View Full Version : Nuendo 2.0
dr.Ru
19-04-2003, 09:12 PM
Ako neko zna nesto o izlasku verzije 2.0, o odnosu prema SX-u..... ovde je mesto
Boskovic
19-04-2003, 09:23 PM
Mala digresija
U cemu je razlika izmedju Nuenda i Cubase SX-a?
dr.Ru
20-04-2003, 10:09 AM
Trebalo bi da Cubase SX bude najmocnija alatka u svetu muzicke produkcije, a Nuendo u domenu medijske produkcije. Ono sto sam video, ali ne i testirao, jeste da Nuendo u sebi prakticno sadrzi SX obogacen dodatnim opcijama poput veceg broja plug-ins za produkciju i postprodukciju 5.1, 6.1, 7.2 ili 10.2 zvuka za filmove, video igre..... dakle, nije skoncentrisan na ono sto nama treba. Ipak, mislio sam da su identicni "ispod haube", ali me je "uzdrmao" clanak na Cubase forumu koga obavezno treba procitati:
http://forum.cubase.net/forum/Forum2/HTML/046426.html
diviner
24-04-2003, 11:35 AM
Trebalo bi da Cubase SX bude najmocnija alatka u svetu muzicke produkcije, a Nuendo u domenu medijske produkcije. Ono sto sam video, ali ne i testirao, jeste da Nuendo u sebi prakticno sadrzi SX obogacen dodatnim opcijama poput veceg broja plug-ins za produkciju i postprodukciju 5.1, 6.1, 7.2 ili 10.2 zvuka za filmove, video igre..... dakle, nije skoncentrisan na ono sto nama treba. Ipak, mislio sam da su identicni "ispod haube", ali me je "uzdrmao" clanak na Cubase forumu koga obavezno treba procitati:
http://forum.cubase.net/forum/Forum2/HTML/046426.html
Ne vjeruj praznim pricama kao ni rekla, kazala komentarima! Ljudi ponekad preuranjeno zakljucuju !
Inace Nuendo 2 bi trebalo da bude mocna alatka, po tehnickim sepcifikacijama jaca cak i od SX-a ! Probao sam i Nuendo 1.5, 1.6 i kada se uporedi sa SX-om skoro da su identicni sem nesto malo boljeg izgleda SX-a i nesto vise funkcija za rad sa MIDI-jem (opet SX) ! Cinjenica je da je SX preuzeo engine od Nuenda (identicno se ponasaju, odlicno funkcionisu) ne znaci i da je losiji, kao i sto izrada Nuenda 2.0 pre SX 2.0 ne znaci da ce SX-u nesto faliti (cini mi se da ce opet imati zajednicki engine, SX nesto vise MIDI alatki, Nuendo multi-medijsku podrsku)!
dr.Ru
24-04-2003, 02:02 PM
Da, mislim da prava polarizacija tek dolazi sa verzijama 2.0, dok neka daleka 3.0 i kod SX-a i Nuenda ima da zadrzi samo istovetnu arhitekturu audio engine-a. Mislim da je Steinberg krenuo tim putem, navikavajuci ljude da se opredele kupovinom softvera, time sto ce sebi postaviti pitanje: Sta sam ja? Producent i kompozitor ili radnik postprodukcije u nekom filskom/game studiju. Mislim da ce u buducnosti biti sve manje kompatibilni, jer pocinju da rade razlicite stvari (naravno, import/export uvek postoji). Nama ostaje da cekamo 2.0 SX-a, jer SX polako poprima oblike onog sto nama treba i nista vise od toga. Pre bih rekao da je to prednost a ne mana. Cak mislim da opcije slaganja video materijala u danasnjem SX-u, su zapravo, probni balon za buducu Nuendo arhitekturu i da ih nece biti u kasnijim verzijama SX-a.
Boskovic
24-04-2003, 08:03 PM
(cini mi se da ce opet imati zajednicki engine, SX nesto vise MIDI alatki, Nuendo multi-medijsku podrsku)!
