PDA

View Full Version : Depresija od gain staging ga

spartakus
15-09-2017, 05:15 PM
Cao prozdrav ako moze savet iskusnijih.
U poslednjih 6meseci poceo sam da obracam paznju na svojim projektima i prisetima(lancima plugina)sudaranje kanala ali kao da je master bio pod nekim pritiskom(jako povecanu amplitudnu vrednost gotovo na svakom kanalu,bilo da je midi ili audio).nebitno prevazishao sam taj problem ali nikako ne mogu da se uskladim sa windowsom i njegovim zvukovima.Sad da bih uspeo tako da stisham i ocistim svaki kanal potrebno je da se malo vishe pojaca i takav projekat na masteru nema nishta(nama nikakve limitere,povremeno phase proverim i sve bude ok ).Meni sad zvuci to vrh ali ja naznam kako da iskoristim lepo snimljen skup audio traka u jednu.mastering mi je totalno nepoznata strana nekako mi ne lezi(mrzi me) pored svih izotop alatki da se ja upushtam u mastering.Ja osecam da mi se pravi muzika evo sada dok ovo kucam ja pishem automatizaciju,ali mastering je neshto drugacije neshto istocno a ovo je zapadno.Da kad god pokusham neshto da uradim ja zajebem, znaci extra je napravljena ali kad treba sa jednim kanalom nesto da uradim hocu reci master kanalom ja zajebem jbg.

Pro tools je sranje.:banghead::confused::banghead:

Bockie
17-09-2017, 06:19 PM
Prvo, sav softver je sranje...! :D

E, sad Spartakuse, dete, ded' reci koji win zvukovi, šta sve napriča za malo vremena, ne pokapirah šta te zapravo muči? :confused:

komil
17-09-2017, 07:07 PM
Brt spartacuse, ne dobijaš odgovore zato što nisi jasno sročio pitanja, i postavio si ih previše odjednom što doprinosi nerazumevanju.
Koristiš termine iz ove oblasti drugačije nego sav ostali svet, pa to ne pomaže. Dakle, skupljanje snimljenih audio traka u jednu se ne zove mastering nego mix(ing). Mastering je neki sledeći korak (imaš na ovom forumu prilepljene stvare gde pišu takve definicije). Ako proučiš šta je šta, moćićeš da pratiš i ovde i na celom internetu razne savete, ovako nećeš.

Ako si dospeo do toga da ti je gain staging takav da kada sabereš sve trake još uvek na "masteru" imaš slobodnog od gore - to što si uradio je (verovatno) sasvim odličan postupak. Ako je sve što dalje želiš da pojačaš to do gore tako da iskoristiš plafon tog muzičkog formata: učitaj taj završni miks fajl u bilo koji program za obradu fajlova i primeni "Normalize" proces. Normalize je valda ono što si ti zamislio da ti treba.

Znak
17-09-2017, 10:06 PM
Prvo, sav softver je sranje...! :D

:jupi:

Znak
17-09-2017, 10:11 PM
nikako ne mogu da se uskladim sa windowsom i njegovim zvukovima

Napravi malo pauzu, tri-četiri godine, tako sam ja uradio. Sad je sve u redu.

phil.milmax
18-09-2017, 08:48 AM
Mnoge kolege vrte ovu istu pricu kako oni vole da miksaju i budu kreativni, da prave pesme ali mastering ih smara bla bla bla...

Svima kazem istu stvar. Pa posalji, prijatelju nekom drugom da ti uradi mastering. Nekome ko to voli i koga to ne smara. I svi su u fazonu vazi, u pravu si bla bla bla. I znas koliko njih to uradi? 0,00001%.

Cak sam sto puta bio u fazonu i da ucinim i uradim nekome free. Nije problem cak ni u kinti jer je to danas pristupacnije nego ikad. Problem je u tom nasem balkanskom ego tripu gde ljudi imaju osecaj da moraju od pocetka do kraja oni sve da drze u svojim rukama i da kontrolisu jer u suprotnom oni nisu mastermajnd geniji producenti bla bla bla. Naravno, pricam o velikoj vecini. Sigurno ima svetlih izuzetaka, tako da im se unapred izvinjavam ako je ovo delovalo kao gruba generalizacija.

Meni je mnogo bolje kada ne radim sve sam. Uvek nekako budu bolji rezultati. Mislim stvarno ljudi, nije sala. Nemojte da sve radite sami. Uvek je bolje kada neko sa svezim usima cuje i uradi nesto pa cak i ako nije 100% kako ste vi zamislili.

I da, nemojte da radite duze od 2 sata u cugu. Obavezno pauza pola sata, da se resetuju usi.

I da, obucite se slojevito, stize jesen, postaje hladno.

awacs
18-09-2017, 01:17 PM
Svima kazem istu stvar. Pa posalji, prijatelju nekom drugom da ti uradi mastering. Nekome ko to voli i koga to ne smara. I svi su u fazonu vazi, u pravu si bla bla bla. I znas koliko njih to uradi? 0,00001%.

