio remixa
Sve u svemu:
koristim ih na svim instrumentima. Kada hocu da se igram i iznenadim nekim delom u pesmi, onda kompresor koristim umereno zbog ocuvanja dinamike, ali izaberem instrument koga malo cudnije kompresujem. :D
SandRob
03-07-2003, 11:36 PM
...... Po meni, pozeljno je dodati, sto ja cesto i radim, kompresor u mix-u, ali sam ti jaaako obazriv.... ne vise od 2:1 da bi izbegao efekat radio remixa
a mastering?
dr.Ru
04-07-2003, 10:54 AM
Pa, uglavnom sam radio sa Waves..... tu cak nemam neka pravila ili tehnike. Oslanjam se na uho i peak meter a koristim:
Linear Phase Equalizer
http://www.waves.com/htmls/prods/images/screens/masters_LinEQ.jpg
Linear Phase Multiband
http://www.waves.com/htmls/prods/images/screens/Master_LinMB.jpg
L2 Ultramaximizer
http://www.waves.com/htmls/prods/images/screens/masters_L2.jpg
SandRob
04-07-2003, 12:06 PM
hm, malo su mi cudne ove tvoje slicice :?
prije svega eq sa kojim rezes duboke vec od 130hz!? meni to izgleda previse, bez obzira na to kakav je mix?
ne stedis ni l2?! na ovoj slici stiskas 9db!!? zar ti l2 ne zvuci ostro i neprirodno pri tolikom limitiranju?!
ma, namjerno san te pita za mastering, jer me zanimalo koristis li multyband kompresor, a kako vidin, dobro ga "naprdis"?! :wink:
ja sam puno vrimena pokusava naucit kako koristit multyband i nikako nisan bi zadovoljan rezultatima, dok na kraju nisan nauci kako ga ne koristit. isto (djelimicno) vazi i za limiter.
dr.Ru
04-07-2003, 01:05 PM
prije svega eq sa kojim rezes duboke vec od 130hz!? meni to izgleda previse, bez obzira na to kakav je mix?
ne stedis ni l2?! na ovoj slici stiskas 9db!!? zar ti l2 ne zvuci ostro i neprirodno pri tolikom limitiranju?!
U pravu si. Nisam obratio paznju na slicice. Njihov url sam vezao direktno sa Waves sajta. Tako da to nisu moji preseti, vec njihovi na sajtu. Moji bi izgledali malo drugacije. Ne verujem da bih isao na 130hz, a pogotovo limitirao 9db.
Pravo da ti kazem, ni ja nisam naucio kako ga koristiti... zato se jos uvek oslanjam na uho i peak. Ne bih znao da ti kazem neko pravilo vezano za master ili limitiranje. Verujem da se i to uci, da postoje odredjena pravila......
Sto se Masteringa tice...tu bi trebalo biti jako obazriv jer se lako moze unistiti mix
Najbolje je L2 koristiti u sto manjoj redukciji da bi se dobio punch effecat realne boje.Naravno u zavisnosti od vrste muzike koja se radi toliko ga treba i upotrebljavati.
Mulitiband compressori Waves c4.....su veoma opipljivi i jako dobri a sto kazete sa njima treba znati raditi.
Ja sam iz svog iskustva skontao da ako zelis koristiti multiband onda sto manje u mixu koristiti comp. jer se dvojakim koriscenjem dobija tup i glup zvuk.
Ako se zeli uraditi neki pop ili rock mix mislim da ne treba naglasavati toliko 20hz do 80 hz vise raditi od 80hz do 170hz sto se dubokih tice.Srednje ostaviti da miruju a srednje visoke jako obazrivo pojacati i blagi ratio 1.8:0 cisto da se peakovi poskidaju visoke malo gainovati i uraditi jaci ratio 2.1:0 recimo.
Sto se tice masteringa bolje je odraiti neki mulri eq 24 ili 32 pa onda postaviti kompresor.