Tako se i meni cini samo me brine recenica, citiram "Because they know that, like VST, the SX code is a dead end, that's why they offloaded the Nuendo 1 code onto SX and Nuendo 2 has been completely re-written" iz http://forum.cubase.net/forum/Forum2/HTML/046426.html
Ne znam da ovim "VST" misli na verziju Cubase-a ili generalno na VST tehnologiju u poredjunju sa TDM-om recimo?
MilTon
29-06-2003, 12:32 AM
Posto sam se skoro upisao, mozda je odgovor Boskovicu malo zakasnio...
Ono zbog cega svi ko zapete puske cekamo Nuendo 2.0 jeste njegova plug-in delay kompenzacija u celom rutingu. To znaci da ce vlasnici DSP kartica, konacno moci da stave svoje efekte na sub grupe i sendove. Takodje ovo vazi i za neke zahtevnije VST efekte tipa SIR i Waves Linear phase multiband, koji imaju veliku softversku latenciju. Ovaj problem je prvi resio Samplitude 7.0, a sada i Nuendo 2.0.
dr.Ru
29-06-2003, 11:23 AM
Hvala MilTon, ovo je zaista korisna informacija
Boskovic
29-06-2003, 12:02 PM
Nikad nije kasno! :)
SandRob
29-06-2003, 12:19 PM
Ono zbog cega svi ko zapete puske cekamo Nuendo 2.0 jeste njegova plug-in delay kompenzacija u celom rutingu. To znaci da ce vlasnici DSP kartica, konacno moci da stave svoje efekte na sub grupe i sendove. Takodje ovo vazi i za neke zahtevnije VST efekte tipa SIR i Waves Linear phase multiband, koji imaju veliku softversku latenciju. Ovaj problem je prvi resio Samplitude 7.0, a sada i Nuendo 2.0.
da nebi bilo zabune. ja jos uvik koristim cubase vst32 i u njemu uadove efekte na svima kanalima, grupama i sendovima.
dakle, moguce je!
latencije kompeziram pomocu programcica koji ih automatski racuna i stavlja u clipboard (sa negativnim predznakom). sadrzaj clipboarda se samo pasta u "delay" na kanalima u kojima su insertirani audovi pluginovi.
latencije na sendovima kompeziram uadovim delay kompezatorom ili ih jednostavno ignoriram jer su u mom slucaju (4ms) necujne.
hm, izgleda komplicirano, ali zaista nije :)
ko sto je reka milton, sa nuendom 2.0 powercore, xtc i uad koristit ce se normano, ko svaki drugi plugin iako ja sumnjam da cu ja prec na nuendo (ili sx) jer me od njih hvata osip ;)
btw: samplitude ima integriran convolution reverb koji naravno radi bez kasnjenja (ko i sve ostalo) i mislim da za razliku od sira manipulira san 24 i 32 bitnim impulsima.
diviner
29-06-2003, 04:26 PM
mmmm....Samplitude je mocna stvarcica !
SandRob
29-06-2003, 05:57 PM
mmmmmmm... samplitude je "kraj svita" ;)
samo jos maaaalo da porede na midiju :!:
MilTon
30-06-2003, 08:22 PM
Sandro,
bas bih voleo da mi objasnis kako koristis delay compensator na sendu ??!! Sto se tice toga da je na 4ms necujno, mogu da prihvatim za reverb (smanjis 4ms predelay, nista strasno), ali pojavljuju se fazni problemi kada koristis recimo chorus ili delay efekte na sendu. Jos nesto: posto pretpostavljam da i dalje imas Pulsara, siguran sam da ne mozes da poteras ijedan iole ozbiljniji projekat (preko 50 audio kanala, sa efektima u cubase-u i pulsaru, softverskim semplerom i nekim vst instrumentom), a da ne dobijes krckanje i puckanje. 4ms mozes da koristis samo ako furas slabije projekte, naravno.
Uzgred, sto se tice koriscenja vst 32: uzmi jedan projekat od 20-tak audio kanala, pusti ga u vst 32 a posle ga pusti u sx-u. Razlika je drasticna (pogodi sta bolje zvuci?)!
U pravu si za Sir, jos uvek ne podrzava 24 bit fajlove, svaki dan ocekujemo novu verziju koja ce to promeniti.
Pozdrav!
