View Full Version : Turbotronik novokomponovani folk sa alternativnim muzičkim formama
komil
02-10-2017, 11:08 PM
Turbotronik predstavlja autore sa srpske scene koji kombinuju novokomponovani folk, turbo-folk i pop-folk sa alternativnim muzičkim formama. Potraga za autentičnim u sopstvenoj tradiciji vodila ih je do pojava prezrenih od strane kulturnog establišmenta i populacije okrenute Zapadu, ali obožavanih među „običnim" svetom.
Rezultat je umetnički pokret koji donosi potpuno odsustvo ironijske distance prema folk nasleđu. Muzički, on se koristi elektronskim bitovima i semplovima, ali nije žanrovski omeđen. Idejno, on predstavlja svojevrsni srpski pank dvadeset prvog veka. Ono što ga izdvaja u globalnom kontekstu je insistiranje na prokazanom balkanskom poreklu.
Kanal VICE
Emitovanje 49:19
Rating TV-14
https://video.vice.com/rs/video/turbotronik/5878b400c929d68b4e6bd1e5
Gillette
02-10-2017, 11:37 PM
taman kad sam se ponadao da smo dotakli dno i da gore ne može..:shock:
jocasrb
03-10-2017, 04:16 PM
sem toga sto nisam mogo 3min povezano da gledam klip nego sve motam, meni ovo zvuci mnogo....glupo? ako smem to da kazem...kao kad pravis 30 matri u jednom danu i mislis da su sve odlicne ali sutra kad ih poslusas mozda jedva valja od tih, a sve ostale su da se ne cuju opet (kao sve pesme iz klipa)...nzm ne bih da vredjam izvodjace, producente i ko je sve ukljucen u ovaj 'zanr' ali nadam se da ovo nece da zazivi kod nas (mada nekako sam i siguran da nece)...tresh je , bas kao sto i jedan izvodjac iz klipa kaze...po meni tresh ne moze da bude nesto dobro nego je tresh znaci treba da se ulepsava, zavrsava, doradjuje itd...
deluje mi da uz ovo uzivaju oni koji nisu culi kvalitetniju muziku, ali je veoma moguce da i nije to slucaj
Gillette
03-10-2017, 04:52 PM
ako iza ovoga stoji neka zavera da se ta vrsta muzike totalno deformiše, unakazi i pretvori u neku svoju suprotnost (kao što su razni punk, rap, trish trash pravci unakazli r'n'r i bacili ga u zaborav ) onda možda i ima smisla..
jocasrb
03-10-2017, 07:18 PM
ne znam, ali sam eto sad shvatio da ovaj vice stvarno Sve i Svasta snima
alavuk
03-10-2017, 11:43 PM
da ali vice je zaboravio na neke od pionire shazalakazoo (ramba necemo da spominjemo nije on ta kategorija iako je saradjivao sa viklerom i sa shazalakazoo-om na plastik fantastik albumu) koji su pravi orijental elektronik , ovo je svi diy , pokusaj da se nadje svoj izraz naravno ovde ima dosta humora pa je zato sve trash ... mada je slicnih primera bilo i ranije
https://www.youtube.com/watch?v=IyDIKtXLBGA
shazalakazoo
https://www.youtube.com/watch?v=tkRqdGepjNU
fesram :)
https://www.facebook.com/fesram.myspace.1389/
naravno sve ironicno nemoj da je neko pomislio da je stvarno ... bez obzira sta se pise :)
DADDY Z
04-10-2017, 09:31 AM
Videh ovo na TV-u i ostadoh fasciniran.Pre svega podatkom da većina autora ima visoke škole.Potom njihovim viđenjem svega i ubeđenjem da je ono što rade jako dobro.
Sa druge strane neke njihove izjave su me naterale da razmislim o svojim stavovima.Činjenica je da sam ceo život odrastao sa gađenjem i gorčinom prema turbo folku.Meni je isti asocijacija na najgore što je ova prostor iznedrio a ovi ga predstavljaju kao našim kulturnim nasleđem a samim tim pišaju po pravom kulturnom nasleđu.Isto tako je činjenica da se turbo folk može konzumirati od strane ljudi koji nemaju predstavu kakav je razvojni put ovog "muzičkog pravca".Što zbog toga što su nekako preskočili taj period, što zbog toga što nisu sa ovih prostora-pa im tamo hiljadama milja daleko to može zvučati zanimljivo-egzotično.
Ne znam šta da kažem.Realno je ovde najveći umetnik Lenhart Tapes, koji tome prilazi najozbiljnije sa umetničke strane.
Još nešto o čemu treba dobro razmisliti je istina koju je jedna od devojaka tu rekla.Scena nam je toliko slaba i neinvetivna da je ovo moralo da se desi u nekom obliku.Strašno je što je taj oblik, na žalost, samo još jedna stepenica na dole.
komil
04-10-2017, 10:35 AM
Videh ovo na TV-u i ostadoh fasciniran.Pre svega podatkom da većina autora ima visoke škole.Potom njihovim viđenjem svega i ubeđenjem da je ono što rade jako dobro.
Ja nisam stekao utisak da oni pričaju da rade nešto što je jako dobro. Vidi da je to što oni rade iskreno i da im dolazi dosta prirodno, što bi se reklo, negde iz malog mozga. Mislim, rade ono što im lično jako prija i odgovara, ali ne vidim da potenciraju da je to nešto strahovito značajno. Mislim i da su jako svesni da je to što rade samo jedno viđenje stvari. Mogu i da razumem da se osećaju, bar u neku ruku, ostvareno - jako veliki broj "urbanih" klinaca u svadbi će da otkida na narodnjake, a otićiće i na neku tehno žurku. Takvima ovo sve sigurno ne para uši, a imaju prepoznatljive sastavne delove.
druge strane neke njihove izjave su me naterale da razmislim o svojim stavovima.
Takođe. Film kao film je, po meni, urađen odlično, a što se teme tiče ja do ovog filma nisam ni znao da ovo kod nas postoji. Postojalo je, naravno, mešanje stilova, ali ovo kada se predstavi na takav način, je cela neka nova subkultura. Oni koriste prave metode borbe alternativnih umetnika, taj deo priče me je iznenadio i zabavio, mislio sam da čitam njuz.net.
Mislim da je godište tih ljudi jedan od ključnih faktora, ovo je neka njihova varijanta podsvesnog vraćanja u detinjstvo (kada su bili zaštićeni od strane roditelja i nesvesni lošeg u društvu) i mirenja odrastanja u gradu sa navikama roditelja koji su došli sa sela.
Nekima je ovo geto, ventil-muzika mahale.
je da sam ceo život odrastao sa gađenjem i gorčinom prema turbo folku.Meni je isti asocijacija na najgore što je ova prostor iznedrio a ovi ga predstavljaju kao našim kulturnim nasleđem a samim tim pišaju po pravom kulturnom nasleđu.Isto tako je činjenica da se turbo folk može konzumirati od strane ljudi koji nemaju predstavu kakav je razvojni put ovog "muzičkog pravca".
Potpuno te razumem, isti sam. Ali kad tad je morala doći generacija koja pronalazi turbo folk samo na nivou neke stare pronađene kasete i posmatra to samo tonski, a mlada je i buntovna, želi da preispituje sve oko sebe, pa želi da se revizionistički. Prosto iz nekih emotivnih razloga, asocijacija na turbo folk im je srećnije detinjstvo i ušuškanost nedeljnog popodneva uz ručak i pevušenje roditelja i okoline.
Ali vidi, kada pustiš sebi recimo Pero Defformero :D, jako je bizaran utisak. Sa jedne strane se gadiš nečemu a sa druge strane uživaš i dobro ti je i prepoznaješ nešto u tome. Ne mislim da sprdnju nego na to da taj spoj stilova u Peru funkcioniše i na bizaran način - radi.
Jako je teško definisati to, to je malo i kao neka psihoterapija žrtava 90-ih :) Kapiram da postoji mogućnost da je možda nešto slično u pitanju i kod ovih ljudi iz filma.
*to zbog toga što su nekako preskočili taj period, što zbog toga što nisu sa ovih prostora-pa im tamo hiljadama milja daleko to može zvučati zanimljivo-egzotično.
Ja prosto smatram da oni ne znaju šta je turbo folk, oni kada pričaju o tome, kao da pričaju o nečem drugom. :D
Gillette
04-10-2017, 01:24 PM
Jedno vreme je postojala čitava generacija ljudi koji su pokušavali da Srbiju iščupaju iz evroazijskog kulturnog miljea i približe je Zapadnom kulturnom nasleđu, ali evo, sada vidimo da je taj pokušaj propao.
Došla je potpuno nova generacija ljudi koji punim plućima udišu stvarnost "zemlje seljaka na brdovitom Balkanu".
Oni se ne stide svog porekla, naprotiv, oni ga neguju i ponosno zalivaju, po sistemu što seljačkije-to bolje.
Svi problemi Srbije leže u neobrazovanju i polupismenosti.
Kulturološki sukobi rokera, džezera, bluzera, pankera i sličnih s jedne strane i narodnjaka s druge, zapravo je sukob urbanog i ruralnog, sukob malobrojnih građana i mnogobrojnih seljaka. (neki statističari kažu da je u Srbiji oko 70% aktivno nepismenih ljudi)
Taj sukob se odvija na svim poljima. Muzika je samo vrh tog ledenog brega (da ne kažemo plasta sena ili čak nečeg drugog..)
Ovo što se sada javlja (koketiranje drugih muzičkih pravaca sa turbofolkom) samo je perverzna manifestacija pobede ruralnog.
Neko može da postavi pitanje, a zašto Srbija mora da bude Zapad? Možda je nama mesto upravo u tom patetičnom zavijanju? U tim prizemnim emocijama? U tom tunižansko-sirijsko-tursko-kurdsko-rumunskom melosu?
Možda naš jezik spržen brljama i ogrezao u jagnjetini i svinjetini i nije zgodan da se po engleski izvrće i uvrće i trpa među zube ?
I šta 'oće ti Englezi? Ko su oni i ko kaže da to što su oni smislili mora da bude lepo, kulturno i važno? A plus su nas i nekoliko puta na pravdi Boga bombardovali ! Pa baš da im i ne pevamo ! I ne samo to..koga god čujemo da po kafićima nešto uz gitaru mrndža na tom enegleskom - odma isterati napolje i zameniti ga nekim našim, domaćim momčinom koji voli da zapeva i zagalami, pa zar ne?
Englezi..šta su oni bolji od nas..
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_English_inventions_and_discoveries
:banghead:
silicon science
04-10-2017, 01:35 PM
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/uqBuNe59I10" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Meni je ovo fantasticno...
silicon science
04-10-2017, 02:38 PM
Od istog artiste... :)
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ZfOJS2_5M0E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
komil
04-10-2017, 04:44 PM
Ovo što se sada javlja (koketiranje drugih muzičkih pravaca sa turbofolkom) samo je perverzna manifestacija pobede ruralnog.
Mislim da to nije tako jednostavno, to je neki spoj. Slušaš ih tamo i oni imaju Beogradski (npr) naglasak i razne navike, ne ruralne. Sa druge strane oni od turbo folka nisu preuzeli bar pola stvari koje idu uz to.
Gillette
04-10-2017, 05:21 PM
Mislim da to nije tako jednostavno, to je neki spoj. Slušaš ih tamo i oni imaju Beogradski (npr) naglasak i razne navike, ne ruralne. Sa druge strane oni od turbo folka nisu preuzeli bar pola stvari koje idu uz to.
Možda sam iz želje da sebi stvari učinim što jasnijim previše pojednostavio ali..obrni okreni, sve je ovo cena za nekakvu našu neautentičnost. Za nemanje svoga Ja, tj..da se politički (ne)korektno izrazim - za neutralnost.
Zvanično, mi nismo ni Istok ni Zapad, ali nezvanično ( u skladu sa onim procentom a propos nepismenosti i polupismenosti) duša balkanska naginje ka Istoku.
Postoji ona teorija da žrtva voli svoga dželata, pa tako i mi zavolesmo "puusto tursko" i sve što ide uz to.
Da smo ostali svoji (ako smo ikada uopšte bili) ko zna šta bi i kako bi bilo.
ovako..ni vamo ni tamo, pa čas vamo čas tamo.
Sada smo eto tamo.
No da ne filosofiram previše, ovaj poslednji snimak kako sam čuo uvodne taktove, tako sam prsnuo u smeh..pa razmišljam, možda u celom tom "projektu" i ima nešto :D
Od zarđalog kuglagera sa vinčanske deponije po kojem su nuždu vršili čopori letećih virusonoša možeš praviti umetničko delo samo za zalutale, zabludele i promašene zombi-humanoide.
Biser je brate/sestro biser.
On je sjajan, inspiriše...
https://www.youtube.com/watch?v=1-SXSNc1bO0
alavuk
05-10-2017, 02:07 PM
marko je sasvim neka druga kategorija
awacs
05-10-2017, 07:25 PM
Činjenica je da sam ceo život odrastao sa gađenjem i gorčinom prema turbo folku.Meni je isti asocijacija na najgore što je ova prostor iznedrio a ovi ga predstavljaju kao našim kulturnim nasleđem a samim tim pišaju po pravom kulturnom nasleđu.Isto tako je činjenica da se turbo folk može konzumirati od strane ljudi koji nemaju predstavu kakav je razvojni put ovog "muzičkog pravca".Što zbog toga što su nekako preskočili taj period, što zbog toga što nisu sa ovih prostora-pa im tamo hiljadama milja daleko to može zvučati zanimljivo-egzotično.
Pa da. Pa šta? Odnos prema tretiranju turbo-folka kao tabua, kao nečega o čemu se ili ne govori ili se govori sa negativnim predznakom (kao što ti činiš), to je smisao cele te akcije koju ovi ljudi sprovode. Ako ćemo o „pravom kulturnom nasleđu“, sve što neka kultura stvori je njeno pravo kulturno nasleđe. To su stvari koje se niti stvaraju niti brišu odlukama kustosa muzeja ili istoričara umetnosti, a ponajmanje stavovima učesnika u događajima.
Autori ovog dokumentarca su propustili da pomenu da je Matrijaršija udomljavala i bend Bitlisi, sastavljen od mentally challenged (ili kako se to sad već zove u današnjem novogovoru) osoba. Koliko se sećam svog razgovora sa Rašom Popovićem (jednim od osnivača Matrijarišije), Aleksandar Denić je iz te priče. Ovi drugi to rade prilično svesno i prilično umetnički (dakle: intrigantno).
Predznaci koji stoje ispred nekog muzičkog izraza ne moraju nužno da se odnose na ljude koji se tim muzičkim izrazom bave ili ga vole. Lično sam upoznao gomilu osoba koje vole EKV, a nikad s njima ne bih voleo da se vozim istim vozom, a znam i one koji se kunu u Šemsu i Miroslava sa kojima bih mogao i na pusto ostrvo.
Pozdrav,
Vasa
Gillette
05-10-2017, 07:40 PM
Nedavno sam bio u Dubaiu sa nekim ljudima iz Australije. Sedimo družimo se..i sad kao, ajde da pogledamo na YT "nešto o Srbiji" (jer su ovi ljudi znali o Srbiji taman kolko i prosečan Srbin o Miramaru ili Brunejima)
Upalimo YT onako random..slike Beograda, železnika stanica, trubači.
I sad, ja reko da se malo zadržimo na trubačima (šta drugo?) kad će jedan "hmm...I saw these in Mexico too.." :shock:
Kasnije, kad su bili u Bg, pa dođu negde gde se svira živa muzika, a ovi pevaju neke "kavere" na engleskom, tražili su da čuju nešto autentično srpsko.
I šta onda tu čovek da i ponudi?
Frulu?
Ili ove neke arhaične "mori momo ubavo devojče" pesme koje ni ovde niko ne sluša?
Muzika, hrana, obrni oreni - kultura. Sve nam je toliko izmešano i neuhvatljivo, da nije ni čudo da ljudi traže izlaz (i izraz), "brend", "nešto naše"...i zanimljivi su ti pokušaji. Meni lično uglavnom smešni, kao ovi o kojima se priča.
awacs
05-10-2017, 08:41 PM
I sad, ja reko da se malo zadržimo na trubačima (šta drugo?) kad će jedan "hmm...I saw these in Mexico too.." :shock:
Onaj ko je to izjavio ili nema sluha ili nema osećaj za ritam. Truba je fakat i u Meksiko i u Srbiju stigla preko Austrije. Za razliku od Meksika, u Srbiji se trodelni takt nikad nije primio kao dominantan, a i meksički i južnobalkanski odnos prema harmonijama nije baš isti. Jebo tu priču, ili makar jebo tog sagovornika. Isto tako bi svaka budala mogla da kaže da je čula gudačku sekciju u Rumuniji, pa da joj je gudački orkestar iz Libana zvučao kao rumunski.
Sve je na svom mestu: niko te ne tera da sviraš ono što ne voliš, niti te iko sprečava da sviraš ono što voliš.
Pozdrav,
Vasa
awacs
05-10-2017, 09:08 PM
P.S. Ta ekipa se neće natrpati novaca u džepove ni zlata u sefove, bar ne od muzike koju stvara. To im uostalom i nije primarni cilj, te bar zbog toga niko ne mora da se sekira.
Pozdrav,
Vasa
Gillette
05-10-2017, 09:40 PM
Onaj ko je to izjavio ili nema sluha ili nema osećaj za ritam. Truba je fakat i u Meksiko i u Srbiju stigla preko Austrije. Za razliku od Meksika, u Srbiji se trodelni takt nikad nije primio kao dominantan, a i meksički i južnobalkanski odnos prema harmonijama nije baš isti. Jebo tu priču, ili makar jebo tog sagovornika. Isto tako bi svaka budala mogla da kaže da je čula gudačku sekciju u Rumuniji, pa da joj je gudački orkestar iz Libana zvučao kao rumunski.
Sve je na svom mestu: niko te ne tera da sviraš ono što ne voliš, niti te iko sprečava da sviraš ono što voliš.
Pozdrav,
Vasa
E moj Vaso, objasni ti to turistima..
Btw, meni kad spomeneš rumunsku muziku, prvo na pamet padne panova frula, to je nešto autentično (iako je sviraju i u Andima npr)
A kada ljudima kažeš srpska muzika, šta će prvo da im padne na pamet: harmonika ? (Pomoravlje) Truba? (Užice i okolina), Tambura? (Vojvodina) Turbotronik? (splavovi sa priobaljem ;)
awacs
06-10-2017, 12:28 AM
A kada ljudima kažeš srpska muzika, šta će prvo da im padne na pamet: harmonika ? (Pomoravlje) Truba? (Užice i okolina), Tambura? (Vojvodina) Turbotronik? (splavovi sa priobaljem ;)
Nemam pojma šta će prvo da im padne na pamet, a i zabole me tuki šta će im prvo pasti na pamet. Ono što pak znam: kad mi neko pomene nemačku muziku prvo mi padnu na pamet likovi u lederhoznama koji piju pivo i jedu kobaje u kupusu uz zvuke harmonike. Nema šanse da mi prva asocijacija budu Bah, Kraftverk, DAF, Štokhauzen ili Ramštajn. Jer sam seljanin koji lederhozne i sve u vezi s njima posmatra kao nemačku nacionalnu vrednost.
Pozdrav,
Vasa
Gillette
06-10-2017, 08:46 AM
Nemam pojma šta će prvo da im padne na pamet, a i zabole me tuki šta će im prvo pasti na pamet. Ono što pak znam: kad mi neko pomene nemačku muziku prvo mi padnu na pamet likovi u lederhoznama koji piju pivo i jedu kobaje u kupusu uz zvuke harmonike. Nema šanse da mi prva asocijacija budu Bah, Kraftverk, DAF, *tokhauzen ili Ramštajn. Jer sam seljanin koji lederhozne i sve u vezi s njima posmatra kao nemačku nacionalnu vrednost.
Pozdrav,
Vasa
Upravo si naveo sve ono što je njihovo autentično.
I oni nemaju problem sa tim.
Naš problem je međutim, što mi sami ne znamo šta je naše autentično, pa krpimo i vučemo odakle stignemo, mešamo neke bućkuriše i onda se pravimo da je to super. Na opšte čuđenje i Nemaca i ostalih koji nas posmtaraju sa strane (ako nas uopšte i posmatraju.. )
Upravo si naveo sve ono što je njihovo autentično.
A šta ćemo ako je i to nastalo pod nekim uticajem sa strane?
Gillette
06-10-2017, 07:58 PM
A šta ćemo ako je i to nastalo pod nekim uticajem sa strane?
Pretpostavljamo da je sve nastajalo sa više ili manje uticaja sa strane. Ali nije isto ako si 500 godina gradio sopstveni identitet i jačao ga i ako ti je 500 godina identitet razgrađivan i slabljen.
Opet, ima potpuno autohtonih zajednica koje se malo ili nimalo mešale sa drugim zajednicama, međutim...njihovo kulturno nasleđe obično ne nađe na neki širi odjek. Zašto je to tako? Ko nameće estetske standarde pa je npr jedna sveopšta kulturna mešavina uticaja u Americi, naišla na planetarno dopadanje, tema je o kojoj možemo da pričamo
Ko nameće estetske standarde pa je npr jedna sveopšta kulturna mešavina uticaja u Americi, naišla na planetarno dopadanje, tema je o kojoj možemo da pričamo
Kulture se uvek i svuda mešaju i prožimaju, nema nijedne koja je "autentična". Ja recimo volim rokenrol, baš me briga što nije nastao na ovim prostorima, a još manje mi smeta što nije urban nego je spoj stilova berača pamuka i stočara. Isto tako mogu da prihvatim da neko više voli muziku koju su stvorili stočari i ratari sa istoka. Neko to ne podnosi, i to je u redu.
Uzgred, kad već pomenuh sastavne delove rokenrola, meni onaj belački deo samo smeta, kao što je smetao i Džimu Morisonu, pa zato kod Dorsa nema kaubojskih elemenata. Kod njih je osnova bluz, a umesto kantrija tu su uticaji romantičarske poezije i književnosti bitnika. Savršeno!
Gillette
06-10-2017, 10:28 PM
Kulture se uvek i svuda mešaju i prožimaju, nema nijedne koja je "autentična". Ja recimo volim rokenrol, baš me briga što nije nastao na ovim prostorima, a još manje mi smeta što nije urban nego je spoj stilova berača pamuka i stočara. Isto tako mogu da prihvatim da neko više voli muziku koju su stvorili stočari i ratari sa istoka. Neko to ne podnosi, i to je u redu.
Uzgred, kad već pomenuh sastavne delove rokenrola, meni onaj belački deo samo smeta, kao što je smetao i Džimu Morisonu, pa zato kod Dorsa nema kaubojskih elemenata. Kod njih je osnova bluz, a umesto kantrija tu su uticaji romantičarske poezije i književnosti bitnika. Savršeno!
Tsko nekako. Svako radi sa onim resursima koje ima i onda od toga napravi nešto (manje ili više) svoje.
Razlika je samo u tome što se nečije daleko čuje, a nečije samo lokalno.
Nečije ostavlja dubokog traga u civilizaciji, nečije se brzo zaboravlja.
Kako to da je npr rock and roll toliko duboko prodrmao ceo svet, a neki drugi muzički pravci nisu?
Kako to da nečije pesme nađu vrlo lako put do svih ljudi na svetu, bez obzira odakle su i ko su, a nečije su ostale za lokalnu upotrebu i verovatno nikad niko neće čuti za njih.
Pada mi na pamet (nadam se da ćemo se složiti) jedna lepa melodija potekla sa ovih prostora. Svi se (nadam se) sećamo onog instrumentala "Jednoj ženi" Z.Manojlović.
Kako to da ta stvar nije doživela svetski, antologisjki uspeh kao što je npr "Samba Pa Ti" od Santane ili neke slične iz tog žanra.
Tu i tamo volim da čujem "Kukuriku kolo" (violina) i stvarno se pitam šta tu sve učestvuje u estetskom doživljaju tog maestralnog dela. Da li bih na to kolo ostao ravnodušan da sam rođen i odrastao u npr *kotskoj? Ili neki arhetipovi (i koji?) tu igraju neku ulogu, protiv naše biće ne može ništa..
alavuk
06-10-2017, 11:28 PM
http://www.tegla.rs/nesto-kao-recenzija-turbotronik-muzika-iz-filma-i-jos-po-nesto/
ja mislim da je ovo i dalje jedno dobro zezanje :)
Gillette
06-10-2017, 11:48 PM
http://www.tegla.rs/nesto-kao-recenzija-turbotronik-muzika-iz-filma-i-jos-po-nesto/
Ja nisam siguran da je dobro zezanje u Srbiji uošte više moguće.
Zezanje u Srbiji mi liči na zezanje zatovrenika u ćeliji. Neko "aj da se zezamo, bolje nego da se poubijamo" zezanje.
Zezanje iz očaja.
Neko će reći (sa pravom) pa bolje i to nego da se stvarno poubijamo. Ali je to mač sa dve oštrice.
Zezanje je u Srbiji postalo modus vivendi.
Sve je "kao" (kakao)
Sve je zezanje, od pristupa, preko manifestacije.
retko gde se vide profesionalni muzičari.
Možda u folku?
Imaju i ti ljudi svoja "zezanja", ali moje je mišljenje, da kada rade muziku, tome pristupaju mnogo ozbiljnije nego muzičari drugih žanrova (naročito rokeri ili ko je već ostao )
Kada zezanje legne preko ozbiljnog i plodonosnog rada, onda je to pravo zezanje.
Kada zezanje legne preko besa i očaja, onda je to nešto drugo.
Zezanje je poseban i veoma značajan fenomen.
Mnogi tabui se tako preko zezanja "provuku" i zažive kao kulturni obrazac.
alavuk
07-10-2017, 09:32 AM
pazi ljubana (shrink fm) licno poznajem i mogu da kazem da smo bas pravi drugari i prijatelji , jeste da smo 10-ak godina udaljeni (relativan pojam sto se mene tice ) , covek radi nesto drugo i nesto drugo za ga zanima (spomenuo je cime se zapravo bavi u dokumentarcu ... evo nesto sto nije turbotronik
https://www.discogs.com/Various-Greb-A-Torijum/release/6130090
ali nadji na youtube njegove radove kao shrink fm :)
awacs
07-10-2017, 02:45 PM
Ja mislim da je to jedno sasvim ozbiljno zezanje, i da to zezanje kaže: „Radim ono što me radi i mogu da ga duvaju samozvani čuvari urbane kulture iz Popboksa i okoline.“
I dobro je što je u tekstu pomenut kultur-fašizam, pošto je on prisutan na svim nama bliskim prostorima. U stvari, postoje dva sloja kultur-fašizma: onaj državni i onaj šatro nezavisni. I ne zna čovek koji je gadniji.
Pozdrav,
Vasa
alavuk
07-10-2017, 02:51 PM
vaso nemoj da se uvredis tako sam ja babe i familiju kao klinac dozivljavljavao kroz zezanciju neku zdravorazumsku poruku tj da ti kaze sta je "zlo" (zena nikako ! aludiram na ko me ter'o) dok je vecina sve to povrsno kontala ...
awacs
07-10-2017, 03:50 PM
Zašto bih se uvredio, pobogu? Nama je u startu bilo jasno da osam od deset ljudi neće ukapirati tu ozbiljnu stranu benda. Mi smo vrlo svesno bili alternativa i u odnosu na RTS i na B92 i na Akademiju i na sve one koji su svoje političko-estetske kriterijume zapisali u kamenu. Ove likove doživljavam isto tako, samo je vreme danas još gore nego devedesetih, pa im je i sudbina da ostanu deep underground.
Pozdrav,
Vasa
komil
07-10-2017, 04:29 PM
Ja mislim da je to jedno sasvim ozbiljno zezanje, i da to zezanje kaže: „Radim ono što me radi i mogu da ga duvaju samozvani čuvari urbane kulture iz Popboksa i okoline.“
Ovaj deo razumem, shvatanje da je smisao toga neka provokacija. Privlačenje pažnje, spajanje nekih (uslovno rečeno) nespojivih stvari radi drmanja ljudi, tj. provokacija.
Ovo je sve pod uslovom da ne pričamo uopšte o spoju sa ciljem sprdnje, a vidi se da i neki ljudi iz filma ida malo na "tongue in cheek".
I dobro je što je u tekstu pomenut kultur-fašizam, pošto je on prisutan na svim nama bliskim prostorima. U stvari, postoje dva sloja kultur-fašizma: onaj državni i onaj šatro nezavisni. I ne zna čovek koji je gadniji.
... ali ovaj deo već ne mogu da razumem. Ja lično nemam problem sa tim da dozvolim da svako treba da ima neko svoje parče khm, bilo čega. Ali, u praksi prosto često ne možeš neko smeće nazvati kulturom, a da time indirektno ne uniziš i nešto što je daleko vrednije po kojim god hoćeš kriterijumima. Koliko god se ja trudio, uvek na kraju primetim da su razlike tu i velike.
Ja recimo nisam nikada nisam sreo slučaj da neko istinski poštuje jazz, rok ili bilo šta slično, a da isto toliko poštuje/izvodi turbo folk. Takav primer naprosto ne postoji. Svi koji istinski krenu da rade te kompromise se ili žestko ograđuju od suštine neke pojave, ili moraju da se zalivaju nekim alkoholom da mogu nešto da svare. Ne pričam o primerima gde se poštuje izvorna narodna muzika (i ono što se oslanja na nju), npr. Leb i sol, i ne pričam o primerima gde nekome iz turbo folka iz bilo kog ličnog razloga legnu 2-3 pesme.
alavuk
07-10-2017, 05:25 PM
Zašto bih se uvredio, pobogu? Nama je u startu bilo jasno da osam od deset ljudi neće ukapirati tu ozbiljnu stranu benda. Mi smo vrlo svesno bili alternativa i u odnosu na RTS i na B92 i na Akademiju i na sve one koji su svoje političko-estetske kriterijume zapisali u kamenu. Ove likove doživljavam isto tako, samo je vreme danas još gore nego devedesetih, pa im je i sudbina da ostanu deep underground.
Pozdrav,
Vasa
pa tako sam ja ovo i skontao to kao vrstu bunta anti kulture tj da je vec sve odavno posle/pre onog oktobra odavno sabanizovao samo se svi mi (vecina) prepravlja da je "cool" . tako sam skontao Vas , babe , atheist rap , direktore i bad copy na primer. be ge fank uticaj ako pratis djape-ov blog na fejsu tj fan stranu sve je funk i tresh u nasem balkanskom prostoru i vremenu. i kao sto rece komil mora malo i da gurnu prst u oku ... kao sto juice namerno to radi sa svojim '93 kru .
evo dacu neposredni primer moja 14-godisnja cerka slusa uglavnom balkanton retko ali retko onaj najgori turbo folk ima jebeni prezir prema tome , ume da odvali doorse iz nekog razloga , ume da pusti neki odlican nu soul/rnb i pop . pa je nekad priupitam kako moze da slusa sve to jedno po drugo bez imalo blama mi odgovara mi da ona ne pravi razliku , mada mi je velika nepravda sto se ne bavi dj-ingom ume iz tog tresha da izvuce lepe pesme ,jednostavno je ne zanima kao ni crtanje ili bilo kakva likovna obrada (genetika od oba roditelja) !
mogu isto da navedem turbo primer kad neko rip-ne svi kao rip ovaj onaj a nisu ga slusali tokom celog zivot a eventualno culi jednu mozda pesmu od njega , najvise pucam na momenat kad je ripnuo dejvid bouvi , ja zigija nisam toliko slusao niti sekao vene kao moja zena , ali ima toliko stvari da su jednostavno muzicka istorija kao sto je ashes to ashes (mislim na funk dzitru i bas liniju najvise nenadjebivo)
ja se raspisao ...
elem tragikomican primer
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1717129001692723&set=a.342855789120058.77739.100001869205224&type=3&theater
awacs
07-10-2017, 05:56 PM
Ovaj deo razumem
(...)
... ali ovaj deo već ne mogu da razumem.
Pa kontroverzan sam, mene i inače nije lako svariti u komadu :)
Ne mogu da se stavim u mozgove ove ekipe, pa da tvrdim da zaista razumem šta hoće i zašto to rade, ali na osnovu onoga što pričaju u filmu kapiram sledeće:
Oni u turbo-folku, pop-folku i novokomponovanim narodnjacima prepoznaju ono čega jednostavno nema u drugim žanrovima popularne muzike – totalno zanemarivanje „građanskih“ i „urbanih“ vrednosti. I ne samo zanemarivanje nego i pišanje na glavu tim vrednostima. Ono – sve karte na sto, bezobrazluk, razvrat, sva energija na 110% i udri. Mislim, pazi, to su činjenice koje čak ni oni koji vole sve one vrste muzike koje si pomenuo ne mogu da ospore. Pitanje je samo kakav predznak staviš ispred tih činjenica.
Koliko vidim, jedini greh koji se u ovoj diskusiji stavlja na dušu ovoj ekipi je što uzima te činjenice zdravo za gotovo, i što ih nije u startu obeležila minusom. Ali zašto bi? Njima TF ne označava samo džipove sa tamnim staklima i ulične obračune kao meni. Oni ga u ovom kontekstu uzimaju kao čist zvučno-energetski događaj. U krajnjoj liniji, ni džipovi sa tamnim staklima ne obeležavaju samo krimose i polupismene ljude. Kako mi rekoše, u Novom Sadu postoji kvart ograđen rampama u kom pored krimosa živi i jedan od prvaka postpetooktobarske Srbije, multiinstrumentalista, a flautista po srednjem obrazovanju. Ima i u Beogradu jedan isto građanski i urban lik koji je sklon tamnim staklima i obezbeđenju dostojnom Arkanovog, taj je diplomirao FDU. A mislim da ni jedan ni drugi ne slušaju TF, osim kad su u biranom društvu.
Svet je komplikovan, kultura je komplikovana, pa ni tumačenje ne može da bude jednostavno i jednoznačno. Ovi ljudi iz filma to sasvim dobro pokazuju. Njihov najveći neprijatelj su predrasude, ali vidim da se ne sekiraju zbog toga. I ne treba da se sekiraju.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Dok sam završio pisanje (uz sva ometanja koja su mi se u međuvremenu desila) preteče me @alavuk.
komil
07-10-2017, 06:57 PM
Oni u turbo-folku, pop-folku i novokomponovanim narodnjacima prepoznaju ono čega jednostavno nema u drugim žanrovima popularne muzike – totalno zanemarivanje „građanskih“ i „urbanih“ vrednosti. I ne samo zanemarivanje nego i pišanje na glavu tim vrednostima. Ono – sve karte na sto, bezobrazluk, razvrat, sva energija na 110% i udri. Mislim, pazi, to su činjenice koje čak ni oni koji vole sve one vrste muzike koje si pomenuo ne mogu da ospore. Pitanje je samo kakav predznak staviš ispred tih činjenica.
Kako bre nema razvrata i bezobrazluka u rokenrolu npr? Pa kako bi turbofolkerima palo na pamet da se drogiraju nego da su to direktno preuzeli od RNR, neće valda videti to u izvornom folku. Gde bi videli te spotove sa džipovima i sl. nego u nekom hiphopu. Nije rokenrol samo Pink Floyd, u smislu, muzika koju prave intelektualci.
vidim, jedini greh koji se u ovoj diskusiji stavlja na dušu ovoj ekipi je što uzima te činjenice zdravo za gotovo, i što ih nije u startu obeležila minusom. Ali zašto bi? Njima TF ne označava samo džipove sa tamnim staklima i ulične obračune kao meni. Oni ga u ovom kontekstu uzimaju kao čist zvučno-energetski događaj.
*to se mene lično tiče, "greh" im je samo što se po kvalitetu ne odlepljuju od šunda i đubreta. Onaj slikar u filmu npr, razborito priča, ali način na koji stvara te slike ne sugeriše da se on u tome trudi, a sam rezultat je baš jadan. Da je bar još više treš, pa da time bude nešto zanimljivo, ali nije ni to. Pa onda ovi "pevači" prosto nemaju baš sluha. Jedino sam u ovim južnjacima pronašao ponešto zanimljivo, neki iskreni puls geta.
je komplikovan, kultura je komplikovana, pa ni tumačenje ne može da bude jednostavno i jednoznačno. Ovi ljudi iz filma to sasvim dobro pokazuju. Njihov najveći neprijatelj su predrasude, ali vidim da se ne sekiraju zbog toga. I ne treba da se sekiraju.
Na nivou priče je meni ovo ok, i bogami mnogi ovo pričaju (nije da si jedini u tome) ali ja lično nisam našao nijedan primer. Navedi mi jedan primer ovoga, da je neko iz te priče, a da po tebi zaista ima kvalitet.
alavuk
07-10-2017, 07:14 PM
pa vidis ti dizelasi su uzeli obrazac oblacenja iz hiphop-a siroke dizel lone , cvike i sl. tako da je sve turbo :) samo je ostalo na tebi da odredis ako mozes sta je ok sta ne ... odavno nema te zlatne sredine o kojoj govorimo vec nekoliko stranica na vom forumu :)
awacs
07-10-2017, 07:47 PM
Kako bre nema razvrata i bezobrazluka u rokenrolu npr? Pa kako bi turbofolkerima palo na pamet da se drogiraju nego da su to direktno preuzeli od RNR, neće valda videti to u izvornom folku.