SandRob
04-07-2003, 07:59 PM
da! sad mi je jasnije. ono na eq-u sigurno nisu parametri od masteringa.
kurbe iz wavesa naprdu na slici 9db, a nema sanse da l2 ne razjebe zvuk pri tolikom limitiranju.
ja l2 odavno ne koristin. dosta vrimena san koristi timeworksov limiter (mastering compressor). sad koristim voxengo elephant pro. meni on puno bolje zvuci od l2, ali ni on nebi izdrza 9db.
nego, da se vratimo na multiband.
prvo san koristi creamwareov optimaster koji cak ima wizard, sto automatski namisti sve parametre, ali (sa wizardom ili bez) nikad nisan bi zadovoljan rezultatom. onda san presa na wavesov linmb, medjutim opet nista.
stvar se odlicno ispegla multibandom i to odlicno izgleda na pikmetrima, rms ne skace i sl, ali stvar ne zvuci kako bi ja zelio. onda bi pokusa masterizirat koristec obicni kompresor i dobi bi neuporedivo bolji rezultat, tako da san multiband izbaci iz upotrebe.
vec san se bi pomiri sa "cinjenicom" da sam totalni dibidus za multiband kompresore, onda sam nasa u knjizi bob ketza nesto sto me razveselilo i smirilo :)
naime, on kaze da multibandove koristi samo par puta godisnje i to kad treba popravit neki problem i saaaamo u slucaju kad ponovni remix nije moguc. takodjer kaze da nikad ne koristi vise od 2 banda!
naravno, bob ketz dobiva savrsene mixeve na masteriziranje, ali ako se i mi potrudimo napravit odlican mix hoce li nam zaista trebat multiband u masteringu?!
na kraju krajeva: "savrseni mix" ne treba masterizaciju (i to pise u knjizi) :!:
takodjer, master moze puno bolje zvucat ako umisto limitera upotrebimo "no limiter".
trik je jednostavan (ovo ne pise u knjizi):
napravimo mastering (wave je 24bit), ko inace sto radimo (ukjucujuci dithering na 16bit), ali limitiramo minimalno, tako da dobijemo rms "tisi" za par decibela.
onda sacuvamo stvar (ditheriziranu na 16bit) ko 24bit wav.
onda samo podignemo gain (ovisno o materijalu) za tih nekoliko decibela (moze i do 3.5 - 4 db) koliko nam fali do zeljene glasnoce i sejvamo.
nakon toga je opet otvorimo i samo smanjimo gain za onih 0.02 ili 0.03db da bude po "standardu" i sacuvamo ko 16bitni wav.
naravno, ovaj trik nece upalit kod uvijek, ali kod "modernih - pop prudukcija" di su pikovi kratki (do 3-4ms) moze bit efikasnije od najboljeg limitera.
uf, jesan li ja ovo dobro objasni!? nadan se da je razumljivo :roll:
SandRob
04-07-2003, 09:10 PM
naravno, sve ovo sto san napisa je samo jedan pristup i neko moje iskustvo - nije ni pravilo a pogotovo nije "carobna formula", jer ona ne postoji. svak ima neke svoje cake i (na kraju krajeva) sound kojemu tezi.
najbitnije a i najteze od svega je "naucit slusat" i na tome treba radit.
iskusni znalci, kad cuju stvar, odma znaju sto joj fali i koje alate ce upotrijebit da bi dobili zeljeni sound.
arados
05-07-2003, 12:35 AM
To ti je moj Sandro isto kao kad netko svira gitaru, ili ti klavijaturu.
Cim cuje stvar, odmah raspoznaje harme, odmah raspoznaje tonalitet, raspoznaje ljestvicu.
Jednom rjecju, zna gdje se nalazi.
A, sad ono glavno.
Da bi dosao do toga, treba dobro zagrijati stolicu slusajuci, i analizirajuci.
To je jednostavno nesto sto se ne moze nauciti, nego
se mora steci.
Steci znaci ili se potruditi, ili cekati da se stvar razvije, uz trud, naravno.
To su godine i godine iskustva,; usi pune zvuka, iskustva.
Ja mislim da je to - to.
Znate li vi dragi moji sagovornici da je slusanje monitora i osecaj samog uveta da se privikne na monitoring koji posedujete mnogo bitnije od posedovanja samog monitora.
Naime....ne znam da li ste culi za DJZ on je radio voodoo popaju muziku ima Hi FI ali to zvuci preterano dobro.
znaci iskustvo je nepravizrdjena sprava koja kosta nas muzicare zivota a i ostale ljude.I to je neprocenjivo.Samo sto vise muzike treba slusati na monitorima i to razlicitog zanra
MilTon
27-07-2003, 10:16 PM
Sandro,
Jesi li imao prilike da cujes Sony Inflator za TC Powercore?
Jel' stvarno bolje radi Voxengo od Waves? Imam Voxengo v1.1, ali si me zbunio sa tim Pro na kraju? Sta ti je to?
Ja koristim kombinaciju PSY Q i Optimaster. Prvim malo "omeksam" bas i "rasirim" stereo sliku, a bogami dodam malo i one "visoke srednje" a na ovom drugom obicno uzmem preset "Cleaner". Vrlo mi je vazno da svaka stvar na jednom albumu zvuci jednako, mislim ne bukvalno, nego u produkcijskom smislu, pa zato i koristim uvek iste alate na jednom albumu, dok ne predjem na drugi, a onda mozda naletim i na nesto bolje.
Pozdrav!
SandRob
27-07-2003, 11:24 PM
tc powercore, pa tako i inflator sam slusao kod prijatelja, ali brzinski. medjutim, citao sam na forumima da inflator radi odlicno.
oooops nije pro nego hq! sorry :roll:
mislim da elephant radi bolje od l2, jer posebno tretira razlicite frekvencije, tako da nece razjebat hi-hat ili cinelu kad limitira kick. tako mozes vise napumpat stvar a da ne gubi na kvaliteti.
svejedno, kad treba limitirat 2-3db koristim l2. ponekad koristim i timeworks mastering compressor.
multiband kompresore, pa tako i optimaster, vise ne koristim, a ne koristim ni excitere u masteringu. psq ima odlican stereo expander, ali se bojim da nije 100% mono kompaktibilan, jer razjebe faze.
hm, cw kaze da je, ali nebi ja rekao.
btw: kupujem tc powercore. posebno se veselim reverbu i oxfordu! :lol:
nego, koristis li finaliser u masteringu?!
Boskovic
28-07-2003, 05:36 PM
Ja sam odavno nabavio Sony Inflator ali ga nisam registrovao.
Jel on uopste moze da radi bez TC Powercore-a?
Ima li neko generator za response?
SandRob
28-07-2003, 07:34 PM
nazalost nemoze bez hardwarea :(
Boskovic
29-07-2003, 12:09 AM
BUUUU BUUUU Schmrtz Schmrtz :cry: :cry: :cry:
A meni sve zao da ga deinstaliram i svaki put kad palim Cubase, ko vo po 4 puta klikcem "quit" kad mi ponudi register u nadi da cu jednog dana nabaviti "response" i kliknuti "register" dugme.
Pih, a i pretpostavio sam da ne moze bez hardvera koliko je zajebancije bilo dok ga nisam skinuo. Cini mi se da je bilo jedno 5-6 koraka dok ti daju link za DL, pride tome shto ga nidje nisam nashao u neko Artic, Paradox verziji....
Elem, moracu znaci kupiti Powercore.........KA' U PRKNO CU GA KUPIT!
SandRob
29-07-2003, 09:23 AM
ja cu ga, bogami, kupit i to "pod hitno". misli san uzet jos jednega uad-a ali necu, nego powercore, pa mozda posli njega uzmen jos jedan uad...
Pedja
14-11-2003, 11:18 PM
Ovde je pominjano dosta o raznoraznim podesavanjima parametara compressora, a kakva su ona uobicajena podesavanja koja se najcesce koriste npr. prilikom snimanja vokala?
EXPANDER/GATE
Threshold = ?
Ratio = ?
COMPRESSOR/LIMITER
Threshold = ?
Ratio = ?
Attack = ?
Release = ?
Pedja, nema pravila... Kod svih stvari, uho nek ti bude najbolji reper.
