Log in

View Full Version : Magarac

VladaNS
28-02-2017, 09:01 AM
Po stoti put kažem sebi: "Magarče, pre nego Å¡to se upustiÅ¡ u viÅ¡esatno snimanje, uradi probni tejk, STAVI SLUÅ*ALICE, STAVI KOMPRESOR NA KANAL I NAČEPI GA kako bi na vreme uočio MIKROFONOIJU, ZUJANJE KLIMA UREĐAJA, Å*KRIPANJE BAS PEDALE, Å*UM ITD." :banghead:

Bockie
28-02-2017, 03:30 PM
Da... Ume biti gadno...

Mada na Bajazinom "Život je nekad siv..." ...u pozadinu je ušla "Jogurt revolucija" pa je nekako sastavni deo pesme...:wink:

VladaNS
28-02-2017, 06:50 PM
Da, to je bilo u radiju NS kad su snimali, ali mislim da je bila pesma Verujem, ne verujem :)

Znak
01-03-2017, 06:39 AM
A mikseta Maretova. :wink:

awacs
01-03-2017, 08:22 AM
Da, to je bilo u radiju NS kad su snimali, ali mislim da je bila pesma Verujem, ne verujem :)

I Bajaga misli tako: http://www.popboks.com/article/6873

Pozdrav,

Vasa

Bockie
01-03-2017, 09:45 AM
https://youtu.be/Sec-moJHd-g?t=3m14s ...što mi je i Šaš potvrdio...koji je to i snimio...

No, nije to ni bitno, nego ako je dobar tejk, a ostalo nekih šumića i buke...ne jedi se, ostavi kako jeste...ko zna zašto tako treba.... ;)

awacs
01-03-2017, 12:55 PM
Eto. I posle ti veruj muzikantima i njihovom sećanju :)

Pozdrav,

Vasa

Bockie
01-03-2017, 05:51 PM
Još Bagaja kaže u ovom textu "Znam da su našli neki ludački kondenzatorski mikrofon iz Danske i glas mi je dosta dobro zvučao."...a kako sam čuo od istog čoveka to je bila tzv "kugla"...Brüel & Kjær...kaže maltene od gore da ga je snimao...

Ista ta "kugla" je dala onoliku violinu na "devojci sa čardak nogama" kasnije...

No izvinjavam se na off-topičenju...

VladaNS
02-03-2017, 10:49 AM
Ma kakav crni off topic, ovom forumu je potrebna bilo kakva diskusija, vidiš da je pred riknjavanjem :)

Vidim da se ta danska firma bavi proizvodnjom mernih audio uređaja ali ne videh nikakve mikrofone za studijsku upotrebu..Jedino Å¡to mi je od danaca poznato je lydkraft

tajna92
02-03-2017, 02:13 PM
I mene sad zanima koji je to mikrofon...

sira
02-03-2017, 02:57 PM
Imaju na stranicama i mic cartridge i svaÅ¡ta joÅ¡ neÅ¡to, večinom za mjerenja, al se sve može upotrebit :)

https://www.bksv.com/en/products/transducers/acoustic/microphones/microphone-cartridges?pc=&a=&ft=mic

https://www.bksv.com/en/products/transducers/acoustic/microphones/microphone-preamplifier-combinations?pc=&a=&ft=mic

awacs
02-03-2017, 03:16 PM
Pa to je mikrofon. Atribut „merni“ nije ništa susvisliji od atributa „profesionalni“ ili „instrumentalni“. Kao što niko nikome ne može da zabrani da peva u AKG C451, tako ne može da mu zabrani da peva ili svira u „merni“ Brüel & Kjær.

Mislim da sam ovde već pominjao da je Zoran Živković, koji je onomad producirao Boru Dugića, na kraju snimao frulu isto nekim Brüel & Kjær-om, pošto je samo on mogao da istrpi sve što iz frule izlazi, a da ne izobliči.

Pozdrav,

Vasa

Bockie
02-03-2017, 11:35 PM
Oba modela (Brüel & Kjær) mikrofona koje RNS imao odlično poznajem. To "kugla" je tepanje karakteristici. Drugi je bio "bubreg" ili popularno "batak". Takođe je poznato da su koštali "grdilo" para, ali i radili za sve pare...! Mislim da još poseduju jedan "batak"...

