View Full Version : Moj prvi OTB mix
Reinhardt
13-11-2017, 07:49 PM
Hojla kolege,
Zbog vrste projekta i hrabrosti autora, otisnuo sam se prvi put u OTB mix
(pasivna, 16ch DIY sabirnica), nešto outboard eq (MCI500), pultec clone, malo kompresije (1176, diy LA2A, dbx160), nešto gitarskih pedala (TS808, proco rat, DS1,MXR dyna comp,Wampler analog echo, MXR M108eq)
Tehnički mi i nije to sve potpuno ispravno, ali puno sam se zabavio Å¡arafeći dugmadi.. i bio sam puno "hrabriji" u pomacima (i GR i EQ boost) nego u ITB
Sve kritike i pohvale dobrodošle!
https://www.youtube.com/watch?v=ox3qj_OBNvc
komil
13-11-2017, 09:15 PM
Sjajno je ovo, oduševilo me!
Gruv je lepo podcrtan, tako da je kreativna upotreba kompresora na svirci bila uspeÅ¡na. Predpostavljam da zadatak nije bio da se vija neki zvuk iz 50-ih, jer toga ima malo, poneki nagoveÅ¡taj, a zvuči lepo samo za sebe.
Jedino Å¡to bih ja menjao ovde je vokal, nije mi dovoljno umeÅ¡an u svirku, a zaslužio je da bude malo značajnije upečatljiv tonski.
Bockie
13-11-2017, 09:28 PM
Prvo i najvažnije: Prihvatljiv izgovor engleskog i dopadljiva pesma!
12 praznih mesta.
Mix...možda malo "žvakanje" bubnja, hihat posebno... Više mi miriše na miks koji je tek postavljen, trebalo je još šrafiti do "onih skupih frekvencija"...
No skoro 16K pregleda za 10-tak dana :shock:...ma šta se brineš!? Pfff...!
:thumbsup:
Reinhardt
14-11-2017, 08:51 AM
Sjajno je ovo, oduševilo me!
Gruv je lepo podcrtan, tako da je kreativna upotreba kompresora na svirci bila uspeÅ¡na. Predpostavljam da zadatak nije bio da se vija neki zvuk iz 50-ih, jer toga ima malo, poneki nagoveÅ¡taj, a zvuči lepo samo za sebe.
Jedino Å¡to bih ja menjao ovde je vokal, nije mi dovoljno umeÅ¡an u svirku, a zaslužio je da bude malo značajnije upečatljiv tonski.
Uh, hvala puno!
Osim OTB-a, po prvi puta sam radio bez ijednog VST-a.. sve odsvirano..
a nisam htio da zvuči revijalno, "festivalski" nego malo modernije, napucanije.
A za vokal.. jbg.. potkralo mi se.. nisam mogao odrediti prostor u kome se nalazi on i bend. Bilo bi cool da je sve snimano zajedno, u velikom live roomu, pa bi i bleeding majkova pomogao homogenizaciji snimke.
Reinhardt
14-11-2017, 09:00 AM
Prvo i najvažnije: Prihvatljiv izgovor engleskog i dopadljiva pesma!
12 praznih mesta.
Mix...možda malo "žvakanje" bubnja, hihat posebno... Više mi miriše na miks koji je tek postavljen, trebalo je još šrafiti do "onih skupih frekvencija"...
No skoro 16K pregleda za 10-tak dana :shock:...ma šta se brineš!? Pfff...!
Hvala Bockie!
Izgleda da je uvijek tako kada potrošim previše vremena u co-writingu.. ostane mi malo za produkciju i fale mi one sviježe uši ton-majstora.. jer je previše potrošeno (energije? drajva? inspiracije?) na propitkivanje jeli ovaj ili onaj akord-aranžman bolji..
Nadao sam se da bi OTB mogao pomoći u tome.. ali kao i uvijek :rolleyes:
Inače, sa pjevačem surađujem preko 2 godine.. naÅ¡ao ga preko showa The Voice kad sam radio song za turističku zajednicu:
https://www.youtube.com/watch?v=Tz_E3yPif18
BlasterMaster
14-11-2017, 06:49 PM
super je ovo Reinhardt! da ne tapsem po ramenu previse, ali da sam naleteo na pesmu ovako bez znanja da je sve otb bez i jednog plagina uopste ne bi opazio nesto sto bi trebalo da ga ima a kao nema ga... sto znaci :thumbsup:
jedina moja kritika je malo na hihat, cinela ili sta vec ova kontra, malo je all over the place, jes da je malo prejaka, ali mislim da ili je ili do tanjira ili do ozvucavanja jer zvuci bas nekako kao da je mikrofon uperen vise sa strane nznm kako da objasnim, ko da je rastimovana :) ili los odabir cinele jedino ona zvuci malo "amaterski"
Pohvala za glas i za akcenat za vokalistu zvuci onako bas americki!
super je ovo samo cepaj i dalje otb slobodno, i ja sam preso na taj hibridni pre 3-4 godina (kazem hibridni jer uvek na kraju zavrsim preko kompa i digitalni master jbg) i isto mi malo zent bio u pocetku ali sam shvatio da je nekako sto bi ameri rekli "more forgiving". pogotovo eq, ima se dosta playroom-a a da se nesto ne zahebe... samo napred i obavestavaj nas i dalje :D
poz!
awacs
14-11-2017, 07:14 PM
Pohvale – ima ih previše da bih ih nabrajao.
