PDA

View Full Version : Eve Audio SC 207 + zvucna izolacija pomoc

Eyezblur
03-01-2018, 03:36 AM
Cao ,prvi put sam na forumu i ovo je moj prvi post :)

sta mislite o navedenim monitorima? Produciram bass heavy muziku ,nesto slicno kao house, dubstep, trap, dnb i tako dalje..Definitivno sam suzio izbor izmedju eve sc 207 i adam a7x ,ali kolko sam uspeo da nadjem informacije na netu ,ljudima vise lezu eve sc 207-ice ,a jos su pritom malo i jeftinije.Zvucna bi bila scarlett 2i2 2nd generation, a sluske ath m50x.Soba mi je oko 12 m2 odprilike ,bez ikakve akustike (tj. imam neki piramidalni zuti sundjer pa ako bude trebalo uslikacu ga da vidite) + toliko se cuje preko ,da cujem bebu kako place komsinici po ceo dan pa se malo plasim zbog potencijalne buke :banghead:.Planirao sam na taj zid sto nas deli da uradim prvo zvucnu izolaciju ,mislim na azmafon (naravno ,napravicemo deal pa ce i oni to uraditi na svojoj strani) pa onda tek da resavam akustiku u sobi.Dakle prvo zvucna izolacija od komsija ,pa onda akusticka - studijska.

Hvala svima na pomoci :wink:

BlasterMaster
03-01-2018, 05:50 AM
pozdrav, dobrodoso na forum...
i jedni i drugi monitori su itekako kvalitetni, za pitanje sta mislimo - mislimo da je najbolje ako si u prilici da odes do radnje/showrooma i da poslusas oba pa da sam odlucis... poneses svoj neki mix i preslusas uporedis, i oni na kojima se cuje vise gresaka njih pazari... ako nisi u prilici da ih cujes - kupuj one koje si u prilici da cujes :) ja licno preferiram adam mozda zbog brenda/drze cenu/dostupni su da se cuju, neko mozda preferira druge itd, ali to nista tebi ne znaci... to je sto se tice monitora.
druga stvar vrlo bitnija je sto, imaces vrlo malu sobu, a vrlo jake monitore... maybe overkill? sto se tice buke i pregradjivanja i azmafona, sori sto ti rusim kulu od peska, nece tu azmafon pomoci ako si mislio udri azmafon tamo kod njih udri kod mene udri knauf i cao... tu "buku" koja ce smetati porodici cine uglavnom nize frekvencije koje nije tako lako obuzdati, pogotovo u tako malom prostoru (ima dosta tema na forumu o tome procackaj procitaj). Ti monitori (kao i vecina ozb studijskih monitora) prosviraju i pokazu svoje prave boje tek u tretiranim sobama sa kontrolisanom akustikom pa tek tad mozemo doneti sud koji su bolji. Sori ako deluje ostro, ali nisi ni prvi ni poslednji koji dodje na forum i postavi brzo pitanje a odgovor je itekako specifican... to je ko da nas pitas dal da kupim trkacki auto, mclaren ili porsche, ocu sto brze da vozim - prijatelju, sta god da kupis brzo ces da vozis, ali u sredini gde si i po nasim putevima nigde neces drasticno brzo da stignes :) to su auta koja se ocenjuju na traci i tek se tu vidi gde su i u cemu bolji. Tako i monitori, bilo koja od dva da ti neko stavi, da nasteluje i da pusti a ti da zmuris isto ces da ih cujes u toj sobi...

