View Full Version : Pomoc oko odabira alata za rad
petarfilip
29-08-2017, 03:13 AM
Pozz svima na forumu.
Ovo je moj prvi post pa eto ukratko da kazem par reci.
Vec neko vreme pazljivo citam teme i diskusije i mogu da kazem da sam odusevljen. Zaista je ovde ljudi koji poznaju jako dobro materiju o kojoj sajt pise inace i hvala Vam na nesebicnim izlaganjima.
Pocetnik sam sto se tice produkcije ( ne bas totalni, poznajem neke osnove svega ovoga ), volim audio produkciju i sve sto ide sa muzikom. Inace se bavim muzikom dugi niz godina (svirao i pevao) i molim vas za malo pomoci oko odabira tehnike ili bolje receno alata. Citao sam i znam o svim karakteristikama ali nije uvek isto u praksi kao sto pise tamo negde.
Moj prvi audio interface je bio Steinberg CI 1 koji sam prodao i zelim da kupim malo bolji.
Slusalice koje sam takodje imao i prodao su bile Beats by dr Dre studio za koje sam nazalost kasno saznao da su ipak one nesto sto ne ide u ovom poslu ali na greskama se uci.
Daw koji koristim je Presonus Studio one 3 i snimam ili snimao sam max 2 instrumenta ili vokala istovremeno do sada.
Moje pitanje sada glasi , sta bi ste vi izabrali da ste na mom mestu ?
1. Focusrite Scarlett 2i2 ili cak 2i4, Steinberg UR 22 ili NI Komplete Audio 6
2. Beyerdinamic DT 770pro 80, AKG K271 MK2 ili Audio Technica ATH-M50x
3. Da li je neophodno da se kupi mic preamp i koji predlazete, ukoliko izaberem nesto od ovoga gore navedenog za pocetak.
Hvala svima unapred na odg i vremenu .Pozz :):)
Ja na poslu koristim Scarlet 18i8 i izbacio sam Yamahu 01V96 iz lanca jer mi je mikrofon direkt u karticu (ima preamp) bolje zvuči, transparentnije i snimka se može lakše obrađivati, prijatelj ima 2i2 i mislim da je to isti preamp, o ostalim karticama ne znam što bi ti rekao, osim da koliko znam da su dobre
Koje god od ta tri para slušalica odabereš za kvalitetu zvuka nečeš pogriješit, ali ja osobno bi uzeo AKG 271 ili Audiotechnica ATH-50, jer su me Beyerice uvik umarale, jer mi stvore pritisak oko ušiju.
BlasterMaster
29-08-2017, 04:46 PM
pozdrav i dobrodoso na forum
odgovori na tvoja pitanja
1) focusrite scarlet je sasvim dobra kartica, neces pogresiti ako uzmes i na tebi je samo da odlucis koju ces verziju zavisno od toga koliko ces mozda instrumenata iliti mikrofona snimati, tj koliko ti treba ulaza/izlaza... vece scarlet kartice karakterise i jedna vrlo bitna osobina a to su odvojeni izlazi za slusalice i kontrola istih, te stoga imaj u vidu jer je vrlo korisno da imas taj monitoring napred na potenciometrima.
2) imam sve tri, vremenom sam naviko koje kako zvuce, svako uvo je drugacije, moj izbor je za nijansu ath m50x za monitoring i mix, nekako na njima osecam i najmanju promenu nivoa jacine dok miksam, bukvalno pola db osetim, dok na dt770 oce da promakne to jer su dosta konforne, imaju jaku izolaciju pa mozda malo vise (meni bar) kompresuju uvo, na njima kad smiksam i preslusam na m50, obavezno nesto nije dovoljno jako ili tiho, nesto strci, popravim, vratim na dt770 i ne osetim neku razliku na njima ko na ovima... enivej, stvar ukusa i navike, odi do radnje poslusaj izaberi sam, your choice...
3) nije "neophodno" :) . Ja sam misljenja da je mnogo bitnije koji tj kakav mikrofon koristis nego li preamp. Po meni je bitnije koristiti kvalitetniji mikrofon, sa dovoljnim dinamickim rasponom i malim sumom, da kasnije mozes taj signal da obradjujes, nego li losiji mikrofon sa nekim sumom i praskavim visokima itd koji ces da "pojacas" preampom... preamp je naravno pozeljan, ali uvek kad sam isao na "cistinu" isao sam direkt mikrofon u karticu, zadnjih 10ak godina sve te focusrite i ostale karte imaju bolje preampe nego li vecina starijih mixera itd. i jeftinih preampa. Ovo sve kazem sa predpostavkom da imas neki ogranicavajuci budzet pa moras da biras ili-ili... a ako imas para onda sibaj bajo sve i mic i preamp :)
pozdrav!
awacs
29-08-2017, 06:04 PM
Ja bih sve ovako kako kaže BlasterMaster. Samo moram da dodam da je šteta što si prodao Beats. Mogle su da ti služe kao dodatna referenca.
