Log in

View Full Version : Neutralni EQ?

drzox
22-03-2017, 07:53 PM
Zelim uraditi sljedecu stvar.Staviti PRO-Q2 EQ na vec gotovu pjesmu ,tipa MArija Serifovic Sama i nervozna.Ukljucim low cut 96db na recimo 150hz i hi cut 96 db na 3000hz.Ako se ne varam trebao bih cuti samo to sto je izmedju te dvije frekvencije i to onoliko jako koliko je u stvarnosti,medjutim desava se da cujem to ali na masteru pocne da probija dobijem 3-6db u crveno.Ovo radim da bi ispitao koliko ide master na pojedinim djelovima frekventnog opsega ,tipa da vidim koliko snage ima do 150hz ,koliko poslije i slicno.
Da li je to do EQ ili ja nesto pogresno radim i ako je do EQ postoji li neki koji to ne radi?

awacs
22-03-2017, 10:32 PM
EQ u principu pravi fazni pomak, i što je boost ili cut veći to je veći i fazni pomak. Posledica je da neke frekvencije oko frekvencije koju (recimo) oduzimaš postaju jače nego što su bile. Inače, zar ti nije dovoljno da na analyzer-u u Pro Q 2 vidiš koliko je koji opseg glasan?

Pozdrav,

Vasa

P.S. Ako baš hoćeš da slušaš opseg po opseg onda bar izaberi linear phase opciju na EQ-u.

awacs
23-03-2017, 11:55 AM
Dodatak (sinoć sam pisao na brzinu pošto mi je muka da kucam na telefonu):

Ono što sam napisao da neke frekvencije „postaju jače“ je neprecizno. One se čuju podjednako jako kao i pre EQ-a, ali zbog faznog pomaka postaju asimetrične u odnosu na „nulu“, pa počnu da „zanose“ na + ili - stranu i peak metar (ili VU metar) ih „vidi“ kao jače, te zato pokazuju da prelaze 0dB (jer zaista i prelaze iako se zapravo ne čuju jače).

Pozdrav,

Vasa

awacs
23-03-2017, 02:24 PM
P.S.

zbog faznog pomaka postaju asimetrične u odnosu na „nulu“

Mislim na „nulu“ koja u audio editoru označava odsustvo napona, ne na 0dB.

Pozdrav,

Vasa

drzox
23-03-2017, 06:59 PM
Dodatak (sinoæ sam pisao na brzinu pošto mi je muka da kucam na telefonu):

Ono što sam napisao da neke frekvencije „postaju jaèe“ je neprecizno. One se èuju podjednako jako kao i pre EQ-a, ali zbog faznog pomaka postaju asimetriène u odnosu na „nulu“, pa poènu da „zanose“ na + ili - stranu i peak metar (ili VU metar) ih „vidi“ kao jaèe, te zato pokazuju da prelaze 0dB (jer zaista i prelaze iako se zapravo ne èuju jaèe).

Pozdrav,

Vasa
Sve sam probao i PRO eq2 staviti u linear phase na max i izotop ozone 7 eq isto tako.Kako god da stavim eq ako izoliram frekvencije recimo od 300 do 3000 dobijam 3-6 db na masteru jace i ne samo da nije cujno nego se pojavi digitalna distorzija ,krci ko ludo.I to sam probavao razne slope od 6db do 96db ,sto je veci slope to je veca digitalna distorzija.To mogu da shvatim jer kod veceg slopa ona prelomna freq je malo pojacana ali kod 6-24 db nije a opet krci ko ludo i dize master .Cak i peak metri unutar eq pokazuju input ok a output iz eq 3-6 db jaci.
Ima li kakvo rjesenje za ovo ili meni nesto ne valja ?

awacs
23-03-2017, 07:42 PM
Ima li kakvo rjesenje za ovo ili meni nesto ne valja ?

Rešenje je da to ne radiš, naročito ne na kraju lanca, pogotovu ako si već pre toga nagurao nivo kompresorom, brickwall limiterom i ostalim poboljšatorima zvuka.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Maglovito se sećam da neki od onih Brainworks mastering EQ-a ima raznorazne mogućnosti da slušaš šta radi koji opseg. Da me ubiješ ne mogu da se setim kako to radi jer ne dozvoljavam sam sebi da radim mastering.

Filip_
23-03-2017, 09:55 PM
Maglovito se sećam da neki od onih Brainworks mastering EQ-a ima raznorazne mogućnosti da slušaš šta radi koji opseg.

Mislim da je bx_digital V2...zna biti korisna alatka.