Log in

View Full Version : Pitanje - bass traps

XFactor
05-01-2018, 12:04 PM
Pozdrav svima,

izgleda da je u HR (bar okolici Zagreba) problem naci konkretnu kamenu vunu za izradu bass trapova, skoro nema nitko nista na lageru ili se mora cekat po 2 do 3 mj.

Jedino sto sam uspio naci je Rockwool Acoustic Extra debljine 5 cm (70kg m3), pa je moje pitanje, da li bi mogao npr iskoristit 6 x 5 cm da dobijem bass trap debljine 30cm i koji bi isao strogo u kuteve soba? Da li ce koeficijent apsorcije biti los zbog gustoce ili ce ovo biti sasvim ok? S obzirom kakva mi je soba, bilo koji bass trap ce sigurno dobro doci haha. Mislio sam napravit 8 takvih i staviti od poda do stropa. A tocke refleksije bi pokrio sa panelima debljine 10 cm (2x5cm). Soba je klasicne velicine, 4m x 4m x 2.6m, katastrofalnog oblika za studio ali sta se moze...

Ako imate neki savjet, molio bih vas za pomoc.

Puno hvala i lp!

NLP
05-01-2018, 07:42 PM
Ovaj Rockwool ima "Otpor strujanju zraka r ≥ 25 kPa·s/m2" pa je to dosta visok koeficient za debljinu 30cm.
Takvu vunu koristi do cca. 10 - 15cm max.

Hrvatski Knauf DP 7 je za takve namjene, govorim iz izkustava.

A ako nečeš puno da se igraš kupi meku rolnu upakiranu u PVC-ju i dodatno dekorativno zatvori sa tkaninom.

Nijedna varijanta neče biti učinkovitija ispod cca. 80Hz osim ako češ praviti iz mekane vune (npr. 30 - 50kg/m3) cca. 60cm debele obloge na zidovima.

Mere imaš katastrofalne, dupliranje modalnih, je li sve beton, cigla?

XFactor
05-01-2018, 08:05 PM
Zidovi su cigla, na podu hrastov parket. Da, uzas je soba i trebam neke malo masivnije trapove da bar donekle dovedem sobu pod kontrolu, znam da nece biti savrsena nikad... :)

Znaci, mogao bi ici s ovom varijantom Rockwool Acoustic Extra ali da stavim onda npr 4 panela u jedan trap, pa da bude debljine 20 cm, je li to ok? Gledao sam za ovaj DP 7 ali ga ne mogu nigdje naci.

NLP
05-01-2018, 08:55 PM
I strop i pod su od betona ili slièno?

http://www.knaufinsulation.hr/products/knauf-insulation-visenamjenska-ploca-dp-7

XFactor
05-01-2018, 09:19 PM
Strop i pod su beton

XFactor
05-01-2018, 09:30 PM
Nasao sam DP7 na webstranici, problem je sto ga se nema nigdje za kupit, ni jedna trgovina nema u ponudi, zvao ih skoro sve. :( :banghead: Jedino sto sam mogao naci je ovaj Rockwool Acoustic Extra

NLP
06-01-2018, 11:28 AM
Trebat če ti ozbiljni bas trapovi ako su sve površine rigidne.
Sa DP 7 nečeš ništa pametno uraditi osim kao što sam rekao da su debeli 60cm+.

Maiv
24-07-2018, 04:23 PM
Hej Nenade, vidim da imas dosta iskustva sa hr knaufom pa me zanima tvoje misljenje o DP vunama.

Radio sam nedavno trokutaste bass trapove za uglove sobe 50x50cm punio sam ih sa DP3. Ima li to smisla ili bi dobio bolji ucinak sa guscom vunom (dp7, dp10)??

Radit cu ubrzo i apsorbcione panele za zidove debljine 10cm, bi li tu bilo bolje koristiti gušču vunu? (dp 10)?

Hvala!

ima sad knauf i nekih drugih proizvoda ali gotovo nigdje nije oznacena gustoca, slicno je i sa rockwoolom.

NLP
27-09-2018, 05:28 PM
trokute čim veče, 50X50 je malo malo, da dp7
dp10 za 10cm je ok i još airgap od 10, može i dublje i gušče po stenama