PDA

View Full Version : problem zujanje misa , pomagajte!

branoy
03-05-2017, 02:16 AM
cao drugari, imam problem jedan jedini u novom kompu.
kad sam ga uzeo pre godinu, i7 6700k, ddr4 3200 vengeance, ssd par komada, graficka gtx, napajanje full modular gold 80 plus 10god garancija cosair rmx 850w, kuciste raidmax, i ploaca asus Z170-A!

ovako je prica. kad sam to uzeo sve, vec sam bio prodao presonus firepod firewire 8in out, koja je radila na stariji intel quad 9300, sve 5 sa zvukom nikad nista se ne cuje na pojacala mrtvilo zvuk kad nista ne svira.

kad sam ovo uzeo, cuo sam odma tako kad pomeras mis , svakakve zvukove, npr kad kliknes nesto pa ucitaje, i tako sve radnje, preko integrisane od ploce asus z170-a ( a inace pise na kutiji nova tehnologija zvuka , zvuk kristal)
al kontam ajde integrisana je mozda mora tako.

sad skoro sam uzeo dobru usb pro karticu behringer u-phoria umc204HD (posto su kupili midasa , sad su midas konverteri u njoj , radi tog sam i kupio najvise, odlicno snima na ta dva IN analog ulaza midas, odlican spektrar zvuk kad se snimi org)

i jbt i na toj usb beringer se cuje cak i vise to pomeranje misa, ili kad stoji komp nista ne radi, ima zujanje sum, krcanje, ustanje msm negde neki level daleko ispod 0db koji se cuje odmah na kutije i smeta uzas, kad radim na tiho vise to cujem nego zvuk vsti haha. )

dovedem momka da mi proveri komp delove , da ustanovimo sta je..
sve vadjeno zivo, izvadimo sve kablove, graficku, diskove, hdmi, samo ostane napajanje ploca i procesor, i cim upaliimo komp odma se cuje na kutije kako komp podize bios sistem iz pocetka , znaci cim kliknes ON na kompu da ga upalis. doneli smo napajanje iz prosolg kompa asus 500w starije, koje je radilo na starom kompu 8 godina bez i jednog suma na karti presonus , rekoh da vidimo da nije napajanje, i nije isto se cuje..

skidao je procesor i hladjenje sa ploce da vidi mozda pasta kakav spoj tako nesto , i nije.. odvajao je plocu od kucista da nije tu kakva masa i opet isti zvuk..

nosio kod sebe kuci na svoju struju koja je po pe-es uzemljenje i to, da ustanovimo da nije struja.. nije ni struja..

i znaci sve je ostalo na samo jednom - PLOCA je u pitanju!!! :(
sta li moze biti na toj ploci znate li ? dal zna koji majstor oko toga za elektriku sta? sta da gleda na njoj ?

da vam jos pojasnim anomalije. .. cim naslonimo od usb karte muzicke znaci usb kablo prvu onu masu zeljezo na usb utikacu na nkucistu na isto njegovo vanjsko ono zeljezo (samo dodirnemo usb na usb i krcanje sustanje odma se cuje, znaci ni ne ukljucimo unutra usb do kraja)

druga anomalija opet na ploci -
korg pa3x - ubacio sam emu 1212m u slot na ploci, i ima na sebi midi obicne ulaze izlaze, ukljucim te kablove midi u pa3x in out ( i odma se cuje isto sve sustanje , krcanje tise i to ,sve radnje) znaci usb beringer je iskljucen, samo spojim pa3x i sve se cuje isto, ili spojim isto usb midi kablo org iz pa3x u usb na komp isto se cuje) znaci bilo koji usb ili midi sve prenosi tu stvar na kutije :(!

jedino gde imam srecu nema nikakvog suma krcanja pomeranja misa , itd itd tih radnji sto se cuju, je preko OPTIKE, iz emu 1212m adat kablovima u jednog korga d32xd isto adat, i tu jedino cujem cisto sveee.

ajde sad vi recite sta mislite. eto sve sam ispricao
(pisao sam liku sto mi prodao novu kutija zapakovanu plocu 24meseca garancija (rekao mu da sve radi max, msm komp programi, ploca i proceosor, leti sve oko toga dvoga i radnji na istom, samo imam to sa zvukom problem i pitao da zameni je? on kaze - Ne znam sta bih ti rekao, problem je sto je ploca ispravna i ja je nemam na osnovu cega poslati na reklamaciju.
Ja bih prvo probao sa drugim napajanjem, nesto kvalitetno da stavis, pa da se vidi.) - to kaze!! nisam mu vise nista ni pisao.

https://www.olx.ba/artikal/18600616/asus-z170-a-intel-z170-socket-1151/
to je ploca ta.

