Log in

View Full Version : Shum na jednom monitoru odakle?! HELP

Nemania
04-01-2017, 09:25 PM
Na jednom aktivnom Tannoy precision monitoru javlja mi se shum koji menja svoj intezitet u neodredjenom razmaku otprilike na 10-15 sekundi, nekad i malo vise.
Ovaj par monitora mi je prikljucen u Mustek 1200 stabilizator,(samo oni su prikaceni i nista vise), a mustek ide u power conditioner. Taj jedan monitor je jos od kako sam ih kupio ima malo jaci sum od onog drugog, ali sada sam primetio da se pojacao..i desava se tipa da 10-15 sekundi je jako tih, zanemarljiv shum-kao i na onom drugom, a onda se na sledecih 10 sekundi pojaca...
Povezani su mi preko SPIDIF-a, ali to se desava i kada iscupam sve kablove i kada su prikljuceni samo strujni kablovi..
Posto ih koristim kao pomocne monitore, i ne ukljucujem ih cesto, desava se kada ih ukljucim, da u prvih 4-5 minuta dodje do prekda signala (2-3 puta na pola sekunde) na tom istom monitoru koji ima suma, i posle sve normalno radi-sto se signala tice.
Ovaj sum se necuje kada je glasno slusanje u pitanju, vec samo kada je muzika tiho pustena, ali posebno iritira kada su monitori ukljuceni, a nije pustena muzika.. Znaci nije zujanje vec shum..
Kontam da ima veze sa strujom.. Sta bi to moglo da ne valja u njemu, i da treba da se mozda popravi? I gde bih mogao da ga odnesem na servis ako je potrebno?

I zaboravih da spomenem ako to ima veze, ulazi za strujne kablove na zvucnicima imaju samo one dve "viljuske" a trece (valjda uzemljenje) je izostavljeno i na kablu i na ulazu-tako je fabricki.

Nemania
04-01-2017, 09:36 PM
16082

Jan
29-01-2017, 03:03 AM
Jel si probao iz druge uticnice da izvezes struju ?

psionic
26-02-2017, 02:25 AM
Poz drugari :)

Ja ne verujem da je do napajanja. Najlakse bi bilo ukrstiti kablove od napajanja (kabl napajanja levog ukljucis u desni i vice-versa), pa ako sum ostane na istom zvucniku, znaci da je nesto unutar njega u pitanju.

ja mislim da je ipak u pitanju nesto do samog zvucnika, moze biti hladan lem, los kontakt pinova unutar monitora... Ako se ne plasis da ga otvoris, ucini to i pokusaj da rekonektujes sve flet kablove (obicno ih ima u tim monitorima, ne znam bas za taj specifican model), dalje - kleme na samim zvucnicima (znaci - svuda gde postoji konektorski spoj) Sve sto je preblizu a ne treba da se dodiruje - razmakni, sve sto je konektovano - pritisni da bolje legne i tome slicno. Potrazi trim potenciometre (potenciomentri na ploci) ako ih ima (mada ne bi smeo da ih vrtis) samo ih "pipni" da ostvare bolji kontakt...

U ekstremnim slucajevima, moze da bude i neka necistoca izmedju nogica ICova/elemenata na stampanoj ploci (loptice kalaja, zalutala licna...), pa opet kazem, ako ti otvaranje zvucnika nije raketna nauka, uzmi malo 98% alkohola ili acetona pa pregledaj stampu... Takodje dobro pogledaj sumnjive lemove.

Krajnja opcija bi bila - repariran predpojacavacki stepen ili neki drugi element/aljkav lem... Sve je moguce.

TheBraco
21-04-2017, 10:57 AM
Pozz,
evo ja sam na poslu u uredu spojio KRKove rokit5 na macbookpro i imaju oba neki brum sve dok ne izštekam dodatni monitor ( onda nestane ) ????