Dakle, braon "olovka", odnosno kao malo duži KM84. "Kugla" se iz profila blago sužava ka vrhu dok je "bubreg" ravan.

Načelno, kondenzatori trpe daleko veći zvučni pritisak od ostalih vrsta mikrofona, a mislim da je Brüel tu zaista šampion...ne znam tačnu brojku, cenim 140-50 db, ali da, često je bio na npr "Hi-Hat"-u... I najgore zlostvavljanje tog dela bubnja je isporučivao bez ijedne trunke zasićenja...čak i na traci...!

Da, znam za te floskule o tome da su to merni mikrofoni. Eh, koliko studija i danas snima sa ECM -8000 berindžerom... To samo znači da mu je osnovna ideja da bude "referentan"...ili što "ravniji" u odzivu...

A za šta ćeš ga koristiti...pfff...tvoja stvar!

Da nije neko možda napravio 57-icu samo za doboš? Jok, nego za govor, ali na dobošu i pojačalima pokazuje izuzetne rezultate...

Dakle, nema pravila...

A forum ima odličnu posetu, btw.

Doduše živost varira u sekcijama, seli se iz jedne u drugu, trend je nižeg broja komentara, što su sve "bolesti" gotovo svih svetskih foruma iz praktično svake oblasti pa tako i kod nas, sem što vas niko, agresivno, ne "bombarduje" (zatupljuje) nagradnim igrama, reklamama i drugim granama marketinga...

Da ima regionalne pameti, ovo bi bilo internacionalno dobro... Ali, eto i ideje... :wink:

awacs
03-03-2017, 12:46 PM
Načelno, kondenzatori trpe daleko veći zvučni pritisak od ostalih vrsta mikrofona, a mislim da je Brüel tu zaista Å¡ampion...ne znam tačnu brojku, cenim 140-50 db, ali da, često je bio na npr "Hi-Hat"-u...

Načelno su dinamički mikrofoni sposobniji da istrpe veći SPL bez izobličenja nego kondenzatorski, ali B&K je fakat monstruozno izdržljiv. Čini mi se da sam već postavljao ove linkove:

http://recordinghacks.com/2008/02/26/maximum-spl-of-dynamic-microphones/

http://shure.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/75

Pozdrav,

Vasa

phil.milmax
03-03-2017, 01:18 PM
Bruel & Kjaer su u stvari DPA mikrofoni. To je ista firma tako da uopse ne cudi to sto su rezultati snimanja tako dobri. DPA je za klasiku br.1 bas zbog neverovatne transparentnosti. A ne vidim ni jedan razlog zasto u druge svrhe ne bi bili na samom vrhu. Jedino je cena "mali" problem. Inace mislim da je Player postao zastupnik DPA mikrofona, pa oni sa malo dubljim dzepom mogu i u Srbistanu sebi da priuste ove lepe igracke. :)

P.S. Ako neko kupi...Pozovi, budi covek, samo malo da probam. Jedna krug! :D Ili barem da vidim, iz tvoje ruke :D

BlasterMaster
03-03-2017, 06:36 PM
koji trip... bas sam danas citao nesto kako mix inzinjer Bocelli-a skoro uvek insistira na DPA mikrofonima, jer sam slusao neke snimke i stringovi (chela pogotovo) i ostalo su boles`...totalno transparentno, pretrazih da vidim sta su koristili ispostavi se da su to DPA mikrofoni uglavnom, ja sam cuo za brend ali sam mislio da se proizvode samo kao lapel ili konferencijski mikrofoni, cekiram modele i cene kad ono kolko muzike tolko i para... evo bas tekst (http://www.dpamicrophones.com/news/dpa-capture-the-sound-of-andrea-bocellis-orchestra) neki... ispada da je to zaista novi Bruel&Kjaer

Bockie
03-03-2017, 09:46 PM
Ostajem pri svojoj prvobitnoj tvrdnji u korist kondenzatora...

awacs
03-03-2017, 11:40 PM
Ostajem pri svojoj prvobitnoj tvrdnji u korist kondenzatora...