Zamerka (jedna jedina) – voleo bih da kick ima izraženiji atak. Ne onu klasičnu „tačku“ na 3k, nego neÅ¡to onu koja kaže „k“. Neki mid-mid, takoreći. Čisto da ostane isto ovoliko zajedno sa basom, ali da se razdvoji od njega taman toliko da joÅ¡ jasnije naglasi gruv. Mada je cela slika i ovako sve pet. Dobro, 9.3/10.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Svečano me zabole uho da li si radio ITB, OTB ili WTF, ovo je naprosto dobar miks. Zapravo dobar aranžman pre svega.
Reinhardt
14-11-2017, 09:48 PM
super je ovo Reinhardt! da ne tapsem po ramenu previse, ali da sam naleteo na pesmu ovako bez znanja da je sve otb bez i jednog plagina uopste ne bi opazio nesto sto bi trebalo da ga ima a kao nema ga... sto znaci :thumbsup:
jedina moja kritika je malo na hihat, cinela ili sta vec ova kontra, malo je all over the place, jes da je malo prejaka, ali mislim da ili je ili do tanjira ili do ozvucavanja jer zvuci bas nekako kao da je mikrofon uperen vise sa strane nznm kako da objasnim, ko da je rastimovana :) ili los odabir cinele jedino ona zvuci malo "amaterski"
Pohvala za glas i za akcenat za vokalistu zvuci onako bas americki!
super je ovo samo cepaj i dalje otb slobodno, i ja sam preso na taj hibridni pre 3-4 godina (kazem hibridni jer uvek na kraju zavrsim preko kompa i digitalni master jbg) i isto mi malo zent bio u pocetku ali sam shvatio da je nekako sto bi ameri rekli "more forgiving". pogotovo eq, ima se dosta playroom-a a da se nesto ne zahebe... samo napred i obavestavaj nas i dalje :D
poz!
Hvala za pohvale! Å*to se tiče hi-hata..u pravu si 100%.. ali to je bilo nekako svjesno; i njegov odabir (paiste sound edge 3000) i pozicija mikrofona jer ostalo mi se nikako nije probijalo u mixu (sve probleme sam htio rijesiti u samom snimanju znajući da nece biti puno postprodukcije)
Prvo sam počeo sa svojim standardnim pristupom gdje hh i snare imaju dobru separaciju (snimano sa 2 mikrofona, hh je podignut, udaljen od snarea)
..ali svrha hh u aranzmanu je bila da se cuje dosta jako..a ovako je bilo isuviše hi-fi. Zato sam priblizio hh dobosu i maknuo hh majk. Bleeding je bio ogroman što je bilo instant super!
Ok, mogao sam njegov harshness ubiti multiband compom u mixu ali bolje rješenje bi bilo da sam isprobao drugi majk u snimanju :)
A Å¡to se tiče okretanja dugmadi.. jednostavno mi je lakse dobiti ZVUK.. sa plugovima (a imam ih stvarno finih, UAD-ovih) sam nekako sramežljiviji,
pazim na headroom, kliping, k**ci palci :(
Reinhardt
14-11-2017, 09:59 PM
Pohvale – ima ih previše da bih ih nabrajao.
Zamerka (jedna jedina) – voleo bih da kick ima izraženiji atak. Ne onu klasičnu „tačku“ na 3k, nego neÅ¡to onu koja kaže „k“. Neki mid-mid, takoreći. Čisto da ostane isto ovoliko zajedno sa basom, ali da se razdvoji od njega taman toliko da joÅ¡ jasnije naglasi gruv. Mada je cela slika i ovako sve pet. Dobro, 9.3/10.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Svečano me zabole uho da li si radio ITB, OTB ili WTF, ovo je naprosto dobar miks. Zapravo dobar aranžman pre svega.
Hvala Vaso,
za kick znam, tu sam zajebo, uzeo sam mu na 250hz i 1k mozda previse.. to mi je defaultno kod "standardnih" kickova, jbg. a bilo bi fino da je malo viÅ¡e vintiđast :)
p.s. meni su čudne rasprave ITB vs OTB kada sluÅ¡amo mixove top mixadžija.. tu se nista ne kuži.. sve je za 10.
ali meni outboard daje malo "mojo" efekta, pogotovo sa distorzijama kojima je fizicki lakse i brze naci sweet spot (Ibanez TS808 je btw, najbolja sprava koju sam ikada upalio u studiju)
Gillette
17-11-2017, 07:08 PM
plusevi i minusevi :)
- dopada mi se uvodni riff
- ne dopada mi se bass kako je zamišljen
- ritam akustična gitara se (bar kod mene na sluÅ¡kama) ne čuje uopÅ¡te (ako nije slikana samo za spot)
- posle dela sa Ouo i Ou A-a..(kada se pojavljuju devojke) trebalo je ubaciti neki paklen gitarski solo (recimo neki Brian Setzer fazon) i to možda izaći iz G dura u D pa posle vratiti i na kraju zavrÅ¡iti stvar mnogo zvučno bogatije i pompeznije.
- energija cele pesme je vesela, poletna tako da je to sasvim ok
igormink
22-11-2017, 01:21 PM
Meni sve super, imam malo zamjerku na prostor vokala, nije mi potpuno u miksu. Ne boja, nego baš prostor. Možda bi sner mogao imati malo više puncha. Ali sve su to sitnice, super posao :)
Mislim da ovo ITB ili OTB nije važno. Ja sam uglavnom OTB, ali tako mi je lakše raditi i brže dobijem što hoću. Sad jel bolje zvuči ili ne, o tom, po tom.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.