Eyezblur
03-01-2018, 03:36 PM
pozdrav blaster,hvala na obrazlozenom odg. :)
za monitore mislim da mi je jasno,to sam definitivno znao i bez da pitam ali dobro nema veze :D za adame sam citao ljudi mnogo imaju problema sa njima,te distorzija te hiss zvukovi ,te ovo te ono nema bas dobre ocene (osim sto hvale kako zvuce) ,a i deluje mi mnoogo jeftino sklopljen i kineski zato brzo riknjava ,dok za eve kazu da je malo vise "tolerantniji" i bezbednija kupovina ,dok visoki nisu zamarajuci i posle dugih sesija.Zato sam i ovde da cujem pravo misljenje :).Ali svakako obrni okreni mozda zavrsim i sa nekim parom jbl-a lsr 305 cisto da imam nesto ,ali opet ja definitivno moram da resim prvo zvucnu izolaciju.Znaci kazes da je odprilike nemoguce resiti to azmafonom? ljudi po netu kazu da su resavali problem po tom pitanju.Ili mozda pluta? Ovako sam ja nesto procitao : 4cm azmafona ,pa kamena vuna (ili nesto slicno) ,pa medjuvazdusni prostor 4-6 cm pa onda gipsane ploce i da se lepo sve izgletuje na kraju.Odprilike bi izgubio nekih 12 cm od sobe sto nije tako strasno.Kazu da smanjuje buku maximalno ,i da su veoma zadovoljni time.E onda posle tek sto kazes za niske frekvencije kupio bih bass trapove po uglovima i posle samo po koj absorber za srednje i visoke frekv iza mene (doduse vec jedan imam kao sto sam napisao).Nemoguce da u 21. veku i dalje ne postoji solucija da se zvucno izoluje soba ,nekako mi to zvuci "neandertalski" :)

sira
03-01-2018, 04:23 PM
A kad su zvučni valovi neandertalski neodgojeni oduvijek, i ne žele promjeniti svoju prirodu :(

Eyezblur
03-01-2018, 06:50 PM
nisam siguran da te kapiram,ali kontam da ce neko dati malo adekvatniji odgovor :)

sira
03-01-2018, 09:48 PM
Ma cista fizika, zvucni valovi niskih frekvencija su jednostavno preveliki da bi ih se zaustavilo malim stvarima, zato je to “neandertalski neodgojena” sila prirode :)

Eyezblur
04-01-2018, 01:34 AM
ne pokusavam ja da ih zaustavim,pokusavam da ih umanjim :D jako velika razlika

awacs
04-01-2018, 02:04 PM
ne pokusavam ja da ih zaustavim,pokusavam da ih umanjim :D jako velika razlika

Uopšte nije velika razlika, makar u situaciji u kojoj se ti nalaziš. Ni za jedno od to dvoje nemaš uslove. Za zaustavljanje je potrebna soba u sobi, a za umanjivanje je potrebna masa. Za ovo prvo nemaš dovoljnu veličinu prostorije, a za drugo nemaš ni prostornih ni građevinskih mogućnosti da napraviš betonske zidove, pod i plafon debljine jedno 30 cm (ili još bolje pola metra). Finansije da ne pominjemo. Ako govorimo o zvučnoj izolaciji i niskim frekvencijama – azmafonom, kamenom vunom, bas trapovima i sličnim stvarima nećeš uraditi apsolutno ništa. Konkretno, bas trapovima ćeš smiriti basove u svojoj sobi, ali će oni i dalje nesmetano izlaziti iz nje. Azmafon i kamena vuna će u najbolju ruku napraviti da malo tiše čuješ bebu koja plače, a da komšija malo tiše čuje doboš i vokal.

Rešenje je da zaboraviš na zvučnu izolaciju, koliko-toliko središ prostor tako da tebi zvuči OK (smiriš stojeće talase, refleksije i ostalo) i naučiš da radiš na maloj snazi da te komšije ne bi mrzele. Naravno, postoji i mogućnost da veruješ „onima sa neta“ koji kažu da su izolaciju rešili azmafonom, kamenom vunom i knaufom, ali onda treba da ih pozoveš i da se dogovoriš s njima da je i tebi reše isto tako. Pa tek ako rezultat bude dobar da im platiš, što da ne. To je svakako bolja varijanta nego da im veruješ naslepo, ulažeš pare, smanjuješ komšijama sobu za 12 cm i slično.

Pozdrav,

Vasa

Bockie
04-01-2018, 03:39 PM
Zvučna izolacija je bure bez dna. Možeš ući u najsvetskiji studio i verovatno će ti reći da tu negde fali još jedan mali panel...:rolleyes:

Neka to bude priča koja će sama sebe da zaradi. Skup je to sport ako se radi kako treba...Ali onda i pruža!

Ako radiš dobro i imaš posla - imaćeš i izolaciju...