SandRob
30-06-2003, 11:41 PM
bas bih voleo da mi objasnis kako koristis delay compensator na sendu ??!!
jednostavno! na master grupu od cubasea stavim delay compesator, a uadov send efekt posaljem u bus.
Sto se tice toga da je na 4ms necujno, mogu da prihvatim za reverb (smanjis 4ms predelay, nista strasno), ali pojavljuju se fazni problemi kada koristis recimo chorus ili delay efekte na sendu.
uadove delaye i modulacijske efekte uopce ne koristim, cak vise (otkad sam otkrio spinaudio roomverb m2) ne koristim ni njegov reverb.
medjutim, fazni problemi i mono-nekompaktibilnost se mogu javit uvik. narocito kod snimanja sa vise mikrofona, pa cak i kod snimanja sa provjerenim stereo tehnikama. korelator cesto poludi i kad se koristi neki "normalni" vst reverb (wave arts - masterverb), delay ili modulacijski efekt. naravno da o tome vodim racuna.
Jos nesto: posto pretpostavljam da i dalje imas Pulsara, siguran sam da ne mozes da poteras ijedan iole ozbiljniji projekat (preko 50 audio kanala, sa efektima u cubase-u i pulsaru, softverskim semplerom i nekim vst instrumentom), a da ne dobijes krckanje i puckanje. 4ms mozes da koristis samo ako furas slabije projekte, naravno.
he, he! greska!!!
neki dan sam dobio remixirat jednu stvar od seida memica vajte. dobio sam 26 stereo traka, na koje sam ja jos snimio 5 kanala klape.
dakle 26x2+5=57 kanala.
pjesmu sam smiksa kombinirajuci native, uad i pulsarove efekte (nisam koristio nijedan vst instrument) na 4ms latencije. bas me zanimalo pa sam spustio latenciju na 3ms - samo je malo cpu skocio i malo vise plesao ali je i dalje sve sviralo bez problema.
napominjem da nisam koristio audio export (rendering), nego sam cijelu stvar (realtime) snimio u wavelab.
Uzgred, sto se tice koriscenja vst 32: uzmi jedan projekat od 20-tak audio kanala, pusti ga u vst 32 a posle ga pusti u sx-u. Razlika je drasticna (pogodi sta bolje zvuci?)!
vjerujem ti - svi tako kazu.
kad sam prvi put otvorio sx bio sam odusevljen poboljsanjima u audio domeni. medjutim, kad sam poceo ozbiljnije radit u njemu shvatio sam da to (jos uvijek) nije alat za mene.
nabrojit cu samo nekoliko stvari koje me izludjuju:
drum mapa: nema stupca delay, nema 4 promjenjiva velocity, mijenjaje outnote (kad trazis zvuk) se ne cuje automatski...
logical editor je "un-logic" uzasan je, bljah!! (btw: na atariju je meni bio najdrazi)
kursori su mi uzasni (ali na to bi se priviknu) - organizirani su ko traka, tako da nisu uvijek na vrhu i nisu uvijek vidljivi, vrlo su nezgodni za koristenje kad se nalazis u nekom editoru...
automatizacija za razliku od kursora, nije organizirana ko traka, pa se nemoze kopirat zajedno sa ostalim partama. mene to izludjuje kad radim jingleove. namucim se da nesto automatiziram, a onda to nemogu kopirat kad hocu snimt jingle u vise verzija.
audio editor mu je izvrstan, ali ja bih volio i mogucnost integracije vanjskog editora (wavelab).
ma, ima toga jos, ali sad se nemogu svega sjetit.
znam da samo odgadjam neminovno, ali su u pitanju veliki kompromisi za mene. :(
U pravu si za Sir, jos uvek ne podrzava 24 bit fajlove, svaki dan ocekujemo novu verziju koja ce to promeniti.
mozda je samplitude rjesenje?! kazu da je njegov convolution reverb "kraj svita"?! isto kazu za njegov engine?!
hm, ali i njegov midi jos uvik zaostaje za vst32.
Pozdrav pozdrav :)
MilTon
01-07-2003, 05:04 PM
Ne daj se Sandro!