Fora kod monitoringa je da imaš jedan sistem koji ti služi kao osnovno radno okruženje i što više raznoraznih sistema na kojima ljudi inače slušaju muziku. Onda kad miksaš, miksaš tako da na svakom od tih pojedinačnih sistema tvoj miks bude koliko-toliko blizu onome kako na svakom od tih pojedinačnih sistema zvuče slične, referentne, pesme.
Pozdrav,
Vasa
petarfilip
29-08-2017, 08:30 PM
Hvala svima
petarfilip
29-08-2017, 08:33 PM
Hvala svima a posebno tebi BlasterMaster na prijatnoj dobrodoslici i na ovako iscrpnom i korisnom savetu.
Ovo je otprilike bas ono sto sam trebao da cujem od ljudi koji znaju sta rade.
Iskren da budem mislio sam da su dt770 za klasu bolje od Akg i Audio Technica (za modele koje sam naveo) ali bas kao sto sam i napisao trebao mi je odgovor i savet ljudi koji ipak poznaju te modele jer u praksi nije bas uvek onako kao i u teoriji.
Sto se tice konstatacije AWACS u pravu si ali jbg kad je covek novajlija srlja i gresi lako, nisam to tako razmisljao. Znam za tu dilemu i problem da se mora uskladiti da mix bude priblizan na raznim sistemima jer ne slusaju svi studijske monitore kod kuce i to i pokusavam sa raznim monitorima ali iskren da budem nisam znao da se to tako radi i proverava i sa raznim slusalicama. Ali eto zahvaljujuci tebi sad znam, hvala na tome .
Generalno sto se tice Focusrite i sam sam imao misljenje da je to ipak mozda i najbolji izbor ali nisam bio siguran. Nakon ove diskusije nemam vise dilema. Jedino koliko sam razumeo bolje je uzeti malo veci tipa 2i4 bas zbog ove bitne osobine koju si naveo, tako da cu poslusati savet iskusnijeg.
Sto se tice preamp-a onda je mozda i bolje sto moze a i ne mora da se uzima ukoliko preamp ove audio karte zavrsava posao (bar za neko pocetno vreme) je mi je budzet trenutno ne tako opsezan.
Takodje sam razumeo poentu sa preamp-om da je bolje da se uzme bolji mic i gura bez preamp-a nego da se ima los mic a visoke ili sumove tog istog samo pojacati sa njim.
Medjutim evo pitanje za sve vas koji ste u ovom poslu odavno:
Da li ce biti bar prosecno ok ukoliko snimam sa Scarlett 2i4 i kondez. mic Audio Technica At2035 i dinamickim Shure Sm-58 koje inace imam ? Dakle da li ce to biti pristojno ?
Hvala jos jednom i izvinite na duploj poruci jos uvek se ne snalazim najbolje ovde. Molim moderatora da izbrise ukoliko hoce POST BR 5 .Hvala
Rhino
29-08-2017, 10:52 PM
Bice pristojno. Ti preampi na fokusrajtima stvarno i nisu toliko losi. U svakom slucaju, fokusrajt preampi ti nece stajati na putu kreativnosti.
Sto se tice sluski, takodje posjedujem i Audio T i Beyerke... Imam i Akg ali ne model o kome pricamo... I sto se svega toga tice takodje favorizujem AT u toj prici.
E sad kad to sve fino uzmes, vrijeme da se radi neka fina muzika. Uzivaj.
petarfilip
29-08-2017, 10:59 PM
Bice pristojno. Ti preampi na fokusrajtima stvarno i nisu toliko losi.
U svakom slucaju, fokusrajt preampi ti nece stajati na putu kreativnosti.
Hvala Rhino. Onda se stavljamo u struju i palimo u nove pobede 8-)
branoy
15-09-2017, 01:35 AM
sta mislite o ovim novim preampima na behringer kartama umc204hd ? mislim da su sad ubili sa tim, ja uzeo samo rad tog behringer usb malu, ima dvva midas konvertera, valjda su kupili midasa. :D
i onako im je i za live najjaci mixer behringer x32.. sami midas .. sad su zajebali sve firme. haha
petarfilip
20-09-2017, 12:52 PM
sta mislite o ovim novim preampima na behringer kartama umc204hd ? mislim da su sad ubili sa tim, ja uzeo samo rad tog behringer usb malu, ima dvva midas konvertera, valjda su kupili midasa. :D
i onako im je i za live najjaci mixer behringer x32.. sami midas .. sad su zajebali sve firme. haha
Cao Branoy.
Vidim da nema odgovora od ostalih iskusnijih clanova foruma na tvoje pitanje. Ja sam relativno nov u celoj prici tako da nisam nesto preterano upoznat sa pomenutim umc204hd kartama i njihovim preampima. Citao sam dosta o njima po forumima i misljenja su podeljena mada iskreno vecina ih dosta hvali i zadovoljna je sa njima. Ja generalno firmom Behringer nisam zadovoljan jer sam koristio neke mixere njihove za live svirke i zvucnike i nisam imao bas neke pozitivne utiske e sad to ne znaci da ostalo iz njihove radionice nije dobro naravno. Pozz
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.