View Full Version : This Is Why You Need to Bounce Plugins to Audio
spartakus
09-06-2017, 04:55 PM
https://www.youtube.com/watch?v=lnkvYKm7YOI
Latency Compensation!
To se događa u Abletonu ali ne i u ostalim DAWovima.
Abletonov cijeli engine je prilagođen onome po čemu se i sam softver zove - Live
Zbog toga su oni napravili neke kompromise vjerovatno, sve samo da se ne može dogoviti glitch u playbacku dok s njim radiš. A ovo je izgleda jedan od kompromisa.
Fora je u tome da jako puno plugina ima latenciju dok ne obavi posao. Oni sami prijavljuju koja im je latencija i to onda DAW kompenzira tako da nalog za playback (izvršavanje) daje točno toliko ranije pluginu. Time dobiju da output plugina sjedne u točno traženom vremenu. Nedostatak tog cijelog procesa je upravo u real-time radu čemu je Ableton Live namjenjen. I zato ovaj debil na videu uspjeva to uhvatiti.
Probaj istu stvar u Cubase-u ili Logicu i neće biti nikakvih kašnjenja...
spartakus
12-06-2017, 10:41 AM
Moje licno iskustvo je da neki pluginovi bash kasne a neki ne(ili kasne jako malo,neprimetno).
awacs
12-06-2017, 01:07 PM
i to onda DAW kompenzira tako da nalog za playback (izvršavanje) daje točno toliko ranije pluginu.
Zapravo je potpuno obratno: svi popularni DAW-ovi (pretpostavljam i Ableton, ali ne mogu da tvrdim) prepoznaju plagin koji unosi najveću latenciju i onda pri plejbeku zakasne sve ostale plaginove/kanale toliko da svi budu sinhroni sa kanalom na kom je taj „najsporiji“ plagin. Kad se radi snimanje ili bounce, jedino što Latency (Delay) Compensation radi je da pri unošenju novog tejka u projekat mrdne taj tejk ulevo tako da bude sinhron sa svim ostalim događajima u projektu. Ali suština je ista – važno je da kanali međusobno budu sinhroni pri plejbeku, a ne da budu sinhroni sa satom na zidu. Zašto Ableton ne radi ovaj drugi korak kad unosi novi tejk u projekat je misterija. Ne poznajem Ableton, ali možda je lik prosto isključio Delay Compensation (pretpostavljam da Ableton kao i svi drugi DAW-ovi ima tu opciju) da bi napravio dramatičan video. U svakom slučaju, video nema veze s mozgom.
Pozdrav,
Vasa
alavuk
13-06-2017, 08:52 PM
ableton kasni tj ima veliki proble sa delay kompezacijom , zato kad sinkujes hardver da prima midi clock iz njega , raspad je neminovan ... zato ga izbegavam , neko kompromisno resenje jeste da pravis midi klipove ali nije to poenta gubi se ono sto ti kazes prostor izmedju nota ...
awacs
14-06-2017, 01:35 PM
Da, baš sam gledao FAQ na temu sinkovanja Abletona sa hardverom, ali ovaj lik priča o internom raspadu i to audio fajlova sa plaginima. To mi je baš teško da poverujem. Mislim, da je zaista tako kako on to prezentuje sa tim programom uopšte ne bi moglo da se radi, a silni ljudi rade.
Pozdrav,
Vasa
alavuk
14-06-2017, 03:13 PM
ram i cpu ume da prozdere ... a i svi znamo da treba par taktova da se plug in "zagreje" kao i sam daw ... isti fazon je i sa mpc gridom uzas ali mrda ljude ... mora da tu ima nesto izmedju tih nota :)
spartakus
15-06-2017, 10:43 AM
Pa sad shto se tice rama i cpu nisam tako siguran ja koristim sve ono shto sam koristio i u cubasu samo shto sve teram preko jbriga.Dodushe ne koristim toliko kontakt pa mi rama uvek ostane.Meni nije toliko ableton tezak za cpu a ruku na srce bash dosta plugina koristim,obicno imam grupu sa po 8 instanci nexusa obavezan spire i alchemy(massive,renegate i rapture i ne racunam bez toga i ne krecem projekat) ali koristim 60posto stock efekata iz abletona.
awacs
15-06-2017, 04:21 PM
Pa sad shto se tice rama i cpu nisam tako siguran ja koristim sve ono shto sam koristio i u cubasu samo shto sve teram preko jbriga.Dodushe ne koristim toliko kontakt pa mi rama uvek ostane.Meni nije toliko ableton tezak za cpu a ruku na srce bash dosta plugina koristim,obicno imam grupu sa po 8 instanci nexusa obavezan spire i alchemy(massive,renegate i rapture i ne racunam bez toga i ne krecem projekat) ali koristim 60posto stock efekata iz abletona.
I aj sad pošteno, da li ti se sve to raspada u reprodukciji? Pošto bi ovo kašnjenje koje lik demonstrira u videu prepoznao svako ko ima uši, a kamoli onaj ko ima sluha.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Šta hoću da kažem: čak i ako Ableton čak ima tako loše rešen freeze/bounce to uopšte ne znači da ima problem sa normalnim plejbekom trekova na koje su dodati plaginovi. Elem, lik dokazuje potpuno suprotno od onoga što kaže da će dokazati (zašto treba baunsovati). Zapravo je pokazao zašto NE treba baunsovati :)
spartakus
16-06-2017, 12:17 AM
Pa znash kako,neke kanale nicim ne procesiram a neke naravno procesiram.Kroz dugi niz godina ucenja ustanovio sam koji vst imaju mnogo letencije a koji jako malo.na efektima(white noise,laseri i razni ufo zvukovi) tih par mili sec(ako ih vec ima)mi nishta ne znace zato shto ih fadujem filterima i uvek sve gotovo legne.Naravno da bi uocio da mi se pocetni akord koji je 1/8 pomeri par milisekundi u poklopi sa ledom koji je 1/16.Ja sam licno dugi niz godina pravio jednu te istu greshku sve sam gazio sa mnogo plugina ne misleci na to kashnjenje.E tek pre par dana mi dodje iz dupeta u glavu i shvatih gde sam greshio.
Ovaj lik je ableton trener(shteta shto nema vishe tih trenera u srbiji)i mislim da mu nije namera da ocrni daw vec da ukaze na neke stvari.
spartakus
21-06-2017, 04:54 PM
Sinoc sam proveravao i nisam imao ama bash nikako kashnjenje.Kazem,ja uglavno koristim stock pluginse koji idu uz daw.Ja zaista nemam razloga da lazem,probajte i sami pa prosudite.
Generalno što je više obrade posebnih kanala i različitih efekata na njima koherencija je manja, to je bar moj utisak. Jednom je Branoy pisao o tome kako miks sa modernim vst instrumentima zvuči raspadnutije nego kada se radilo sa softsynth karticom u kojoj su svi instrumenti stali u 2 mb. Meni je to zaista tako, mada verovatno "normalan" slušalac ne bi primetio nikakav problem.
Jedan od prvih albuma sa dosta nasnimavanja i efekata bio je Revolver i navodno je Makartni kad ga je prvi put preslušao (u avionu) bio šokiran, sve mu je zvučalo raštimano, ili "raspasovano" u poređenju sa ranijim pločama koje su snimane skoro 100% uživo. Meni na Revolveru sve pasuje.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.