PDA

View Full Version : Mono Banana

UnderTheSun
22-12-2016, 08:54 AM
Pitanje glasi...koliko semplova je dovoljno semplova, odnosno kada koriscenje gotovih melodija za razne deonice ili kompletnu pesmu prelazi svaku poentu produkcije i bavljenja onog sto si izabrao?

Jasno, umetnici/producenti sa vremena na vremene znaju da koriste po koji sample koji mogu da koriste kao inspiraciju ili ako je neka dobra deonica bassa/pada il da se napravi dobra filter fora il sl, ali...

Ono zbog cega sam postavio ovo pitanje je ovo:

https://youtu.be/Di1LBPMZ1W8

I onda imamo ovo, demo pod brojem 5-Carousel.

http://www.waasoundlab.com/electroswing-vol1.html

Znaci, momci su jednostavno iskoristili celu pesmu, koja je izdata kao sample pack, jos bog te pita kad (svako ko je ikad trazio neki electro swing je cuo to) i pomislili su kako bi bila odlicna ideja da jednostavno uzmu pesmu od pocetka do kraja nalupaju neki text i objave to.

I sada neko kao na primer sto je Del Arno Bend koji su nastupali sa njima, kao ekipa koja je definitivno posvetila dosta vremena i rada na svojim kompozicijama, slusaju to i sta da misle?

Sada cete mi reci pa sta je sa svim onim primerima "obradjenih" Grka, Bugara i ostalih, gomila copy/paste repera itd...? Mislim da je ovo cak i za nijansu gore od toga, posto ako razlog da bilo ko moze da koristi identicnu pesmu nije dovoljno los, onda treba imati na umu da se radi o mladim momcima koji treba da se istaknu nekim zvukom, kreativnoscu i stavom, a ne da skinu kompletnu matricu i izlupetaju nesto po njoj i onda skakucu na TVu sa nacionalnom frekvencijom, misleci kako je to nesto dobro i ispravno.

awacs
22-12-2016, 01:13 PM
Pa ne znam... meni nije važno to Å¡to su uzeli celu matricu :ups: Mislim, meni matrica nije pesma, pesma je ono Å¡to ovaj lik repuje, a on to dobro radi. I duhoviti su mu tekstovi i volim taj dijalekt. Sve to mi je važnije od matrice koja je najobičniji harmonsko-ritmički tapet.

Možda pogreÅ¡no doživljavam autorstvo u toj vrsti muzike, ali meni su matrice za rep bukvalno kao scenografija u filmu. Potpuno mi je svejedno da li je scenograf namenski zidao objekat i unosio nameÅ¡taj ili pronaÅ¡ao već postojeći i rekao: „Evo, ovde ćemo da snimamo.“

Pozdrav,

Vasa

BlasterMaster
22-12-2016, 04:58 PM
nisam preterano upoznat sa detaljima ali mislim da kad su u pitanju ti gotovi sound paketi/soundclick matrice/loopovi itd, postoji neka klauzula koja kaze da ako se plati moze da se koristi u komercijalne svrhe, pa zatim postoje neki "lizinzi" gde pozajmljujes matricu pa bla bla bla sto chuda i pravila (koje je neko izmislio da bi naplatio rad)... e sad, nije ni tvoje ni moje da sudimo da li su oni kupili taj saundpak ili su ukrali, ili su dobili dozvolu, to je na kraju njihovo, i onoga ciji je soundpak, ako su oni prekrsili klauzulu a taj ko je pravio (ili firma) moze da ih tuzi i to se zove zargonski pecanje. moje misljenje je da oni licno jedva cekaju da im neko narusi prava jer te parnice nekad odu debelo u novac... znam na stotine primera wash`d-up muzicara koji sada u penziji zive samo na tantjemama i sempl-clearingu... pogotovo iz pop-hiphop produkcije... cini mi se da je preko bare to malo vise uskladjenije po labelima, jer su to konglomerati koji su naucili da mogu debelo da se opeku, pa nekad zbog sempl-clearinga se na album ceka i do godinu dana da se prodje birokratija... e sad na tvoje pitanje gde je tu lepota,umetnost,kreativnost, mogu samo da kazem - svakom svoje...
@awacs razumem na sta mislis sto se tice hiphop matrica, i to je tvoj ukus naravno, postujem, ali ne mogu bas da se slozim... u hiphop/rap muzici, matrica, muzika, beat kako bi rekli, je veruj mi, make it or break it... i u komercijalnom smislu (prodaja,uspeh,slava,pustanja na radiju itd) i u smislu ej daj da slusam pogodila me pesma... naravno, i ono sto se kaze je ogroman faktor, pogotovo na jeziku koji razumes, ali kroz proslost se pokazalo da su pesme ostale "himne" uglavnom na osnovu muzike... tako kad cujes neku matru ili hit odmah ti prodje lele de me nadje, pa i da je staro 30 god... dokaz tome je da u repu glas instrument, jer se ne peva (doduse sad vec pevaju debelo smh) pa ostali semplovi + debeo masan beat cine karakter pesme i ono u sta se zaljubis... u hiphopu ako ne odaberes dobru matru na jedno uvo udje na drugo izadje upravo zbog prezasicenosti i broja izvodjaca. recimo dr dre, snoop i taj westcoast zvuk nema nikakvu liricku osnovu, ali su 50 posto pesama evergreen himne bukvalno, debelo ritmicno, muzikalno, dok je njujorkshki stil uglavnom definisan tekstovima... cini mi se da je quincy jones rekao davno ako je eastcoast muzika za glavu, onda je westcoast muzika definitivno za guzicu :D eto recimo dan danas, iako se smatra za jednog od goat repera i najboljeg liricara, Nas nosi reputaciju kao reper koji je birao najgore matrice, iako je u istoriji zapisan kao prvi koji je uradio album sa vise razlicitih beatmakera (sto je tad bilo nezamislivo)
naravno, to je moje misljenjei vidjenje... doduse izvinjavanje za veliki oftopik da ne krademo temu coveku:)

