Log in

View Full Version : Studio u potkrovlju

mastique
01-04-2017, 06:41 PM
Pozdrav ljudi, krenuo sam da sredjujem potkrovlje kuce pa sam odlucio da napravim neku koliko toliko ozbiljniju sobu za mix dimenzija 4.2x5.2m . Plafon je 2.7 i pada na 1.4m. Pored nje bih napravio gluvu sobu 2x2, znam da je premala i da nije bas najbolje resenje ali mi je bas potrebna zvucna izolacija da ne bih smetao ukucanima sprat ispod. :) e sad posto sam laik za akustiku zanima me koju izolaciju da stavljam za control room koju za booth, gde da mi bude postavka monitora, bilo koji savet je dobrodosao.. Kontam da je prostor mali i ne bas sjajan ali to mi je to za sada pa gledam da izvucem neki maximum..

http://i.imgur.com/CJza0bY.jpg
http://i.imgur.com/TR14iRi.jpg

bubu
02-04-2017, 11:58 AM
Kao prvo, nabavi si neki omni mikrofon, ako vec nemas (behringer). Olaksat ces si zivot, ako vidis kakve promjene radis. Za mjerenje roomEQ ili neÅ¡to slično.

Napisat ću par smjernica, nadam se da je točno. Neka me netko ispravi (NLP npr) ako je baÅ¡ krivo.

Iako kažu da je bolje da po većoj dužini orijentiraÅ¡ studio, ja bih ovdje po kraćoj zbog ove kosine. Tako ćeÅ¡ očuvati simetriju. Znači monitori bi iÅ¡li na ovaj 5m zid, naravno tamo gdje imaÅ¡ 2.7m visine. Bar si odmah eliminirao flutter echo sa stražnjeg zida, jer ga odbijaÅ¡ ukoso (valjd se neće baÅ¡ tako potrefiti da nastavi kružiti po sobi).

Ja bih postavio stol i zvučnike na taj zid (uz dovoljan razmak od zida nikako nasloniti na zid pogotovo ne ako je bass port na poleđini), mikrofon na poziciju sluÅ¡anja i izmjerio. Tek onda možeÅ¡ vidjeti Å¡to trebaÅ¡ raditi a Å¡to ne. Nabacati superchunkove u kuteve bez razmiÅ¡ljana, polijepiti neke spužve po povrÅ¡inama to možeÅ¡ uvijek al možeÅ¡ samo ukenjat stvar. Jeftinije je kupiti majk (pa prodat) nego trositi na materijale. Ili posudi.

Ako planiraÅ¡ ubaciti neki namjeÅ¡taj unutra (kauč, ormar, regal), ja bih osobno to također stavio prilikom mjerenja. MožeÅ¡ prvo i prazno mjeriti, ali ako će svakako ući u prostor, nema smisla mjeriti bez. Takve stvari mogu znatno apsorbirati i rasprÅ¡ivati zvuk. Ok je izmjeriti da vidiÅ¡ kako točno utječu na zvuk.

Savjet: nikako ne mjeriti sobu a da su pri tome razni zvučnici, gitarska pojačala itd u prostoru, osim naravno zvučnika (monitora) koji ti služe za mjerenje! Ako je neÅ¡to dodatno u prostoru, onda obavezno uključiti. Å*umiti će, ali to neće imati prevelikog utjecaja ako mjeriÅ¡ s dovoljno velikom razinom zvuka. Zvučnici, bass portovi itd rade kao absorber!!!!! To zapamti i za ubuduće da ne radiÅ¡ miks s opremom u studiju koja nije uključena. Dobiti ćeÅ¡ veliku rupu u odzivu na frekvenciji na kojoj radi absorber/zvucnik.

Ja bih krenuo korak po korak. Napamet raditi nema smisla. Također i s malo uloženog novca možeÅ¡ postići zadovoljavajuće rezultate.

Izolacija prema drugim prostorijama je skupa stvar koju ignoriraj. Apsorpcija u studiju će sigurno malo pomoći pri tome. Å*to joÅ¡ pomaže da smanjiÅ¡ "buku" u susjednim prostorijama je povećati količinu apsorpcije u sobi gdje nastaje "buka". Ja bi bolje pripazio da smanjim leakage na vratima/prozorima itd s novim dihtungom. Jako puno zvuka pobjegne na tim prijelazima. A ovo Å¡to se prenese preko zida ćeÅ¡ teÅ¡ko smanjiti bez duplih zidova/podova.

awacs
02-04-2017, 01:36 PM
Izolacija prema drugim prostorijama je skupa stvar koju ignoriraj.

