Log in

View Full Version : Pitanje - difuzori

DuciNS
27-04-2017, 02:51 PM
Uzimao bih skyline difuzore, e sad u RFAcoustics, difuzor je 48cm x 48cm x 21cm. i taj ima jedan jedini....

Da li ima smisla uzimati 2 ista ?

I na kojoj visini otprilike ih treba postavljati?

hvala !

NLP
02-06-2017, 11:54 PM
Oprosti na kasnom odgovoru.
Å*ta čeÅ¡ sa samo 2 difuzora i u kakvom tačno prostoru?!
Koja je primjena?!
... itd...

DuciNS
07-06-2017, 07:56 AM
U sustini hteo bih da dobijem dublju sliku i na regulaciji srednjih....

Soba je 4,5 x 4,5, uradio sam bas trapove, isao od zidova 10cm i pravio panele sa kamenon vunom 20cm, i spustao sam plafon iznad slusanja s tim da su mi ti paneli samo 10cm debljine (oskudacija) ali posto su visoki plafoni u pitanju preko 3m, spustio sam ih na 2,60... Zidove sam skroz oblozio, ostaje mi prazan zid iza mene na koje bih stavljao difuzore.

NLP
09-06-2017, 09:38 AM
Radi se o kontrolnoj sobi?
4,5 x 4,5m soba, od čega su stene i strop?
Ako je cigla/ beton onda se nadam da si napravio dobre bas trapove!!!
Samo 2 difuzora neče nuditi značajnu promjenu .
Visina difuzorske površine neka bude u liniji glave kada slušaš, a taj difuzijski pojas neka bude barem 1m "visok"/ širok.

DuciNS
09-06-2017, 11:14 AM
Da kontrolna soba je u pitanju.

Stara kuca popularna nabijaca, uradio sam dobre trapove sve sam popunio!

Da li postoje vise vrsta sema difuzora - da li bih vise dobio sa 2 razlicata nego 2 ista.

A razmisljao sam mozda da uzmem i 3 kom, pa da stavim 2 + 1, s tim da taj 1 bude iznad ta dva na sredini izmedju njih.....

Ne znam sta mi je pemetno ciniti :D ili kako mi je buzge predlozio da ih setam po sobi pa gde mi najvise rade....

NLP
09-06-2017, 11:43 PM
Ne možeš da koristiš difuzore tamo amo itd.

Krucijalno je da razumijeÅ¡ različite psihoakustičke principe sluÅ¡aonica:http://rumski.com/forum/showthread.php?t=42121
!!!

Najprije srediti modalne, SBIR i LBIR onda stavljati difuzore.

Ako si samo napravio klasične superchunksove, nisi napravio bog zna Å¡to, akustičko izmjeri i pogledaj waterfall!!! nije sve frekventna linearnost!!!

DuciNS
10-06-2017, 08:08 AM
Hvala.

Pokusacu da uradim merenja. Da li da uzmem dimenzije prostorije originalne ili sa vec postavljenim panelima koje sam uradio ?

NLP
10-06-2017, 10:39 PM
Ok.
Mere prazne sobe, ako čeÅ¡ crtati onda napravi skicu kako si uradio.

DuciNS
12-06-2017, 06:57 AM
NLP u ovom linku sto si mi poslao da izracunavanje u AES 1 primer kalkuolatora za izracunavanje modlanih nece da mi otvori pa ako moze neki drugi link samo da vidim da li sam razumeo :)

hvala

NLP
12-06-2017, 10:40 AM
... ma tih kalkulatora koliko hočeÅ¡, otkucaj modal frequency calculator ili eigenmodes...

DuciNS
12-06-2017, 11:02 AM
Da li racunam tangencialne ili posredne ?

I sta dobijam s tim kad to sracunam ?

NLP
12-06-2017, 05:42 PM
Aksialne su najmočnije, tangencialne polovicu aksialnih i posredne polovicu tangencialnih.