SandRob
01-07-2003, 07:26 PM
ne daj se, ines, za manje od 100? ;)
btw: danas san razgovara sa prijeteljem koji ima nuendo 2.0.
on koristi uad i powercore. kaze da kompezacija latencija radi savrseno, te da su vec popravljena neka sranja od sx-a.
trenutno je (a i inace) u velikemu poslu, ali je reka da ce nam napisat ode 2-3 rici, ako najde vrimena.
bilo bi lipo :)
dr.Ru
01-07-2003, 09:30 PM
Hvala ti Sandro na korisnim informacijama. Cekam sa nestrpljenjem tvog prijatelja. Mozda cemo novom raspravom doci do najboljeg sekvencera sa kojim vredi raditi.
SandRob
02-07-2003, 10:20 AM
Novi dizajn miksete
http://free-du.htnet.hr/uptown/purgatorio/nuendo_mix.jpg
Ovo je glavno pobolj?anje u odnosu na prija?nji dizajn miksete. Cijela arhitektura je puno fleksibilnija kako bi se ?to lak?e prilagodila zahtjevima profesionalnih studija. Nuendo 2.0 sada nudi neograni?en broj kanala sa neograni?enim brojem fizi?kih ulaza i izlaza, te neograni?enim brojem povrata (effect returns), VST-i kanala i grupa. Ulazni kanali imaju iste osobine kao i kanali za reprodukciju, ali isto tako omogu?avaju kontrolu ulaza (gain) te okretanje faze na svakom ulazu. Tako?er je mogu?e automatizirati promjene nivoa ulaznog snimanja kao i mogu?nost direktnog snimanje preko VST efekata u realnom vremenu direktno na disk zahvaljuju?i insert delay kompenzaciji preko cijele miksete. Posljednja, ali ne manje va?na karakteristika je koncept izlaznih (speaker) kanala ? koji omogu?uje da svaki pojedini kanal kontrolira 12 simultanih audio signala (surround).
VST 3.0 i plugin-ovi
http://free-du.htnet.hr/uptown/purgatorio/nuendo_vst.jpg
Nuendo 2.0 sada po prvi puta uklju?uje i posljednja pobolj?anja Steinbergovog VST protokola. Mnoga pobolj?anja koja nudi VST 3.0 nisu toliko vidljiva samom korisniku, ali su zato prednosti vrlo velike. VST 3.0 sada omogu?uje mnogo bolju integraciju postoje?ih VST 2.0 pluginova, te nadolaze?ih VST 3.0 pluginova unutar glavne aplikacije. U samoj osnovi VST 3.0 omogu?uje glavnoj aplikaciji preusmjeravanje (routing) signala u i iz plugina ili VST instrumenta. To je vrlo bitno kod rada sa novim vi?e-kanalnim mogu?nostima Nuendo 2.0 miksete.
Surround
http://free-du.htnet.hr/uptown/purgatorio/nuendo_sur.jpg
Cijeli put audio signala u Nuendu, od samog ulaza pa do izlaza, je dizajniran kao vi?e-kanalno okru?enje. Svaki ulaz, audio traka, efekt, grupa i izlaz nudi do 12 diskretnih kanala, spremnih za potpunu 5.1, 7.1, ili ?ak 10.2 produkciju. Snimanje u surround okru?enju zahtjeva samo pode?avanje ulaznih sabirnica prema ?irini ulaznog surround signala. Snimljeni vi?e-kanalni file mo?e biti pomije?an ili odvojen i editiran kao jedan file ako se to ?eli. Vi?e-kanalni efekti mogu biti postavljeni kao send i insert efekti te kasnije, ako je to potrebno, procesirani u snimljeni file. Kao ?to je mogu?e definirati raznovrsne vi?e-kanalne ulaze, isto to mogu?e je i sa izlazima. Na ovaj na?in Nuendo omogu?uje rad u vi?estrukim monitoring konfiguracijama (raspored zvu?nika) kako bi se jednostavno napravili raznovrsni miksevi za razne situacije bez potrebe stvaranja novog projekta. Bilo koja od ovih ulazno/izlaznih sabirnica mo?e biti preusmjerena prema ili od svake trake, ?ak i kad se koli?ina kanala u pojedinoj traci razlikuje. Za finalnu produkciju tako?er postoji mogu?nost integracije dodatnih enkodera za Dolby Digital i DTS. Tako?er, prije nego se zapo?ne sa enkodiranjem, Nuendo nudi mogu?nost simulacije razli?itih monitoring okru?enja koja se mogu na?i kod krajnjeg korisnika kako bi bili sigurni da finalni mix zvu?i kako treba.