A do tada, to što kaže Awacs navikni da radiš tiše, izbor slušalica M50 je fenomenalan, ja ih evo 6-7 godina urnišem i prezadovoljan sam! A lovu uloži u bolji mikrofon ako imaš snimanje vokala...itd. :thumbsup:

Eyezblur
04-01-2018, 03:59 PM
Pozdrav vaso,hvala na odvojenom vremenu za odgovor :)
Ovo mi se svidja ,citiram : "Azmafon i kamena vuna će u najbolju ruku napraviti da malo tiše čuješ bebu koja plače, a da komšija malo tiše čuje doboš i vokal."Meni ovo zvuci kao jedina solucija,ili da bi trebalo da zaboravim na zvucnu izolaciju i studijske monitore, da nabavim sluske i da na njima samo radim (sto se ne preporucuje bas).Sta mi je ciniti onda? Definitivno bih mogao da smirim stojece talase ,refleksije i ostalo ,al opet to je akustiski samo ,meni treba bas zvucna prvo.(Btw,stojece talase i ostalo nemam instrumenata da merim u sobi nit znam kako se to radi).Kupovati monitore ili ne? raditi na sluskama samo ,pa master slati drugima da mi rade? Ali ja bas zelim da radim sve sam ,u tome mi i jeste čar produciranja...:( Iskreno pre bih voleo da zvucim sranje,ali makar znam da sam ja to radio i bio bih ponosan ,nego da mi dodje neki martin garrix ili kshmr i da "izghostproducira" traku za mene i wow odjednom da budem do jaja.Dajte resenja,nece valjda ovaj thread da ostane neresiv ,ima sigurno ljudi koji citaju i koje zanima isto ..hvala vam :)

Eyezblur
04-01-2018, 04:03 PM
Hvala bockie,tacno sam tako i mislio po vasim komentarima...samo sluske i to je to :) (ath m50x).Definitivno sam naucio da radim tiho zadnjih 5 godina, u to nema da brinete ,samo opet bez zvucnika nije to to...joj ne znam sta cu...nisam resio i dalje nista :(

awacs
04-01-2018, 04:52 PM
Ali ja bas zelim da radim sve sam ,u tome mi i jeste čar produciranja...:(

Koliko dugo se baviš produciranjem i šta si dosad producirao?

Pozdrav,

Vasa

P.S. Pod „produciranjem“ podrazumevam nešto što je na bilo koji način stiglo do javnosti, naravno.

Eyezblur
04-01-2018, 05:46 PM
pa od 2013 da kazemo,nikad nisam imao opremu niti je sada imam,sve sto sam radio radio sam na hi-fi 2.1 uredjaju ,i sennheiser hd 201 sluskama,ali imam u glavi ove godine ako bog da da odem iz ove proklete drzave (a trebalo bi ja se nadam za par meseci,radim na tome) i zaradim neke pristojne novce koje bih mogao da ulozim za dobre monitore i ostalo sto je neophodno.Zadnjih godinu dana a mozda i jace sam stao sa kacenjem muzike,jer nemam sredstava za distribuciju ,dobar marketing, produkciju i dobar racunar (komp mi je iz 2007 godine muke zive mucim sa njim ne mogu vise od 3 serum kanala da layerujem kolko seche ,a nedaj boze jos post processing kao sto su eq ,ott ili ozone izotope na master) ,dok imam brda traka na hardu koje cekaju svetlost dana.Ovde mozes cuti neke od njih : https://soundcloud.com/eyezblurofficial

awacs
04-01-2018, 06:01 PM
imam u glavi ove godine ako bog da da odem iz ove proklete drzave (a trebalo bi ja se nadam za par meseci,radim na tome) i zaradim neke pristojne novce koje bih mogao da ulozim za dobre monitore i ostalo sto je neophodno.

OK, sad smo otišli u sasvim novu orbitu. Ako odeš iz „ove proklete države“ i uspeš da zaradiš novce „za monitore i ostalo što je neophodno“... zašto bi se vraćao u isti komšiluk? Mislim, razmisli šta ti je zaista neophodno: monitori, zvučna izolacija, računar, pluginovi ili država. Jer ako se, kad u inostranstvu zaradiš novce za neophodne stvari, vratiš u državu koja ti ide na kurac i u njoj kreneš da rokaš azmafon na zidove... onda baš i nisi uradio neki biznis.