NiÅ¡ta pametno ne dobijaÅ¡, jer ionako trebaÅ¡ da napraviÅ¡ apsorbere koji efikasno djeluju od tamo gdje zvučnici rade.

A jednako značajno ti je i SBIR i LBIR!

DuciNS
12-06-2017, 08:47 PM
Aksialne su najmočnije, tangencialne polovicu aksialnih i posredne polovicu tangencialnih.

NiÅ¡ta pametno ne dobijaÅ¡, jer ionako trebaÅ¡ da napraviÅ¡ apsorbere koji efikasno djeluju od tamo gdje zvučnici rade.

A jednako značajno ti je i SBIR i LBIR!

Da, ali ja vec imam apsorbere.... moje pitanje je bilo vezano za difuzore

NLP
13-06-2017, 05:02 PM
Pa odgovorio sam ti na to :rolleyes:

Da li racunam tangencialne ili posredne ?

I sta dobijam s tim kad to sracunam ?

A oko difuzora sam ti isto napisao, da pročitaj one skripte:
http://rumski.com/forum/showthread.php?t=42121

Ponajviše:
AES 3del Osnovni principi akusticnih dizajnov prostorov za kriticno poslusanje (https://docs.google.com/open?id=0ByIw1oJsjdOvMDBfc09oMGVrWEU)

ImaÅ¡ u tom prostoru opciju; N-E, LEDE, MyRoom ili moj dizajn Controlled Absorptive Diffused Environment (nisam joÅ¡ smislio konačno poimenovanje :D).

Prikladno akustičkom principu se namjeste difuzijske povrÅ¡ine preko apsorbera!!!

Oko tvojih apsorbera sam ti rekao, da verovatno nisu dobri do nizkih frekvencija i da akustički izmjeriÅ¡ i pogledaÅ¡ Å¡ta si uopÅ¡te dostigao sa tim.

DuciNS
14-06-2017, 07:59 AM
Da li postoji negde formula za merenje aksialne refleksije ?

U tim skriptama u izracunavanju modalnih tangecialnih
f = c/2 * sqrt(p^2/L^2 + q^2/W^2)

Nema nigde visine (H). i sta mi predstavljaju p i q.

I da li racunam harmonike ?

NLP
14-06-2017, 12:00 PM
Evo vodiš pogreška sa moje strane, kad sam copy/ paste, hvala:

F = c/2 * sqrt(p^2/L^2 + q^2/W^2 + r^2/H^2)

http://gikacoustics.co.uk/what-are-room-modes/

A zaÅ¡to bi sad "pjeÅ¡ke" računao?

Pogledaju se modalne (i harmoniki) do cca. 150hz, iznad več rade absorberi iz srednje tvrde mineralne vune.

DuciNS
14-06-2017, 09:26 PM
Izvini sto sam dosadan al sad vec kad sam se "upetaljao" u ova merenja sad nema sanse da izadjem :D

Da rezimiramo...

Uzimam L,W i H sa vec postojanim apsorberima (zidovi + plafon) i onda to ubacujem u formulu
F = c/2 * sqrt(p^2/L^2 + q^2/W^2 + r^2/H^2)

gde su mi u prvom merenju p=1, q=0, r=0. i tu dobijam aksialnu ?
u drugom p=2, q=0, r=0 gde mi je to ustavi druga aksialna ili.... ????
i trece p=1, q=1, r=0 tangecialna ?

NLP
15-06-2017, 02:58 PM
Svakako dimenzije praznog prostora.
Ako nisu sve stene rigidne (cigla, beton...) i imas kakvu laganu gips konstrukciju, onda nizke lete van, izracunate modalne nece biti jednake kao izmjerene.

Za aksialne je simplificirana formula:
f = c / 2L
c = brzina zvuka (m/s)
L = dužina ili širina ili visina

Ako te zanimaju u detajle formule i slično, pročitaj koju stručnu knjigu.

DuciNS
16-06-2017, 06:59 AM
Nema gipsa :)

f= c/ 2*L(^2) ili bez ^2 ?

NLP
16-06-2017, 05:14 PM
f = c / 2 x L