Preuzeli, nego šta. Bez blama. I postali luđi i bezobrazniji od cele RnR scene. Čak i pametniji utoliko što su skapirali da je koks skuplji od horsa, ali učinkovitiji.
Mislim, meni je cela ova priča smešna jer se vrti oko prezira prema TF-u, a u stvari se svodi na „mnogo dobro smo igrali, ali zajebo nas sudija“. Ove turbotroničare svečano zabole uvo za tu priču, a možda iz prikrajka čitaju sve ovo što pišemo i upišavaju se od smeha. I ja bih se upišavao da sam na njihovom mestu i da imam upola manje godina nego sad.
Pozdrav,
Vasa
komil
07-10-2017, 08:34 PM
Ako se priča i vrti oko prezira prema TF, nije taj prezir neke neodređene i iracionalne prirode, postoje razlozi.
Elem, priča može do beskonačnosti, ja sam mislio da samo kažeš neki primer nekoga (ili samo pesme) ko sa istom strašću može da svira/producira/snima TF kao i neku vrstu umetničke muzike. Čisto da shvatim šta je tu neka vrednost na koju bih mogao da obratim pažnju i malo se prosvetlim. Koristilo bi mi, evo recimo, putujem negde autobusom i majstor odvrne TF, što bih ja (od malena) to shvatao kao mučenje, ako mogu sebe da nateram nekom poštovanju i toleranciji.
Ja sam privatno prepun primera ljudi koji su pokušali da naprave životne kompromise sa TF branšom, niko nije izdržao do kraja.
Ja recimo ne vidim da su TF postali luđi i bezobrazniji od RnR scene, već tuplji i pogubljeniji. Ok, možda koriste kvalitetniju drogu, jer su danas po tom pitanju svi informisaniji, a oni prosto imaju i više para. Samo ne vidim da su to opet zasluge koje bih pripisao njima.
awacs
07-10-2017, 09:17 PM
ja sam mislio da samo kažeš neki primer nekoga (ili samo pesme) ko sa istom strašću može da svira/producira/snima TF kao i neku vrstu umetničke muzike.
Otkud ja znam ko sa koliko strasti iskreno sluša ili svira/producira bilo šta? Ali o čemu mi uopšte razgovaramo? Ovi ljudi su sami o sebi rekli ko su i šta su. Njima TF radi posao za ono što hoće da iskažu. I otkud možemo da znamo ko je tu iskren, a ko ironičan, i u kojoj meri? Sigurno ne doživljavaju svi to na isti način. Pomenuo sam već – pored ovih koji su završili visoke škole ima tu i makar jedan lik koji je malo ometen u razvoju (onaj slikar kog si ranije pomenuo). Fora je u tome što su na neku foru uspeli da nađu zajednički jezik. I to je to. Ko hoće da sazna više može da ode u Matrijaršiju pa da na licu mesta proverava ko šta kako i zašto.
Pozdrav,
Vasa
komil
07-10-2017, 09:46 PM
Ne razumemo se, briga me ko šta od njih misli da radi, ili šta misli. Mislio sam da ovde neko od slušalaca, npr. ti, kaže šta je njemu, kao slušaocu od toga tamo (ili uopšteno od TF) iole umetnički vredno, pa da dam tome šansu da preslušam.
Gillette
08-10-2017, 12:46 PM
Ja recimo nisam nikada nisam sreo slučaj da neko istinski poštuje jazz, rok ili bilo šta slično, a da isto toliko poštuje/izvodi turbo folk. Takav primer naprosto ne postoji. Svi koji istinski krenu da rade te kompromise se ili žestko ograđuju od suštine neke pojave, ili moraju da se zalivaju nekim alkoholom da mogu nešto da svare. Ne pričam o primerima gde se poštuje izvorna narodna muzika (i ono što se oslanja na nju), npr. Leb i sol, i ne pričam o primerima gde nekome iz turbo folka iz bilo kog ličnog razloga legnu 2-3 pesme.
Ovo je suština (ako smem da se nadovežem) (a smem :wink: )
Ljudi koji zagovaraju neki "kompromis" između turbofolka i (ajd da kažemo) rock and roll-a i jazz-a, nemaju ni intelektualnog ni emotivnog kapaciteta da uopšte učestvuju u diskusiji ovog tipa.
Jednostavno je. Nema kompromisa.
Ne može i torta i gowno.
Onaj ko svira (ili sluša) sve, od "Silvane do Nirvane" najgori je oblik života kojeg je ovaj Balkan izrodio (spiking 'baut mjuzik, afkors)
Odmah posle njih su *ta-ima-veze-koja-je-muzika-ako-ljudi-vole tipovi ličnosti.
To su banauzi koji se nikada u svom životu nisu bavili (a verovatno ni seli par sati pa razmislili) sociološko-psihološkim aspektima kulture. *ta ta kultura znači, zbog čega je ona važna isl.
Da ne širim priču, zajednički sadržalac za sve je nepismenost. Pa tako i kada je muzika u pitanju.
Nepismenost nam se obija o glavu u svim mogućim oblicima. Nepismeni ljudi odlučuju danas o našim životima.
Ali kako je došlo dotle?
Zar se nije decenijama ulagalo u obrazovanje?
Gde su svi ti obrazovani ljudi?
E, to je taj grm i to je taj zec.
U tom grmu stoji istina da se nikada nije ni ulagalo dovoljno, ali smo mi voleli da mislimo da smo mnogo obrazvani.
Naročito se nije ulagalo u pravo i kvalitetno obrazovanje.
Najviše se ulagalo u demagogiju kako mi imamo obrazovano društvo, jedno od najobrazovanijih u regionu, pa onda red statistike, pa red reklama..i tako urkug.
Čak i oni najobrazovaniji iz celog tog kruga obrazovanih, shvatali su kolikozapravo nemaju pojma ni sa čim, prvom prilikom kad odu u inostranstvo (ko ona ciga što je krenuo oda šibicari po Italiji pa video kolegu kako umesto loptice ispod kutijica, ispod 3 lavora krije mačku , pa rekao "ee..gde je svet a gde smo mi..")
A šta je tek sa onima koji su oduvek spadali u neobrazovani deo populacije?
I kada je društvo d'izvinete puklo, iz tog (bu)džaka su se kao klikeri razmileli svi ti oni koji su godinama posmatrali "obrazovane" i "urbane", ćutali i treptali u mraku.
I ne samo da su se razmileli, već su to uradili uz poklič " A sad malo mi !"
i taj poklič i sada ne da odjekuje, već je u punoj snazi i možemo ga čuti dok prolaze u svom najnovijem Poršeu, ili dok skaču u svoje bazene sa pozlačenim pločicama..iz njihovih savršeno hirurški obrađenih ustiju, sa navjećih bina i arena koje se prave samo za njih.
A obrazovani? Oni kanda nikako da se oporave od šoka i svu svoju energiju sada ulažu u čuđenje i u "šta je bre ovo?" i "užas-katastrofa" šokiranja.
Oni retki i srećni, kojima je obrazovanje donelo i malo mudrosti, okrenuli su se drugim nekim stvarima i negde u mračnim delovima svog mozga, u onom mestu zaduženom za nadu, nadaju se da će i ovaj gownavi talas proći, te da sve teče i da se sve menja. (nažalost i verovatno ne i za njihovog života)
Tako da:
Neobrazovanom čoveku ne možeš da objasniš šta je u kiču loše.
Neobrazovanom čoveku ne možeš da objasniš šta je u turbo-folku loše.
Neobrazovanom čoveku ne možeš da objasniš kada je zezanje dobro a kada je loše.
Neobrazovan čovek nema vremena da sluša takve gnjavaže.
On žuri, da iskoristi svaki dan jer "danas jesmo sutra nismo".
On je (kao neobrazovan) užasnut od smrti, od proteka vremena, od toga da "nije ostavio traga", od toga da će ostati nezapamćen i nebitan.
Neobrazovan čovek ima najveći i najsnažniji ego od svih egoa koje možemo da zamislimo.
On hoće sad i hoće sve.
On ne pravi pitanje, samo nek se peva, samo nek se veseli..jer "danas jesmo sutra nismo"
Njega nije briga za one koji će za 20 godina doći na njegovo mesto.
Za neobrazovanog čoveka nema veće torture nego ga dovesti u situaciju da sluša npr jazz.
Njega to ne dira. Nema šta da mu dirne.
On nema intelektualnih ni emotivnih kapaciteta - nije razvio osetljivost za te stvari.
Neobrazovan čovek ne želi da bude osetljiv.
On smatra da je osetljivost iso što i slabost.
On ne želi da zna razliku između dobrog i lošeg vina. On kaže da za dobru krmaču nema loših splačina, prasne u smeh i saspe sve direkt u stomak.
On želi da bude jak. *to jače, što brže, što glasnije - to je njegova svirka.
Kao i sa pornografijom. On hoće sad i sve, ogoljeno, rašireno, na izvolte i, ako je moguće bez emocija.
Njega erotika, eros, mnogo mašte i mnogo intelektualnog rada kako bi se došlo do kvalitetnog orgazma - ne interesuju ko teška bolest.
On je vepar koji hoće da se istrese kad mu dođe, i da pet sekundi posle toga zaboravi i gde je bio i šta je radio.
I neće prezati od toga da druge povredi pa čak i uništi ako mu neko stane na put.
On će otimati od drugih i prelaziće preko leševa da bi došao na vlast.
Debeo i ćelav i nepismen živeće uz konstantnu lepezu strahova, kao što svi nepismeni ljudi žive.
U njegovim mrakovima žive čudovišta koja su uglavnom arhetipovi kulturnog miljea u kome se nalazi (od promaje, preko vampira i žena, pa do straha od gladi )
Ako bude dovoljno uporan, možda mu se posreći pa dođe u poziciju da naruči i Betovena za svadbu, ko zna..
Nepismen čovek je opasan čovek.
On se plaši svega što ne poznaje, a ne poznaje dosta toga.
I kao kod kučeta, i kod njega strah lako prelazi u gard, u lavež u agresiju.
On takođe mrzi ono što ne poznaje i čega se plaši.
Tu svakako spada i muzika koja ga ne dira.
On bi možda čak i voleo da može da ga dira, ali pošto ne može, prezire i taj deo u sebi, zakržljali, neoformljen, nakazan.
On dobro poznaje taj unutrašnji glas koji mu neprestano govori "seljaku..seljačino..gluperdo..šta bre ti znaš..glup si..mali si..ti ne vrediš ništa"
I čime nepismen čovek da uguši taj intimni glas, kojeg samo on čuje?
Pa sigurno ne Mesečevom sonatom..
Nema pomirenja.
Nema kompromisa sa takvima.
Nema sredine.
Gillette, vrlo lepo pišeš! Prosto da čovek poželi da ti se pridruži u borbi za prave vrednosti. Ali nažalost borba je davno završena grandioznom pobedom turbo folka.
*to se tiče teme, ovi umetnici nemaju veze sa društveno-političkim aspektom turbo folk priče, oni su urbaniji od najurbanijih hipstera, oni su hiper-hipsteri.
alavuk
08-10-2017, 03:19 PM
Znak : " oni su hiper-hipsteri." !
to sam pokusao da definisem posle gledanja filma
to je definicija !
Gillette svaka čast. Znak, borba niti je završena, niti će biti završena. Turbo folk je samo još jedna od formi zla, i ništa više.
Sent from my ME173X using Tapatalk
Znak, borba niti je završena, niti će biti završena.
Nije? Onda je pokret otpora u baš dubokoj ilegali. Ili se drži ravnogorske strategije po kojoj "još nije vreme" za sukob sa neprijateljem.
komil
08-10-2017, 04:35 PM
Da se razumemo, nisam ni u kakvom krstaškom ratu, samo sam ljubopitljiv. Ako neko da neku TF ili Turbotronik numeru koju smatra vrednom da preslušam, neću ništa negativno komentarisati, samo ću se zahvaliti.
awacs
08-10-2017, 04:38 PM
Neobrazovanom čoveku ne možeš da objasniš šta je u turbo-folku loše.
Sa druge strane, zatucanom čoveku ne možeš da objasniš šta je u turbo-folku dobro (pored gomile lošeg čega u njemu ima), a najbolje je ono što je maznuo od RnR-a: totalno odsustvo etikecije i poštovanja građanskog morala.
Tinejdžeri i adolescenti su ovisni o bezobrazluku i guranju prsta u oko celom svetu, a RnR je odavno prestao da ga nudi, naročito na ovim prostorima. Pretvorio se u dosadnu simulaciju životnog stava kojoj kao veruju ljudi koji su šatro svesni sebe. Foliraža na kub. RnR nisu izobličene gitare i bubanj snimljen kroz Neve preamp pa komprimovan kroz Fairchild 670 nego podjebavanje i sablažnjavanje matoraca. Matoraca kakvi ste vas dvojica-trojica-četvorica-petorica, a i ja s vama.
Pozdrav,
Vasa
https://youtu.be/_L41OUmWj9E
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/_L41OUmWj9E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Gillette
08-10-2017, 04:54 PM
Gillette, vrlo lepo pišeš! Prosto da čovek poželi da ti se pridruži u borbi za prave vrednosti. Ali nažalost borba je davno završena grandioznom pobedom turbo folka.
Dobro sad, svi znamo da jedna pobeda ne znači i dobijen rat :D
Ipak, mislim da je osnovni rebus danas kako pobediti.
Neko se besno dere u mikrofon "Nečemo da pobedi narodna muzika!" ali je to naravno samo bes frustriranog mladog čoveka. A fart in a huricane.
Nekuluturnog seljaka (pri tom želim da istaknem da seljak nije teritorijalna već etička kategorija) ne možeš da kultivišeš tako što ćeš ga na silu odvesti u operu. To je kontraefekat koji se po pravilu završava dubokim dremežom.
Pada mi na pamet onaj snimak zirkavaca (neki je lik snimio zrikavce i pustio taj snimak usporeno, pri čemu se čuje jedna zapravo divna muzika. Pokušaću da pronađem taj snimak)
Posle tog snimka, čovek drugačije gleda na ta bića i verovatno će (ako mu kojim slučajem uleti u kuću a žena krene da vrišti sa stolice "Ubij to!") da nađe način da ga negde pažljivo odnese.
E to je kultura. Zbir informacija koje se negde talože i talože, e da bi kao krajnji proizvod imala toleranciju. Razumevanje, empatija to je ono zbog čeka kultura postoji.
Kultura nije taksativno nabrajanje valcera ili vrsta vina uz grickanje bajadera. Kultura je tolerancija, strpljenje i trpeljivost. Jer su ljudi kao vrsta nesavršeni i ne razumeju se, za razliku od životinja kojima ne treba ni jezik ni knjige da bi se savršeno razumele, bez obzira da li si mačka iz Japana, a druga iz Normandije.
Naša kultura se bazira na trpanju informacija u glavu.
Maltretiramo decu da pamte sulude informacije i da ih nekako logički povezuju u činjenice koje im nikada neće trebati. Pa kada ih pitamo "Jesi li razumeo?" onda mislimo da radimo pravu stvar.
Učimo ih da i ona misle da su ok, ako su razumela.
A postoje kulture u ljudskoj civilizaciji koje ne pitaju "jesi li razumeo", već pitaju "jesi li osetio..?"
Mi našu decu tučemo, pa ih onda teramo da uče o Mocartu. I onda mislimo da imamo kulturno i urbano dete.
Zapravo tako činimo medveđu uslugu i detetu i kulturi i sebi.
Urbani r'n'r likovi u Srbiji nisu ništa drugačiji od turbofolkera ako misle da će "pobediti" pljuvačinom i "otvaranjem očiju" istomišljenicima.
Na jednom koncertu, skupi se par hiljada urbanih likova, njihov omiljeni urbani bend u paketu pesama istrese sav žuč i jad i bes i znoj..i svi su kao srećni jer dele istu misao.
A ista misao glasi Mi smo Mi - Oni su Oni.
To nije ništa drugo nego plemesnko taborisanje, koje nema mnogo veze ni sa tolerancijom ni sa strpljenjem.
Napravi ti bato pesmu koja će biti toliko muzički lepa, da niko živ ne može da ostane ravnodušan. To je put muzike. A ne tvoje poruke i "osvešćivanje" onih koji znaju isto to što i ti.
Ne vicevi tipa "šta ima za večeru- buđav lebac" koje otkriva rupu na saksiji.
Probaj da dirneš ljudima srce.
Srce je organ za muziku. Koža takođe.
Mozak ima previše informacija, i svaka urbana šuša zna i da je kriza, i da su intelektualci u manjini, i da je Srbija slepo crevo sveta, i da smo ovakvi i onakvi, i da nas sve treba..i da je nepravda, i da nema nade, i da su došli divlji da oteraju pitome, i da sada njihovim životom upravljaju upravo oni kojima su se u školi smejali i lupali čvrge, i da je veliko poniženje i nemanje dostojanstva, i da je sve ovo kao ružan san. Sve je to poznato.
Stoga zadatak kulture nije da reciklira poznato i da to nudi publici kao tri puta prepečenu kajganu, već i da ponudi novo.
I to ne bilo kakvo novo, već estetski novo. Humano novo. Tolerantno novo. Strpljivo novo. Novu radost, novu nadu.
Šta ja imam od toga što ću otići na koncert nekih likova koji će da se, sa sve pojačalima i gitarama, ili sa DJ opremom ispovraćaju po svemu?
Koju alternativu ima neuki seljak kada vidi sisatu pevačicu kako na stolu sa mikrofonom skače i peva neki srpski-gangnam-davorike-dajke-style, s jedne strane..i nekog bledog momka koji prosipa žuč na "sadašnju situaciju u društvu" s druge?
Nema ništa. Njemu treba laž više nego istina.
Svima nam uvek treba laž više nego istina. Samo je pitanje koju laž ćemo trošiti mi, a koju oni.
Umetnik koristi laž da bi saopštio istinu, right?
Sećam se kako smo se kao klinci zezali na tekst "Poy Mille bulls on the river.."
Tada smo mislili da su narodnjaci umrli sa Tomom Velikomučenim Zdravkovićem, ne sluteći da su mnoga narodnjačka semena već tada bila posejana duž Ibarske magistrale, da bi izguste magle kafanskog dima iznikla u kojekakve stoje, indire, vendije i bambije.
I sećam se kako smo mi neki retki, nervozno napuštali svaku žurku kada bi neko negde pred kraj žurke stavio ploču pomenutog Tome na gramofon (pošto se izvrte Kridensi, Dorsi, Bitlsi i Stounsi i ostali) - dobijali opaske tipa "ajde bre što ste tako kruti, pa zezanje..pa jebeš žurku bez Tome Zdravkovića.."..
Mislim se danas..eto vam sada i žurke a i zezanja.
evo onog snimka
https://www.youtube.com/watch?v=UqU5OMNL-7I
komil
08-10-2017, 05:04 PM
evo onog snimka
:rotfl: Žešći fejk. Pa valda razumemo šta znači usporavanje snimka i šta ono može/ne može da proizvede.
awacs
08-10-2017, 05:20 PM
evo onog snimka
Ajoj. Dosad sam mislio da razgovaram s nekim ko ume da ubrza snimak da bi proverio njegovu autentičnost. Ili bar s nekim ko je ikada čuo zrikavce, a još i ima sluha.
Pozdrav,
Vasa
Gillette
08-10-2017, 05:41 PM
Foliraža na kub.
Izvini awacs što sam isekao ostali deo tvog teksta, želeo sam nešto o ovome.
o tome da u Tf-u ima nešto dobro ne bih da komentarišem. Ja spadam u matorce kojima je dovoljno veoma malo informacija da bi izveli zaključak. *to bi rekao O.Wilde "Ne treba da popijem celo bude da bih znao kakvo je vino", tako da..
Ali to sa foliražom je poseban fenomen.
Izgleda da se to ponavlja ciklično: Posle velikih ratova (i velikih ogoljenih istina) svet kao da se malo uželi bajki i laži, pa se to oseti i u kulturi, muzici naročito.
A onda, prođe neko vreme, ljudi se razmaze (imaju da jedu, piju, svaka informacija im je nadohvat ruke, toplo im je kad treba, hlade se kad treba, obuveni, obučeni, obrni okreni, nikad se nije živelo udobnije) a opet..izgleda da to negde pravi problem, pa kao u onoj izreci "Kad ti je dobro, a ti stavi kamen u cipelu" - ljudi opet polude , dosta im je bajki, daj sad opet ljutu i surovu istinu..
i tako u krug.
Sada eto živmo u vremenu reality programa.
Glumci iz 50'tih godina prošlog veka danas izgledaju smešno.
Ljudima kao da je dosta pretvaranja, glume. Svi hoće da vide ko si ti zapravo i šta si (naročito kad te stisnu u 4 zida sa još 4 neka druga nepoznata lika od kojih ni sa kim ne bi ni autobus čekao)
To malo podseća na one iskompleksirane seljake kojima je celog života bila misterija, kako to zaboga žive ti gradski likovi. Da li je moguće da su toliko svi fini, ili ponekad možda čak i oni prdnu, seru i pišaju.
Pa kad saznaju (tv, internet) i uz olakšanje shvate da nisu jel'te oni jedini koji prde i seru, onda idu dalje pa ih interesuje i da li su možda i oni ponekad tanki sa živcima, da li hoće i da se pobiju itd.
A to malo podseća i na one psiho-igre gde nekvalitetni i iskompleksirani ljudi ceo život nastoje da neke kvalitetne i ok ljude spuste ka svom nivou, jer nemaju kapacitet da se sami negde uzdignu.
Za neukog i nekulturnog čoveka, sloboda znači "radim šta mi se hoće"
Za učenog i kultunog, sloboda je disciplina i samokontrola.
Neuk i nekulturan ide u trenerci (ne želi da ga bilo šta sputava)
Kulturan nosi odelo koje je prethodno peglao, glancao cipele i radio sve neke komplikovane radnje koje (on to zna) nisu stvar mode, već principa.
Neuk i nekulutran nema principe, zato je potkupljiv, manipulativan, a kada dobije priliku i sam potkupljuje i manipuliše drugima.
Neuki i nekulturan se ponaša manje više kao životinja, i on ne beži od toga da je i sam životinja (zato će pre i šutnuti životinju ako mu se nađe na putu) dok se kulturan trudi da obuzda svoje primarne porive ili strahove i neretko će dati i život za istu.
Neuki muzičar će sva svoja pojačala odvrnuti na najjače, derati se na sav glas da se čuje što dalje, sve misleći da je to što ima da kaže mnogo važno.
Kulturni muzičar će komunicirati, prilagođavati se i biti u službi zvuka, ritma ne dozvoljavajući sebi ni za trenutak da bude nejasan ili odbojan i uvek će znati da od njega ima važnijih. Pre svega će znati da je on ambasador muzike i zvukova i da treba da ih predstavi drugima u što lepšem obliku.
Tako da je taj trend "neću foliražu" zapravo licemerje.
Istina je da ljudi ne žele ni istinu.
Sedamo u autobus, verujemo da vozač zna da vozi i ne želimo da mislimo o tome.
Idemo u tržni centar i ne želimo da mislimo da će neko baš taj dan zapucati.
Naručujemo ručak u restoranu i ne pada nam na pamet šta je sve konobar radio sa našom supom.
Ulazimo u lift i verujemo da je on ispravan.
Venčavamo se i verujemo da će nam partner biti veran.
Vozimo kola i nadamo se da sve zavisi samo od nas.
Znamo da na tastaturi koju koristimo ima više bakterija nego na dasci wc šolje, pa ipak ne čistimo tastaturu svaki dan, jer eto..nadamo se, verujemo, ne želimo da znamo
Mnogo toga mi zapravo ne želimo da znamo, a opet..ne bismo ni da se foliramo.
Gde je sredina?
Gillette
08-10-2017, 05:44 PM
Ajoj. Dosad sam mislio da razgovaram s nekim ko ume da ubrza snimak da bi proverio njegovu autentičnost. Ili bar s nekim ko je ikada čuo zrikavce, a još i ima sluha.
Pozdrav,
Vasa
Vaso, u tom snimku najmanje je bitno da li je autentičan.
Jer šta, ako nije onda je okej da zgazimo bubu? :)
Kakav snimak, kakva informacija treba da se servira ljudima da bim iz mozga došlo do srca? (a ne do dupeta :ups: )
Ja sam mislio da ti gledaš malo šire na stvari.. Ajoj? ;)
awacs
08-10-2017, 06:40 PM
Za neukog i nekulturnog čoveka, sloboda znači "radim šta mi se hoće"
Za učenog i kultunog, sloboda je disciplina i samokontrola.
Neuk i nekulturan ide u trenerci (ne želi da ga bilo šta sputava)
Kulturan nosi odelo koje je prethodno peglao, glancao cipele i radio sve neke komplikovane radnje koje (on to zna) nisu stvar mode, već principa.
Pa kul. Ja sam sklon Bitlsima iz one faze kad nisu nosili odela i glancali cipele, i kad su radili sve što im se htelo. Ono pre toga mi je totalno bez veze.
Neuk i nekulutran nema principe, zato je potkupljiv, manipulativan, a kada dobije priliku i sam potkupljuje i manipuliše drugima.
Ti, druže, za sve svoje godine izgleda nisi upoznao dovoljno ljudi čim dozvoljavaš sebi da iznosiš takva opšta mesta. Imao sam u porodici par neukih i nekulturnih seljaka koji su zarad principa čuvali partizane po košarama za žito i podrumima. A sad imam učenog i kulturnog predsednika države koji ide u ispeglanom odelu, uglancanim cipelama, koji je zaista završio fakutet, čitao Vebera, poznaje gramatiku... I? Njegovi principi su u njegovom dupetu, a dupe mu na vašaru, a na vašaru ringišpil.
Samo jednu stvar da objasnim, odnosno da ponovim po ko zna koji put: ja nisam ni poštovalac ni korisnik TF muzike. Ali za razliku od apsolutne većine u ovoj diskusiji ja tu muziku naprosto ne volim, i tu je kraj mog odnosa prema njoj. Kao što ne volim grupu Toto ili Parni valjak ili Darkvud dab ili već nešto što naprosto ne volim. Ne otkidam baš ni na džez, jebiga. Ali ne prezirem TF, kao ni Toto ni Parni valjak ni DD.
Da se vratim na Turbotronik: uboli su vas tamo gde vas boli, zbunili vas svojim biografijama, poremetili vam vrednosnu lestvicu koju ste brižljivo stvarali. Vidite šta ćete s tim. Znam da niste glupi iako se pravite blesavi. Ja se odjavljujem iz ove diskusije pošto, kako lepo reče jedan čovek:
Ljudi koji zagovaraju neki "kompromis" između turbofolka i (ajd da kažemo) rock and roll-a i jazz-a, nemaju ni intelektualnog ni emotivnog kapaciteta da uopšte učestvuju u diskusiji ovog tipa.
Pozdrav,
Vasa
Gillette
08-10-2017, 07:07 PM
A sad imam učenog i kulturnog predsednika države koji ide u ispeglanom odelu, uglancanim cipelama, koji je zaista završio fakutet, čitao Vebera, poznaje gramatiku... I?
Upravo sam o tome govorio Vaso.
Iako si se odjavio znam da ćeš čitati, pa zato i pišem.
Nije to kultura, čitati Vebera i peglati odelo. To je kopija kulture.
Prava kultura ima zadatak da neguje toleranciju i empatiju.
Ona je sadržinska a ne formalna.
Odelo sam navodio kao princip, a ne kao formu.
Kada vode gospodina na streljanje, a on iz džepa vadi maramicu, briše stakla od naočara i potom se očešlja.
Gospodin koji se celog života borio da ostane gospodin i kome to niko ne može da oduzme, pa taman ga poslao u grob. To je princip o kome govorim, a kojeg seljak ne može da pojmi.
A tajlik koga si spomenuo, ne da nije primer kulture nego ne zaslužuje da uopšte kaljam jezik takvim personama.
Dakle nemojmo da mešamo kulturu sa uglađenošću i namazanošću :)
*to se tiče turbo--čega već, mene lično ne da nije pogodilo, nego iskreno nisam ni upoznat sa svim tim (osim ovde što videh ove spotove)
Ja inače ne pratim muzičku "scenu" sa ovih prostora.
Nikada u životu nisam kupio ni jednu jedinu domaću ploču.
Sve što znam je ono što mi "uđe u uvo" odavde ili odande.
Ali svejedno mislim da je interesantan fenomen, jer ja u tome vidim nečiji pokušaj da nešto ismeje.
Kada god nekoga napadaš silom, zauzvrat ćeš dobiti isto silu.
Ali ako nekoga napadneš smehom, taj ti ne može ništa.
Nešto slično je izjavio i svima nam drag i važan John Lennon, iz ispeglane ili izgužvane faze, svejedno..:)
Napravi ti bato pesmu koja će biti toliko muzički lepa, da niko živ ne može da ostane ravnodušan.
Napravi ti!
Gillette
08-10-2017, 09:22 PM
Napravi ti!
evo saću :)
Kao što ne volim grupu Toto ili Parni valjak ili Darkvud dab
Dovoditi Darkwood Dub u kontekst s ovim, e to stvarno nisam očekivao. Ali, okej, stvar ukusa, razmišljanja, a ponajviše osećaja...
Apropo toga, samo da kažem, da je za mene Darkwood Dub naš najbolji bend (pod ovim naš, mislim na exYU) od kraja Miladojke naovamo. :da:
Gillette
09-10-2017, 10:26 AM
U zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, izgleda dobija svako ko krene logikom "ako ne možeš da ih pobediš, a ti im se pridruži "
Tako je svojevremeno uradio i Bregović, koji je najveći moderni narodnjak na ovim prostorima. Tako su radili Rokeri s Moravu..i evo sad turbotronici verovatno idu po istom receptu
Čuj, "turbotronik"?!?
Ej, društvo, meni se to toliko gadi, toliko mi je to odvrtano, idiotski, kretenski i, u krajnjoj liniji, nebitno, da apsolutno nemam nameru da jednom jedinom "strejt" rečenicom bilo šta obrazlažem.
Ko 'oće da hrani mozak splačinama, i mentalni sklop izlaže ovakvim imbecilnostima, s moje tačke gledišta, neka mu je bog u pomoći.
Dna dno dna!
Hrk, PU!
komil
09-10-2017, 11:35 AM
Eh Žile, moram priznati da si se vanredno dugo uzdržao od trolovanja. Al dobro, moralo je kad tad popustiti... :)
Elem, želim ti danas srećan Lennonov rođendan i sve najbolje.
p.s. a i sin mu ima rođus
Gillette
09-10-2017, 12:37 PM
Dragi Komile, pitam se kada ćeš (i da li ćeš) ikada uspeti da osetiš razliku između trolova i kvalitetnih sagovornika :rolleyes:
btw to sa čestitanjem rođendana umrlim licima mi nikako nije jasno..
komil
09-10-2017, 03:49 PM
btw to sa čestitanjem rođendana umrlim licima mi nikako nije jasno..
Spomenuo si Lennona ovde juče, u tom smislu sam spomenuo njegovo rođenje na današnji dan. *ta ima loše u tome što se neko seti dana kada se neko rodio. Nikakve druge namere nije bilo, ja se izvinjavam ako to nije bilo jasno.
silicon science
09-10-2017, 08:35 PM
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/6_aNKm5IHvw?start=35" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
:D:D:D
alavuk
09-10-2017, 10:33 PM
U Tako su radili Rokeri s Moravu..i evo sad turbotronici verovatno idu po istom receptu
najbolja parodija narodnjaka ikada ;)
awacs
10-10-2017, 03:50 PM
Apropo toga, samo da kažem, da je za mene Darkwood Dub naš najbolji bend (pod ovim naš, mislim na exYU) od kraja Miladojke naovamo. :da:
A što ti ne bi bio? Za mene je naš najbolji bend Južni vetar. Oni su za ovaj naš balkanski prostor bili isto ono što su Booker T & The M.G.’s svojevremeno bili za severnoamerički. A Darkvud dab je takođe sasvim OK bend. Mislim, i Toto je OK.
Pozdrav,
Vasa
Da, daaa... Samo ti nastavi da mešaš babe, žabe i tarabe.
Proovaaaljeeen siii! :grin:
awacs
10-10-2017, 05:02 PM
Pa ja se nikad nisam sakrivao. Msm, ko je bio voljan i pametan taj me je odavno provalio.
Pozdrav,
Vasa
A što ti ne bi bio? Za mene je naš najbolji bend Južni vetar. Oni su za ovaj naš balkanski prostor bili isto ono što su Booker T & The M.G.’s svojevremeno bili za severnoamerički. A Darkvud dab je takođe sasvim OK bend. Mislim, i Toto je OK.
Pozdrav,
Vasa
Hvala za podsećanje na genijalnog Stiva Kropera (iako je meni najbolji u Dock of the Bay).
Toto je OK kad se malo utiša. I što se više utišava sve bolje zvuči.
Za mene je naš najbolji bend Južni vetar.
Pun stadion, a nema ni video zida ni rasvjete :dance:
https://www.youtube.com/watch?v=DvEowyA5gK4
shrink-fm
12-10-2017, 12:58 PM
Uhh mislim da se ovde otislo predaleko u filozofiranju o turbo folku...
To sto neko koristi semplove narodnjaka i nije neka frka ali to sto posle neko mnoooogo filozofira o osobi koja to radi je ono vec frka...:D
ps: ja sam onaj iz fila sto grebe ploce :)
aje
awacs
12-10-2017, 02:07 PM
Uhh mislim da se ovde otislo predaleko u filozofiranju o turbo folku...
To sto neko koristi semplove narodnjaka i nije neka frka ali to sto posle neko mnoooogo filozofira o osobi koja to radi je ono vec frka...:D
Malo je ovde bilo filozofije, uglavnom je bilo kuknjave i prezira. Što se uklapa u ono što je i rečeno u filmu:
Folk je preuzeo apsolutno ceo pop, a to se desilo iz tog razloga što ovi drugi sede i kukaju, i nemaš kvalitetne pesme. Jednostavno, ono što danas se zove ta tzv. urbana scena – od Strej Doga do Van Goga – to je jedna velika praznina.
Pozdrav,
Vasa
Gillette
12-10-2017, 02:56 PM
Upravo to.
Dobra, lepa pesma ne može da prođe nezapaženo.
I pre je bilo i narodnjaka i još više tutumraka, pa to nije smetalo jednom Bati Kovaču da napiše sveremenske hitove.
Jednostavno, nema se talenta, nema se ideja, nema se muzičkog obrazovanja.
I ne samo to, već je napisati "hit" postalo kobajagi truba, maltene blam.
Ako nisi besan, ogorčen, gorak i ako ne urlaš od očaja, onda ne prolaziš.
Koliko vidim, savremena muzika se svodi na to da se pritisne neko "ritam dugme" i da se onda laprda u mirkofon o svemu i svačemu i šta je taj sve primetio i pljuc ovde i pljuc tamo..i kako bi on sve to sve zubima..
Sve sami "revolucionari", prosvetitelji o "ajmo ajde svi u napad" urlači.
A kad im pandur pokaže pendrek svi tutavela..:D
shrink-fm
12-10-2017, 03:39 PM
Malo je ovde bilo filozofije, uglavnom je bilo kuknjave i prezira. *to se uklapa u ono što je i rečeno u filmu:
Bash tako...
A iskreno vecina od ovih iz filma radi razne pravce, od nojza do bem ga neke elektronike... Ovom liku je bilo zanimljivo to sto nam nije frka i nekad taj folk koristiti... nista vishe :D
pozz
awacs
12-10-2017, 03:59 PM
Bash tako...
A iskreno vecina od ovih iz filma radi razne pravce, od nojza do bem ga neke elektronike... Ovom liku je bilo zanimljivo to sto nam nije frka i nekad taj folk koristiti... nista vishe :D
Ma jasno. Jedini je problem u tome što su se ovde ljudi navukli na samo pominjanje narodnjaka/TF ko one velike brkate ribe na bućkalo. Mada ni to nije problem. Mislim, problemi su drugde. Lično sam prošao kroz istu vrstu čuđenja i podignutih obrva kad sam radio sa Rambom pre nego što je postao Rambo. Od svih ljudi koji su čuli demo snimke koje smo onomad radili jedino se Saša Habić nije zgadio.
Pozdrav,
Vasa
Gillette
12-10-2017, 04:59 PM
to nam nije frka i nekad taj folk koristiti... nista vishe :D
pozz
kao zadrti r'n'r čistunac, koristim svoje diskutantsko pravo da reagujem na ovo.
Mislim da bi trebalo da vam bude frka.
folk nije i ne sme da bude "čist zvučno-energetski događaj" što neko reče.