Ovo je jako važno, i jak je argument protiv pravljenja posebne gluve sobe 2x2. Postoji još par jakih argumenata protiv te odluke:

I bez zvučne izolacije, tom prostoru će svakako trebati akustički tretman koji će ga dodatno smanjiti, a tretman koji garantuje kakav-takav rezultat je komplikovanije uraditi u tako malim prostorima. Drugo, takvi prostori su jako neugodni za boravak, naročito duži, zbog male količine vazduha, a izvođači (posebno bubnjari i pevači) troše više vazduha dok sviraju/pevaju nego inače. I znoje se, naravno :) pa ti treba mnogo efikasnija ventilacija.

Elem, ako napraviš gluvu sobu napravićeš sebi dodatan posao tek da bi dobio isti rezultat kao da smestiš izvođača u istu prostoriju u kojoj je režija. Govorim ti iz iskustva, a kažu da se pametan uči na tuđim greškama, a glup na svojim. Eto, želim ti da budeš pametniji od mene.

Pozdrav,

Vasa

P.S. I da naglasim ono što je @bubu već rekao: curenje zvuka prema napolje nećeš rešiti nikakvim finansijskim ili dizajnerskim prečicama – to mnogo košta i u poslu i u novcu. A onda ćeš pored toga morati da radiš i regularan akustički tretman koji sam već pomenuo. Na kraju ćeš završiti sa prostorom od cca 1x1 i sa bitno smanjenom visinom. Besmisleno.

mastique
02-04-2017, 06:49 PM
Ok hvala puno na odgovorima.. Znaci najbolje da zaboravim na gluvu :) .. a sto se tice izolacije plafona i zidova koliko sam shvatio kamena vuna je dobar izbor? Majstor koji mi radi je hteo stiropor da stavi ali on nema nikakvu zvucnu izolaciju tako da otpada.. Ja sam mislio da mi monitori stoje u nizem delu sobe jer sam uglavnom takve postavke vidjao za potkrovlja, znaci ipak da budem okrenut ledjima ovom nizem delu? Pozdrav.

bubu
03-04-2017, 07:36 PM
A ono ovisi, nekako na prvi pogled mi se ova moja verzija čini bolja. Istina nisam specijalist za prostornu akustiku, bavim se elektroakustikom (razvoj zvučnika) pa je moguće da previše gledam na tu stranu izvora.

http://www.atticstudiolondon.com/communities/1/004/012/903/201//images/4627583408.jpg

Znači ovo je katastrofalna pozicija zvučnika, što za visokotonac (osiguran combfiltering), što za bass (promjena impedancije - laički rečeno refleksija +3dB...). To guranje zvučnika u kut je loša ideja.
Što se praktičnosti tiče možda je čak i ok jer iskoristiš taj prostor u kojem se ne možeš kretati pa uguraš opremu pod kosinu.

http://www.soundandrecording.de/wp-content/uploads/2015/07/0320021.jpg
Ovdje je malo bolje jer je veća udaljenost i na stropu je postavljen apsorpcijski materijal bar da malo umanji refleksije (ali ipak u ograničenom frekv. području).

awacs
03-04-2017, 07:45 PM
Å*to se praktičnosti tiče možda je čak i ok jer iskoristiÅ¡ taj prostor u kojem se ne možeÅ¡ kretati pa uguraÅ¡ opremu pod kosinu.

To je živa istina, jer je ergonomija važna stavka. Uzgred, onaj prostor od 2x2 koji je @mastique pomenuo može biti koristan kao nekakva soba za evakuaciju članova benda (ili gostiju) dok se u režiji snima. Ono, par stolica, stočić, rizle... taj rad. I prozor, naravno. ++

Pozdrav,

Vasa

NLP
08-04-2017, 11:15 PM
Akustički izmjeri prostor, da vidiÅ¡ kakve su uopÅ¡te devijacije.
Mansarde/ potkrovlje - nizke bježe van ali ipak treba napraviti akustičku Å¡koljku za modalne i SBIR!