Nisam ja ni postavio one linkove da bih tebe uverio u suprotno, pošto znam da je to nemoguća misija :) Postavio sam ih zbog ostalog članstva.

Pozdrav,

Vasa

Bockie
04-03-2017, 03:51 AM
Čast linkovima, ja ću se ipak držati proizvođačkih specifikacija... A za SM 58 je to 94db...

alavuk
04-03-2017, 10:54 AM
eto nesto lepo da se naucio i o mikrofonima :)

dodatak , boki spomenuo sm57 , da vidite face ljudima ovde kad sam poceo da koristim njega za vokale , pa kao kako ces to je za dobos ... kad je krenulo pevanje u katastrofalnoj prostoriji bilo je , kako si znao ...

awacs
04-03-2017, 02:58 PM
Čast linkovima, ja ću se ipak držati proizvođačkih specifikacija... A za SM 58 je to 94db...
Misliš na ovo:

Sensitivity (at 1 kHz, open circuit voltage):
-54.5 dBV/Pa (1.85 mV)
1 Pascal=94 dB SPL

To nema veze sa SPL-om koji mikrofon može da istrpi pre izobličenja, a 94dB je najobičnija definicija zvučnog pritiska koji odgovara vrednosti od jednog paskala. Pošto ne verujem da veruješ meni zamoli nekoga u koga imaš poverenja da ti rastumači stavke u specifikacijama mikrofona. Ili pre toga pogledaj šta Vikipedija kaže na tu temu (sensitivity):

https://en.wikipedia.org/wiki/Microphone#Measurements_and_specifications

U specifikacijama dinamičkih mikrofona po pravilu nema stavke Max SPL (x% THD), pošto je ta vrednost u domenu teorije, a praktično nepostojeća na našoj planeti :) I u tim slučajevima bi izobličenje došlo od preampa, a ne samog mikrofona.

Pozdrav,

Vasa

Bockie
04-03-2017, 09:45 PM
Mhm...ok, čika Vaso, ja pričam o tim nekim SPL-ovima, proizvođačkim.

Zaista mislim da ti o tome što pišeš znaš puno, imaš daleko više iskustva od mene, a i zbog foruma, ljudi moraju da znaju da si radio na daleko većim stvarima nego što ću ja verovatno ikada...

Neki od kojih sam učio su poodavno u penziji, imam nešto malo iskustva ovako, znam skoro napamet pojedine "proizvođačke" specifikacije i eto...

Znam da većina dinamičkih ne ide preko (proizvođačkih) 100 ili tu negde... Gotovo da ne znam da i jedan kondenzator ide ispod toga, dakle većina je uglavnom dosta iznad tih vrednosti...i eto...

A najlepše doboše i kick-ove sam snimio - kondenzatorima...i to nakon što sam "dobio packe" zbog izražavanja bojazni o tome itd... Prosto, potpuno subjektivno - povećanjem snage onoga što se snima... "Dinamička" dinamika "potone" u miksu i gubi kičmeni midl... Kod ovih drugih - naprotiv...jbg...

Tako da, eto to je ono što znam... Operacija uspela, pacijent umro...

awacs
04-03-2017, 10:54 PM
Boki,

Nema tu nikakvih „proizvođačkih“ SPL-ova. To su prosto specifikacije koje imaju svoje značenje. Zarad članova koji ovo možda čitaju nije red da se frljamo izrazima i ložimo ih da kondenzatorski mikrofoni „trpe daleko veći zvučni pritisak od ostalih vrsta mikrofona“, poÅ¡to je to naprosto pogreÅ¡na tvrdnja. A svako neka snima Å¡ta hoće čime hoće. Najbolje neka snima onim Å¡to ima.

Pozdrav,

Vasa

Bockie
05-03-2017, 04:06 AM
Dobro... Nismo drva da se slažemo...:wink:

Ima li još ko koju da doda...?

tajna92
05-03-2017, 05:12 AM
JoÅ¡ko je trnutno zauzet 😁

Bockie
06-03-2017, 09:08 AM
...i kad sam već pomeno taj Bril-ov mikrofon i onu violinu...upravo čitam da je umro Ignac Šen, čovek koji ju je svirao... :cry: