View Full Version : mix-master
obicni user
03-02-2017, 03:19 PM
NaÅ¡ao sam par starih tema, ali malo odgovora. Dakle radite li istovremeni mix i master. Mislim pod tim da na master kanalu imate već niz plagina ili hardverskih komponenti. Ako da, postoje li pravila Å¡to i kojim redom ide na master kanal. Ako nema pravila kako onda vi to radite... Druga je opcija sa master radi netko drugi. Znaći li to da na master kanalu ne smije biti ničega ili ... ipak stavljate dozu kompresije, eq ili nesto sl.
Rhino
03-02-2017, 04:08 PM
Uh... Ja sam radio i ovako i onako u zivotu... Nema pravila dok god to sto radis zvuci dobro. A to dobro moze da se dobije na ovaj ili onaj nacin...
Znam da mi je odgovor 'stur' ali stvarno je tako na kraju dana.
Ja licno radim sa praznom master sinom. Praznom u smislu limitera...
Stavim najcesce (mozda cak i uvjek) kompresiju na master kanalu kad mix pocne da dobija fine naznake 'finalnog' zvuka. Blagu kompresiju 1-2db cisto da 'prilijepi' sve zajedno. Kad bih takav render slao nekome na mastering, najvjerovatnije bih ga ostavio u traci jer ostavlja odredjeni 'pecat' kad ga 'prisrafim' po afinitetu.
Sto se tice limitera ako ja radim master, nikad ga ne stavljam do skoro samog kraja mixa. Ajde, mozda ga u nekom trenutku i stavim onako 'ofrlje' tj 'priblizno' ali na svega par sekundi da vidim kako ce to da gruva i koliko ce da 'poremeti' ili 'zguzva' overall zvuk.
U svakom slucaju trudim se da ne 'popravljam' u masteru vec da iz mixa izlazi taj zvuk koji trazim.
Sad na stranu sto sa limiterom na kraju moras da pristanes na odredjene kompromise...
LA-2A
03-02-2017, 04:24 PM
Ja master radim na samom pocetku, to jes cim dobijem neku zdravu osnovu za pesmu, neki lup koji posle razradjujem sa aranzmanom. Po pravilu redjam kompresor pa limiter, nekada zna da bude i po dva kompresora i dva limitera, a sto se tice eq-a tu bas i nema nekog pravila sem da ne ide posle poslednjeg limitera. Poslednji efekat u lancu mi je uvek smexoscope, cisto da se vizuelno zadovojim sa debljinom trake :)
phil.milmax
03-02-2017, 05:02 PM
cisto da se vizuelno zadovojim sa debljinom trake :)
Hahah, carska izjava :D Ipak je debljina bitna a pogotovo zadovoljstvo :rotfl:
awacs
03-02-2017, 07:51 PM
Ja se uopšte ne usuđujem da radim mastering, a kamoli paralelno s miksom. Par puta sam bio prinuđen da masterujem uz miks (drugari, miksa se za DŽ, samo kao dokument za YT) i svaki put me je bio blam zbog rezultata. Naprosto ne umem da „pojačam i dodam visoke“ (a na to se 97.8% današnjeg masteringa svodi, da se ne lažemo), a da mi se to svidi. Opet, znam ljude koji umeju to da urade, a da mi se dopadne :)
U idealnim uslovima – kad nije za DŽ za YT – na master šinu ne dodajem ama baš ništa. U analogno vreme sam (ponekad) stavljao Urei 1178, Aphex Compellor ili nešto slično, i to ne da bih snimku dodao „glue“, nego da bih zaštitio traku od prezasićenja. Plus Aphex Aural Exciter (jer je traka bila nemilosrdna prema visokima), ali tek toliko da do master efendije u rezačnici vinila dođe snimak koji je dovoljno svetao da ne mora da mu dodaje visoke (=šum).