Jan
03-05-2017, 10:45 AM
Dacu ti kretenski odgovor potpuno, ali sad sam brzo izguglao tvoj problem ovde imas svakakva potencijalna resenja i sta su ljudi radili povodom toga :

http://www.tomshardware.co.uk/forum/324159-28-hear-mouse-moving-windows-speakers

Procitaj malo, dace ti jos ideja sta da probas

Goran B
03-05-2017, 10:28 PM
Davno sam imao sličan problem, rekoh da napiÅ¡em koju riječ možda ti bude od pomoći.
Naime i meni se deÅ¡avalo zujanje/Å¡uÅ¡tanje kada pomjeram miÅ¡ i kada se otvaraju windovs-i, a takođe se ispoljavalo kada povežem klavijaturu na kartu tj. komp. Mijenjao sam ja utičnice i kablove, međutim niÅ¡ta nije pomoglo, i onda sam krenuo da tražim na net-u vezano za tu problematiku. Mislim da sam upravo ovdje na Rumskom ponaÅ¡ao neki link za vremeÅ¡ni domaći sajt koji se upravo bavi problematikom samostalnog rjeÅ¡avanja problema sa audio opremom (nemam viÅ¡e link a i ne znam jel sajt i dalje aktivan poÅ¡to je onako out of date izgledao).
Elem, rjeÅ¡enje za moj problem je bilo da izolir trakom prelijepim one bakarne dijelove utičnica na produžnom kablu, tako sam uradio i problem je nestao.
Dakle, ipak je bilo do uzemljenja, kako sam ja skontao, iako ostala kućanska oprema nije imala problema (čitaj TV, muzička linija), ova audio muzičarska oprema jeste, iz nekog razloga je osjetljivija vjerovatno na manje kvalitetnu el. instalaciju kao Å¡to je slučaj kod mene u zgradi.
Okačio sam sliku i zaokružio crvenim Å¡ta sam izolovao pa ti vidi ima li ljeba od toga. Naravno kada je vani oluja ja iskopčam sve iz zida da grom ne spali ovo malo sirotinje od opreme Å¡to imam :)

16110

branoy
03-05-2017, 10:41 PM
@jan nista od togaa sve to gledano

@goran b -? stari je zvao u Sarajevo nekog glavnog majsotra u comtrade glavni uvozik za bosnu tih komp stvari, i znas sta mu je majstor rekao? da na taj kompijuter mora da stavi kablo bez uzemljenja. (znaci ne ono ko za klavijature sto se ubada nego vise starinsko, manji utikac ravan nema uzemljenja i nece zujati(
ja to kablo ubacio i stvarno nema ili najmanje ima msm nisam bas skontao dali cujem , dok cim vratim ovo kablo sto je doslo uz napajanje org kao za klavijature odma imaju opet svi ti zvukovi.

e sad, tu je fora sto vise nisi siguran sa tim kablom kad pocnu oluje gromovi i sraaa... (dali je pametno imati ups pa to bez uzemljenja kablo u ups)? pa ako sta ode da prvo ode ups? itd nisam vise pametan.

a mozda su i kakvi mikroliti na ploci popustili? kako se vec zovu. cim imaju masu

Goran B
03-05-2017, 10:50 PM
ja to kablo ubacio i stvarno nema ili najmanje ima msm nisam bas skontao dali cujem , dok cim vratim ovo kablo sto je doslo uz napajanje org kao za klavijature odma imaju opet svi ti zvukovi.

Znači ima smisla ovo Å¡to sam ti napisao.

e sad, tu je fora sto vise nisi siguran sa tim kablom kad pocnu oluje gromovi i sraaa... (dali je pametno imati ups pa to bez uzemljenja kablo u ups)? pa ako sta ode da prvo ode ups? itd nisam vise pametan.

Pravo da ti kažem nisi 100% siguran od oluje i gromova ni sa kablovima i utičnicom sa uzemljenjem, oni naravno pomažu i imaju uticaj ali ipak nisu apsolutna odbrana. Najsigurnije je iskopčati iz zida ako je oluja i malo se strpiti dok prođe, a ako nisi kući onda svakako uređaje iskopčati.

branoy
03-05-2017, 10:55 PM
znaci ne pomaze, ugasi komp i cekaj dok prodje oluja? nego mora se i kad je ugasen skroz sve iskopcati i iz zida?

Goran B
03-05-2017, 11:04 PM
Bem li ga, ako je vani oluja, komp treba svakako ugasiti jer su mikrotranzistori u procesoru osjetljivi na elektromagnetno zračenje. Ovi na zapadu napravili čak i bombu, kada bace pocrkaju svi kompjuteri, a okolina netaknuta.

