View Full Version : Kako pišete pesme?
HeatMan
30-08-2019, 08:56 PM
Poštovani gosn. Alagiću, oduvek me je interesovalo na koji način pišete tako dobre pesme? Ne slušam narodnjake, ali kad čujem Vašu pesmu odmah znam da je gosn. Alagić radio bar aranžman, jer je daleko muzikalniji i slušljiviji od većine pesama tog žanra. Da li skidate tudje deonice/fraze?
Isto je i što se tiče tekstova, imate nekih toliko jakih tekstova, a opet prilično jednostavnih (bez ulaženja u vujakliju a la balašević), koji u samo jednoj kratkoj i pametnoj frazi obore sa nogu?
Pogotovo me interesuje kako pišete vokalne melodije za pevače? Jer iako pevate - niste vokalni solista kao npr. Bogićevićeva, ali i dalje ima neke fenomenalne melodije i vokalne prolaze..
Koja je tajna? Odakle crpite inspiraciju?
Takodje, interesuje me, kako održavate da vam sve one majice zadrže tako duboku crnu boju? Meni sve izblede s' vremenom...
Unapred zahvalan,
Klavijaturista. :)
Dule A
31-08-2019, 04:28 PM
e trolu jedan.... (znamo se sale i ja ....dobro)
Najbolja fora sa crnim majcama ikada je tonska proba za Georgiev koncert u Sava centru 2009te na primer, kada sam se prvi put malo ugojio primetnije, a situacija je sledeca....
Dejo Vuckovic za mikrofonom sa FOHa malo jos koriguje detalje pred kraj probe i ide poimence ;
Deki Momcilovic , spusti malo stim flor toma
Vlada samardzic, sve je super mozda samo malo da smanjis pojacalo sa bine,
Bole martinovic gornja klavijatura kao da je malo jaci levi kanal proveri da li je takva farba ili ceo synt vuce malo ulevo
Dule Alagic - saund je ok ALI UZANE CRNE MAJCE VISE NE BI BILE DOBAR IZBOR ZA KONCERT U SAVA CENTRU....
Dakle iskustvo sa crnim majcama mi datira od doba debelozoika... ukratko, odavno sam PRO na temu crnih majci. Perem ih odvojeno s nekim crnivesPreparatKojiSeSipaDodatno
Sto se tice aranziranja , sto kazes, narodnjaka i estradne popFolk muzike, u tome sam se obreo slucajno ali u trenutku kada je prilika da radim takvu muziku zaista cupala moju familiju iz opasnih situacija. Hitova se potom naradio sa najtiraznijima.
Nisam skidao, sto kazes, tudje fraze, cak obrnuto. Neku nishu u tom estradnom poslu i jesam sebi napravio upravo tako sto sam negde nasao svoje zvucne formate u kojima neke pesme funkcionisu i cesto ih ponavljao kao neku vrstu svog da kazem....resenja...za komercijalnu muziku.
Na primer jedan preset klin korus gitare sa dilejem , specifican, voleo sam da stavim u mnogo pesama bas kao taj neki moj potpis.
Posao u komercijalnoj pop/folk muzici imam i dalje ali ne u tolikoj meri sada radim i druge stvari, i neke koje sam oduvek i zeleo, eto doslo i to vreme, ali estradne uspehe i saradnje cenim, naucio sam puno i u tom poslu, ziveo stabilno i lepo uvecavao studio.
imam cak nakon puno godina i par prijatelja sa estrade iako mi se u startu cinilo da nema sanse da sa nekim iz tog sveta budem zainteresovan nesto posebno za druzenje nakon posla. sve u svemu, taj hlebac mi nije bio krvav. Jesam se naradio svakakve muzike, ali u tom procesu sam svirao sa drugovima, druzio se ucio gradio se a klijente postovao i zargonski receno - napravio im poso.