Pozdrav,
Vasa
LA-2A
03-02-2017, 08:40 PM
Hahah, carska izjava :D Ipak je debljina bitna a pogotovo zadovoljstvo :rotfl:
ispalih se ko magarac :) hehe mislim da me nece biti neko vreme na ovom forumu ahhahah:rotfl:
Bockie
03-02-2017, 10:22 PM
U određenom trenutku miksa, postavim limiter i eventualno EQ... Ponekad koristim i kompresor ali u postavci za "širenje" slike, paralelnim isticanjem razlika L/R kanala... Ali sve to u zaista minimalnim količinama.
Prosto, ne znam za pesmu koju je mastering učinio slavnom.
Slavne pesme je učinio legendarnim.
A danas, legendarne pesme su nepotrebne...
Mislim da je to jedan stari termin koji je imao daleko više smisla ranije,
čije puno dejstvo je opisano u Vasinom postu.
A ovo što kaže LA-2A, koliko god, ali nije čudno! Dešavalo se da ljudi čiji monitor (ekran) stoji asimetrično u odnosu na zvučnike, miksevi "povuku u stranu"...
GUI igra značajnu ulogu...
Ali to je moje shvatanje, ne kažem da sam u pravu...
Prvo, smatram da bi mastering u modernim smislu trebalo da podrazumeva da odredjeni mix slusa drugi par usiju, coveka koji je specijalizovan za to i koji razume sta sam ja hteo od miksa, i to sve u boljim uslovima (ne neophodno, vise mi je do uva coveka) nego mojim... Taj covek treba da se pobrine da se moj miks svuda translira kako je zamisljen, i u celoj prici mi je najbitniji njegov savet i uvek trazim sta mogu da promenim ja na mojoj strani pre nego da on radi svoj posao.
Na zalost, vecina projekata na kojima ja radim imaju mizerne budzete i nemaju budzet za mastering.
Najvise me iritira ovo potpisivanje na jutjubu Mix & Master by "pera", i mene tako potpisuju iako ja nikada ne zahtevam da stoji to "Master" (predpostavljam da je ljudima to bitno jer zvuci grandioznije od "Mix"). I onda svako ko je ikada uradio samo render snimka to naziva mix-om, a svako ko je to isto uradio sa limiterom na masteru to naziva masterom.
Svakome kulturno na pocetku posla objasnim sta ja podrazumevam da je mastering, i da moj miks ukljucuje i moj "mastering" ali da toplo preporucujem pravog mastering coveka za to.
Sto se tice same metode rada, na master busu imam:
1. Vu-metar (koristim klanghelm-ov) koji je kalibrisan -18dbFS = 0 dbVU, vizuelno mi pomaze da shvatim koliko mi energije u basu treba na kicku, na bassu itd, i uglavnom miksam da igla plese tu oko nule i to bude RMS kad izvezem miks okvirno -18, i u takvoj situaciji mahom imam oko 5-6 dbFS headrooma uvek do nule.
2. Neki kompresor (ali ne uvek, jer neki miksevi zahtevaju sto vecu dinamicku separaciju, a meni kompresor uvek pravi koherentnost), to moze da bude neki SSL tip koji god ima HP-SC, moze da bude waves api2500, moze da bude retko neki od ovih vintaznih neve emulacija, to je kad mi treba malo vise funky, odnosno nepredvidiviji odziv... I taj kompresor na masteru kompresuje 3-4 db maksimalno...
3. Uvek koristim blago neki saturator ,dal to bila neka tape emulacija, ili saturator tipa Decapitator vrlo blago, nekad oboje.
4. EQ, zavisi sta mi treba, mahom neki pultec style
5. opciono: ponekad posle onog prvog kompresora, stavim i neku fairchild emulaciju, recovery na najbrze, na 1, i da redukuje jedva do 1db, ni toliko, fakticki samo za boju i taj dinamicki pomeraj koji fairchild unese, a i imam utisak da mi malo umeksa visoke i da bass nekako legne na svoje mesto.