Kažem, kada je oluja i grmljavina, ja isključim produžni kabl iz zida i to je to, ne samo ove muzičarske opreme nego i ostale, tipa TV, linija, istina Å¡poret ne diram, mada mi je jednom fiksni telefon poslije udara groma totalno poludio a nije imao uopÅ¡te nikakvu utičnicu, mislim, tada nije imao, bio onaj Å¡to se samo u zid skopča.

branoy
03-05-2017, 11:14 PM
ma da, posto se ne razumem u struju pitam detalje hah!
prosli komp mi je bio 8 godina, nikad nista iz zida nismo vadili , a imamo pun studio uredjaja, po 20-30 nakaceno,
gomova je secam se ponekad ubijalo oko nase kuce, sveva na sve strane mislis smak sveta, ja jos budala nisam gasio ni komp surfovao i kacio slike gromova hahahah . i eto i vise 10 god nikad nista.
al bar mi je blizu ovaj od struje kabal bez uzemljenja od kompa , pa cu njega samo izvadititi iz produznog kad to pocne za svaki slucaj

alavuk
04-05-2017, 07:47 AM
a mish kakav ti je zican ili bezican ?

Jan
04-05-2017, 08:15 AM
@jan nista od togaa sve to gledano

ok

idvi
04-05-2017, 02:46 PM
Bem li ga, ako je vani oluja, komp treba svakako ugasiti jer su mikrotranzistori u procesoru osjetljivi na elektromagnetno zračenje. Ovi na zapadu napravili čak i bombu, kada bace pocrkaju svi kompjuteri, a okolina netaknuta.

Kažem, kada je oluja i grmljavina, ja isključim produžni kabl iz zida i to je to, ne samo ove muzičarske opreme nego i ostale, tipa TV, linija, istina Å¡poret ne diram, mada mi je jednom fiksni telefon poslije udara groma totalno poludio a nije imao uopÅ¡te nikakvu utičnicu, mislim, tada nije imao, bio onaj Å¡to se samo u zid skopča.

Imao udar groma...sve pocrkalo. Frižider, bojler, Video recoder, Tv..itd itd.
Srećom u comp i svi uređaju bili isključeni (na jednom vodu su svi).
I ...vrlo znakovito da mi je otiÅ¡ao i jedna linija koja je bila isključena ali utikač
je bio cc 10 cm od utičnice i vidi se točno putanja struje kako je udarila ali nije pregorio nego viÅ¡e nije radio kako treba (zujanje. nema stanica itd)
Dakle ..PAŽNJA !! Sve isključiti i udaljiti utičnice.

branoy
04-05-2017, 04:04 PM
@alavuk
mis i tastatura usb kablo, (iza u kompu ukljucto na ploci, vadili smo i njih naravno, znaci sve je do ploce . dal je moguce da kakvi oni na njoj mali mikro popuste? kako to ispitati. jer ona ima masu,

ukljucio sam kablo za struju na komp ovo bez mase, i nema nista ne cuje se mis niti sta drugo, spojena i usb karta muzicka i korg pa3x preko usb to midi, i nista. znaci maasu ima ploca negde, ko zna kakva je to jebena sitnica!! :(

obicni user
04-05-2017, 05:32 PM
Odprilike takav problem sam imao na gitarskom procesoru ali samo s jednim razglasom. Å*to sam viÅ¡e pokuÅ¡avao uzemljiti procesor i vezati mase, to je zujanje bilo jace. I onda slucajno na svirki ustekao u produzni koji je imao polomljene kontakte za uzemljenje...i vide čuda. No na bilo kom drugom razglasu ili pojacalu nije bilo tog problema. e sad sve skupa bi znacilo da je kriv razglas...ali odpojim procesor i sve pet. Stavim drugi i opet sve pet. Stavim procesor na pojačalo..opet sve bez greske. Dakle problem je bio iskljućivo kao spoj dviju komponenti. Malo blesavo ali ispada tako...bez obzira sto se to rijesilo oduzimanjem uzemljenja

sira
05-05-2017, 12:12 PM
Uzemljenje često nije napravljeno kako treba, i onda neki napon negdje u kilometrima kabela u kući probije na njega i to unosi brum, zujanje i slično.

obicni user
06-05-2017, 02:51 PM
Uzemljenje često nije napravljeno kako treba, i onda neki napon negdje u kilometrima kabela u kući probije na njega i to unosi brum, zujanje i slično.

Kao elektrotehničar po struci i ja sam tako mislio. No fora je da sam u nekoliko navrata bio na "ispomoći" u bendu s pomenutim razglasom te nije bila problematika kućnog uzemljenja jerbo nije bila uvijek ista lokacija, a problem je bio isti. Svaki dio posebno nije imao nikakvih problema ali spoj, striktno gfx8 i dinakord neki, jednostavno je zujao. I to u opciji bez uzemljenja gotovo zanemarivo ali sa uzemljenjem.....????. E sad taj gfx nije zujao u maticnom bendu nit putem razglasa nit putem raznih pojacala koje sam probao. A nit je na dinakordu zujao efekt kojeg je koristio njihov gitarista.
Možda i kod branoja postoje komponente koje se jednostavno " ne podnose"