Log in

View Full Version : Sta je hz,db,odakle poceti?

Prodipe49
05-12-2017, 07:33 PM
Zdravo svima.

Izvinjavam se ako krsim neka pravila foruma. Nije mi cilj, niti da skupljam postove niti da pravim zbrku na forumu, vec da naucim da me nesto interesuje.

Registrovao sam se davno, ali nije bilo prilika, da krenem stvarno da se bavim audio produkcijom.

Zanimaju me samo osnovne stvari, guglao sam,pretrazivao forume i nikako nisam mogao da razumem.

Zanima me sta su herci, decibeli, kako se to definise i kako to da razumem?

Za pocetak imam kontroler Prodipe49, Behringer UCA222 audio interfejs,racunar (Cubase 5 i Presonus Studio ONE2) i imam monitore Kurzweil KS40A. Vise poznajem Studio ONE2 od Cubase-a. (Znam da usnimim vokal,klavijature sviram,pa i to znam da usnimim,oko MIDI-a znam delimicno). Zelim da uradim sebi snimak znaci Vokal + klavijature,da to bude pristojno, ne znam da uradim EQ,Compressor,Limiter Vokala.

Samo bih zeleo da me neko iskreno uputi na pravi put,kako ne bih lutao. Gde god da kom forumu sam postavio pitanje, vecina ne zeli da pomogne,nesto ismejava,zeza. Ne kapiram.

Zavhaljujem se unapred na razumevanju.

komil
05-12-2017, 07:58 PM
Nije svakako ništa za ismevanje, ali prosto, jedini adekvatan odgovor bi bio čitav kurs iz audio produkcije.

Čini se da imaš neko praktično znanje, a najviše ti fali ono što je čista fizika. Fizičke veličine, prostiranje zvuka.

Hz (herc) je generalno jedinica za oscilacije, za bilo šta što se ravnomerno i ciklično ponavlja. U audiu ćeš je najčešće sresti kao https://en.wikipedia.org/wiki/Audio_frequency ili kod digitalizacije, kao meru frek. semplovanja https://en.wikipedia.org/wiki/Sampling_(signal_processing)

db (decibel) je generalno, opet, nešto dosta opštije. U audiu se koriste baš na raznim mestima. Jedan od prvih susreta je u SPL, tj. merenje pritiska zvuka. Merenjem jačine pritiska zvuka se meri ono što doživljavamo kao glasnoću (u nekim granicama, može posle granice i kao bol). Kod glasnoće ćeš često videti neku db skalu, to je zbog toga što db skaliranje više odgovara našem doživljaju glasnoće. Matematički, db skala je logaritamska.

jocasrb
05-12-2017, 10:29 PM
Ima zilion tutorijalu po YT a i ovako na blogovima i slicno...ako planiras prvo Vocal + instrument da snimis pa i izbacis , po mom nekom amaterkom misljenju, najbolje je da naucis kako EQ funkcionise... u prevodu da EQom odstranis frekvence (herce) koje 'oduzimaju prostor' drugom audio snimku koji imas (a i one koji ti paraju usi, tj frekvence koje stvarno 'lose' zvuce)...pa posle vidi za Kompresiju...imas tu i nekoliko podela...tipa saturacija, distorzija, multiband compressija (deeser), (classicna) compressija bez izolovanja freq. , sa izolovanim niskim npr i jos nekoliko verovatno...
a i o tome ima dosta na internetu..

eto neke moje pomoci, iako nisam nesto strucan...ali koliko su meni pomagali osecam obavezu da i ja eto nekim manje strucnijim reknem nesto :)

Bockie
06-12-2017, 09:02 AM
Za početak, ima dosta tih osnovnih stvari na wikipediji. Mora se znati engleski...!
Kurs audio produkcije..hmmm...pre bih preporučio da odeš u neki studio i pitaš da budeš tu malo, pomogneš što god...motaš kablove i pakuješ stalke...gledaš i učiš...

awacs
06-12-2017, 08:36 PM
Zanimaju me samo osnovne stvari, guglao sam,pretrazivao forume i nikako nisam mogao da razumem.

Zanima me sta su herci, decibeli, kako se to definise i kako to da razumem?

Koliko imaš godina? Ne šalim se, ozbiljno pitam jer od tvog odgovora zavisi i moj odgovor.

Pozdrav,

Vasa

Prodipe49
06-12-2017, 10:55 PM
Ljudi, hvala Vam na odgovorima. Odusevljen sam,da zelite da pomognete. To se ne srece svudaa. Siguran sam da cu napredovati,uz Vas.

Imam 22 godine. :)

awacs
08-12-2017, 04:12 PM
Imam 22 godine. :)

Znači da pripadaš generaciji kojoj je engleski praktično drugi jezik. Dakle samo poslušaj Komilove i Bokijeve savete, pa kad naiđeš na neki konkretan problem javi se da ga ovde raspravimo.

Pozdrav,

Vasa