I najbitnije, sve je level matchovano u milimetar, cak i EQ, da me ne bi bunilo pojacavanje signala, i kad ugasim jedan od tih procesora, ne oseca se velika razlika zvucno, ali kad ih bajpasujem sve odjednom i te kako se oseti :D
Sta vise, mislim da je level matchovanje svakog procesa jako bitna stvar.
I to je to, to takvo saljem na mastering ili radim sam... Limiteri i to, nista, "mastering" radim posebno, jedan limiter samo, me ne zadovoljava, nijedan limiter mi se ne svidja kako radi kad redukuje vise od 3 db, tako da u serijama koristim, kompresiju, kliper, limitere da dodjem do zeljenog rezultata u posebnom projektu, ali glasnoca i to mi je u miksu, ako su mi pikovi previse visoki u miksu, znaci da nesto nisam dobro uradio i moji "limit" lanac ce biti preopterecen i nece biti dobro...
phil.milmax
04-02-2017, 12:53 AM
Ja od pocetka miksa imam postavku za M/S mastering ali ne ukljucujem plaginove dok ne napravim neki miks kojim sam priblizno zadovoljan. Nakon toga koristim standardne tehnike M/S masteringa i tvikujem miks po potrebi.
Kada je u pitanju moj miks, mastering u vecini slucajeva radim u istom projektu.
U poslednje vreme dosta radim i samo mastering ali i tu mi je sistem isti. i naravno ono sto je nezaobilazno u oba slucaja je referenca.
Reinhardt
08-02-2017, 10:37 AM
NaÅ¡ao sam par starih tema, ali malo odgovora. Dakle radite li istovremeni mix i master. Mislim pod tim da na master kanalu imate već niz plagina ili hardverskih komponenti. Ako da, postoje li pravila Å¡to i kojim redom ide na master kanal. Ako nema pravila kako onda vi to radite... Druga je opcija sa master radi netko drugi. Znaći li to da na master kanalu ne smije biti ničega ili ... ipak stavljate dozu kompresije, eq ili nesto sl.
I mene je mučilo to.. koji je princip najbolji? Å¡to na masteru? Å¡ta "smijem" imati? Å¡ta će reć mastering efendija? :D
Ali kao i sve u audiju.. bitnije od Å*TO koristiti je ZAÅ*TO koristiti koji alat i kako to implementirati u svoj workflow.. a to je jako osobno, tj. zavisi od čovjeka do čovjeka.
Ja sam jedini taj koji je odgovoran za svoj mix i vjerujem da tome sve treba biti podređeno. Moj princip može nekome biti neprihvatan ali ako meni odgovara, daje rezultate, onda je ispravan.
Nakon nekog vremena sam, malo po malo, uspostavio workflow koji mi olakÅ¡ava rad, a to su prije svega templatei u daw-u i to njih 5 osnovnih, koji osim boja kanala, i ostalih hrpu điđa baja imaju i neÅ¡to na master buss-u koji jako malo "rade", par dB (na UAD-u sam, tako da 99% radim sa njima)
1.EDM/hip hop...............SSL comp+passive eq+Slate FG-X
2.heavey rock...Studer A800+SSL comp+API2500+passive eq+Slate FG-X
3.vintage rock................Studer A800+Fairchild670+Pultec eq+Slate FGX
4.pop............................Studer A800+SSL comp+passive eq+Slate FG-X
5.orkestracija.................Studer A800+Slate FG-X
Sve mi je upaljeno od početka kad otvorim projekt, s time da neki rade viÅ¡e, neki manje..npr u orkestraciji rade vrlo vrlo malo.
Slate limiter i passive eq gasim kad šaljem na mastering, a Pultec koristim za "low end trick" samo, pa je on upaljen (njega najviše tvikam)
Od prilike je to to..al' ono.. možda je neispravno, krivo :ups:
P.S. jedino bi htio staviti i fabfilterov eq za kirurške rezove, ali od kad sam na macu i legalnim plugovima..:rolleyes:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.