Novi modovi automatike
Uz ve? postoje?e Read i Write modove sada su uklju?eni i Owerwrite i Trim modovi kako bi omogu?ili bolju kontrolu dodavanja automatike preko vanjskih kontrolnih ure?aja ili mi?a.
Pluginovi
http://free-du.htnet.hr/uptown/purgatorio/p4.jpg http://free-du.htnet.hr/uptown/purgatorio/p2.jpg http://free-du.htnet.hr/uptown/purgatorio/p3.jpg http://free-du.htnet.hr/uptown/purgatorio/p1.jpg http://free-du.htnet.hr/uptown/purgatorio/p5.jpg
Neograni?ena mogu?nost procesiranja audio fileova jedna je od najve?ih prednosti u digitalnom audio okru?enju. Nuendo 2.0 sada uklju?uje, pored ve? standardnih pluginova, TL-Audio EQ-1 i SPL-DeEsser. Mnogi zahtjevi za built-in restoracijskim alatima tako?er su uklju?ili Steinbergov Spectral Design DeNoiser i DeClicker. Surround pluginovi sada sadr?e matrix decoder/encoder, Mix 8 u 2, Mix 6 u 2, Multi-dither i downmix emulator.
S obzirom da Nuendo 2.0 sada ima znatno pobolj?an MIDI, uklju?en je tako?er i niz MIDI pluginova.
Opcije snimanja i reprodukcije
Mogu?nost pode?avanja Nuenda da snima na razli?ite hard diskove kako bi se optimiziralo kori?tenje razli?itih komponenti koje se sve mogu na?i u studiju. Jo? jedna jako dobra zna?ajka je mogu?nost snimanja kada timecode dolazi u Nuendo. Tako?er su dodani i novi modovi snimanja: ?stacked? i ?keep last? uz ve? postoje?e ?merge? i ?owerwrite? modove. Isto tako integrirana je i nova ?multiple lanes for cycle recording? opcija.
Import i export formati
Povezivanje i razmjena izme?u razli?itih sustava je vrlo bitna kod rada u profesionalnom okru?enju. S namjerom kontinuiranog pobolj?avanja funkcionalnosti, te dodavanja jo? ve?eg broja import i export formata Nuendo 2.0 sada ima mogu?nost AES-31 import/exporta, Open TL 3.0 import/exporta, te isto tako Cubese SX Project File import i export.
Editiranje
Za editiranje se lako mo?e re?i da je klju?na stvar kod bilo koje digitalne radne stanice. Zbog toga Nuendo 2.0 ima vrlo sna?an editing engine sa svojim dobro poznatim neograni?enim undo/redo opcijom. Offline Process History sada nudi batch processing mogu?nost ?to omogu?ava primjenu potpuno istog batch procesa na bilo koji file koji je potrebno procesirati kasnije. Naravno batch omogu?uje promjenu postoje?ih parametara te spremanje sa promijenjenim postavkama.
Nuendo 2.0 sada daje scrubbing mogu?nost kompletnog audia u isto vrijeme kao i scrubbing video kanala. Podr?ane su i razli?iti brzine scrubbinga, koje mogu biti izvedene preko transport bara ili sa jog/shuttle ure?ajem podr?anog remote kontrolera ili mixing deska kao ?to je Yamaha DM 2000 ili O2R 96K. Brzo lociranje, trimanje i scrubbing videa i audia ne mo?e biti jednostavnije.
Tako?er je uveden real-time non-destructive cross-fade, te napredni cross-fade editor za finu kontrolu. Ostale zna?ajke uklju?uju Merge Projects funkciju koja omogu?uje jednostavno kombiniranje podataka iz 2 razli?ita projekta ? tako?er je mogu? odabir samo odre?enih podataka iz izvornog projekta koji se ?ele kombinirati sa kona?nim projektom.
