Log in

View Full Version : [Kako?] Perkusija

jocasrb
10-02-2017, 05:29 PM
Pozdrav ljudi :)
U poslednje vreme analiziram dela Pharrella Williamasa (i Neptunes-a, NERD-a)
i ovaj bit mi je posebno zapao za uvo:

https://www.youtube.com/watch?v=mi5Mq-7_dls

tekst me nesto posebno ne interesuje niti flow..u prevodu samo bitmejkerski deo, producentski...

da li neko ima ideju kako moze ovako 'precizno' da se umixa ta perkusija koja je na desnom zvucniku, loopovana je otpocetka do kraja pesme...

dobro, tu ima verovatno 2-3 zvuka (sempla) razlicitih perkusija panovanih na desno, ali kako tako 'fino' da se cuju, mislim kako to da se izvede, filozofija toga?

moja pretpostavka je: da se istaknu preko EQ-a frekvence perkusije koje joj daju tu 'boju' zvuka (ili da se umanje manje bitne frekv.; mislim da mu na isto to dodje)
e ali onda moraju, zvucima koji se cuju u istom momentu kao i perkusija (sner, kik, bass, synthovi u pozadini, sve uglavnom, za vokal ne znam da li bi se cackao u tom slucaju) da se umanje te iste freq. koje su se 'pojacale' perkusiji...? verovatno i kompresija utice na neki nacin, ali mislim da eq igra glavnu ulogu u dobijanju ovako finih shejkera, hetova, ili sta vec ima tu na desnom zvucniku..:)

pa da li neko moze da to strucnije, preciznije objasni?

ja evo mixam neku matricu, imam neke shejkere ali ne znam kako takav zvuk da postignem (naravno svestan sam da vrlo verovatno nikad necu tako precizno i lepo da odradim, ali bar da zalici na nesto..:D )...ako cackam sner onda on totalno gubi potrebne freq. a ta perkusija dodje do izrazaja...sto i nije poenta...dakle kako izbalansirati sve to? :/

awacs
10-02-2017, 05:58 PM
Pa sve je tako kako si napisao, mada je ovde glavna fora u samom izboru zvukova i aranžmanu. Primeti da ova gužva u sredini koja ima funkciju kicka nema previše naglašen tranzijent i relativno je tamna, a one udaraljkice imaju maltene samo tranzijent i nemaju apsolutno ništa ispod 1kHz. Plus što udaraljke „ćute“ u trenucima u kojima kick svira.

Uradi aranžerski istu stvar sa shakerom – jednostavno ga mjutuj u trenucima u kojima se čuje snare i moći ćeš da namestiš kakav god hoćeš EQ na oba instrumenta, a da sve i dalje ostane udobno.

Pozdrav,

Vasa

BlasterMaster
10-02-2017, 06:32 PM
U poslednje vreme analiziram dela Pharrella Williamasa (i Neptunes-a, NERD-a)
i ovaj bit mi je posebno zapao za uvo:

https://www.youtube.com/watch?v=mi5Mq-7_dls

...cekaj, da ne skrecem s teme mnogo, ali ovo nije farel producirao koliko se secam, valjda je timbalend... (?)

svejedno ovde koliko cujem i koliko se secam, glavni sempl su ove neke kastanjete sa nekim reverbom, kad bi seo da trazim mozda bi cak i nasao taj timbalend sample pack koje je izbacio jos pre skoro 10 godina...bas sa tim semplom, i sa tim stomp-om koji je imao i kick...
mozes da potrazis ako se bavis tim loopovima po netu, vrv jos ima taj timbalendov mpc pack ali nije neka dubioza, sempl je glavni tu
poz
Save

jocasrb
10-02-2017, 07:25 PM
@awacs e dobar savet, tako cu i da probam , hvala :)

@BlasterMaster, upravu si...do pre kog dana sam gledao i Timbove produkcije i eto, desilo se da sam pomesao, verovatno posto su mi slicni njihovi stilovi...moja greska :)
ne volim loopove da ubacujem ali imam neki timbov drum pack sa raznim zvucima, pa aj videcu, hvala :)

awacs
10-02-2017, 08:13 PM
@awacs e dobar savet, tako cu i da probam , hvala :)

Nema na čemu, samo nemoj dogmatski da shvatiš ono što sam napisao. Nisam čuo tvoj aranžman, pa moram da pričam napamet. Ono što sam napisao je prosto analiza primera koji si postavio (ko god da je autor).

Priznajem da je glupo što sam napisao da „mjutuješ“ shaker na mestima na kojima je doboš. Zapravo treba da aranžiraš shaker tako da se ne „kolje“ sa dobošem, pa na koji god način. Može i da svira zajedno sa njim pod uslovom da su sami semplovi shakera i doboša u startu (dakle pre bilo kakvog EQ-a) takvi da ne smetaju jedan drugom. Ili da stišaš shaker na mestima na kojima je unison sa dobošem. Ili da ga samo na tim mestima filtriraš drugačije nego kad je sam. Sve može i sve sme.

Pozdrav,

Vasa

jocasrb
11-02-2017, 12:12 AM
da, ili cu rucno da stisam na tim mestima ili cu da sidechainujem...
mada ok mi to zvuci za sad, cekam vokali da stignu, pa da jos malo to uklopim...trebala bi neka kompenzacija sa vokalom da se nadje, mada mozda je i preterivanje vokal da se cacka zbog Shejkera...videcu

alavuk
11-02-2017, 03:22 PM
ne zaboravi da timbalend bit boksuje skoro sve svoje trake i vrlo malo blenduje sa standardnim drumsima :)

NIelectroy
12-02-2017, 11:08 AM
ja sam se nesto drkao sa tim perkusijama kad sam cuo kako je timbaland isproducirao JT album pesma don't hold the wall, ima te neke perkusije zvuce hipasovano a hrskavo https://www.freesound.org/people/EKVelika/sounds/251329/

jocasrb
12-02-2017, 01:42 PM
@NIelectroy : zanimljivo :)

@alavuk, znam da zna da odlicno svira prave bubnjeve...a sta podrazumevas pod boksovanjem?

alavuk
12-02-2017, 01:45 PM
https://www.youtube.com/watch?v=s6zryMqwWeA

jocasrb
12-02-2017, 11:26 PM
au sta li sam ja procitao :D da, da, jasno...ovde pravi primer:https://www.youtube.com/watch?v=DksSPZTZES0