View Full Version : Pitanje - difuzori
DuciNS
27-04-2017, 02:51 PM
Uzimao bih skyline difuzore, e sad u RFAcoustics, difuzor je 48cm x 48cm x 21cm. i taj ima jedan jedini....
Da li ima smisla uzimati 2 ista ?
I na kojoj visini otprilike ih treba postavljati?
hvala !
Oprosti na kasnom odgovoru.
Å*ta čeÅ¡ sa samo 2 difuzora i u kakvom tačno prostoru?!
Koja je primjena?!
... itd...
DuciNS
07-06-2017, 07:56 AM
U sustini hteo bih da dobijem dublju sliku i na regulaciji srednjih....
Soba je 4,5 x 4,5, uradio sam bas trapove, isao od zidova 10cm i pravio panele sa kamenon vunom 20cm, i spustao sam plafon iznad slusanja s tim da su mi ti paneli samo 10cm debljine (oskudacija) ali posto su visoki plafoni u pitanju preko 3m, spustio sam ih na 2,60... Zidove sam skroz oblozio, ostaje mi prazan zid iza mene na koje bih stavljao difuzore.
Radi se o kontrolnoj sobi?
4,5 x 4,5m soba, od čega su stene i strop?
Ako je cigla/ beton onda se nadam da si napravio dobre bas trapove!!!
Samo 2 difuzora neče nuditi značajnu promjenu .
Visina difuzorske površine neka bude u liniji glave kada slušaš, a taj difuzijski pojas neka bude barem 1m "visok"/ širok.
DuciNS
09-06-2017, 11:14 AM
Da kontrolna soba je u pitanju.
Stara kuca popularna nabijaca, uradio sam dobre trapove sve sam popunio!
Da li postoje vise vrsta sema difuzora - da li bih vise dobio sa 2 razlicata nego 2 ista.
A razmisljao sam mozda da uzmem i 3 kom, pa da stavim 2 + 1, s tim da taj 1 bude iznad ta dva na sredini izmedju njih.....
Ne znam sta mi je pemetno ciniti :D ili kako mi je buzge predlozio da ih setam po sobi pa gde mi najvise rade....
Ne možeš da koristiš difuzore tamo amo itd.
Krucijalno je da razumijeÅ¡ različite psihoakustičke principe sluÅ¡aonica:http://rumski.com/forum/showthread.php?t=42121
!!!
Najprije srediti modalne, SBIR i LBIR onda stavljati difuzore.
Ako si samo napravio klasične superchunksove, nisi napravio bog zna Å¡to, akustičko izmjeri i pogledaj waterfall!!! nije sve frekventna linearnost!!!
DuciNS
10-06-2017, 08:08 AM
Hvala.
Pokusacu da uradim merenja. Da li da uzmem dimenzije prostorije originalne ili sa vec postavljenim panelima koje sam uradio ?
Ok.
Mere prazne sobe, ako čeÅ¡ crtati onda napravi skicu kako si uradio.
DuciNS
12-06-2017, 06:57 AM
NLP u ovom linku sto si mi poslao da izracunavanje u AES 1 primer kalkuolatora za izracunavanje modlanih nece da mi otvori pa ako moze neki drugi link samo da vidim da li sam razumeo :)
hvala
... ma tih kalkulatora koliko hočeÅ¡, otkucaj modal frequency calculator ili eigenmodes...
DuciNS
12-06-2017, 11:02 AM
Da li racunam tangencialne ili posredne ?
I sta dobijam s tim kad to sracunam ?
Aksialne su najmočnije, tangencialne polovicu aksialnih i posredne polovicu tangencialnih.
NiÅ¡ta pametno ne dobijaÅ¡, jer ionako trebaÅ¡ da napraviÅ¡ apsorbere koji efikasno djeluju od tamo gdje zvučnici rade.
A jednako značajno ti je i SBIR i LBIR!
DuciNS
12-06-2017, 08:47 PM
Aksialne su najmočnije, tangencialne polovicu aksialnih i posredne polovicu tangencialnih.
NiÅ¡ta pametno ne dobijaÅ¡, jer ionako trebaÅ¡ da napraviÅ¡ apsorbere koji efikasno djeluju od tamo gdje zvučnici rade.
A jednako značajno ti je i SBIR i LBIR!
Da, ali ja vec imam apsorbere.... moje pitanje je bilo vezano za difuzore
Pa odgovorio sam ti na to :rolleyes:
Da li racunam tangencialne ili posredne ?
I sta dobijam s tim kad to sracunam ?
A oko difuzora sam ti isto napisao, da pročitaj one skripte:
http://rumski.com/forum/showthread.php?t=42121
Ponajviše:
AES 3del Osnovni principi akusticnih dizajnov prostorov za kriticno poslusanje (https://docs.google.com/open?id=0ByIw1oJsjdOvMDBfc09oMGVrWEU)
ImaÅ¡ u tom prostoru opciju; N-E, LEDE, MyRoom ili moj dizajn Controlled Absorptive Diffused Environment (nisam joÅ¡ smislio konačno poimenovanje :D).
Prikladno akustičkom principu se namjeste difuzijske povrÅ¡ine preko apsorbera!!!
Oko tvojih apsorbera sam ti rekao, da verovatno nisu dobri do nizkih frekvencija i da akustički izmjeriÅ¡ i pogledaÅ¡ Å¡ta si uopÅ¡te dostigao sa tim.
DuciNS
14-06-2017, 07:59 AM
Da li postoji negde formula za merenje aksialne refleksije ?
U tim skriptama u izracunavanju modalnih tangecialnih
f = c/2 * sqrt(p^2/L^2 + q^2/W^2)
Nema nigde visine (H). i sta mi predstavljaju p i q.
I da li racunam harmonike ?
Evo vodiš pogreška sa moje strane, kad sam copy/ paste, hvala:
F = c/2 * sqrt(p^2/L^2 + q^2/W^2 + r^2/H^2)
http://gikacoustics.co.uk/what-are-room-modes/
A zaÅ¡to bi sad "pjeÅ¡ke" računao?
Pogledaju se modalne (i harmoniki) do cca. 150hz, iznad več rade absorberi iz srednje tvrde mineralne vune.
DuciNS
14-06-2017, 09:26 PM
Izvini sto sam dosadan al sad vec kad sam se "upetaljao" u ova merenja sad nema sanse da izadjem :D
Da rezimiramo...
Uzimam L,W i H sa vec postojanim apsorberima (zidovi + plafon) i onda to ubacujem u formulu
F = c/2 * sqrt(p^2/L^2 + q^2/W^2 + r^2/H^2)
gde su mi u prvom merenju p=1, q=0, r=0. i tu dobijam aksialnu ?
u drugom p=2, q=0, r=0 gde mi je to ustavi druga aksialna ili.... ????
i trece p=1, q=1, r=0 tangecialna ?
Svakako dimenzije praznog prostora.
Ako nisu sve stene rigidne (cigla, beton...) i imas kakvu laganu gips konstrukciju, onda nizke lete van, izracunate modalne nece biti jednake kao izmjerene.
Za aksialne je simplificirana formula:
f = c / 2L
c = brzina zvuka (m/s)
L = dužina ili širina ili visina
Ako te zanimaju u detajle formule i slično, pročitaj koju stručnu knjigu.
DuciNS
16-06-2017, 06:59 AM
Nema gipsa :)
f= c/ 2*L(^2) ili bez ^2 ?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.