Nekoliko mojih poteza je u nekim karijerama pokazalo se bilo kljucno, i poneke "zvezde" sam postavio na zvezdane staze. Hvala Sale za pohvale da i ti moji radovi zvuce muzikalno. Neke prve fazone, ustvari vise atmosferu dok se radi aranzman, pokupio sam od Vladana Popovica i njegovog partnera Marka Milatovica. Blisko sam saradjivao s njima kad sam pocinjao i njihov rad je uticao na mene, a i Strale Djuric i Dejo Vuckovic su mi bazdarili usi polako na finije i osetljivije u inzinjerskom smislu. Sve je to pomagalo da dobro uradim estradne, meni pomalo do tada i strane zadatke....
tekstovi - siroka tema
ali uopsteno, trenutno sam u fazi nekako... direktnih tekstova. kako pricam da tako pisem. Radim svoj kantautorski album i bas mi ti svi tekstovi zvuce kao - izgovoreni.
nisam u simbolickoj, alegorijskoj ili vujaklijskoj fazi. Na to se svakako nikad nisam palio.
To kao "spusta se moja dragana a shpalir se nadize, ili nesto raste kao govor kao nada kao zec kao zebra poljubi decu za nas dvoje " ..... Ne mogu, mene to zamara.
Prijaju mi zivotne pesme o stvarnim situacijama, ne osecam se psihodelicno .... Postujem druge estetike naravno , samo trenutno nisam JA u takvoj fazi. Iako nam zivoti nisu slicni, jedan od mojih omiljenih tekstopisaca je Mark Nofler.
Ne volim da cujem a kamoli produciram pesme za koje apsolutno ne osetim razlog zasto su nastale. Prazan i los tekst mogu mnogo da me smore...
Melodije -
mozda su uticaji tu formirali melodiku mojih pesama. imao sam specificnu srecu da sam kao klinac svirao melodicni pank i hardkor, u klasicnoj muzickoj skoli violinu (koja se u nasoj tradiciji tretira drugacije i specificno pa sam kao violinista i na to bio senzitivan), slusao sam kleptona, noflera, ali i domacu muziku - mandica, galiju , ju grupu, kerber, kao dete cak i bijelo dugmo i corbu,ali i Mangus bend :)
a onda sam upisao etnomuzikologiju. Tu sam cuo mnogo muzike koja mi nije bila poznata od pre. i duboko sam je analizirao jer je takav koncept tog odseka na FMU.
Sve sto covek dodirne od muzike moze na njega da utice
tako da eto, kako su mi melodije tebi dopadljive i mislis da su super, ne znam tacno ali sve po malo sto je proslo kroz mene. Pomenuo si Tijanu Bogicevic, ona ima svoj specificni dodatak na moje melodije. Sitne izmene ali u potpuno njenom fazonu. Moja omiljena pevacica i saradnik. (hvala za kljucnu klavijaturu koju si svirnuo u jednoj numeri na albumu )
Inspiracija
ja pisem samo i jedino kad je imam. Posto sam spretan i za tekstove, x puta sam cuo od kolega jao pa ti si lud , pa ti mozes da uzmes para ne zna se.... svima fale tekstovi a ti mozes to sam...
a ja, radio sam zanatski muzicki stvarno svasta, svirao gitare i kurti i murti, producirao i bash kich muziku i bilo mi to sve zabava i posao koji sam radio dobro, ali njeno visocanstvo pesma, e to mi je uvek bilo nesto gde ne bih da diram prljavim rukama....
nisam hteo da komponujem na silu, bez inspiracije i da bih uzeo pare.
Bas zato i osecam da sam sad najinspirisaniji ikad i da je sad vreme da pisem lepu muziku i nesto sto se meni dopada, sto je moja solja caja. The best of me is yet to come...
ziveli dragi Sale, aj lajk jour mjuzik ispeshLi staru numeru Ne verujem sebi!
:)
DaBear
01-09-2019, 03:10 PM
[/QUOTE]
Super!
Kad smo kod ovoga, pobroj neke svoje hitove, u pravom smislu reci i sa druge strane pesme koje si radio a koje su tebi jako bitne i drage
Dule A
08-09-2019, 07:48 AM
Kad smo kod ovoga, pobroj neke svoje hitove, u pravom smislu reci i sa druge strane pesme koje si radio a koje su tebi jako bitne i drage
Pa ja sam počeo kao kompozitor/producent ,ali sam onda 10tak godina mnogo više aranžirao i producirao nego komponovao.
Uleteo sam na pop tržište hitom Kad bi htjela ti - Sergeja Ćetkovića, a ubrzo sam po potražnji komponovao i za Sašu Kovačevića, Joksimovića i mnoge druge. Međutim izvođači kojima sam bio u fokusu nekako su tražili pesme koje ja nisam želeo da pišem.