Taj sled nota, ritmova (o tekstu ovom prilikom ne bih) je upravo muzički arhetip koji se duboko uvukao u gene ovog naroda.
Pa bar da je originraran (da, sa "r") nego nije ni to, već je nametnut.
U tom zvaijanju, u tim trilerima, u tom stegnutom grlu leži sav jad i beda našeg bezmudog bića.
Kao mutant kojeg je (ivinjavam se na izrazu) jebo ko je kako stig'o i iz kojeg se ispililo to "dete" koje sada zavija i uvija, grgolji, unjka i zateže.
Ne sporim da svaki kulturni milje ima uticaja sa strane, ali ovde se ne radi samo o "uticajima" već o nemanju snage da se naše kulutrno biće otrebi od tog đubreta.
To se tonsko đubre reciklira i prežvakava i nudi kao "veselje", kao "radost" i kao "đe me nađe" emotivni paket.
Zar naši mladi ljudi ne zaslužuju bolje?
Zar je naše muzičko biće osuđeno na iransko-alžirske lestvice i skale?
Zar mi nemamo u krvi drugog ritma osim klasične dvojke?
Kome treba takav "čist zvučno-energetski događaj" ?
*ta se nalazi u mozgu ljudi koji su u stanju da koketiraju sa folkom? Ili sa turbo-folkom?
Zar nisu pročitali niti jednu knjigu iz psihologije ili sociologije te ne znaju da se tako pravi dvostruka, trostruka greška?
*ta je uradio Rambo osim što je celu svoju kraijeru glumio muzičkog klovna?
Čovek s jedne strane inteligentan, čak i talentovan a s druge strane nesvestan činjenice da gomna što više čačkaš više smrde?
To mi nikako nije jasno..
Izvinjavam se ako su reči bile preoštre
awacs
12-10-2017, 05:40 PM
*ta se nalazi u mozgu ljudi koji su u stanju da koketiraju sa folkom? Ili sa turbo-folkom?
Zar nisu pročitali niti jednu knjigu iz psihologije ili sociologije te ne znaju da se tako pravi dvostruka, trostruka greška?
Druže, ti ne kapiraš koliko ti je dobro.
Pozdrav,
Vasa
shrink-fm
12-10-2017, 05:50 PM
Ma jasno. Jedini je problem u tome što su se ovde ljudi navukli na samo pominjanje narodnjaka/TF ko one velike brkate ribe na bućkalo. Mada ni to nije problem. Mislim, problemi su drugde. Lično sam prošao kroz istu vrstu čuđenja i podignutih obrva kad sam radio sa Rambom pre nego što je postao Rambo. Od svih ljudi koji su čuli demo snimke koje smo onomad radili jedino se Saša Habić nije zgadio.
Pozdrav,
Vasa
Mogu misliti kako je tek tad bilo...:) Inace hteo sam traku U Škripcu - Noć Ča, Ča, Ča da remixujem i sad vidim da si to ti radio hahhaha... Rispekt za sve ove muzike u koje si umesan!!!
pozdrav
S tezom da je turbo idiotarluk ovde nadvladao, pobedio, i tome sl. složiæe se samo oni koji se nisu ni potrudili da istraže postoji li neka prièa mimo te, medijski plasirane, i marketinški "bustovane".
Naravno, uvek kada prièamo o muzici prièamo i o muzièkim ukusima, pa sam tako svestan da vam ova strana medalje možda neæe sijati kao i meni, ali tu govorimo o percipiranju, ne o suštini.
A suštinu je dobrim delom obradio neko daleko upuæeniji od mene, èovek poznatiji kao Fridom, u svom poslednjem podkastu Moæi veštica, "Od Vardara pa do Triglava". Bendova i svakojake muzike ima, što ono kažu, "ko šaše", samo je potrebno želeti, u ovom sluèaju, voleti rudariti...
https://www.mixcloud.com/MisliteMojomGlavom/moæ-veštica-24092017-opet-od-vardara-pa-do-triglava/
Bendova i svakojake muzike ima, što ono kažu, "ko šaše", samo je potrebno želeti, u ovom sluèaju, voleti rudariti...
Zbog jednog slova "ć" u tvom linku ukazala mi se prava slika koliko ima muzike ko šaše:
awacs
12-10-2017, 07:10 PM
I meni ispade tako, a nije da se nisam trudio da kliknem na link.
Pozdrav,
Vasa
silicon science
12-10-2017, 07:14 PM
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GhNizytqaCA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
awacs
12-10-2017, 07:46 PM
S tezom da je turbo idiotarluk ovde nadvladao, pobedio, i tome sl. složiæe se samo oni koji se nisu ni potrudili da istraže postoji li neka prièa mimo te, medijski plasirane, i marketinški "bustovane".[/CENTER]
S tezom da se tu uopšte radi o nekakvim pobedama složiće se samo oni koji posmatraju utakmicu sa tribina ili putem malih ekrana. A tako obično i biva: tuče se obično dešavaju na tribinama, a ne na terenu. Na terenu svako radi najbolje što ume.
Pozdrav,
Vasa
E, o tome ti prièam. Potrebno je malo potruditi se, a ne samo kukati i slegnuti ramenima. :grin:
Zezam se... Ne znam zašto ti ne otvara, embedovano je, meni otvara.
Kanal na MixCloud-u gde dotièni objavljuje ovaj svoj underground nastavak života svoje emisije je: https://www.mixcloud.com/MisliteMojomGlavom/
Iskopiraj to, pa pronaði, poslednji je post. :wink:
S tezom da se tu uopšte radi o nekakvim pobedama složiće se samo oni koji posmatraju utakmicu sa tribina ili putem malih ekrana. A tako obično i biva: tuče se obično dešavaju na tribinama, a ne na terenu. Na terenu svako radi najbolje što ume.
Ma kakvi tereni, kakvi mali ekrani...
Samo katakombe care! :D
Gillette
12-10-2017, 08:06 PM
Druže, ti ne kapiraš koliko ti je dobro.
Pozdrav,
Vasa
O, kapiram ja više nego ti se čini, u ovim godinama može samo da se uživa :wink:
Pozdrav i tebi drug
Gillette
12-10-2017, 08:22 PM
S tezom da je turbo idiotarluk ovde nadvladao, pobedio, i tome sl. složiæe se samo oni koji se nisu ni potrudili da istraže postoji li neka prièa mimo te, medijski plasirane, i marketinški "bustovane".
Naravno, uvek kada prièamo o muzici prièamo i o muzièkim ukusima, pa sam tako svestan da vam ova strana medalje možda neæe sijati kao i meni, ali tu govorimo o percipiranju, ne o suštini.
A suštinu je dobrim delom obradio neko daleko upuæeniji od mene, èovek poznatiji kao Fridom, u svom poslednjem podkastu Moæi veštica, "Od Vardara pa do Triglava". Bendova i svakojake muzike ima, što ono kažu, "ko šaše", samo je potrebno želeti, u ovom sluèaju, voleti rudariti...
https://www.mixcloud.com/MisliteMojomGlavom/moæ-veštica-24092017-opet-od-vardara-pa-do-triglava/
To i jeste tragedija ovašnje muzike, što ona mora da se traži svećom.
Kakva je to muzika koja živi u mraku i nema snagu da izađe odatle?
Ko to sluša? "Alternativci"?
Kod nas je toliko alternativaca da je to postalo opšte mesto.
Maltene se sve svodi na dva mainstream-a na folk i na alternativu.
I ako mi je dozvoljeno, ne slažem se sa tim da je sve stvar muzičkog ukusa.
Muzički ukus nije izbor tvoj, moj, njegov.
To je nametnut program i zavisi od mnogo faktora.
Da živimo u Avganistanu, voleli bi neku drugu muziku (na primer).
Da smo u nekoj Kineskoj provinciji, drugi bi nas ritmovi vozili.
Kada ljudi govore o ukusu, uglavnom misle na "izbor", a njega zapravo nema.
mnogo toga se odvija na podsvesnom nivou, mnogo estetskih (i drugih) arhetipova je u igri i mi se tu mnogo ne pitamo.
Još jednom ću istaći - muzika se ne bunari.
Ona treba da je toliko energetski jaka da joj se ne možeš odupreti.
A ne toliko skrivena i slabušna da se umesto radosti muziciranja sa njom igramo žmurke i alternative, tj posebnosti (biti poseban, biti slobodan, biti samo svoj? Bojim se da je to najveća estetska podvala koju neko može nekome da ponudi )
Izvinjavam se na ovom.."interludijumu" :)
awacs
12-10-2017, 08:37 PM
Ma kakvi tereni, kakvi mali ekrani...
Samo katakombe care! :D
Aha, taj rad :) Pa istina, katakombe su bezbednije i od terena i od tribina.
Pozdrav,
Vasa
Ne slažem se sa tobom Žileteu :grin:
Devedesetih su nam donosili one bugarske kasete, pa onda ideš od dilera do dilera, stalno nešto tražiš, eksperimentišeš, kupiš na ćoravo, učini ti se. S druge strane pacovskim kanalima ti doturaju fanzine, dođe i pokoja Heroina iz Hr, s ove strane pratiš prvo Ritam, pa Ritam zabave, XZ, i tako redom.
Ja sam muziku godinama naručivao od jednog lika iz Niša, imao je nebesku kolekciju svega mogućeg i nemogućeg. Načujem nešto u Kramerovoj i Perinoj emisiji na Radio Politici, pa pitam, levo, desno, mnogo više smo se tada družili, informacije su išle od čoveka do čoveka, nije bilo Gugleta, pa na klik.
Ne znam, ja muziku ne delim na jaku, ili ovakvu, onakvu, samo na onu koja mi se sviđa, i na onu koja mi se ne sviđa. Pomenuo sam žanrove jer Fridom već milion godina neguje taj neki mračniji fazon, zato. Malo je, da ne kažem malo više zahtevniji za nekoga ko ušesa ne voli da izlaže klizećima u šesnaestercu.
U principu, u redu je i ako smatraš da je dobar mjuz samo onaj koji dolazi do tebe, međutim, u tom slučaju, ne bih se kladio da ne propuštaš neke mnogo dobre note.
Aha, taj rad :) Pa istina, katakombe su bezbednije i od terena i od tribina.
Pozdrav,
Vasa
Siđi ti prvo, pa onda drži slovo kako je bezbedno!
Ubiše leđa.
P.S.
*ta beše ovde tema? Reaper?
komil
12-10-2017, 09:03 PM
Jedini je problem u tome što su se ovde ljudi navukli na samo pominjanje narodnjaka/TF ko one velike brkate ribe na bućkalo
Mislim da su razlike u mišljenjima ovde mnogo manje od toga kako ih predstavljaš :)
Ti ovde braniš neka prava TF/narodnjaka, ali na konkretna pitanja o muzici kažeš ti tu muziku ne slušaš/pratiš i da nije tvoja šolja čaja (parafraziram, da sad ne tražim ovde tačno). :D Lako je tako, to je kao da mene neko sada pita za muziku neke južne Malezije, boli me tuki, neka sviraju šta hoće(ju) jer me ne dotiče, ali mi malo para uši da ih se neko gadi. :D
*ta radiš Komile, ako boga znaš?
Sad smo pukli ko bas. :D
awacs
12-10-2017, 10:36 PM
Ti ovde braniš neka prava TF/narodnjaka, ali na konkretna pitanja o muzici kažeš ti tu muziku ne slušaš/pratiš i da nije tvoja šolja čaja (parafraziram, da sad ne tražim ovde tačno). :D Lako je tako, to je kao da mene neko sada pita za muziku neke južne Malezije, boli me tuki, neka sviraju šta hoće(ju) jer me ne dotiče, ali mi malo para uši da ih se neko gadi. :D
Hm. Nijedna muzika nije moja šolja čaja, jer sam takav čovek. Ne volim žanrove, volim ono što mi muzika učini u mozgu, a mozak mi je komplikovan. Ne slušam ni rege ni narodnjake ni barokne majstore ni TF ni progresivni rok ni musique concrete – a sve to slušam, jer je sve to oko mene. I dok sam se bavio muzikom hteo sam da sve što čujem uglavim u onih par nota koje sam uspeo da pronađem na vratu gitare i par fazona koje sam pronašao na miks pultu, i da na taj način prepričam ono što sam čuo. To je otprilike sve što mogu da izjavim na temu muzike.
Pozdrav,
Vasa
Gillette
12-10-2017, 11:12 PM
Ne slažem se sa tobom Žileteu :grin:
Devedesetih su nam donosili one bugarske kasete, pa onda ideš od dilera do dilera, stalno nešto tražiš, eksperimentišeš, kupiš na ćoravo, učini ti se. S druge strane pacovskim kanalima ti doturaju fanzine, dođe i pokoja Heroina iz Hr, s ove strane pratiš prvo Ritam, pa Ritam zabave, XZ, i tako redom.
Ja sam muziku godinama naručivao od jednog lika iz Niša, imao je nebesku kolekciju svega mogućeg i nemogućeg. Načujem nešto u Kramerovoj i Perinoj emisiji na Radio Politici, pa pitam, levo, desno, mnogo više smo se tada družili, informacije su išle od čoveka do čoveka, nije bilo Gugleta, pa na klik.
Ne znam, ja muziku ne delim na jaku, ili ovakvu, onakvu, samo na onu koja mi se sviđa, i na onu koja mi se ne sviđa. Pomenuo sam žanrove jer Fridom već milion godina neguje taj neki mračniji fazon, zato. Malo je, da ne kažem malo više zahtevniji za nekoga ko ušesa ne voli da izlaže klizećima u šesnaestercu.
U principu, u redu je i ako smatraš da je dobar mjuz samo onaj koji dolazi do tebe, međutim, u tom slučaju, ne bih se kladio da ne propuštaš neke mnogo dobre note.
Ok, to je tzv diletantski pristup.
Pri tom ne mislim na negativnu konotaciju pojma diletant, već na izvornu - gde se stvari rade isključivo zbog ličnog zadovoljstva ili kakvog interesa.
Pitanje ukusa jeste intimno pitanje, i tu se slažem sa tobom.
Ono što ljudi previđaju je da se ukus formira na dva načina: sistematski i slučajno.
Sistematski podrazumeva disciplinu, učenje (čak i neprijatnih stvari) građenje temelja i to po nekakvom istorijskom redosledu. *to će reći - ne može prvo da se sluša npr punk ili heavy metal, pa odatle da se vraća u Monteverdija, Bacha isl.
Tako je sa muzikom, tako je sa slikarstvom, vinima, tekstilom, sa književnošću, politikom..tako je sa svim stvarima.
Ukoliko naravno stvari žele da se 1) razumeju i 2) osete.
Tek kada se ispune ta dva uslova, možemo da razgovaramo o ukusu, u pravom smislu te reči.
Slučajno, to je sistem "kako mi padne".
To je sistem lutanja, nabadanja i neprestanog traženja po površini, bez suštinskog i dubinskog zadovoljstva.
Kao kada bi neko predstavio npr sliku jednoga Albrechta Dürera i mi stali da blenemo u nju pokušavajući da vidimo da li nam se dopada ili ne.
Naša sposobnost "dopadanja" biće veoma slabušnog inteziteta u odnosu na intenzitet kojeg bi imali da smo prethodno razvili sposobnost tumačenja umetničkog dela. Njenu istoriju, kontekst nastanka, eventualno stvaraoca, zatim simbole koji su korišćeni, tehniku, koej sve boje i zašto baš te boje ita itd..
U suprotnom, naše "dopadanje" ići će veoma plitko.
Isto je i sa muzikom.
To ugađanje sebi svodi muziku na puku prijatnost. Za takvu publiku se onda takva muzika i pravi i onda je to jedan začarani krug iz kojeg je tečko izaći. Sistem proizvodnje i potrošnje.
Pri čemu se došlo i do hiperprodukcije i samim tim opadanja vrednosti muzičkih ostvarenja.
Muzika je postala jeftina, brza..njeni konzumenti lenji i nesposobni da uživaju na pravi način.
Kako možemo to sa sigurnošću da znamo?
Tako što vidimo da je svet otišao u k....
Jer, da su ljudi bili disciplinovani i koristili muziku za ono za šta ona postoji, nikada toliko lenjog, sitnosopstveničkog, plitkog egoizma ne bi bilo.
Da ne budem pogrešno shvaćen: ugađati sebi je prirodno i poželjno, ali..kada je muzika u pitanju, čovek treba da bude napre muzički vaspitan i osposobljen, pa tek onda da se prepusti izboru.
Ovo sada što imamo je izbor zombiranih diletanata.
Često tu ubrajam i sebe, prekorevajući se što nisam imao više discipline da odvojim kukolj od žita, nego sam kao kmača jeo svakakve splačine i zatrovao mozak nepovratno.
alavuk
12-10-2017, 11:35 PM
zilet , o ukusima ne treba raspravljati , svako ima svoj kriterijum i kool , ja kao dete sam naucen da slusam sve i svasta , folk muziku stvarno ne volim , ne nalazim se u tome , ne branim aktere turbotronika vec ga gledam kao onomad kad se pojavio BB sa rokerima s'moravu , tako gledam i ovo , svako svoje vreme ima svoje rokere s'moravu , mora da ima neku satiru ...a to da je muzika postala fast food to je , tehnologija narodu pocevsi od rucno pravljenih gitara , pojacala , mikseta , sintisajzera , semplerima koji su radili posao za manje para (rani emu i akai) pa do laptopa i tableta ...
Brate kolko ti imaš slobodnog vremena. Pročitao sam ti prve dve rečenice i odustao. Briga me i za sistematiku i za numizmatiku. Ima da slušam šta hoću, i šta volim, i tu je gotova priča. Ende bejbe!
awacs
13-10-2017, 12:10 AM
Brate kolko ti imaš slobodnog vremena. Pročitao sam ti prve dve rečenice i odustao. Briga me i za sistematiku i za numizmatiku. Ima da slušam šta hoću, i šta volim, i tu je gotova priča. Ende bejbe!
Pošteno. A i stvaraćeš onakvu muziku kakvu hoćeš i voliš. I umeš. I to je pošteno.
Pozdrav,
Vasa
Zezam se... Ne znam zašto ti ne otvara, embedovano je, meni otvara.
Ne otvara se zbog YU slova u internet adresi koja se ne renderuju dobro u tvojim postovima.
Elem, evo slušam taj podcast. Komercijalni potencijal te muzike je ravan nuli.
Umetnički... Ipak je ono "404 Page not found" bolje.
Gillette
13-10-2017, 08:43 AM
Igore dragi, slobodnog vremena imam zaista dosta. Ali, to sam hteo i za to sam se izborio.
