PDA

View Full Version : Vase misljenje za ovaj svetski mix?

jocasrb
04-12-2017, 12:27 PM
Slucajno mi izletela numera od Sie:

Sia - Santa's coming for us
https://www.youtube.com/watch?v=V3EYjVPRClU

Posto je Sia u pitanju ocekivao sam neki mix koji ce da bude "UU kako su ovo postigli" a dosslo je do toga da mislim da je mnogo lose odradjen vokal...sibilanti a i sve visoko da je preglasno...pa da pitam strucnija lica, da li me sluh vara ili ovo stvarno 'lose' odradjeno? s obzirom da je sve ovo oficijalno, vevo i tako to :D..inace ne mogu ni celu numeru da izdrzim do kraja

awacs
04-12-2017, 06:46 PM
sibilanti a i sve visoko da je preglasno...pa da pitam strucnija lica, da li me sluh vara ili ovo stvarno 'lose' odradjeno?

Meni ovo deluje kao da je miksano sa idejom da treba da zvuči udobno pre svega na mobilnom telefonu, tabletu, BT zvučniku, sluškama za slušanje u javnom prevozu i sličnim aparatima, a da na „normalnim“ zvučnicima treba da zvuči onako... podnošljivo. I ko god da je miksao uspeo je u tome. Prvo je ubio sibilante (najviše negde oko 6k, tamo gde ženski sibilanti najviše bole), a onda đuture našpricao gornje srednje i visoke, što EQ-om što izobličenjem. Ako bih morao da dodelim neki epitet ovom miksu nikako ne bih rekao da je loš, rekao bih da je (meni) ružan. Ali bih onda morao da dodam da je pametan – kako u odnosu na namenu pesme, tako i u odnosu na... namenu pesme :)

Pozdrav,

Vasa

jocasrb
04-12-2017, 07:42 PM
uh, cuti ja se uplasio da mi nije nesto do zvucnika ili sluha ne dao bog :D
a i vidim dosta gresaka u mom postu...da, nije los mix nego se eto ni meni ne dopada bas...a i sibilanti su ok, nego verovatno sam u brzini cuo pa me het malo tu zavarao

a i ta filozofija za mixanje za telefone, tablet, sluske itd je zanimljiva..moracu nekad dublje da razmislim i o pravljenju takvih, i da li se 'isplati'

awacs
04-12-2017, 09:22 PM
Hah, šta ga znam, meni su se pre par godina smejali kad sam pominjao da je za pop muziku važnije da se dobro čuje na telefonu i na jeftinim in-ear sluškama u busu nego na kvalitetnom kućnom sistemu. Ta muzika se uglavnom i sluša na taj način. Inače, meni ovaj video na YT čak zvuči mutavo jer je ceo visoki opseg toliko zgužvan i bez tranzijenata da se više ne zna šta je sibilant, a šta hihat. Ali na mobilnom sve ima smisla. Poslušaj ako te ne bude mrzelo. Zanimljivo.

Pozdrav,

Vasa

jocasrb
06-12-2017, 10:37 PM
Poslusao sam na fonu, kul zvuci...ali kad opet razmislim..ako se mixa za telefon (opet se i tu sistemi razlikuju ali nema veze) tu onda i ne mora dinamike da ima ja mislim...a ovima sto mixam posto ne insistiraju na glasnoci to ne bih da menjam nikako...(iako iskljucivo rade sa bitovima sa yt-a koji su kompresovani vec ihaha..) :D