Log in

View Full Version : Peglanje govorne mane

Stalker
03-11-2017, 04:32 AM
Ovako bavim se pjevanjem, prijatelj i ja snimamo na niskobudžetnoj opremi, ali to sada nije bitno.

Naime i on i ja imamo govornu manu, naime glas "R" izgovaramo kao Đule iz Van Gogh-a ili kao Vojislav Å*eÅ¡elj.

Za snimanje koristim FL Studio, za mix i audio edit koristim audacity/adobe audition.

Da li postoji neki postupak da ispeglam relativno loš izgovor glasa "R" ili mi je najpametnije da semplujem i samo taj glas zamjenim ako me shvatate šta želim da kažem...

Izvinite ako temu nisam postovao u ispravnu sekciju, nisam znao gdje je najbolje da stavim...

awacs
03-11-2017, 11:03 AM
Odmah odustani od semplovanja i zamenjivanja glasa R ukoliko nisi spreman na to da štimuješ svako njegovo pojedinačno pojavljivanje (pošto je R zvučni suglasnik i samim tim ima intonaciju). Obaška se zvučni glasovi i po boji i po intonaciji naslanjaju na susedne zvučne glasove, pa je napraviti prirodan prelaz između njih maltene nemoguća misija.

Meni je inače ideja o tehničkom sakrivanju govornih mana bez veze. Ako tebi lično toliko smeta to tvoje R bolje ti je da odeš kod logopeda. Ili pri pisanju tekstova gledaj da imaš što manje reči koje zahtevaju dugačko ili naglašeno R. Što se publike tiče, nisam primetio da je neobično R smetalo Đuletovoj karijeri, a ni Akijevoj (Parni Valjak).

Pozdrav,

Vasa

P.S. Inače, Đule i Šešelj ne izgovaraju R na isti način (Đule ima francusko [ʁ], a Šešelj ga izgovara kao englesko [w]).

Bockie
03-11-2017, 03:32 PM
Hmmm...nije kao w...Kod njega, više je jezik u položaju za slovo D...pa malo više ka vrhu sekutića gornjih... Probaj... Probaj sa Predsednik npr...kao da kaže Pdecednik...neko meko d...

A za izgovor slova R, jezik kreće sa pozicije vrha donjih prednjih zuba, uvija se ka nepcima i kada se prostor toliko smanji, pod pritiskom vazduha se desi kao mini-virbl..od jedva dva-tri dodira vrha jezika i nepca, pa izađe bukvalno par prepolovljenih slova D...

awacs
03-11-2017, 06:09 PM
Hmmm...nije kao w...Kod njega, viÅ¡e je jezik u položaju za slovo D...pa malo viÅ¡e ka vrhu sekutića gornjih... Probaj... Probaj sa Predsednik npr...kao da kaže Pdecednik...neko meko d...

Ja to ne čujem tako (čujem onako kako sam napisao, a i nema potrebe da ovde ulazimo u fonetiku), ali to nije ni bitno za ovu raspravu. SuÅ¡tina je u tome da mislim da čovek svoje govorne mane treba ili da prihvati kao deo svoje ličnosti ili da ih eliminiÅ¡e u realnom svetu (putem logopedije). FotoÅ¡opovanje nikome nije donelo trajni boljitak. Kad tad te provale da si lažnjak, ili moraÅ¡ da se trudiÅ¡ da te doživotno niko ne vidi/čuje onakvog kakav si zaista, a to je priličan pakao od života.

Pozdrav,

Vasa

Bockie
03-11-2017, 11:32 PM
Suština je u tome da mislim da čovek svoje govorne mane treba ili da prihvati kao deo svoje ličnosti ili da ih eliminiše u realnom svetu (putem logopedije). Fotošopovanje nikome nije donelo trajni boljitak. Kad tad te provale da si lažnjak, ili moraš da se trudiš da te doživotno niko ne vidi/čuje onakvog kakav si zaista, a to je priličan pakao od života.

Sa ovim se potpuno slažem. :thumbsup:

Stalker
05-11-2017, 09:19 AM
Ja to ne čujem tako (čujem onako kako sam napisao, a i nema potrebe da ovde ulazimo u fonetiku), ali to nije ni bitno za ovu raspravu. SuÅ¡tina je u tome da mislim da čovek svoje govorne mane treba ili da prihvati kao deo svoje ličnosti ili da ih eliminiÅ¡e u realnom svetu (putem logopedije). FotoÅ¡opovanje nikome nije donelo trajni boljitak. Kad tad te provale da si lažnjak, ili moraÅ¡ da se trudiÅ¡ da te doživotno niko ne vidi/čuje onakvog kakav si zaista, a to je priličan pakao od života.

Pozdrav,

Vasa

Meni ne smeta, ali plaši me da možda može smetati ljudima koji slušaju.

komil
05-11-2017, 01:08 PM
Meni ne smeta, ali plaši me da možda može smetati ljudima koji slušaju.

Spomenuti Đule je čak iskoristio svoju govornu "manu", uključio ju je u poruku pesme "ne znam da kažem slovo R, i neću da znam, s njim počinje rat".
Poenta je, ako mogu neki veoma uspeÅ¡ni profesionalni pevači (pa i TV voditelji) da imaju takvu "manu", ne znam Å¡to bi brinuo oko toga. Učini da to bude tvoja prepoznatljivost. Svako ima neke svoje "mane" i ne bi ni valjalo da smo svi isti.

Bockie
06-11-2017, 12:19 AM
...da, onda se postaraj da zbog svega ostalog to ostane 'malo r'... :thumbsup:

Reinhardt
14-11-2017, 09:14 AM
Govorna mana..
kao i sve u kreativnoj industriji; manu treba pretvoriti u prednost i time dobiješ na originalnosti.
Znam da zvuči ljigavo ali fakat je tako.
Pitanje je samo dali je artista spreman prihvatiti to, dali ga iznutra muči to.. a osjetit će se u snimci..

Elem,nedavno smo radili naÅ¡to na songu u kojoj tekst počinje sa slovom Č..
i nikako da nađemo zamjensku riječ koja bi super pasala.. a onda se sjetim
dugmića i doživjeti stotu:
"Učite jogu, kamasutru, zen.. Č,Č,Č, čuvajte nerve, kosu, zube, ten
(The Who: My generation?)