Log in

View Full Version : Video rekorder => saturacija,distorizja itd

jocasrb
10-10-2017, 11:19 PM
Pozdrav...probao sam da pronadjem slicnu temu ovde na forumu ali nisam uspeo da nadjem, pa aj da otvorim :)
da li neko ima iskustva sa koriscenjem video rekordera u audio produkciji?
na netu sam video foru: povezivanje vcr sa zvucnom - neki nas zvuk (tipa drums) se snimi na kasetu kasnije se radi 'obrnuto' - pusta se u daw i snima...i tako se dobija, ja mislim zanimljiva, distorzija, saturacija ili sta vec...
neko neki komentar o ovome?
samo ako moze 'ubaci j37 vst i zavrsava ti poso".. hvalaa :D

sira
12-10-2017, 10:02 AM
Pa koliko se sjećam S-VHS video kasete su se koristile za 8-kanalno snimanje (stari Alesis ADAT), ali kako su oni zapis na traku radili digitano, nakon konverzije, ne vjerujem da daju saturaciju.
A da je baš neko koristio VHS Video rekorder za saturaciju, moguće je, analogni je zapis, ali nekako ne vjerujem da je išta bolja kvaliteta od korištenja kasetofona za saturaciju ako je stariji VCR jer nije korištena cijela širina trake za zvuk u VHS sistemu nego je samo djelić, a kasnije kad su uveli VHS HI-FI imali su komplicirani sistem modulacije i demodulacije zvučnog signala a u tom procesu svašta je moguće :)

awacs
12-10-2017, 12:55 PM
Pa da. Standardni PAL VHS audio je išao do nekih 8-9kHz, otprilike kao jako loš kasetofon. Hi-Fi VHS je imao rotirajuće audio glave i imao karakteristike u klasi kvalitetnih reel-to-reel magnetofona, ALI:

1) Hi-Fi VHS nema posebnu glavu za audio reprodukciju, pa ne može da se sluša zapis sa trake u isto vreme dok se snima. Dakle, ne može da se izvede nikakva mahinacija kojom bi se u istom prolazu snimalo na traku i pisalo u računar. Mora da se snimi, pa onda peške prebaci na kompjuter, a ko tu uspe da sinhronizuje parče duže od 15-20 sekundi svaka mu čast.

2) Hi-Fi VHS je užasno osetljiv na kvalitet trake i stanje audio glava (prljavština, starost/izlizanost samih glava). Čim naiđe na neki problem jednostavno prestaje da radi i prebacuje se u non-Hi-Fi režim (= jako loš kasetofon).

3) Trake za VHS se više ne proizvode. Čak i da nađeš novu, neraspakovanu kvalitetnu traku niko ne može da ti garantuje u kojim je uslovima čuvana i koliko je zaista upotrebljiva. Pored toga, ne postoje više ni servisi za uređaje, a ni novi delovi.

Sve u svemu, ako nemaš Hi-Fi VHS snimač na tavanu ili nekoga ko će ti pokloniti svoj, pa da se malo igraš i vidiš kako sve to šljaka – zaboravi.

Pozdrav,

Vasa

jocasrb
12-10-2017, 03:47 PM
E imam neki stariji model video rekordera...cak nisam ni uspeo da nadjem slike na netu...model je: daewoo xak 91...otac ga je kupio 90ih, a i mislim da je tipa u grcku kupljen...da li je hi fi ili nije to za sad ne znam...znam da je problem sa onim gumicama jer nece traku da pusta, ali hoce da je mota, i napred i nazad...tako da idem sad u potragu za tim haha

awacs
12-10-2017, 04:10 PM
...tako da idem sad u potragu za tim haha

Kul. I to je jedan od načina da učiniš svoj život zanimljivim. Mislim, ako ti je zanimljivije da oživljavaš spravu nego da nešto zaista snimiš :) :thumbsup:

Pozdrav,

Vasa

jocasrb
12-10-2017, 05:35 PM
kupljene su tracke samo da se testira...@awacs, da ozivim spravu pa ce da se sprava ubacuje u rad (a cini mi se da imam i magnetofon negde u podrumu, mislim da ce i on da ucini sniamnje zanimljivijim)

komil
12-10-2017, 08:45 PM
Ja sam to radio sa kasetnim dekom, ali 90-ih i u kućnoj varijanti.
Malo sam pročačkao YT i jedino ovaj video daje neki zvučni demo a da ima nekog smisla:

https://www.youtube.com/watch?v=-hFcEO8YpVc
Before LoFi recording @ 2:18
After LoFi recording @ 3:04

Mislim da su plagini dosta ozbiljnija opcija, ima danas sjajnih simulacija, a realno, i obični primitivini bit crasher (ako se dobro koristi) verovatno ne odradi ništa lošije.

awacs
12-10-2017, 11:31 PM
kupljene su tracke samo da se testira...@awacs, da ozivim spravu pa ce da se sprava ubacuje u rad (a cini mi se da imam i magnetofon negde u podrumu, mislim da ce i on da ucini sniamnje zanimljivijim)

Sve će da učini snimanje zanimljivim, čak i novi kablovi. Samo snimaj. I javi kako je bilo. Ili makar javi odakle da skinemo snimak :thumbsup:

Pozdrav,

Vasa

jocasrb
12-10-2017, 11:43 PM
@komil, da da, taj klip mi je uneo zelju da odradim...morao sam jedno 15ak puta da pogledam momenat kad on vadi kabl i sta potom radi, jer sam izgleda glup malo za to :D a ovaj klip me je dokrajcio: https://www.youtube.com/watch?v=ed32V3jTN3k i prosto moram nesto analogno da uzmem hahaha
*a i jes, neki plaginovi dobro zvuce ali ne znam nekako su mi smor, nekako mi ubijaju zelju za radom

@awacs, ne znam da li si ironican ili ne za slusanje mojih snimaka, ali dobro..:D

awacs
13-10-2017, 12:15 AM
@awacs, ne znam da li si ironican ili ne za slusanje mojih snimaka, ali dobro..:D

Nisam ironičan, daleko bilo. Ja zaista volim da slušam snimke.

Pozdrav,

Vasa

jocasrb
13-10-2017, 12:57 AM
Nisam ironičan, daleko bilo. Ja zaista volim da slušam snimke.

Pozdrav,

Vasa

okej, saljem kad stvorim nesto novo, bice valjda ove god haha

komil
13-10-2017, 02:20 AM
a ovaj klip me je dokrajcio: https://www.youtube.com/watch?v=ed32V3jTN3k

Majkumu, šta je ovaj razvukao na pola sata priče :banghead: Treba mu dati da zapričava smrt, živeli bismo po 500 godina :)