Naravno da ćeš da slušaš šta ti se sluša.
Tako razmišlja većina.
Većina takođe umišlja i da je slobodna, sposobna da bira i da zna šta je ukus :)
Eto, ukratko, za tebe samo dve rečenice .
Gillette
13-10-2017, 09:10 AM
Pošteno. A i stvaraćeš onakvu muziku kakvu hoćeš i voliš. I umeš. I to je pošteno.
Pozdrav,
Vasa
Ovakvo razmišljanje je klasična zamka u koju se upada.
U ovom iskazu imamo jednačinu od čak 4 nepoznate:
- stvaraćeš: za stvaranje je potreban talenat, a talenat bez znanja je sirovina, ruda koju tek treba obrađivati. Kao kada bi neko uzeo četkicu i boje i platno i očekivao da odmah "stvara" i, što je još gore, da je to što je namazao nekakva slika.
- muziku: naravno, kada prvi uslov nije ostvaren nema ni govora ni o kakvoj "muzici" (nije svaka kombinacija zvukova isto što i muzika) Takođe, muzika nije skup zvukova za ličnu upotrebu, već treba da "uokolo traži jeku, da razdeli srce svoje međ braću neznanu, daleku" da citiramo pesnika, jel.
- hoćeš: ovo je posebna tema, veoma široka i ukratko, svodi se na sve ono što nam se nalazi u glavi na pitanje koliko smo zapravo sopstveni, a koliko smo isprogramirani i, u skladu sa tim, koliko smo sposobni da nešto zaista hoćemo.
- umeš: zanatsko pitanje, koje takođe može da bude tricky. Pri čemu ogromantna masa ljudi misli da će razvijanjem tehnike sviranja ili nabavkom opreme, biti u stanju da ostvari prvu nepoznatu iz ove jednačine, tj kreativnost. I tu su stvari često postavljene naopačke: muzika je najpre ideja, pa tek onda tehnika. Dakle, Mozart koji leži u krevetu i diktira note Salijeriju. Beethowen koji ispisuje note po tapetima, a ne batica pred kompjuterom koji čeka da ga strefi ideja.
Znam, mnogi se neće složiti sa ovim kako ja razmišljam, ali to jesasvim ok :)
Elem, evo slušam taj podcast. Komercijalni potencijal te muzike je ravan nuli.
Umetnički... Ipak je ono "404 Page not found" bolje.
Baš ti se ništa ne dopada?
Mislim da se ovakva muzika i ne osmišljava niti se pravi zbog komercijalnog uspeha, i, što je još važnije, rekao bih da njeni tvorci uopšte nisu opterećeni time hoće li joj se pridodati neka etiketa, naročito ne ona da je umetnička.
Kažem, ja to tako doživljavam, drugačijim tumačenjima i viđenjima skidam kapu, ali ih i ne uzimam za ozbiljno.
Elem, neki bendovi, poput zagrebačkih "Pridjeva" ili beogradskog, mada je pravilnije reći vranjanskog Nežnog Dalibora, iako pripadaju istom korpusu, uspevaju da probiju barijere, pa su prilično popularni na gostujućim exYU terenima. Vrlo često sviraju, naravno, ne u halama kao cajke i Co.
Interesantno je, još, da se u Hrvatskoj stvara jedna vrlo zanimljiva, žanrovski profilisana grupa autora/bendova, s jedne strane okupljenih oko Dina Santaleze ("Pridjevi", Para lele") i oko neverovatnog Istrijana, Valentina Boškovića. Toplo vam preporučujem da ga čujete, mene je oduševio.
Ali ono što stvarno intrigira u toj priči, je to što kada lamentirate nad tim skromnim ali jasnim hrvatskim muzičkim leglom, ne možete da se oduprete utisku kako je sve, zapravo, krenulo iz Beograda, odnosno da je svima njima keva domaća Hope Sandoval, tj. Una Gašić iz "Bitipatibi". To je vrlo čudan osećaj, apstraktan, ali jak.
Evo Valentina, to pod obavezno! Videćete, lud je, mnogo je lud. :)
https://youtu.be/42jqjRtrv8M
Baš ti se ništa ne dopada?
Mislim da se ovakva muzika i ne osmišljava niti se pravi zbog komercijalnog uspeha, i, što je još važnije, rekao bih da njeni tvorci uopšte nisu opterećeni time hoće li joj se pridodati neka etiketa, naročito ne ona da je umetnička.
Kažem, ja to tako doživljavam, drugačijim tumačenjima i viđenjima skidam kapu, ali ih i ne uzimam za ozbiljno.
Elem, neki bendovi, poput zagrebačkih "Pridjeva" ili beogradskog, mada je pravilnije reći vranjanskog Nežnog Dalibora, iako pripadaju istom korpusu, uspevaju da probiju barijere, pa su prilično popularni na gostujućim exYU terenima. Vrlo često sviraju, naravno, ne u halama kao cajke i Co.
Interesantno je, još, da se u Hrvatskoj stvara jedna vrlo zanimljiva, žanrovski profilisana grupa autora/bendova, s jedne strane okupljenih oko Dina Santaleze ("Pridjevi", Para lele") i oko neverovatnog Istrijana, Valentina Boškovića. Toplo vam preporučujem da ga čujete, mene je oduševio.
Ali ono što stvarno intrigira u toj priči, je to što kada lamentirate nad tim skromnim ali jasnim hrvatskim muzičkim leglom, ne možete da se oduprete utisku kako je sve, zapravo, krenulo iz Beograda, odnosno da je svima njima keva domaća Hope Sandoval, tj. Una Gašić iz "Bitipatibi". To je vrlo čudan osećaj, apstraktan, ali jak.
https://youtu.be/vzP_yD3NjkQ
Izvinjavam se, preslušao sam samo tri-četiri pesme, nikako mi se nije dopalo, čak i falširaju. Ali na poslu sam, preslušaću sve još jednom kasnije. Ovo je žanrovski 100% moja šolja čaja. Ali bolje bilo da je žanrovski nešto što ne volim, a da može da se sluša.
P.S. Nekad sam i ja pokušavao da napravim nešto dobro. Sad samo kritikujem druge, i mogu ti reći da je to mnogo lakša varijanta!
...čak i falširaju!
:rotfl:
Daj, deder, Znak, neke bendove ovde koje si relativno skoro otkrio a da je tvoja čaša jogurta, tj. da ti se sviđa.
Da razmenimo i pokoje dodatno sviđanje, a ne samo sviđanje za nesviđanje. :wink:
Daj, deder, Znak, neke bendove ovde koje si relativno skoro otkrio a da je tvoja čaša jogurta, tj. da ti se sviđa.
Da razmenimo i pokoje dodatno sviđanje, a ne samo sviđanje za nesviđanje. :wink:
Da ima nešto dobro ne bih morao ja da ti to otkrivam, ti bi znao tekst pesama napamet. Nežni Dalibor? Imaju li neku pesmu kao Šal od svile, Bi mogo da mogu, Kao ti i ja, Ravno do dna, Bitanga i princeza, Istina mašina, Srce na cesti, Boža zvani Pub, Olujni mornar...
Ne, nema ništa da sam skoro otkrio i da mi se sviđa.
Ne, nema ništa da sam skoro otkrio i da mi se sviđa.
:cry:
Nema tu sriće.
Igore, Valentino Bošković je iz Splita, nije istranin :D
Ili kako sam kaže, prvi Bročanin u svemiru :D
Igore, Valentino Bošković je iz Splita, nije istranin :D
Ili kako sam kaže, prvi Bročanin u svemiru :DJao da zeznuo sam se. Tačno. Čekaj, to je dalmatinski naglasak, splitski lokalizam, ostrvljanski, šta je to, majku mu?
A brački orprilike, svako misto na svakom otoku prica po svome, al svi znaju i normalno
Sta je otok manji, to je nerazumljiviji
https://youtu.be/42jqjRtrv8M
Ovaj je stvarno dobar, nema šta. Na momente mi čak zaliči na Tamaru Obrovac.
Ovaj je stvarno dobar, nema šta. Na momente mi čak zaliči na Tamaru Obrovac.Da. Razlikuje ih etnos i taj neki sint momenat koji Tamara radije menja za acapela i natur sound. Ma Tamara je tek posebna priča. Nema tu šta da se naklapa. Preporučio bih ti da izbunariš, ako već nisi, Ivu Bitovu. To su ti neki, srodni tragovi. I, digresije radi, pomenuo bih poslednji album Josipe Lisac. Remek delo, kao, uostalom i čitav njen opus. Ma ima šta da se sluša, možda je teško pronaći, možda nije, ne znam. Ja želim i mislim da uspevam.
Jeste... Iva Bitova 1958. godište, Tamara 1962... Mlade snage u ofanzivi. Znači ja mogu da sačekam još desetak godina, tad dolazi mojih pet minuta.
A Valentino Bošković je super, ali kao i Miladojka, može da bude dobar začin za scenu. Biber. Zamisli iznesu ti tanjir bibera za ručak i kažu ima samo to.
Pesma Bitlsa Sun King (na izmišljenom jeziku, kao Miladojka) je biber na Abbey Road-u. Oni ne bi snimili pun album toga.
Jeste... Iva Bitova 1958. godište, Tamara 1962... Mlade snage u ofanzivi. Znači ja mogu da sačekam još desetak godina, tad dolazi mojih pet minuta.Valentino je naše generacijske gore list, a reče da ti se svideo, a eto, sada si saznao za njega, znači... Ne zajebavaj. 😃
Valentino je naše generacijske gore list
Nije tačno, on je još polovinom sedamnaestog veka leteo u svemir na raketi.
disco violence
18-10-2017, 08:58 AM
Da se nadovežem na temu jer sam i sam obrađivao narodnjake jer ne vidim u tome ništa loše, nisam ograničen i opterećen time što se to nešto zove narodna muzika. Muziku delim isključivo na dobru i lošu bez obzira na pravac. Mišljenja sam da muzičar ne sme da bude ograničen ako želi da napravi nešto originalno jer što su mu pogledi uži što se muzike tiče, to je njegova muzika siromašnija. Upravo ta ograničena shvatanja su dovela rokenrol tu gde jeste. Ne treba bežati od sebe nego iskoristiti situaciju u svoju korist. Opet nam je Slovenac Magnifiko upakovao našu sirovinu i vratio nam je maestralno obrađenu u Srbiju ili Dubioza koja je preko trube napravila svetsku karijeru i to iz Bosne koja trubu nije videla ni na slici. Truba mi je što uopšte moram da se raspravljam o ovome.
komil
18-10-2017, 10:44 AM
Da se nadovežem na temu jer sam i sam obrađivao narodnjake jer ne vidim u tome ništa loše, nisam ograničen i opterećen time što se to nešto zove narodna muzika. Muziku delim isključivo na dobru i lošu bez obzira na pravac. Mišljenja sam da muzičar ne sme da bude ograničen ako želi da napravi nešto originalno jer što su mu pogledi uži što se muzike tiče, to je njegova muzika siromašnija.
Promašio si temu. Pomenuo sam recimo Leb i sol kao bend koji lično jako volim, bilo je ovde i drugih primera od drugih ljudi. Dakle, ne radi se o tome o čemu pišeš.
Upravo ta ogranièena shvatanja su dovela rokenrol tu gde jeste.
Današnjem rokenrolu ne fali ništa. Èak, mislim da je ovaj, današnji, bolji od nekadašnjeg. Mnogi se pozivaju na brojke, ali meni je lièno daleko "rokerskije" to što sada moraš da se potrudiš da doðeš do prave stvari, do benda kojeg ne prati medijska mašinerija, nego se sam fajta sa vetrenjaèama, objavljuje na Bandcampu, i svesno bira put male ili nikakve zarade, tj. male moguænosti da iz ruskog izbije u krupni plan. Treba stvarno voleti to, da bi se time bavilo.
Kada lova iskoèi iz prièe, ili bude maknuta na njenu marginu, ja odjednom postajem veliki optimista kada je reè o pravoj umetnosti.
disco violence
18-10-2017, 01:27 PM
Promašio si temu. Pomenuo sam recimo Leb i sol kao bend koji lično jako volim, bilo je ovde i drugih primera od drugih ljudi. Dakle, ne radi se o tome o čemu pišeš.
Ako sam dobro shvatio počelo je kao pljuvanje Turbotronika,ne vidim šta sam pogrešio, ja i dalje trvdim da je to dobro,ne sve, ali ima dobro obrađenih stvari.
A što se tiče rokenrola,jedva da je živ,prolaze samo tezge obrade osamdesetih,autorski rok je u krizi.
A što se tiče rokenrola,jedva da je živ,prolaze samo tezge obrade osamdesetih,autorski rok je u krizi.
Upravo tako, rokenrol je u teškoj krizi. Za nas koji ne volimo trube nije nikakva uteha što je Dubioza došla na originalnu ideju da eksploatiše taj zvuk.
disco violence
19-10-2017, 06:00 AM
Ako Londonu ne smeta zvuk trube, ne kontam zašto nama smeta,možda zbog predrasuda.P.S.Zaboravio sam Kirila koji je otišao možda i najdalje od svih i najkvalitetnije zamešao trubu sa drumom i basom.
I don't give a damn about any trumpet playin' band,
It ain't what I call rock and roll.
awacs
19-10-2017, 10:18 AM
Izem li ga, meni je Mano Negra bio vrlo rokenrol.
Pozdrav,
Vasa
Izem li ga, meni je Mano Negra bio vrlo rokenrol.
Pozdrav,
Vasa
Naravno. Ovaj citat meni nimalo omiljene grupe Dire Straits (Škripac!) odnosi se na ove naše trube iz Guče i tridesetogodišnje recikliranje ideje da se one iskombinuju sa rokenrolom. Od Đurđevdana do danas nijedna pesma tog žanra mi se nije dopala.
DLM!
Naravno da ti se nije dopala nijedna pesma tog žanra, jer taj žanr koji vezuješ za "Ðurðevdan" i tome sl. i nije rokenrol. "Deca loših muzièara", na primer, jesu R'n'R. A pirkali su, još kako!
disco violence
19-10-2017, 01:26 PM
Disciplina kičme
Khm...
odnosi se na ove naše trube iz Guče
Gillette
19-10-2017, 02:52 PM
Iskreno zavidim svima koji vole domaći r'n'r..
Ja muku mučim da svarim bilo šta što je sa ovih prostora.
Nije da sam "hejter", zaista svima želim i da se bave muzikom, i da ih muzika učini i boljim ljudima, i da kao takvi šire dobru energiju oko sebe itd..ali mene nikada ništa sa ovih prostora ne da nije dirnulo, nego mi je čak i užasno smetalo i više mi je prijala i tišina nego sve to.
Uverenja sam da naš jezik nije pogodan za r'n'r.
Uverenja sam da naši ljudi uglavnom nemaju talenta i da je sve to jedno uzaludno bučno drndanje bazirano uglavnom na pozeraju, na neozbiljnosti i stidu sakrivenom iza agresije.
Mislim da je r'n'r samo za engleski jezik i tu je (što se mene tiče) kraj priče.
Sve ostalo je smešno, jadno i manje više tragikomično.
S druge strane, imali smo divne balade, ljubavne ljige i šlagere koji tu i tamo mogu da rezonuju u našim mozgovima, kada nam je i ako nam je uopšte do toga. Sada je i to izgleda nestalo i ustupilo mesto orijentalnom melosu.
Sve u svemu, moje muzičko biće ne bi ni primetilo da se na ovim prostorima nikada (and I mean: nikada) nisu ni pojavile neke azre, katarine, orgazmi, van gogovi, neverne bebe i ne znam koje sve ostale svete krave sa ovih prostora .
Kažem "svete krave" jer je kod ljudi koji vole te grupe, to pitanje više emotivno nego racionalno.
Oni su dabome uložili neko svoje vreme u slušanje toga, identifikaciju, projekciju itd..i onda kada im u to dirneš, kao da si im dirnuo u ženu, Boga, Zvezdu..ili u šta se već kunu.
Stvar jeftinog ega, ništa više od toga. Zato i nema veze sa muzikom (a još manje sa rock and roll-om)
Sve u svemu..mnogo razloga zbog kojih ja danas ne mogu da nađem ljude za r'n'r cover band :)
Ko mi je kriv kad sam cepidlaka :ups:
awacs
19-10-2017, 02:53 PM
Onako ovlaš sam ponovo preleteo ovu prepisku, i mogu vam reći da je do jaja. U kafani koja je odavno pred fajrontom neke čiče raspravljaju o unutrašnjem neprijatelju koji rovari protiv svetlih tekovina urbane revolucije. Hajmo, ljudi, na pijac ili na ulicu. Ili na binu. Batalimo forume, a naročito ovaj. Odavde su i kuvari i konobari odavno zbrisali jer su našli bolje poslove. Nema ko da vam donese ni ćevape ni pivo.
Pozdrav,
Vasa
(čuvar klozeta A.K.A. deda-sera)
Iskreno zavidim svima koji vole domaći r'n'r..
Ja muku mučim da svarim bilo šta što je sa ovih prostora.
Nije da sam "hejter", zaista svima želim i da se bave muzikom, i da ih muzika učini i boljim ljudima, i da kao takvi šire dobru energiju oko sebe itd..ali mene nikada ništa sa ovih prostora ne da nije dirnulo, nego mi je čak i užasno smetalo i više mi je prijala i tišina nego sve to.
Uverenja sam da naš jezik nije pogodan za r'n'r.
Uverenja sam da naši ljudi uglavnom nemaju talenta i da je sve to jedno uzaludno bučno drndanje bazirano uglavnom na pozeraju, na neozbiljnosti i stidu sakrivenom iza agresije.
Mislim da je r'n'r samo za engleski jezik i tu je (što se mene tiče) kraj priče.
Sve ostalo je smešno, jadno i manje više tragikomično.
S druge strane, imali smo divne balade, ljubavne ljige i šlagere koji tu i tamo mogu da rezonuju u našim mozgovima, kada nam je i ako nam je uopšte do toga. Sada je i to izgleda nestalo i ustupilo mesto orijentalnom melosu.
Sve u svemu, moje muzičko biće ne bi ni primetilo da se na ovim prostorima nikada (and I mean: nikada) nisu ni pojavile neke azre, katarine, orgazmi, van gogovi, neverne bebe i ne znam koje sve ostale svete krave sa ovih prostora .
Kažem "svete krave" jer je kod ljudi koji vole te grupe, to pitanje više emotivno nego racionalno.
Oni su dabome uložili neko svoje vreme u slušanje toga, identifikaciju, projekciju itd..i onda kada im u to dirneš, kao da si im dirnuo u ženu, Boga, Zvezdu..ili u šta se već kunu.