Pozdrav,

Vasa

Eyezblur
04-01-2018, 06:12 PM
u smislu da ovde moram da radim 12 meseci (da ne jedem,ne pijem,ne kupujem odecu,ne dajem svojima nista za kucu i ostalo, nego samo da udisem vazduh kao biljka) dok neko u "komsiluku" za mesec ili dva ,zaradi isto.Bas u tom smislu i u nijednom drugom.Finansijskom.BTW,Nadam se da ti se svidja sta radim ,ali to sad nije toliko ni bitno.Da li uzimati monitore ili ne? Raditi zvucnu izolaciju kao sto je receno ili ne? raditi na sluskama samo, da ili ne? nisam jos uvek dobio odgovore koje sam vas pitao ali ajde nema veze,necu da gnjavim vise.Iscimao sam vas bas muski,ali cenim vase dragoceno odvojeno vreme na odgovorima! :)

Eyezblur
04-01-2018, 06:19 PM
ne razumem sta hoces da kazes time?

Eyezblur
04-01-2018, 06:20 PM
[QUOTE=awacs;375102]Jer ako se, kad u inostranstvu zaradiš novce za neophodne stvari, vratiš u državu koja ti ide na kurac i u njoj kreneš da rokaš azmafon na zidove... onda baš i nisi uradio neki biznis.

awacs
04-01-2018, 06:54 PM
Raditi zvucnu izolaciju kao sto je receno ili ne? (...) nisam jos uvek dobio odgovore koje sam vas pitao

Dobio si bar četiri odgovora da NE treba to da radiš. Da ne treba čak ni da pokušavaš da se baviš time.

Dobio si i nekoliko odgovora na ostala pitanja, ali izgleda da ti se nijedan od njih ne sviđa. Od Bokija si dobio odgovor na pitanje da li raditi na sluškama ili ne. U čemu je problem? Da li da kupiš monitore? Kupi ako ti nije problem da ih slušaš tiho.

Pozdrav,

Vasa

Eyezblur
04-01-2018, 07:12 PM
Vazi vaso hvala ,kao sto sam napisao iscimao sam vas i zaista cenim vase vreme :) Definitivno ste mi pomogli.Sa zvucnom izolacijom ne mogu da se pomirim da je neresivo i da cu morati da slusam komse prekoputa kad pricaju ,prde i ostalo ,dok ce oni s druge strane morati mene i moju relativno glasnu muziku da slusaju,ali dobro ,sta je tu je. Pocese i oni skrillexa starog da slusaju pored mene :D
Srecna vam nova godina i novogodisnji praznici,puno uspeha i da vam se svi snovi ostvare :) Sve naj

awacs
04-01-2018, 07:28 PM
Srecna vam nova godina i novogodisnji praznici,puno uspeha i da vam se svi snovi ostvare :) Sve naj

Sve naj i tebi, i da ti se samo dobri snovi ostvare.

Pozdrav,

Vasa

Bockie
05-01-2018, 12:14 AM
Čitam sad sve...

Vidi šefe, mogu reći da vidim u osnovi dobru nameru u svim savetima.

Sve se drugo dā prodati, iskoristiti...ali izolacija prostora je skupa i ne možeš je preprodati dalje...
Samo tvoja je!

Dakle, to je ozbiljna stvar, veoma korisna, ali osim gomile bačenog novca u tvom slučaju ne vidim da će ti doneti zaradu... Opet me ne shvati pogrešno što kažem ono "u tvom slučaju" itd... Ali ne vidim da ovo donosi novac koji sve to opravdava... Daj Bože da grešim eto...

Osim ako je sve ovo hobi, onda udri koliko za'vatiš...! :banghead:

Vidim isto da pominješ 2i2...to je odlična karta, ali to ne može da "potera" M50 ni do...ma ni dokle...da se sad ne gađam...M50 imaju max ulaz 1600mW na 38 oma... :shock:...a budući da je 2i2 na usb...ne verujem da od 5V struje može da posveti neku snagu za ovo... Pogledaj i sam po netu... Pominju nekih 30 ili 50mW out...msm daj... :rolleyes:

A te sluške (kao i svaki zvučnik ili sluška) "prorade" na oko pola do dve trećine snage! Tada radi zaista kako najbolje može!

Dakle, headphone amp, polovan dek,nešto što ima snage, imalo bi smisla...da čuješ šta imaš sve ove godine...:wink:

Zvučnici koje si predložio...su 150W sa velikim drajverom...Treba veća soba...više izolacije... Jesi ih čuo negde? No, nije ni bitno... 500€ komad... To spada u jeftinije kutije... Verovatno su dobre u ceni, ali to je niži segment prosto... Snadero Stepway! Yeaaah!

