PDA

View Full Version : who see - pamidore...?

Uro?_86
25-12-2017, 07:26 PM
Prva stvar!
- Vokali su mnogo dobri!

Zanima me kojom opremom je snimano?
-I ko je miksovao album?

awacs
26-12-2017, 08:47 AM
-I ko je miksovao album?

@Jan?

Pozdrav,

Vasa

jocasrb
26-12-2017, 12:55 PM
Jan valjda sve numere..nzm sto nisu oznacavali to

awacs
26-12-2017, 02:32 PM
Jan valjda sve numere..nzm sto nisu oznacavali to

Stvarno šteta. Ko god da je miksao ima čime da se ponosi. Mnogo dobro.

Pozdrav,

Vasa

Rhino
26-12-2017, 02:59 PM
Snimano na shure sm7b direkt u RME FF400

awacs
26-12-2017, 03:08 PM
Snimano na shure sm7b direkt u RME FF400

Vokali su odlični, a sibilanti su čista fantazija. Doduše i ljudi imaju fantastičnu dikciju.

Pozdrav,

Vasa

Rhino
30-12-2017, 01:36 AM
Sm7b i FF400 su se samo tu nasli kao 'dovoljno dobra' opcija u datom trenutku. Cisto da pojedini ne pomisle da je to neka 'must have' varijanta... I to je u 90% slucajeva bio setup za pamidore...

Inace je generalno omiljena opcija brauner phanthera/violet amethyst ili AT 4050 kroz great rivera ili joemeek vc1q sto se dostupne opreme tice prvenstveno.

Bilo je tu i U87ai snimaka ali Brauner/Gr su se pokazali kao najjednostavniji za tu pricu..

Jan je mixao kao i uvjek, da...

Jan
09-04-2018, 01:17 PM
Pošto je forum oživeo ponovo, a ja tek sada vidim ovu temu vezano za Who See - Pamidore.

Tačno je, ja sam miksovao album, osim naslovne pesme Pamidore, za koju je ostao rough mix, jer šta god da sam uradio nije ih radilo kao demo...

Generalno danas postoji problem sa 99% artista, kakav je demo, takav treba da ti bude i miks, tako da ako dobiješ demo sa manjkom bassa, koji prži od visokih, žao mi je, moraš i takav miks da ispostaviš, inače će koristiti demo, been there, done that desetinu puta :D I ja to razumem, ljudi se vežu za snimke koje preslušaju milion puta, da posle sve što je drugačije im zvuči pogrešno.

I tačno je, većina albuma je snimana na Sm7b direkt u FF400, neke versove je Noyz presnimavao na nekom klasičnom kondenzatoru, ne znam kom i gde, jer mu se nije dopadalo kako mu izlazi vokal na Sm7b. Ja se nisam baš slagao sa tim, mislio sam da je njegov vokal na sm7b pun pogadak, al avaj :D Bilo je malo šuma, s obzirom da preamp na FF400 nije sjajan, pa sam malo denojzovao izotope RX-om po potrebi gde se baš čuje i to je to...

Što se mog ukusa tiče, kao što Vasa reče, momci su ultra razgovetni, stoga ja bih voleo da su vokali mrvicu tiši i da je low punch i ceo low end možda mrvicu naglašeniji, po meni tako treba da zvuči hiphop.

U mom iskustvu, mix je uvek odluka benda, i ja sam tu da to što oni žele nekako isporučim da bude tehnički i zvučno prihvatljivo, drago mi je da se ljudima sviđa.

U slučaju Who See-a, definitivno je ultra zabavno i privilegija raditi na njihovim pesmama, krivo mi je jedino što je uvek neka trka sa vremenom, i voleo bih nekada da budem u mogućnosti da radim sa njima u studiju direktno, gde bi im dao dobre rough mixeve na koje smeju da se navikavaju jer ce mixevi svakako biti bolji :D

Izašla je pre par meseci i još jedna pesma na kojoj je samo Deda, pa pogledajte

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/tbtNuc9dje4" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Inače što se sibilanata tiče, s obzirom da muziku koju mahom miksujem je u glavnom fokus na vokalima, stekao sam jedan stav, a to je da svi ovi jeftini kondenzatorski mikrofoni su pogrešni, svi su prehajpovani u visokim, i to običan EQ ne može da skine, kao da ono što je visoko postane još piskavije. To su mahom missmatched modeli mikrofona, kojima cilj nije zvuk, nego samo profit, gde su "oštre" kapsule k67 tipa stavljane na neutralna kola bez adekvatnog de-emphasisa, najgore od svega je što se generacija mladih producenata navikla na taj zvuk (me included, proces shvatanja je bio dugačak). Ovo je dobar tekst na tu temu:
https://soundbetter.com/kb/why-many-condenser-mics-are-too-bright-and-sibilant

Tako da, običan sm57 ili sm58 bi mi danas uvek bio izbor pre AKG Perceptiona bilo kog, ili Rode bilo koje (osim K2 koja ima kul saund, dok recimo Classic 2 mi je bljak), ili ovih jeftinih SE varijanti, usudio bih se reći čak i jeftinijih Neumann-a, ovim TLM103, 102, za mene je to isto ko i sve ostalo, prvi "jeftiniji" Neumann koji meni zvuči kao dobar mikrofon je TLM49.

Srećom, audio svet se razvija, ima kul sprava po jeftijinoj ceni nego pre, tako da mogu se naći mikrofoni koji nemaju missmatchovan dizajn i koji pokušavaju da zvuče kako treba. Od jeftinijih bi to svakako bio 3uaudio Warbler MKI(300$ mikrofon) kao i cela 3uaudio linija, imaju i skupe modele , kineski je i nije komercijalna marka, mora da se poručuje. Warm Audio WA 87 je ultra upotrebljiv, uvek bih ga njega kupio pre nego li TLM103 recimo, sad su izbacili i njihov pokusaj u47ice, WA 47 koji je 900$, ali imaju i transformless varijantu od 300$ wa-47jr, koja verujem radi dobro, ima ih još ali mrzi me da pišem :D