I spontano sam manje komponovao, više aranžirao.
Ako pričamo o hitovima (mnogoGledanimSlušanimPesmamaKojeSuPromenileKursK arijere) u koje sam upleo prste, pisao sam za Sašu Kovačevića pesmu - Idemo do mene , koja je prva domaća pesma sa milionskim pregledima, a producirao sam potom Saši 10tak ultragledanihSlušanih pesama. (Kako posle nas, Piši propalo, Gde smo moja ljubavi, Rano je, Jedra, Ludak ...)
Iste godine sam bio producent Severininog albuma "Dobrodošao u klub" (zajedno sa Aspirincima) , gde su pesme Bred Pit(ovo će biti dobra noć predosećam) , Grad bez ljudi, Dobrodošao u klub... njen komercijalno najuspešniji album. (Za Seve sam arr/produce i balade Kao, Alkatraz i tako te monumentalnije)
Bend Lexington sam producent od prve pesme do sad na sva 4 albuma , od prvog dolaska u studio do stadionskih koncerata smo prošli u tandemu sa Aleksovim.
Nekoliko godina sam producirao Gocu Tržan bilo je hitova (Opačić kompozitor), među dražim aranžmanima pesma Gluve usne...
Imao sam hitove i sa Dženanom Lončarevićem, Bojanom Marovićem...
Dosta hitova sam pipnuo i kao studijski svirač , gitarista (Vlado Georgiev - radio sam gitare za pesme Iskreno, Ako mi loše krene, Tebe žedan, Reci ne ili da i druge...) (za Ćetkovića sam producirao svega par pesama ali sam odsvirao kao gitarista mnogo... možda 20tak, velik broj su bile baš hitovi) , svirao sam i za Cecu, Nedu Ukraden (o da nije me mimoišao hit Da se nadjemo na pola p.), Tomaševićku
Ako pitaš o mojim omiljenim kompozitorskim radovima, izdvojio bih Tijanu Bogićević pisao i aranžirao pesme Hajde onda ništa, Nekako nikako, Čudo, Ti imaš pravo i druge, kod Aleksandre Radović pesma Samotnjak(pisao, ne i producirao), kod Joksimovića pisao pesmu Stihija... kod Ćetkovića Kad bi htjela ti i Da l me oči varaju.... Od manje poznatih a meni dragih Željko Vasić Moje zlato, Saša Kovačević Bolji čovek
Ali ubedljivo najdraža muzika mi je moj kantautorski album koji radim i neke nove stvari koje spremam sa Tijanom.
Osećam se sveže i neoštećeno u toj kompozitorskoj sferi i mnogo mi je drago što uprkos mnogim prilikama i ponudama nisam kompromitovao puno moj kompozitorski impuls.
Kao aranžer sam stvarno preturio i groznih stvari preko glave, srećom sad mogu da biram uglavnom šta ću raditi u muzičkom mi životu...
Hvala na pitanjuuu :)
Jedino sto.mogu sad da pitam, ti imas preko 60 godina? 🤣🤣
Dule A
09-09-2019, 05:34 PM
Hm... 82go sam
ProkDu
01-10-2019, 11:03 PM
Kupim danas nove žice za gitaru, saznam da Rumski radi ponovo, tu je na forumu i gost kog sam prošle nedelje slušao kako svira u Nišu. Pa, veselo... :grin:
Dok smislim šta pametno da pitam, koliko se sećam postoji i neka priča oko filmske muzike i to za neki Holivudski blokbaster.
Spomenuo si Mangus, slušam vas prošle nedelje i razmišljam kakvi se muzičari, pa makar na minut da 'spržite' nešto. :) A da ne pričam koliko se željno iščekuje drugi album Mangus-a. Tu ste ti i Deki standardno, ne znam šta radi DragAn, a možda bi i VG-u leglo da malo ubrza BPM, pa neki side project, vi to znate, vi to možete. 8-)
Ovo novo sa Tijanom što sam čuo je kao i uvek odlično.
Da ne pustam filmove previše, nadam se da si gost nekoliko meseci ili barem dok se ne ispuni kvota od 100 thread-ova u ovom delu foruma. :rotfl:
Maximus respectus!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.