Umre?avanje
Nuendo 2.0 sada ima mogu?nost transfera trackova i eventa unutar mre?e preko TCP/IP protokola. Mogu?nost postavljanja user ID-a i read/write dozvola za svakog korisnika na TCP/IP projektu. Standardni mre?ni pristup podr?ava snimanje na, kopiranje i reprodukciju sa ?eljenih servera ili drugih radnih stanica.
Konfiguriranje od strane korisnika
Nuendo 2.0 omogu?uje korisniku da sam podesi aplikaciju ili projekt. Svi programski meniji se mogu konfigurirati ?to omogu?ava skrivanje svih postavki koje se obi?no ne koriste ili se ne koriste kod specifi?ne vrste produkcije. Recimo, ako u projektu nije potreban MIDI za 10.2 surround mix, mogu?e je sakriti sve MIDI menije, onemogu?iti pripadaju?e komande na tipkovnici, te primijeniti te postavke na template. Tako?er je mogu?e konfigurirati pojedine trake, npr. ako snimate samo audio, mogu?e je konfigurirati Nuendo kao alat sa record i monitor opcijom za svaku traku, te nakon snimljenog materijala jednostavno primijeniti drugi template.
MIDI
MIDI specifikacija Nuendo 2.0 dramati?no je pobolj?ana. Gotovo u svakom ?anru produkcije kori?tenje virtualnih instrumenata je postao standard. Nuendo 2.0 uklju?uje drum editor, potpuno specificiran score editor, beat kalkulator, ReWire 2.0 i MIDI pluginove.[/img]
CIJENA
Sitnica :roll:
dr.Ru
02-07-2003, 12:36 PM
Bravo Sandro :!:
Opsirno i kvalitetno..... ono sto je mene odusevilo jesu channel strip sa EQ, insert routing i sends koji donosi poboljsanja meni vazna
http://pics.steinberg.net/content/en/ps/products/media_production/nuendo/screenshots2/channel_strip_th.jpg
kao i sample editor koji ce napokon da mi zameni Sound Forge. Do sada sam cesto editovao u Sound Forgeu... navika iz proslih dana.... Posle sam se razocarao sto SX nema opciju podrske za eksterni editor. Navodno, pravdaju to cinjenicom sto u SX-u imas neograniceni undo. Nikako nisam mogao da se naviknem na SX editor, iako je u sustini sve jedno koji editor koristis.... pa sam morao svaki cas da radim export.
Editor u Nuendo 2.0 mi izgleda obecavajuce, pa sam mozda resio moj problem i napustio Sound Forge ili WaveLab
http://pics.steinberg.net/content/en/ps/products/media_production/nuendo/screenshots2/sample_edit_th.jpg
SandRob
02-07-2003, 02:19 PM
hm, pa ovaj... nisan ja nista kriv! samo san kopira sadzaj emajla, sto san ga dobi od nekakvih trgovaca koji mi pokusavaju utrapit ovi software za 1034.00 Euro + 22%PDV :oops:
mislu da san naivan :P
MilTon
09-07-2003, 06:30 PM
Sandro, zar te Nuendo 2 ne podseca na Scope. Imacemo softversku verziju Scope fusion platforme i njenu fleksibilnost u rutingu (neogranicenu brojem DSP-a!). Konacno pravi pomak za Steinberg!
Pozdrav!
SandRob
09-07-2003, 06:48 PM
neman ti ja pojma o nuendu. proba san ga jedan put, davno i nakon toga vise nikad. znam da je slican sx-u, sa kojim sam se malo vise igra, ali kojega takodjer ne koristim.
dakle, nisan proba nuendo 2.0, ali mi je reka prijatelj, koji ga je kupi, da radi savrseno.
on ima uad i powercorea i kaze da sad napokon koristi sve njihove efekte bez ikakvog razmisljanja o latenciji.
proba je sve moguce konbinacije sa efektima na insertima i sendovima i sve radi bez greske.
