View Full Version : DAW Monitoring live instrumenata sa FX
Melchior
09-11-2017, 09:52 AM
Nakon godina zafrkavanja sa cisto hardware rig-om, odlucio sam da ukombinujem DAW i svoj workflow (jer inace nikada necu nista redovno zavrsiti od svoje mjuze). Izabrao sam Acoustica Mixcraft 8, posto je dosta lak za koriscenje.
Zelim da uzmem Focusrite Scarlett 18i8 i da na svoje instrumente stavim efekte preko DAW-a. To znaci hocu da live "monitorujem" zvuk iz Mixcrafta.
E sad pitanje: ako hocu tako live da jammujem preko programa sa svim efektima, da li ce biti velikih kasnjenja zvuka sa gore pomenutim Scarlett-om ??? Da li neko radi nesto slicno ovome ?
(sorry ako sam post stavio u pogresan podforum, jer je u pitanju i software i hardware)
Ne znam kako radi Mixcraft, ali ja sam na poslu više puta snimao neke pjesme u Cubaseu upravo s tom karticom, i ona ima "zero latency" za ono šta sviraš kroz nju, tako da radi kao da si se uštekao u miksetu, pretpostavljam da neće bit problema ni s Mixcraftom, ali ako češ upotrebljavat monitoring DAW-a s efektima mislim da će bit latencija neka sigurno.
Melchior
10-11-2017, 07:28 AM
Meni su bas ti efekti iz DAW najbitniji. Probao sam kako to radi sa mojim trenutnim setup-om, tj. koristeci integrisanu zvucnu karticu sa kompa, i relativno je jos i ok bio latency, moglo se svirati bez nekih smetnji. Znam da na ovaj nacin nije moguce kompletno eliminisati latency, ali da li mogu ocekivati neko dodatno poboljsanje ako budem koristio Scarlett ?
A to ti ne bi znao reć, jer to ipak najviše ovisi o DAW-u i efektima koji se upotrebljavaju
Gillette
17-11-2017, 06:37 PM
Dugo već koristim Mixcraft (još od verzije 5) + audio interfejs koji se više i ne proizvodi i iskreno ne znam odakle više ta fama oko "latencije".
Vidim da je to postala uobičajena reklama za sve AI, bez obzira da li se radi o budžet ili totalno profesionalnim uređajima.
te ne znam, direct monitoring (gde, pazi magije..možemo da istovremeno slušamo kroz slušalice ono što sviramo i bla bla..)
Mislim da je krajnje vreme da neke stvari postanu podrazumevajući standard. Naročito to oko latencije jer, koliko nepismen čovek treba da bude pa da ne pročita uputstvo, gde se stvari kao što su buffer size i latency podešavaju sasvim regularno? Srećom ti si već u priči pa će ti sve već biti poznato.
Ja čak koristim midi-klavijaturu gde bi kašnjenje signala trebalo najpre da se primeti, pa ne da nemam problema, nego koji god vst da otvorim sve se dešava u realnom vremenu.
O gitarama da i ne pričamo..tako da..ukratko: ako si sa integrisanom karticom imao koliko toliko o kej rezultate, očekuj da ćeš sa 18i8 imati najmanje isto takve, a sasvim moguće i još bolje.
Da napomenem da za celu priču možda bitniju ulogu igra i sam kompjuter, procesor koji imaš, konekcije, broj efekata koje ćeš da koristiš itd.
Pozdrav
komil
17-11-2017, 06:55 PM
Ako je latencija za Focusrite Scarlett 18i8 onoliko koliko piše na sajtu, a piše za drugu generaciju kartice, onda je to baš baš odlično. (ja sam probao Focusrite Scarlett 2i2, ali ne ovu aktuelnu drugu, nego prvu generaciju i tu je latencija bila baš katastrofa!).
Za plaginove to zavisi od slučaja do slučaja, u principu možeš uvek naći neke plaginove koji su efikasni po pitanju latence (npr. tipično reverb) pa snimati sa njima, a kasnije ih zameniti nekim kompleksnijim.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.