Stvar jeftinog ega, ništa više od toga. Zato i nema veze sa muzikom (a još manje sa rock and roll-om)
Sve u svemu..mnogo razloga zbog kojih ja danas ne mogu da nađem ljude za r'n'r cover band :)
Ko mi je kriv kad sam cepidlaka :ups:Mnogo pišeš za nekoga ko ništa ne prepoznaje, ili, bolje reći, prepoznaje ništa. *ta bi tek bilo da nešto prepoznaješ, ili, ne daj bože, da ti se sviđa? Voliš da pišeš? Ili voliš da pišaš? Od ovog tvog šoranja po domaćoj muzici može samo da se dobije proliv.
silicon science
19-10-2017, 03:10 PM
A Gillete mu dodje kao sanker u toj kafani. :wink: Onaj sto zna sve i svja i cuo je sve sto se moze cuti.. Brada seda ali zuta od duhana, vinjak kasalj ali vispren um koji zna da kaze sta sve ne voli...
Gillette
19-10-2017, 06:36 PM
Mnogo pišeš za nekoga ko ništa ne prepoznaje, ili, bolje reći, prepoznaje ništa. *ta bi tek bilo da nešto prepoznaješ, ili, ne daj bože, da ti se sviđa? Voliš da pišeš? Ili voliš da pišaš? Od ovog tvog šoranja po domaćoj muzici može samo da se dobije proliv.
Lepo si to opisao, za nekoga ko kratko piše ali, da..stanje je takvo. U našoj muzici tojest. Čist proliv. Ili što bi se reklo " ne može pita od g....."
Ali to je dakako moj stav.
Ja nisam većina
Većini se ova muzika odavde eto, sviđa. *to je ok. Ono ovde oduvek srcem i dušom pripadaju. Ja ne.
A o muzici koja mi se sviđa dragi Igore, mogao bih da pišem traktate, ali šta vredi..Kome..? Čemu..?
awacs
19-10-2017, 06:42 PM
A o muzici koja mi se sviđa dragi Igore, mogao bih da pišem traktate, ali šta vredi..Kome..? Čemu..?
Što reče udovica Lua Rida: „Pisanje o muzici je kao plesanje o arhitekturi.“ Dakle, piši onima koji vole da gledaju plesove o arhitekturi. Da bi ih obradovao.
Pozdrav,
Vasa
Gillette
19-10-2017, 06:48 PM
A Gillete mu dodje kao sanker u toj kafani. :wink: Onaj sto zna sve i svja i cuo je sve sto se moze cuti.. Brada seda ali zuta od duhana, vinjak kasalj ali vispren um koji zna da kaze sta sve ne voli...
Zahvaljujem ss na odmerenim rečima.
Istina, tema je takva.
Računam sve nas "rokere u duši" taj turbofolktronik negde boli. Kao fenomen. Kao pošast koja se uopšte dogodila. Kao ružan san ili kletva.
Ono što me opet čudi je jedan drugi fenomen:
Forumi ovog tipa zavise samo od jedne stvari: Od volje ljudi da učestvuju u njima. Inače se gase i nestaju.
I uvek je na forumima (kojima je smisao Reč, Misao, Rasprava isl) bilo likova kojima previše reči ili mišljenja kao da smeta.
Nije li to apsurd?
awacs
19-10-2017, 07:17 PM
I uvek je na forumima (kojima je smisao Reč, Misao, Rasprava isl) bilo likova kojima previše reči ili mišljenja kao da smeta.
Nije li to apsurd?
Kome ovde uopšte (i šta) smeta? Ti svakako ne smetaš nikome, tebi smeta sve. To je otprilike presek dosadašnjeg toka ove rekreativne verbalne trke.
Pozdrav,
Vasa
P.S. A piši slobodno, oni koji su još uvek u kafani su ionako odavno utrnuli.
Gillette
19-10-2017, 08:54 PM
Kome ovde uopšte (i šta) smeta? Ti svakako ne smetaš nikome, tebi smeta sve. To je otprilike presek dosadašnjeg toka ove rekreativne verbalne trke.
Pozdrav,
Vasa
P.S. A piši slobodno, oni koji su još uvek u kafani su ionako odavno utrnuli.
Ovaj forum ima mnogo topika. Neki su mi interesantni, neki nisu, ze neke jednostavno nemam neophodnog znanja.
Dakle, da bi tvoj iskaz "tebi smeta sve" bio tačan, trebalo bi da sam na svim tim topicima izrazio neki vid svog nezadovoljstva, right?
Opet, ima bar još tri topika gde sam učestvovao više sa pitanjima nego sa komentarima i svojim stavovima.
S druge strane, ovaj tvoj iskaz ima logike ako se primeni striktno na ovu temu (Turbotronik novokmponovani folk itd..)
Tu mi odista smeta sve, od ideje, preko realizacije do uticaja te "muzike" na plebs.
Ali, nisam ovu temu ni doživeo kao mesto gde treba da se svi divimo tom muzičkom pravcu, te da su svakojake kritike i osvrti na istu, više nego dobrodošli.
komil
19-10-2017, 09:18 PM
Kad čitam ovaj tvoj opis ja vidim nekog ko je popio po koju preko u kafani, a ne šankera.
komil
19-10-2017, 09:29 PM
*to reče udovica Lua Rida: „Pisanje o muzici je kao plesanje o arhitekturi.“
Odlična izreka, ali još nisam čuo da je pripisivana njoj, pripisivana je Frank Zappi, Miles Davisu, Elvis Costellu, ma čitavoj plejadi likova.
*to se teme tiče, ok, neka smo u kafani, samo mi nije jasno kako to odjednom turbo folk ispade u toj konstrukciji nešto novo, da ne kažem, progresivno, a sad neki matori zatucani ljudi ga baš ne kapiraju :D Tubro folk postoji već desetlećima, stariji od mnogih članova foruma, a i pre turbo folka je bilo šunda koji bi se komotno mogao nazvati turbo.
Da se razumemo, ja Turbotronik film nisam gledao sa mržnjom, kao film mi je bio jako zabavan, a u tim ljudima u filmu u principu nisam video ništa zaista vredno gađenja i slično. (Zapravo sam i naveo to kao moje iznenađenje, da se meni čini kao da oni ne znaju šta je turbo folk). E sad, to što je meni bio zabavan taj film i to celo iskustvo, ne znači da smatram vrednim to što oni rade, to zaista ne vidim.
U kafani koja je odavno pred fajrontom neke čiče raspravljaju o unutrašnjem neprijatelju koji rovari protiv svetlih tekovina urbane revolucije. [...] Odavde su i kuvari i konobari odavno zbrisali jer su našli bolje poslove. Nema ko da vam donese ni ćevape ni pivo.
Sviđa mi se ta atmosfera, nešto kao Tom Vejts – Closing Time...
Ostao bih ipak još malo.
awacs
19-10-2017, 10:48 PM
Odlična izreka, ali još nisam čuo da je pripisivana njoj, pripisivana je Frank Zappi, Miles Davisu, Elvis Costellu, ma čitavoj plejadi likova.
Jeste. A i njoj. A ona mi je najmilija od svih. Pristrasan sam, pa sam nju izabrao.
Da se razumemo, ja Turbotronik film nisam gledao sa mržnjom, kao film mi je bio jako zabavan, a u tim ljudima u filmu u principu nisam video ništa zaista vredno gađenja i slično. (Zapravo sam i naveo to kao moje iznenađenje, da se meni čini kao da oni ne znaju šta je turbo folk). E sad, to što je meni bio zabavan taj film i to celo iskustvo, ne znači da smatram vrednim to što oni rade, to zaista ne vidim.
Ono što ja smatram vrednim u toj sceni (koja i nije prava scena, ili bar nije ništa koherentnija od nekakve fiktivne „novotalasne scene“ osamdesetih) je odsustvo blama da se igraju. Između ostalog i da se igraju živcima urbanih likova kojima je turbofolk simbol estetskog dna.
Pozdrav,
Vasa
Ono što ja smatram vrednim u toj sceni (koja i nije prava scena, ili bar nije ništa koherentnija od nekakve fiktivne „novotalasne scene“ osamdesetih) je odsustvo blama da se igraju. Između ostalog i da se igraju živcima urbanih likova kojima je turbofolk simbol estetskog dna.
Možda si u pravu, ali ja ipak imam osećaj da su oni najekstremnija grana tog "urbanizma", rekoh već – hiper hipsteri. Kultur-esesovci protiv običnih kultur-fašista, do perverzije ogrezli u elitizmu. Kud ćeš veću perverziju od elitista koji neguju turbo folk?
awacs
20-10-2017, 12:06 AM
Možda si u pravu, ali ja ipak imam osećaj da su oni najekstremnija grana tog "urbanizma", rekoh već – hiper hipsteri. Kultur-esesovci protiv običnih kultur-fašista, do perverzije ogrezli u elitizmu. Kud ćeš veću perverziju od elitista koji neguju turbo folk?
Naravno. I što je još važnije – može im se, a niko im ništa ne može. I jebe im se šta ljudi očekuju od njih kao akademski obrazovanih građana i građanki. I tu je početak i kraj priče o slobodi. Inače sam oduvek smatrao da je sloboda precenjena stvar, ali u svačijem životu postoji bar jedan trenutak u kom je ona (makar bila i prividna) važnija od svega. I treba ga iskoristiti, pa i po cenu da te neko nazove hipsterom :)
Pozdrav,
Vasa
U svakom slučaju su dovoljno zanimljivi da nam zadrže pažnju (relativno dugo).
U svakom sluèaju su dovoljno zanimljivi da nam zadrže pažnju (relativno dugo).
Nisu!!!
Odvratni su, dosadni, iritantni, i to što prave nikome ništa normalno u glavu ne može doturiti. To nije muzika, to je gubljenje i svog i tuðeg vremena.
I moj jedini cilj kada ih uopšte uzimam kao temu, a to je stvarno retko, jako, jako retko, biæe da ih što više ocrnim. Izmeðu njih i bilo koje druge pošasti ne pravim razliku.
Turbotronièari i svi ostali turbo, za mene su, obiène, najobiènije budale!
Gillette
20-10-2017, 08:51 AM
Turbotronièari i svi ostali turbo, za mene su, obiène, najobiènije budale!
Veliki John Cleese je rekao, kako je problem glupih ljudi taj što su oni toliko glupi da nisu u stanju da shvate čak ni to koiliko su glupi.
Stoga mislim da se to odnosi i na te "budale".
Umesto da ignorišu sve što se tiče folka i turbo-folka, oni čak čeprkaju po njihovom smetlištu i od tog đubreta prave nekakve kombinacije, nadajući se da od govana ipak može da se sačini pita.
Ali šta im daje za pravo da to rade?
Pravo im daje jedan opšti arhetip koji se zove "zezanje". Tako uobičajen za ovo podneblje.
I tako katasrofalno poguban po isto.
Veliki John Cleese je rekao, kako je problem glupih ljudi taj što su oni toliko glupi da nisu u stanju da shvate čak ni to koiliko su glupi.
Stoga mislim da se to odnosi i na te "budale".
Umesto da ignorišu sve što se tiče folka i turbo-folka, oni čak čeprkaju po njihovom smetlištu i od tog đubreta prave nekakve kombinacije, nadajući se da od govana ipak može da se sačini pita.
Ali šta im daje za pravo da to rade?
Pravo im daje jedan opšti arhetip koji se zove "zezanje". Tako uobičajen za ovo podneblje.
I tako katasrofalno poguban po isto.Ja se ne udubljujem toliko u nešto što mislim da je glupo. Glupost ne zaslužuje analizu, osim ako nisi sociolog, ili... Dok sam se bavio novinarstvom, to nije bilo tako, ali sada kada ne moram da lamentiram nad realnošću, tražim u njoj samo ono što mi prija i osećam da ima smisla. Zato sam i naveo tih par nekih bendova, da ne bude da samo pričam. Sa svim ostalim, ako vas zanima, možete se poslužiti sami, recimo na youtube kanalu "Super mesto bez šećera", ili na još milion mesta na netu, počevši od Bandcampa. Toliko. Ćao!
Gillette
20-10-2017, 07:35 PM
Ja se ne udubljujem toliko u nešto što mislim da je glupo. Glupost ne zaslužuje analizu, osim ako nisi sociolog, ili... Dok sam se bavio novinarstvom, to nije bilo tako, ali sada kada ne moram da lamentiram nad realnošću, tražim u njoj samo ono što mi prija i osećam da ima smisla. Zato sam i naveo tih par nekih bendova, da ne bude da samo pričam. Sa svim ostalim, ako vas zanima, možete se poslužiti sami, recimo na youtube kanalu "Super mesto bez šećera", ili na još milion mesta na netu, počevši od Bandcampa. Toliko. Ćao!
ovde je potrebno razdvojiti dve premise:
Prva je šta je u ovom slučaju glupost, da li 1) Turbofolk ili 2) bavljenje istim?
Ukoliko si mislio pod 1) onda se slažem.
Čoveku sa izgrađenim ukusom nije potrebno da popije celo bure da bi znao kakvo je vino (da parafraziram velikog O. Wilde-a), pa je tako i sa tom vrstom muzičkog izražavanja.
Pod 2) je dakako zaseban fenomen i zahteva psiho-socijalnu analizu. Zašto?
Zato što je svaka glupost opasna.
Glupost se dade ignorisati, ali ona je kao korov i ima sklonost da se širi.
Ukoliko je ne sasecamo u korenu, ged god da se pojavi, ona će naći put da se izmigolji i razmnoži na drugom mestu.
Zašto?
Zato što su ljudi (naročito u vremenima krize) skloni depresiji, prepuštanju "sudbini", lenjosti i nedisciplini i kao takvi vrlo pogodno tle za korov takve vrste.
Na slabog čoveka glupost se lako primi, a mi živimo u vremenu slabih, izmučenih ljudi, nesposobnih da rade na sebi i da se izdignu iz brloga.
Kao svinje, jedu šta im se da, slušaju šta im se pusti, gledaju šta im se prikaže..rade kako im se naredi.
Bilo kakav izbor predstavlja im preveliki napor, a sve što je napor to se izbegava.
Linija manjeg otpora pravi od ljude ljigave spodobe lišene sposobnosti da pruže bilo kakav otpor.
Neko bi rekao "ma daj..živi i pusti druge da žive. Neka svako sluša šta mu se sluša. O ukusima ne treba raspravljati" - što su sve naravno fraze koje vode u propast, kako kulturnu tako i životnu.
Turbofolkk je veliko zlo. Možda veće od bilo kakve politike koja nam se događa.
Neko kaže, kakav narod takvi i političari..
Ili, za dobru svinju nema loših splačina?
Možemo li splačine da serviramo kulturnom, produhovljenom, prosvetljenom? Onome ko zna šta hoće? I ko zna šta neće?
Možemo li kod takvog čoveka da igramo na kartu primarnih impulsa, životinjskih nagona?
Ako je ovaj naš nesretni narod korov (a uglavnom jeste) onda je turbofolk đubrivo koje ga hrani.
Ništa bolje ne mislim ni o domaćem rock and roll-u, ali to je već neka druga tema..
ovde je potrebno razdvojiti dve premise:
Prva je šta je u ovom slučaju glupost, da li 1) Turbofolk ili 2) bavljenje istim?
Ukoliko si mislio pod 1) onda se slažem.
Čoveku sa izgrađenim ukusom nije potrebno da popije celo bure da bi znao kakvo je vino (da parafraziram velikog O. Wilde-a), pa je tako i sa tom vrstom muzičkog izražavanja.
Pod 2) je dakako zaseban fenomen i zahteva psiho-socijalnu analizu. Zašto?
Zato što je svaka glupost opasna.
Glupost se dade ignorisati, ali ona je kao korov i ima sklonost da se širi.
Ukoliko je ne sasecamo u korenu, ged god da se pojavi, ona će naći put da se izmigolji i razmnoži na drugom mestu.
Zašto?
Zato što su ljudi (naročito u vremenima krize) skloni depresiji, prepuštanju "sudbini", lenjosti i nedisciplini i kao takvi vrlo pogodno tle za korov takve vrste.
Na slabog čoveka glupost se lako primi, a mi živimo u vremenu slabih, izmučenih ljudi, nesposobnih da rade na sebi i da se izdignu iz brloga.
Kao svinje, jedu šta im se da, slušaju šta im se pusti, gledaju šta im se prikaže..rade kako im se naredi.
Bilo kakav izbor predstavlja im preveliki napor, a sve što je napor to se izbegava.
Linija manjeg otpora pravi od ljude ljigave spodobe lišene sposobnosti da pruže bilo kakav otpor.
Neko bi rekao "ma daj..živi i pusti druge da žive. Neka svako sluša šta mu se sluša. O ukusima ne treba raspravljati" - što su sve naravno fraze koje vode u propast, kako kulturnu tako i životnu.
Turbofolkk je veliko zlo. Možda veće od bilo kakve politike koja nam se događa.
Neko kaže, kakav narod takvi i političari..
Ili, za dobru svinju nema loših splačina?
Možemo li splačine da serviramo kulturnom, produhovljenom, prosvetljenom? Onome ko zna šta hoće? I ko zna šta neće?
Možemo li kod takvog čoveka da igramo na kartu primarnih impulsa, životinjskih nagona?
Ako je ovaj naš nesretni narod korov (a uglavnom jeste) onda je turbofolk đubrivo koje ga hrani.
Ništa bolje ne mislim ni o domaćem rock and roll-u, ali to je već neka druga tema..Slažem se. Osim s ovim poslednjim. Domaći rok postoji, živ je i zdrav, i može se čuti na albumima grupa Nežni Dalibor, Petrol, Jarboli, Lira Vega, Pionir 10, Darkwood Dub, Gymnastics, Artan Lili i *tudgart Online, Kanda, Kodža i Nebojša, *krtice, Danilov doživljaj Beča, Minstrel, KBO, Microsonic, Xanax, Bitipatibi, Ivica i extrafenomenalingenijouzni Don't Touch Anything.
Gillette
20-10-2017, 11:00 PM
Slažem se. Osim s ovim poslednjim. Domaći rok postoji, živ je i zdrav, i može se čuti na albumima grupa Nežni Dalibor, Petrol, Jarboli, Lira Vega, Pionir 10, Darkwood Dub, Gymnastics, Artan Lili i *tudgart Online, Kanda, Kodža i Nebojša, *krtice, Danilov doživljaj Beča, Minstrel, KBO, Microsonic, Xanax, Bitipatibi, Ivica i extrafenomenalingenijouzni Don't Touch Anything.
Smisao rock-a je da trese.