Nisam protiv zvučnika, vidim da provejava to, a nigde to nisam rekao...prosto i to je skup sport...ako ćeš da to zaista radi...jbg...pogotovo za ono što čujem da radiš...a ne smem da potpišem - ali ću ipak izgovoriti da kutije u tom rangu...bilo koje...neće dati odgovor na low-end i slično...!

Nije teško uzeti male, poznate kutije, za kontrolu, a-la mali JBL 308 ili čak stari dobri,legendarni, smrtno jeftini Control 1, (taman sa nekim pojačalom koje će imati pošten headphone amp) pa da ti i slušalice prorade. Znaćeš bar sa sigurnošću kako izlazi sa RTV/Facetubegram-a, laptopa i slično...

To je dobro za razaznati šta čuje najveći deo konzumenata tog zvuka na sluškama telefona i prdavcima na stolu i u autu... A posle prošetati do nekog studija i poslušati krucijalne mikseve na skupoj opremi...da se zna gde si i kako...pa i platiti sesiju slušanja, i to je ok, par desetina evra...pa šta..? :wink:

Eto, sebi bih tako savetovao da moram, a ti si veliki dečak, pa živ bio i zdrav!

:thumbsup:

Eyezblur
05-01-2018, 02:07 PM
evo vratih se od zubara (duga sesija bila bogami :D) pa da odgovorim i bokiju.
Joj kad bi samo mogao da cujes sta sve imam na hardu,toliko club-dance traka,za koje verujem da bi dobro prosle ,uz jos bolji marketing (za produkciju nema tu sta,zato sam i ovde) da ne bi mogao da verujes.Ne znam koliko godina imas,ali nadam se da ti je ukus svestran i univerzalan, da mozes da cujes kvalitet cak iako ne slusas tu vrstu muzike (ako me razumes).Sredim malo vokal semplove ,procistim sta jos treba i traka je spremna za distribuciju ,(ili free download,jer koji jos artist zivi od prodatih kopija,svi oni zaradjuju po turnejama i festivalima najvise) a cucete sigurno vraticu se ja ovde kada bude sve kako treba, ako bog da kako sam zamisljao.Za sada jos uvek je hobi,jer radim ono sto volim i ne zanimaju me pare, boli me uvo ,one ce doci same.

Eh sad,sto se tice m50x na scarlett 2i2 2nd generation po yt-u sam gledo da se savrseno uklapa sa istom,makar sam tako vidjao :D Moze da bude da je marketinski fazon ,kao sto je recimo i krk rokit 5 po celom svetu u studijima ,na svakoj slici i klipu ga vidjas ,ma nemoj hehe :D najneprecizniji monitor u istoriji ali dobro,makar lepo izgleda :D :D :D

Nije problem da ih cujem,to je bas onako najmanji ,a ni za pare mi ne bi bilo zao ako bi znao sta uzimam.Bas sam iz fazona da jednom u zivotu nesto kvalitetno imam ,da me sluzi i da ne razmisljam.(naravno proveravace se svuda traka koju mix/master gde stignem pre izdavanja na svoju ruku - YT,SC i ostalo).Mislis da kutije u tom rangu nece dati odgovor na low endu i slicno? Mislis da je na primer bolja opcija da kazemo adam a5x + Sub 8 ili jbl lsr 305 + 310s Sub uz akusticko sredjenu prostoriju naravno? Znaci nista bez sub-a,i to je u redu ,samo neverujem da ce se to uskoro desiti ,ne samo zbog para,nego zbog prostorije :D

Nekako mi sve to deluje za sada po malo zbunjujuce,headphone amp ,polovan dek ili nesto sto ima snage..bas nemam pojma kako i sta bi sa tim ,mada imam gajbi neko caletovo pojacalo iz 80tih (valjda) koje je kaze da je brutalno i preko njega svira bas gitaru.Ne bih da lupam ,ali morao bi da ti dam ime kasnije cim saznam.Ja bih nesto jednostavnije,bez puno zackoljica i "dzidza midza" :D scarlett 2i2 ,m50x i je to :D Kasnije eventualno sto kazes da odem do studija i poslusam potencijalne trake sta sam i gde sam ,na skupoj opremi.

Hvala puno na savetu i na vremenu,ziv bio takodje!!!! :)

awacs
05-01-2018, 04:39 PM
Komšiluk će te obožavati ako još i sub uvedeš u priču :)

Pozdrav,

Vasa