kaze i da su mnoge stvari u odnosu na sx popravljene i usavrsene, ali se slaze sa mnom da su usrali logical i drum editor. naime, ti editori su identicni u sx-u i nuendu.
dr.Ru
10-07-2003, 10:40 AM
A da li znate, ima li neka varijanta eksternog drum editora koji se kao plug in povezuje sa sekvencerom? Slazem se sa vama da su logical i drum editor slaba tacka i SX-a i Nuenda
SandRob
10-07-2003, 10:53 AM
to bi bilo lipo, ali vidis da sx ne podrzava ni vanjski wave editor, a di ce drum ili logical.
ja san bez logicala izgubjen i da se mene pita ja bi vrati onega iz atarija?!
btw: sad se sjecan koliko vrimena san ja svima govori da su najbolji drum i key editori bili atarijevi i svi su mi govorili da san popizdi.
na kraju je steinberg ipak vrati taj izgled... valjda ce vratit i ovo. hm, nadan se da mu za to nece trebat vise od 10 godina, ko u prethodnom slucaju :roll:
:P :x :x :x
Nuendo2.0 imam ga i ludim do iznemoglosti sav je zbugiran
Ima on izgled ima mnogo toga ali ne radi nikako.Nesto ga mu?i sa latenciom razmi?lja misli i na koncu se sru?i.
A ?ta se ti?e SX dobar je ali isto ima dosta bugova
napr List editor ne mozes odredjenu notu da vidis u kompletu sa mask kao u 5-ici opcenito u Editiranju ima dosta gre?ki(midi)
Da ujedine Logic audio,Samplitude i SX to bi bilo ne?to a ovako....?!
diviner
03-09-2003, 06:00 AM
Dobrodosao idvi !
U pravu si sto se tice Nuenda, medjutim, ono sto je mene zaintrigiralo :? je bug u SX-u...ajde pojasni ga, i napravi neko krace upustvo kako da ga manifestujem...cisto da provjerim, posto ja licno nisam primjetio nijedan veci bug doticnog (ranije da, ali sa najnovijih update-ima ne) !
Pozdrav i tebi a i svim foruma?ima.
Dakle da objasnim onako bukvalno(to radi sebe)
Gre?ke koje sam ja na?ao u SX provjereno su bugovi jer sam i kod kolega probao i ista stvar.A i ja li?no imam dva sustava upravo da bih isklju?io neugodnosti.
Dakle u SX (1.0.6) u midi edit kad ozna?i? notu(kockicu) i pomi?e? ju sa strijelicom prema gore ili dolje ona ne daje to?an ton na zvu?niku fula jer kad klikne? sa mi?em onda je ispravno a kod pomicanja vi?i pola tona(ili ni?i)
Druga gre?ka ili falinga je u List editu(e u nju nisam siguran razuvjerite me) kad ozna?im odre?enu notu npr C ne mogu da mi samo izbaci sve C note 5-ici sam i?el na Mask-Mask event exactly
i sve je ?ljakalo sve C note su bile u listu i mogao sam ih lijepo dinamitizirati itd....Ovdje nikako dali grije?im...Pozdrav
PS stvarno bilo bi fanta da sa SX-2 sve urede da normalno radi.
a ne da ix stvari koje je LOGIC pre?vakao od kad oni tek misle to sad rije?iti.
Mogli
10-09-2003, 11:08 PM
Vidim da i u novoj verziji 1.06 postoji bug koji mi je bas smetao u ranijoj verziji, a koji se ispoljava tako sto se default midi port ne otvara na svim kanalima prilikom funkcije dissolve part, vec polja za midi out ostaju prazna, odnosno obelezena sa not connected. Postoje tu i drugi problemi, sto se tice midija, ali mi se cini da to nisu bug-ovi, vec pravi nedostaci. Ako mi je default midi out moj sint - PA80, a njega sam instalirao kao devices, onda se ne vidi broj midi kanala pri odabiru instrumenta. To je bitno kad u Browse project-u, zelis da definises zvuk u program schange kao data1. U Cakewalku je to bilo bas jednostavno odrediti, dok to ovde moram peske.
