Log in

View Full Version : Kobra Audio Zagreb - 1176 "+-klon"

mehunovic
10-04-2017, 04:51 PM
Pozdrav svima!

Mjerkam vec neko vrijeme ovaj compressor, cijena prava sitnica, oko 150€, ali ne znam sta da mislim o njemu. Nemam neki 1176 (kao ni klona) da mogu usporediti u studiu pa mi mogu prakticki uvaliti bilo sta.

Pretrazio sam cijeli internet i nitko nema pojma valja li ili ne. Je li moguce da nitko nikad nije kupio ovu spravu ili isprobao, nekako?

Ti isti ljudi (navodno) rade i druge interesantne sprave, lampaske preampove, ovo ono. Mislim da im treba dati priliku da se dokazu (i planiram kupiti compressor cim stignem, ali ga nemam sa cim usprediti...) i onda staviti sto vise informacija na internet, da drugi znaju treba li kupiti ili ih se kloniti.

Shot
11-04-2017, 02:45 AM
Ah da... moj prvi kompresor!

Prije otprilike 15 godina jedan prijatelj mi je javio za oglas za ovaj kompresor. U stvari, to nije samo kompresor bio nego 1176 + preamp. Nije bio baš jeftin, al nije bio ni približno skup kao konkurencija. Mjerkao sam ga valjda mjesec dana prije nego sam skupio pare.

Majstor koji ih izraðuje zove se Gordan Prodanoviæ. Lik je u najmanju ruku reèeno osobenjak.

Kada sam išao po ureðaj, g. Prodanoviæ mi je isprièao kako je on dobio na servis "taj neki urei kompresor" iz Croatia Records studija. Kaže on da je to otvorio i da je pola toga unutra sranje i sve je to prastaro i potpuno bez veze i on je shvatio da se to sve može puno bolje napraviti. Tako je on popravio taj i vratio u C.Records, a zatim malo to sve prilagodio i napravio svoj primjerak.

Vjerujem da danas radi malo bolje primjerke. Ovo što ja imam (da, imam ga i danas!) je vjerovatno najraniji primjerak. To što je unutra je smijeh. Kompresor - okej dobro kompresor. Ne sjeæam se toèno, davno je bilo otkad sam mu dizao haubu, ali mislim da je sve izvedeno s chipovima. Time je on više kao 1178 nego 1176 jer ovaj drugi je s fet tranzistorima. Zatim je tu lampaški izlaz. Ali najbolja fora je da je g. Prodanoviæ osvijetlio pozadinu lampe s pet žutih ledica! I stavio je pleksiglas na frontu da se vidi kako lampa svijetli. U stvari, kako ledice svijetle. I tu je mic preamp. Takoðer izveden s chipovima. S obzirom da ima mic preamp, izveo mu je i DI ulaz za gitaru. Ali njega je stavio otraga!!

Sprava je u poèetku dosta šumila. Jednom sam nosio to njemu da malo spusti šum i on je to do neke mjere uspio. Ali usput je uspio i zaboraviti vakum pumpicu u ureðaju! Ja nosim to doma i osjetim da nešto ronda unutra. Doðem kuæi, hop-hop èetiri šarafa i imam što vidjeti. Zabavno! Nisam mu uopæe rekao za to. Nisam prvenstveno jer mi se nije dalo ga zvati na telefon. Na telefonu bi zaglavio valjda sat vremena jer ga je teško prekinuti dok priæa. A tok misli mu je teško pratiti. Krenulo bi od vakum pumpice, vjerovatno bi završilo na tehnologiji izrade uv žarulja. Ili sastavu chipova u mobitelu. Ili ko zna èemu.

Nakon nekog vremena me poèelo nervirati Å¡to je i dalje prisutan Å¡um. Otvorio sam ga sam i probao išèupati lampu da vidim Å¡to æe se dogoditi. I uspjelo je! Å*um je pao za 50%! Zatim sam èitao neÅ¡to o star groundingu pa sam odluèio ispitivaæem pronaæi sve toèke na ploèici koje su masa i polemiti od njih žice da sve idu prema jednoj toèki. Nemam pojma kako mi je ta idiotska ideja pala na pamet al joÅ¡ luðe je Å¡to je taj glupi pothvat uspio! JoÅ¡ se dodatno sruÅ¡io Å¡um! Da to danas idem napraviti, naravno da mi ne bi uspjelo. A u meðuvremenu sam poneÅ¡to i sam nauèio, rastao se, napunio 4-5 rackova, izgradio èetrnaest svojih ureðaja i svaÅ¡ta neÅ¡to.

I eto ga i danas u mom racku! I ne bi ga mijenjao za ništa!
To mi je omiljeni kompresor za bas gitaru. Malo mu fali u low endu, malo mu fali u high endu i kompresija mu je malo mekÅ¡a od 1176. Zapravo je kompresor izvrstan! Å*teta Å¡to je sve napravljeno tako naopako. Al to je valjda meðu prvim primjercima pa pretpostavljam da je danas puno kvalitetnija izrada. I toliko je ružan da sam odluèio da ga nikada neæu èistiti. Obièno uzmem krpu od mikrofibre pa s vremena na vrijeme obriÅ¡em sve ureðaje po rackovima ali njega nikada ne briÅ¡em. BaÅ¡ mi je fora da je prljav, zamašæen i da mu se oko knobova skupljaju kuglice praÅ¡ine. A stoji na dnu treæeg racka, najbliže podu, pa stalno dobiva nove slojeve prljavÅ¡tine. I radi sjajno majku mu njegovu!!

:)

Bockie
12-04-2017, 07:20 AM
Druže Shot, zajebi rekove, prodaj to, kupi pisaću maÅ¡inu! :)

:thumbsup:

Znak
12-04-2017, 10:01 AM
Druže Shot, zajebi rekove, prodaj to, kupi pisaću maÅ¡inu! :)

:thumbsup:

Upravo tako!

Shot
12-04-2017, 08:55 PM
Pa da ju kupim i nju bi montirao u rack!