Log in

View Full Version : Reaper, Windows 10 pucketanje

manem78
15-09-2018, 09:33 PM
Pozdrav!:)

Skoro sam upgradeovao sistem sa Win7 na Win10 i sad imam problem sa Reaperom. Tokom playbacka, ako scrollujem npr. u Chromu (ili bilo gde) ili minimizujem/maximizujem prozore, dolazi do pucketanja (pops&crackles). U sustini, ako se bilo sta desava sa grafikom tokom playbacka dolazi do pucketanja. Sistem je laptop Asus N751JK(i7-4710HQ, 8GB RAM, NVidia GeForce GTX 850M), Focusrite Scarlett 2i4 2nd gen. Probao sam sve zivo sto sam iskopao po forumima. Drajvere, Power Options, USB Power Management, uputstvo za optimizaciju sistema sa Focusriteovog sajta..., ali dzaba. Sumnjam na Reaper jer do pucketanja ne dolazi u Sonaru, Cubase 5 i Reasonu 10 (isti ASIO driver). Takodje sumnjam na integrisan GPU Intel HD Graphics 4600, jer kad njega iskljucim nema vise pucketanja, ali i nemam vise sliku na dva eksterna monitora. Znaci, neka kombinacija izmedju Reapera i ovog GPU-a.
Interesantno je da kad je opcija Anticipative FX processing u podesavanjima Reapera ukljucena pucketanja nema, ali su zbrljani neki delay VST-ovi (kasne).
Napominjem da se ovo desilo kad sam upgradeovao Win7 na Win10. Na Win7 je sve radilo kao podmazano.
Da li je neko imao slican problem i da li mozda ima resenje?
Hvala.

awacs
16-09-2018, 07:23 PM
Koju verziju Reapera imaš? Vidim da u changelogu za v5.95 pominju problem sa komunikacijom s više monitora. Problem jeste drugačiji i drastičniji od tvog, ali ipak probaj.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Mislim, probaj da instaliraš najnoviju verziju Reapera (nisi pomenuo da si i to probao).

manem78
16-09-2018, 11:21 PM
Imam baš tu zadnju 5.95. Doduše narodnu. :) Hmm..vidiš, nije mi palo na pamet da uradim suprotno od tvog predloga, tj. da malo downgrade-ujem Reaper na neku prethodnu verziju da vidim da li će nešto pomoći. Javljam rezultat.
Hvala!

manem78
20-09-2018, 12:03 PM
Probao downgrade Reapera. Nista. Instalirao clean Windows 10. Nije pomoglo. Malo bolji rezultati se dobiju kad koristim asio4all umesto Focusrite drivera. Probao sam mojim starim M-Audio Fast Track Pro. Potpuno isto. Znaci, nije do drivera zvucne. Deluje da se nesto Reaper kolje sa mojim laptopom na Windows 10. Nesto u vezi grafike, ali ne mogu da provalim sta. Izgleda da je jedino resenje da se vratim na Windows 7. U prvom postu sam napravio gresku. I Sonar brlja. Reason 10 i Cubase 5 rade ok.

manem78
21-09-2018, 07:50 PM
Instalirao windows 8.1. Problem resen. Doduse ako bas silujem grafiku, npr. da minimizujem/maximizujem neku aplikaciju misem brzo tokom playbacka onda malo secne. Chrome je tu najproblematicniji. Ne znam zasto. Ali zanemarljivo naspram windows 10. Vidim na netu da nisam jedini koji ima ovaj problem tako da se nadam da ce biti resen. Sve u svemu zadovoljan sam trenutnim resenjem. :)