View Full Version : HDD se čudno ponaša
awacs
03-01-2017, 02:00 AM
Poštovane kolege, jedan od HD-a u računaru je pre nekog vremena, dok pristupa podacima, počeo da pušta iz sebe zvuke kao flopi disk: hm-hm-trt-trt-tr-tr-trtrtrrrr-hm-trt. Sve podatke uredno čita, nikakvih problema nema osim tog prilično uznemirujućeg zvuka. Prvo sam pomislio da mu se bliži kraj, brže bolje preselio podatke sa njega, formatirao ga, uradio scandisk... Ništa – nijedan loš sektor, ne može biti bolje. Vratio podatke nazad, opet isto. Stavim drugi, nov disk (iz radnje) na njegovo mesto – ista stvar. Je li to neki problem sa pločom ili koji je moj?
Pozdrav,
Vasa
Rhino
03-01-2017, 02:44 PM
Hmm svasta... A ako se ubode taj disk u drugi sata konektor na ploci ima li promjene?
awacs
03-01-2017, 03:18 PM
Vidiš... probaću sutra pa javljam.
Pozdrav,
Vasa
Filip_
03-01-2017, 08:33 PM
Jedan "prostacki" hint. Da ne stvara vibracije u kucistu i pomera tako neki olabavljeni sraf ili komad lima? Desilo mi sa tako sa eksternim 3.5 incnim da na polici kada se "zaleti" u read/write vibracijama drnda metalni privezak (metar iznad na istoj), a onda taj privezak udara u neko stakleno postolje. Ceo dan mi je trebao da ukapiram sta se cuje i da li samo ja cujem :rolleyes:
vasko
03-01-2017, 11:08 PM
probaj drugo napajanje, ili klema od napajanja, disk vuce dosta struje
Bockie
04-01-2017, 12:28 AM
...Sad, tautologijom kad bi sve probao...ali realno, bocni hard u drugu mAšinu...to će pokaže dal' je do 'arda... Mada je već dovoljno što se i novi "ponaša"...al' opet...el'minac'ja...:wink:
Tu je negde...potez - Napajanje-ploča-hard...jbg...
Ima i fazon za sata napajanje... Jel sa 4 ili 5 žica konektor na hardu...? Jel ima "nandžarasta"...? Nekad u tzv spliterima jednostavno izostave nandžarastu od nekih 3v, bez koje hard radi...ali brljavi... ...tako sam izgubio kanale s' najbolji snimak koji imam... Sve lepo radilo, ja iskopirao, milina jedna...
I samo...jedan dan...nemaaa..! ...pas ma#$%$ &$%@...
awacs
04-01-2017, 01:11 AM
Ma vidi, u mašini su dva harda (plus SSD za sistem). Prvi ćuti ko riba, drugi galami. I to ne oduvek, nego od pre recimo mesec dana. I novi hard se na istom mestu u računaru ponaša isto. Sad jebemliga ako se žica sama od sebe otkačila :) U svakom slučaju, probaću i Rhinovu i Vaskovu varijantu, pa vidim, pa javim :) U krajnjoj liniji, imam servisera, no me mrzi da nosim :)
Pozdrav,
Vasa
awacs
04-01-2017, 11:18 AM
Elem, Filipov hint uopšte nije prostački. Kad sam stavio disk na drugo mesto u kućištu buka se poprilično smanjila. I dalje to nije najtiši disk na svetu, ali sad bar zvuči normalno. Bog te pita šta je rezoniralo, ali nešto očigledno jeste iako svi šrafovi deluju kao da su dobro zategnuti. Hvala, kolega :thumbsup:
Pozdrav,
Vasa
Filip_
04-01-2017, 06:58 PM
Elem, Filipov hint uopšte nije prostački. Kad sam stavio disk na drugo mesto u kućištu buka se poprilično smanjila. I dalje to nije najtiši disk na svetu, ali sad bar zvuči normalno. Bog te pita šta je rezoniralo, ali nešto očigledno jeste iako svi šrafovi deluju kao da su dobro zategnuti. Hvala, kolega :thumbsup:
Pozdrav,
Vasa
Nema na cemu cika Vaso :thumbsup:
Imam utisak da je slozenost u resavanju IT problema obrnuto proporcionalna napretku tehnologije, sto ponekad baca pricu doslovce u film/ove "Povratak u buducnost" :D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.