diviner
25-09-2003, 02:15 AM
...Dakle u SX (1.0.6) u midi edit kad ozna?i? notu(kockicu) i pomi?e? ju sa strijelicom prema gore ili dolje ona ne daje to?an ton na zvu?niku fula jer kad klikne? sa mi?em onda je ispravno a kod pomicanja vi?i pola tona(ili ni?i)
Druga gre?ka ili falinga je u List editu(e u nju nisam siguran razuvjerite me) kad ozna?im odre?enu notu npr C ne mogu da mi samo izbaci sve C note 5-ici sam i?el na Mask-Mask event exactly
i sve je ?ljakalo sve C note su bile u listu i mogao sam ih lijepo dinamitizirati itd....Ovdje nikako dali grije?im...Pozdrav
.
Probao sam da namjerno manifestujem doticne "bagove", ali mi "na svu srecu" to nije poslo za rukom...sto se tice Piano Roll-a , unutar njega definitivno nisam mogao da "izazovem" gore spominjan problem (sve note su se uredno odazivale), a to kao svjedok moze potvrditi i EON (koji se zadesio tu, sticajem okolnosti ;) )...
Sto se tice "baga" u Even List-u, morat ces mi poblize opisati proceduru koja je potrebna da se spominjani izazove (ja nisam primjetio nista cudno u radu sa ovim djelom editinga)!
Meni se recimo kao bug pojavljuje momentalno gasenje cubase-a SX 1.05 bez ikakvih najava ili blokada ili promena note.....
andrija
25-09-2003, 10:10 AM
Meni se recimo kao bug pojavljuje momentalno gasenje cubase-a SX 1.05 bez ikakvih najava ili blokada ili promena note.....
hi!
i mene to se dosta cesto desava, odjednom zatvori se cubase sx..bez nikakav warning ili neki errormessage...
:shock: :shock:
zato sad radim samo sa reason sve funkcionise perfekt :D
Da, da, i meni se to desava.
Izgleda da to ima neke veze sa Waveshellom :?
nixylive
25-09-2003, 03:08 PM
Da li moze da mi radi Cubase SX na 266 MHz i 128 ram. Video sam da imam taj program pa bih ga malo isprobao i da li mogu u Cubase-u da pravim muziku bez icega tj. bez upotreba klavijatura.
Da li moze da mi radi Cubase SX na 266 MHz i 128 ram..
Tesko, kompjuter na 500 MHz i sa 128 MB RAM-a se muci da pokrene SX tako da cisto sumnjam da ce tu raditi.
Uostalom, sacekaj pa instaliraj na novi kompjuter.
definitivno ne moze na toj brzini i sa toliko rama...ali mozes u Cubase-u da radis iskljucivo sa waveovima za sta i jeste bolji nego sa midijem
SandRob
25-09-2003, 04:18 PM
Da, da, i meni se to desava.
Izgleda da to ima neke veze sa Waveshellom :?
sto je to waveshell?
cini mi se neka vrsta zakrpe za wavesove pluginove koji nisu radili u Sx-u...mozda gresim neka me neko ispravi
Waveshell je mali VST plugin koji pri ucitavanju SX-a (ili nekog drugog VST hosta) ubacuje sve Wavesove pluginove kao VST (iako su DirectX) i omogucuje koriscenje automacije te je prakticniji nego koriscenje pluginova kao DirectX.
Isto to postoji i za ProToolse u vidu RTAS Waveshella.
VST Waveshell 4 je imao nekih problema (pogotovu sa Nuendom) te su izbacili njegovu reviziju.
SandRob
25-09-2003, 05:08 PM
da. pretpostavja san da je to to, ali nisan moga provjerit, jer sam ja taj file izbrisao odmah nakon instalacije wavesovog paketa.
naime, svaki put kod otvaranja cubase-a vst32 su mi se izlistavali wavesovi pluginovi, ali ih nakon toga svejedno nisan moga koristit kao vst, nego samo ko direct-x?
moze bit da je to zato sto ja jos uvik koristin stari cubase vst32?
btw: ako neko ima updatean waveshell, moli bi ga da mi ga posalje na emajl, jer bi voli wavese koristit ko vst pluginove? :roll:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.