Evo, ja sam među tih 0.00001% Em ne umem em mislim da je dragoceno prepustiti taj deo posla nekome ko tu muziku čuje prvi put i ko prema njoj nema nikakav odnos. Mastering je poslednja karika koja povezuje pesmu sa slušaocem, i po meni je najbolje da ga radi neko ko je objektivan, a pride i dovoljno vešt da pojača i doda visoke (na šta se mastering i svodi u 94,3% slučajeva, da se ne lažemo).

Pozdrav,

Vasa

spartakus
18-09-2017, 06:08 PM
E pa to je problem zashto sve ja moram,ma imam takav osecaj kao da sam ja svoj deo zavrshio i upravo to shto vasa kaze neko ko nije to nikad ni cuo a ne ja koji znam napamet svaku sec.Ma nije samo to Normalize da je samo to.
Bocki kada krenem da redjam kanale oni su dosta tishi nego inace(ostane brate -14db na masteru,i mnogo se bolje cuje barem od mojih ranijih projekata),kanal na zvucnoj je na 7/8 i on je pojacan zbog abletona a kroz njega ide takodje zvuk win7 i jbena obaveshtenja glupi fb,mail iskace mi neko sranje zbog mafije 3(bio losh exe sa pijace).

awacs
18-09-2017, 10:03 PM
projekata),kanal na zvucnoj je na 7/8 i on je pojacan zbog abletona a kroz njega ide takodje zvuk win7 i jbena obaveshtenja glupi fb,mail iskace mi neko sranje zbog mafije 3(bio losh exe sa pijace).

Koe schizenje, bate! Aj da razumem da miksaš u čekaonici Komercijalne banke pa ne možeš da isključiš onu automatsku sojku koja proziva „broj A195, šalter 3“, ali ko te tera da držiš uključene sistemske zvukove na sopstvenom računaru? Mislim, kapiram ja da je velika želja za komunikacijom, ali opet...

Pozdrav,

Vasa

Bockie
19-09-2017, 03:21 PM
E pa to je problem zashto sve ja moram,ma imam takav osecaj kao da sam ja svoj deo zavrshio i upravo to shto vasa kaze neko ko nije to nikad ni cuo a ne ja koji znam napamet svaku sec.Ma nije samo to Normalize da je samo to.
Bocki kada krenem da redjam kanale oni su dosta tishi nego inace(ostane brate -14db na masteru,i mnogo se bolje cuje barem od mojih ranijih projekata),kanal na zvucnoj je na 7/8 i on je pojacan zbog abletona a kroz njega ide takodje zvuk win7 i jbena obaveshtenja glupi fb,mail iskace mi neko sranje zbog mafije 3(bio losh exe sa pijace).

Da, kao što čika Vasa kaže - My computer=>Control panel=>Hardware and sound=>Sound=>Sounds=> pa izabereš Sound scheme - "No Sounds"..!

E sad kad si ugasio "dečiji deo", možeš koristiti računar za rad.

Što se rada tiče, to što ubacuješ kanale pa su tihi...ako sam dobro razumeo, pa takvi su kanali, nema to veze...pojačaj ih...
Jedino ako je neko pravilo u softveru postavljeno pa to zato bude tiho, onda se pozabavi postavkama u izabranom softveru...

Dalje, ne treba ni "divljati" sa nivoim u početku miksa. Recimo, nema pravila, ali dobra smernica za npr ritam sekciju bi u početku miksa bila da bude na oko -10db u pikovima. Dakle bilo da je akustičan bubanj ili elektro-bitovi, probaj tako...dakle da "skakuće" oko -10. A onda gradi oko toga ostatak zvuka, pa prilagođavaj dalje.

Ja kad radim, podignem namerno nivo na +6 na masteru, koliko mi izabrani softver i dozvoljava, pa kad se približim "nuli" imam prostora za smanjivanje...da ne zaglavim jako "u crvenom"...

Eto, nadam se da će ti pomoći nešto od ovoga... Pitaj slobodno dalje...:wink:

Jan
19-09-2017, 06:42 PM
Dalje, ne treba ni "divljati" sa nivoim u početku miksa. Recimo, nema pravila, ali dobra smernica za npr ritam sekciju bi u početku miksa bila da bude na oko -10db u pikovima. Dakle bilo da je akustičan bubanj ili elektro-bitovi, probaj tako...dakle da "skakuće" oko -10. A onda gradi oko toga ostatak zvuka, pa prilagođavaj dalje.

Ja imam foru da mi noga i dobos pikuju oko -9 dbFS, a da pri tom noga u isto vreme na vu-metru (gotovim klanghelm Vumt Deluxe) ide oko 0, narocito za elektronsku muziku. Kod zivog bubnja su mi pikovi malo veci, pa onda gledam da mi i dalje noga i dobos pikuju oko -9dbFS a na vu metru oko -3, i odatle gradim. I sa tim sistemom mi uvek mix pikuje oko -6 (naravno ode on i u -3, pa i -2 na momente, ali je uvek oko -6).