Log in

View Full Version : Muski + Zenski vokal

jocasrb
26-08-2017, 11:46 AM
Poz ljudi...dobijam neke neke numere gde ima preklapanja muskog i zenskog voxa..uglavnom refren (klasika :D) pa hocu malo to profi da zvuci
Razmisljam o cemu je najveca fora...kapiram da je eq, ali ja vise tu mnogo oskrnavim jedan od ta dva vokala pa je jos gore haha

ne znam kako ali evo malopre sam doso do ove numere, prvi put u zivotu cujem ali svidja mi se taj mix cece i mandica u refrenu:

https://www.youtube.com/watch?v=GDv2Flb1thM&feature=youtu.be&t=1m26s

zanimaju me vasa misljenja, kako moze ovako fino, kristalno da se dobije kombinacija muskog i zenskog glasa?

ja razmisljao...vidim da je mandicev vokal i bez cece (valjda) isti kao i sa cecom...palo mi je na pamet sidechain na multi band kad se ceca ubaci...ali mala je verovatnoca za to...mozda sam lupio mnogo :D

awacs
27-08-2017, 01:50 PM
zanimaju me vasa misljenja, kako moze ovako fino, kristalno da se dobije kombinacija muskog i zenskog glasa?

ja razmisljao...vidim da je mandicev vokal i bez cece (valjda) isti kao i sa cecom...palo mi je na pamet sidechain na multi band kad se ceca ubaci...ali mala je verovatnoca za to...mozda sam lupio mnogo :D

Pa nema ti tu neke velike mudrosti. Jednostavno su im glasovi (a i načini pevanja) komplementarni. Mandić ima taj „Hi-Fi“ glas sa uÅ¡tinutom sredinom, a Ceca baÅ¡ tu galami. Sve u svemu, fora je u samim glasovima, a ne u trikovima u miksu. Å*to se miksa tiče, prostori su im postavljeni komplementarno: Oliver u prvom, ona u drugom planu (ali je zbog te prodorne boje i dalje razgovetna). Ali ona pomenuta osnovna razlika u boji i izrazu je glavna. Zbog te razlike je i moguće različito ih tretirati prostorno, a da opet jedno ne ispadne glavni, a drugo prateći vokal.

Pozdrav,

Vasa

jocasrb
27-08-2017, 03:34 PM
ehh jbg, tog odgovora sam se i plasio haha
makar imam neki izgovor ako ne ispadne kako sam zamisljao xD

Jan
27-08-2017, 05:51 PM
pa nema ti tu neke velike mudrosti. Jednostavno su im glasovi (a i načini pevanja) komplementarni. Mandić ima taj „hi-fi“ glas sa uÅ¡tinutom sredinom, a ceca baÅ¡ tu galami. Sve u svemu, fora je u samim glasovima, a ne u trikovima u miksu. Å*to se miksa tiče, prostori su im postavljeni komplementarno: Oliver u prvom, ona u drugom planu (ali je zbog te prodorne boje i dalje razgovetna). Ali ona pomenuta osnovna razlika u boji i izrazu je glavna. Zbog te razlike je i moguće različito ih tretirati prostorno, a da opet jedno ne ispadne glavni, a drugo prateći vokal.

Pozdrav,

vasa

+1