Bar ja tako mislim. :D
da da kao sto rece kVu nema pravila jer svi preseti koji postoje su cisto okvirni tako da moras sam da namestis u zavisnosti od ulaznog nivoa koliki ce ti biti tresh..i ratio...i naravno sta zelis da uradis sa dynamukama :lol:
edit:pravilo ti je sam preset prema kojem se ravnas
SandRob
15-11-2003, 07:02 PM
expander i gate ti ne treba. narocito ne kod snimanja. ako ti se bas zajebaje sa njima i imas neki kreativni ili drugi razlog da ih koristi, uvik ih mozes stavit u mixu, bez opasnosti da ces nepovratno spizdit snimak, sto se nepazljivim podesavanjem kod snimanja moze dogodit.
kompresor isto mozes stavit u mixu, ali ga ja uvik koristin i kod snimanja vokala i tako dobijem najoptimalniji omjer shuma i signala koji nikad ne ide u peak.
kompresor se stavlje na vokale (i druge instrumente) da bi se smanjila razlika izmedju najtisih i najjacih dijelova i da bi se glas (instrument) cuo tijekom cijele pjesme.
ko sto je eon reka, treshold ovisi o jacini signala. ja ga obicno otvorim skroz i onda ga lagano zatvaram dok ne vidim da se kompresor ukjucuje na jacim djelovima. treba pazit da se ne komprimira vise od 3db. samo u extemno jakim djelovima moze malo vise, ali nikako priko 5db.
uobicajeni ratio za vokal je do 2:1, attack srednji - ne prebrz, a release do 1 sekunde. kod zescih i brzih stvari (rap, rock...) release se moze skratit i do 250-300ms, a moze se malo ubrzat atak.
kod kompresora uvik treba pazit da se ne pretjera, jer kad se jednom komprimira vise nema nazad. (slicno kao i sa jekom)
kod mixa uvik mozes po potrebi dodatno iskomprimirat sto se obicno i radi.
e da, kod komprimiranja vokala obavezno se koriste soft knee kompresori, jer oni zvuce prirodnije od hard knee (oni se koriste za udaraljke, bass...).
inace, kompresor je najbolje podesen onda kad se ne cuje da radi. znaci nesmi pumpat (osim ako to nije zbog kreativnih razloga) i nesmi distorzirat.
ponavjan, nesmi se pretjerat. ako se glas u mixu lipo cuje cilo vrime, onda ga nema razloga vise komprimirat, jer ce se tako razjebat sve ostalo.
u pravilu, svaka akcija afektira sve ostalo!!
Pedja
16-11-2003, 12:10 AM
Hvala za odgovore, pogotovo Sandro na ovako iscrpnom objasnjenju :wink:
Tacno, sandrob... Najbitnije je da sve izadje, i tihi delovi i glasni delovi u mixu. Dakle, BEZ muljage... Vokal uvek mora biti primaran, sto prezentniji i ne unistiti mu dinamiku kompresijom. Kao sto kaze sandro, a to nije slucaj samo kod vokala, ne sme kompresija biti preko 3-4db nikako... Dinamika je jedan od najbitinijih faktora u dobrom mixu.
u master kompresiji OBAVEZNO mora biti attack negde oko 150-300ms iz razloga da se ne ubiju visoki...
idekius
16-11-2003, 06:23 AM
:D
Pusti ti Pedju na miru, jos fali samo da coveku usi pocnu da repuju! :shock: :D
Pedja
16-11-2003, 06:59 AM
:D
:da: :lol:
SandRob
16-11-2003, 07:59 AM
Hvala za odgovore, pogotovo Sandro na ovako iscrpnom objasnjenju :wink:
ma, nisan to ja izmisli. imas po internetu milijun tutoriala i raznih tablica o tomu kako se koristu kompresori. dakle, okvirna pravila ipak postoje i vrlo su vazna :roll:
nije potrebno da ih ucis napamet, a neces ni svaki put kad trebas koristit kompresor gledat po uputstvima i tablicama.
bitno je, dakle, da skuzis logiku.
i jos jednom (po stoti put). pazi da ne pretjeras, jer se takva greska ne moze popravit. zato kod snimanja sa kompresorom njezno, polako...
Pedja
16-11-2003, 08:11 AM
i jos jednom (po stoti put). pazi da ne pretjeras, jer se takva greska ne moze popravit. zato kod snimanja sa kompresorom njezno, polako...
:wink:
ne postoji uncompress....jednom uradjeno zauvek ostavljeno
Kompresori? Tu se uvijek moze naucit nesto novo. Naravno, postoje neke srednje vrijednosti za pocetak, ali svaki slucaj je za sebe - narocito kod vokala, perkusija i bubnjeva - da ne govorimo o masteringu.
still learning
Shady
05-10-2004, 02:04 AM
http://www.forum.hr/images/smilies/angel.gif Ovako, ha? :lol:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.