U moje vreme, rokeri su tresli celu Jugoslaviju.
Kako?
Jednostavno, za njih se čulo.
Voleo-ne voleo, morao si da ih čuješ.
Ja za skoro pa nikoga sa navedenog spiska nisam čuo.
Neko će reći "pa kada nisi istraživao", ili "kada se ne krećeš po koncertima"
I tu dolazimo do poente: Rock mora da trese, da se čuje svuda i kada ga ne tražiš i kada ne "istražuješ".
On mora da bude glasan i jasan, provokativan i nezaobilazan, što sve ovo sa spiska naravno nije.
*to je paradox, u vreme ploča i kaseta i uopšte siromašnije ponude, rock je imao svoje mesto u Jugoslaviji.
Sada, u vreme sveopšte ludnice audio-formata i besplatne muzike, rock-a nema nigde.
Optička je varka kada odeš na koncert pa čuješ svirku. Posle toga je lako reći "rock je živ i zdrav". Ne, nije.
Bolestan je i na izdisaju.
Kao duh se vuče po studijima za probu. Jedni te isti bendovi vrte jednu te istu svirku godinama. O nekoj novoj rock-muzici sa ovih prostora nema ni govora.
Sve što se uradi to je za maltene ličnu upotrebu, možda neki klub, Božidarac i evenutalno Beer fest. I to je to.
A nekada se čuo sa svih radio stanica, tranzistora, na ulicama, i prodavnicama, po parkovima. Rock (kakav takav) bio je dominantan zvuk, izgled, sve.
Tada su narodnjaci tek opstajali po budžacima i kafanama, radničkim naseljima i tek tu i tamo dobijali su mesto u Novogodišnjem programu, a i to dozirano.
Narodnjaci su bili pred izumiranjem..dok im neko nije ubrizgao injekciju.
Dok ih neko tamo početkom 90'tih sve nije saterao u onu kaljugu i napravo Guču.
Kao da se odjednom izvukao Zapadni kulturni tepih ispod nogu i kao da je cela jedna generacija dugokosih, zulufastih likova sa zvoncarama popadala na teme, a na njihovo mesto došla generacija patriotsko-holesterolski zadriglih ćelavaca, koja je znak V zamenila sa tri prsta i glasno groknula ćirilično-orijentalnim grgoljenjem.
Oni i sada vladaju, a "rokeri", svi ti sa spiska..kao što rekoh, ne mogu da se čuju nigde osim po nekim budžacima, a i to dozirano. Nijedna veća radio-stanica nema šta da pušta više sa domaćim rokerima i njihovim "projektima".
Tu i tamo čujem kako neki bend slavi 25 godina postojanja..izmenili šest garnitura muzičara, napakovali čak 12 nekih albuma..a nikad ne da nisam čuo za njih, nego ni za jednu jedinu njihovu pesmu. Za mene, kao prosečnog slušaoca to je npr. nedopustivo.
Rock sa ovih prostora zaostao je u razvoju tamo negde sa Smakom ili Generacijom 5. Energija koja se osećala u Dadovom..Cijeli život čekam priliku da pjevam u Beogradu Rock n roll, više se nije ponovila.
Pretvorila se u mlitave, smorene pozere satirično bezidejnog tipa a la "buđav lebac". Buđav lebac ne trese.
Smisao rock-a je da trese.
U moje vreme, rokeri su tresli celu Jugoslaviju.
Kako?
Jednostavno, za njih se čulo.
Voleo-ne voleo, morao si da ih čuješ.
Ja za skoro pa nikoga sa navedenog spiska nisam čuo.
Neko će reći "pa kada nisi istraživao", ili "kada se ne krećeš po koncertima"
I tu dolazimo do poente: Rock mora da trese, da se čuje svuda i kada ga ne tražiš i kada ne "istražuješ".
On mora da bude glasan i jasan, provokativan i nezaobilazan, što sve ovo sa spiska naravno nije.
*to je paradox, u vreme ploča i kaseta i uopšte siromašnije ponude, rock je imao svoje mesto u Jugoslaviji.
Sada, u vreme sveopšte ludnice audio-formata i besplatne muzike, rock-a nema nigde.
Optička je varka kada odeš na koncert pa čuješ svirku. Posle toga je lako reći "rock je živ i zdrav". Ne, nije.
Bolestan je i na izdisaju.
Kao duh se vuče po studijima za probu. Jedni te isti bendovi vrte jednu te istu svirku godinama. O nekoj novoj rock-muzici sa ovih prostora nema ni govora.
Sve što se uradi to je za maltene ličnu upotrebu, možda neki klub, Božidarac i evenutalno Beer fest. I to je to.
A nekada se čuo sa svih radio stanica, tranzistora, na ulicama, i prodavnicama, po parkovima. Rock (kakav takav) bio je dominantan zvuk, izgled, sve.
Tada su narodnjaci tek opstajali po budžacima i kafanama, radničkim naseljima i tek tu i tamo dobijali su mesto u Novogodišnjem programu, a i to dozirano.
Narodnjaci su bili pred izumiranjem..dok im neko nije ubrizgao injekciju.
Dok ih neko tamo početkom 90'tih sve nije saterao u onu kaljugu i napravo Guču.
Kao da se odjednom izvukao Zapadni kulturni tepih ispod nogu i kao da je cela jedna generacija dugokosih, zulufastih likova sa zvoncarama popadala na teme, a na njihovo mesto došla generacija patriotsko-holesterolski zadriglih ćelavaca, koja je znak V zamenila sa tri prsta i glasno groknula ćirilično-orijentalnim grgoljenjem.
Oni i sada vladaju, a "rokeri", svi ti sa spiska..kao što rekoh, ne mogu da se čuju nigde osim po nekim budžacima, a i to dozirano. Nijedna veća radio-stanica nema šta da pušta više sa domaćim rokerima i njihovim "projektima".
Tu i tamo čujem kako neki bend slavi 25 godina postojanja..izmenili šest garnitura muzičara, napakovali čak 12 nekih albuma..a nikad ne da nisam čuo za njih, nego ni za jednu jedinu njihovu pesmu. Za mene, kao prosečnog slušaoca to je npr. nedopustivo.
Rock sa ovih prostora zaostao je u razvoju tamo negde sa Smakom ili Generacijom 5. Energija koja se osećala u Dadovom..Cijeli život čekam priliku da pjevam u Beogradu Rock n roll, više se nije ponovila.
Pretvorila se u mlitave, smorene pozere satirično bezidejnog tipa a la "buđav lebac". Buđav lebac ne trese.Ili nemoj da budeš prosečan slušalac, pa se zanimaj malo okolo, ili čekaj... Možda se nešto i desi. S druge strane, ti ne živiš odavno u SFRJ, ovo je sasvim nova priča, okolnosti opterećene prošlošću, i tržišta na kojima gazduju prodavci keksa, kafe, praška za pecivo i magle. To što ne trese, nije posledica toga što nema dobrih bendova, već najobičnije političko pitanje. Ko nije kadar to sam da primeti, nema svrhe ni objašnjavati. Uglavnom, rokenrolu niti bilo kojoj drugoj dobroj mjuzi, srećom, mera nije ona koju zagovaraš, a to je da svi za nju čuju. Pored te, komercijalne postoji i druga strana medalje, ali moraš sam da je okreneš i vidiš.
Pored te, komercijalne postoji i druga strana medalje, ali moraš sam da je okreneš i vidiš.
Ne može da postoji samo jedna strana medalje. U ovom slučaju ta komercijalna ne postoji, upravo u tome i jeste problem. Nemaš šta da okreneš.
Rokenrol nije kamerna predstava, to je filmski spektakl sa hiljadama (ili po mogućstvu milionima) statista, takav je žanr, i uostalom deo je masovne kulture. Mnogobrojna publika je u stvari glavni učesnik te igre, oni na bini samo diriguju.
Gillette
21-10-2017, 10:34 AM
To što ne trese, nije posledica toga što nema dobrih bendova, već najobičnije političko pitanje.
Nema te politike koje može da spreči dobru muziku da se probije do ljudi.
Prosto je, kada je nešto dobro, dobro je i kao voda nezaustavivo nalazi svoj put.
Kada je nešto loše, ili osrednje, ili mlako..onda to treba gurati, "istraživati" bla bla...
Kod nas se svi rokeri oosraše da budu dobri muzičari cenjeni pre svega od drugih muzičara.
Čist ego-trip koji nema veze sa rock and roll pričom.
Slično je kao i sa vicevima i forama.
Neki vicevi se pričaju samo odabranom društvu ili onima koji će da se malo napnu da ga skapiraju.
Neki su toliko dobri da se, od momenta kako nastanu, rašire brzinom zvuka i što je najvažnije - opstaju zauvek.
*to se Jugoslavije tiče, ona je bila velika u svakom pogledu.
Tako i muzika tog vremena.
Sada je sve to veoma malo, lokalnog karaktera i za kućnu upotrebu i onda, kakvi ukućani, takva nam je i muzika..
Ne može da postoji samo jedna strana medalje. U ovom slučaju ta komercijalna ne postoji, upravo u tome i jeste problem. Nemaš šta da okreneš.
Rokenrol nije kamerna predstava, to je filmski spektakl sa hiljadama (ili po mogućstvu milionima) statista, takav je žanr, i uostalom deo je masovne kulture. Mnogobrojna publika je u stvari glavni učesnik te igre, oni na bini samo diriguju.Znam, ali sve vreme operišete sa stavovima koji su utemeljeni u imaginarnom, a ne u realnom. Bendovi poput onih koji su nekada žarili i palili mogući su tamo gde postoji tržište, a to tržište se, kao što znamo, raspalo. U međuvremenu raspali su se i mnogi bendovi koji su imali taj kapacitet, zavladali su postratnoprofiterski mediokriteti u svemu, pa i u rokenrolu. Doduše, neki, poput Đuleta, imali su i "sreće", da se ubace tamo gde nikada ne bi mogli da Milan nije umro, a druge, poput Nevernih beba (šta uopšte znači to neverne bebe, jbt?) je guralo to što su "isplivalim govnima" trebali trska i ševar da se teše kako, eto, ovde uopšte ne smrdi. A đubrivo je đubrivo, jbg, daj šta daš. Naravno, niti su ti mošusi pomogli, niti je klozet postao operska dvorana. Da sve ode još dublje u ilegalu i underundergound doprinelo je i to što se pokazalo da je Peti bio fejk, a kako iza svake kulture stoji država, a državu je povela grupa Nevernih beba (Toma je u tom smislu sasvim logičan epilog), tako je prošao i rokenrol. Mislite da bi Dugmići bili to što jesu da nije bilo Juge? Nema šanse. Razlike između nas su u tome što ja u bendovima koje sam vam nabrojao vidim veliki, ogroman potencijal, koji daleko prevazilazi okvire gorepomenutog nesrećnog spleta okolnosti. Vi to, po svemu sudeći, niti čujete, niti prihvatate bez statistike. A ona je, kao što znamo, majka svih laži.
awacs
21-10-2017, 11:55 AM
Rokenrol nije kamerna predstava, to je filmski spektakl sa hiljadama (ili po mogućstvu milionima) statista, takav je žanr, i uostalom deo je masovne kulture. Mnogobrojna publika je u stvari glavni učesnik te igre, oni na bini samo diriguju.
Aferim :thumbsup:
Pozdrav,
Vasa
Gillette
21-10-2017, 12:01 PM
Razlike između nas su u tome što ja u bendovima koje sam vam nabrojao vidim veliki, ogroman potencijal, koji daleko prevazilazi okvire gorepomenutog nesrećnog spleta okolnosti. Vi to, po svemu sudeći, niti čujete, niti prihvatate bez statistike. A ona je, kao što znamo, majka svih laži.
Nema nikakve statistike tu.
Jednostavno, to je loša muzika.
Osim toga, peva se na srpskom, što je nonsens nad nonsensima.
Nikada u istoriji vasione, ni na jednu validnu top listu sveta neće dospeti neka r'n'r pesma koja je na jeziku zemlje za koju pola sveta nije ni čulo. Možda, eventualno, ponekad tu i tamo zalutaju francuski, italijanski, nemački, pa i to na mišiće, i to bi bilo to.
Kakav crni srpski. To je samo za lokalnu upotrebu tipa " i mi rokenrola za trku imademo..! " :rolleyes:
https://www.youtube.com/watch?v=xTo79sPCVXA
Dva dovoljna i potrebna elementa za propast rock and roll-a loša muzika + srpski jezik. (moje mišljenje, jel)
Gillette, imam samo dve stvari da ti kažem:
1. Azra je jedan od najboljih svetskih rokenrol bendova, za mene među prvih deset.
2. Ti nemaš pojma.
Gillette
21-10-2017, 12:29 PM
Gillette, imam samo dve stvari da ti kažem:
1. Azra je jedan od najboljih svetskih rokenrol bendova, za mene među prvih deset.
2. Ti nemaš pojma.
:rotfl:
Dva dovoljna i potrebna elementa za propast rock and roll-a loša muzika + srpski jezik. (moje mišljenje, jel)
U tom slučaju ja imam dovoljno elemenata da završim s tobom svaki dalji razgovor. Ovakav, ograničen, pogled na R'n'R, ne zaslužuje više ni sekund vremena da mu se posvetim. Strašno i tužno.
Gillette
21-10-2017, 01:18 PM
U tom slučaju ja imam dovoljno elemenata da završim s tobom svaki dalji razgovor. Ovakav, ograničen, pogled na R'n'R, ne zaslužuje više ni sekund vremena da mu se posvetim. Strašno i tužno.
Meni je stvarno (možda i više nego tebi) žao što je r'n'r u srbalja umro (ako ga je uopšte ikada i bilo), ali šta je cilj? *ta ti tražiš ovde, istomišljenike?
Baš me zanima šta ima da se diskutuje sa istomišljenicima..
Ono što prosečnog muzičkog diletanta sa ovih prostora buni, je što je negde načuo da je r'n'r ideja bunta i da je samim tim dovoljno da naša mladež izađe na binu i krene da se dere protiv ovog i onog drljajući po gitarama :rolleyes:
r'n'r je bio pobuna protiv tradicionalnih vrednosti, pre svega roditeljskog vaspitanja i svega što iz tog proizilazi.
A naši rokeri bi da "rokaju" ali da poštuju tradiciju, krste se i idu na slave i preslave :grin:..pa ne ide to tako
Bendovi sa Zapada imaju ono što ni jedan jedini bend odavde ne može da ima, a to je autentičnost.
Naši su bendovi kopije i kao takve a priori osuđene da budu smešan kič.
Počev od pomenute Azre čiji je lider celog života sanjao da bude Lennon :rolleyes: (sreća te se na vreme opametio i sam shvatio da je život kakav zaslužuje moguć samo tamo gde i sada živi)
Dakle, u tom smislu autentičnosti, svaki narodnjački bend ih šije (što je vreme i pokazalo) Drugi je padež međutim, što su i ti narodnjački bendovi kopije kopija, samo ne zapadnih nego dabome istočnih.
Oni se ne bune ni protiv čega. Pevaju o ljubavi, srećnoj ili nesrećnoj i to je to.
Dok se naši rokeri dele u dve grupe: One što po moto-skupovima 30 godina pevaju jednu te istu Sweet home Alabama pesmu, i na ove mlađe, koji nisu ništa naučili od starijih, tj od onih koji su već bili tamo gde će ovi tek da dođu..
komil
21-10-2017, 01:29 PM
Ispraznite kafanu, svi su pjani, zvaću nam taksi :)
Samo da vam pojasnim konkretnim primerom čije reči šta znače: Gillette je pravio tribute bend ovom bendu:
https://www.youtube.com/watch?v=t-8K8Hj8bxE
:shock:
Slažem se da je kod domaćeg rokenrola situacija da mejnstrim više ne postoji. Ako zanemiramo stranu kako i zašto, ima jedna činjenica: To utiče i na samu muziku, ona prosto ne može biti ista, a to je ono što je nekima teško da svare. Svakako da ima kvalitetne domaće muzike, samo što ona nikako ne sme da se posmatra očima kojima se posmatra Bijelo Dugme. Ta nova muzika je, prirodno, manje hitična, teme su joj za nijansu manje univerzalne prema nekom statističkom proseku građanina, i prosto, u njoj su zanimljive neke druge stvari nego u npr. Bijelom Dugmetu.
Gillette
21-10-2017, 01:38 PM
ima jedna činjenica: To utiče i na samu muziku, ona prosto ne može biti ista, a to je ono što je nekima teško da svare.
Znaš kako Komile, onima koji znaju da je bilo bolje, koji su čuli i videli bolje, zaista je teško da svare ovo sada.
Kako ja mogu posle npr koncerta Paula McCartney-a da odem na koncert nekih Jarbola ili Vampira ili kojih već i da imam isti estetski ili energetski doživljaj?
*to bih i da prevarim sebe - ne mogu.
Onima koji su mladi i koji nemaju iskustva ni znanja, verovatno je sada ovo sve ok.
*to se tiče mog svetski neslavnog tribute benda, nikad nisam uspeo da ga oformim upravo iz tih nekih razloga o kojima pričamo:
- ljudi su apatični, depresivni, besni i nije im do muzike
- ljudi su bez para, nezaposleni i jure tezge (od Silvane do Nirvane)
- klinci koji bii da sviraju, nikad nisu čuli za SQ
- klinci koji bi da sviraju a eventualno su čuli za SQ, ne umeju da istovremeno i pevaju :shock:
- klinci koji su pa eto, klinci..sviraju i slušaju uglavnom nekakav ovaj metal, onaj metal i izgubili su svaki kontakt sa prvim rock and roll-om
- baš kao i ja sa savremenim klincima
komil
21-10-2017, 01:58 PM
Mislim da je suludo da bilo šta komentarišem :) Reći ću samo da su Vampiri (recimo) bili baš odličan bend.
Gillette
21-10-2017, 02:35 PM
Mislim da je suludo da bilo šta komentarišem :) Reći ću samo da su Vampiri (recimo) bili baš odličan bend.
mda, toliko odličan da verujem da se i njima smučilo da 20 godina pevaju rama lama ding dong..
(a ako im se nije smučilo da 20 godina pevaju rama lama ding dong..e onda je tek suludo da i ja bilo šta komentarišem 8-) )
silicon science
21-10-2017, 10:48 PM
@Znak - ahahahahahahahhahahahahhahaaaaa.
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/iiBKD-qLyBo?start=8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
komil
27-10-2017, 10:18 AM
Majkumu, izgleda da postajem polako zavisan od ovakvih dokumentaraca, postao sam žrtva Turbotronika šta li
https://www.youtube.com/watch?v=VBXQGdyOhdA
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.