awacs
22-12-2016, 06:07 PM
Nemam utisak da krademo temu, pitao nas je čovek „kada koriscenje gotovih melodija za razne deonice ili kompletnu pesmu prelazi svaku poentu produkcije i bavljenja onog sto si izabrao?“ O tome i pričamo :)

Ti svakako bolje od mene poznajeÅ¡ zakonitosti hip hopa, i sve ti verujem. Ono Å¡to sam napisao je moj lični posmatrački stav. Å*taviÅ¡e, stav posmatrača koji živi u Srbiji, brale :) Msm, ovde „prodaja, uspeh, slava, puÅ¡tanje na radiju“ imaju sasvim drugačiju težinu, a i neki drugi parametri su „make it or break it“.

U ovom podneblju su tekst i fazon izvođenja teksta početak i kraj svega, pa makar to bio Đorđe BalaÅ¡ević, Bajaga, Čola, S.A.R.S. ili Bad Copy. Mislim, ovdaÅ¡nje pojedinačne žanrovske scene su toliko minijaturne da nema smisla porediti načine njihovog funkcionisanja sa tržiÅ¡tima koja su neuporedivo veća.

Pozdrav,

Vasa

UnderTheSun
22-12-2016, 06:31 PM
Odlicno, bas me i interesuju misljenja. Doduse nisam bas postavio pitanje u tom pravcu vezano za licence, iako znam da postoji licence clearing, ali dobro je i da si to spomenuo. Nekako mislim da to kod nas i nije zastupljeno i da Lampshade Media koja je ovo i izdala zajedno sa njihovim albumom Munje Nebeske i nije to odradila. Da jesu, verovatno bi 50% stvari sa albuma il bile izbrisane ili na on hold, posto su stvarno imali mnogo "instant" resenja.
Naravno, momcima svaka cast nije mi cilj nikog da blatim niti ugrozavam neciji rad, mozda ih masta nekad i zagolica pa naprave nesto svoje, samo me interesuje kada takve stvari prelaze granicu dobrog ukusa i koja je poenta da mladi ljudi koji hoce da se dokazu koriste ovakve stvari. Vidim da se to cesto radi, a njih sam sasvim slucajno uzeo za primer.
Awacs, mislim da si sad previse banalizovao stvar, kako mislis da instrumental nije vazan, ako bi mogao malo da mi obrazlozis to? Na primeru je sve iskorisceno i aranzman, instrumenti, hook, nece bas biti da nije vazno..
Nesto nisam misljenja da je masa cupkala zbog tog texta, vise ce biti da je zbog tog groova...

awacs
22-12-2016, 07:40 PM
Awacs, mislim da si sad previse banalizovao stvar, kako mislis da instrumental nije vazan, ako bi mogao malo da mi obrazlozis to? Na primeru je sve iskorisceno i aranzman, instrumenti, hook, nece bas biti da nije vazno..

Nisam rekao da instrumental nije važan, nego da (meni) u ovakvoj numeri nije važno autorstvo nad instrumentalom. Pa sam uporedio instrumental sa filmskom scenografijom.

Pozdrav,

Vasa

BlasterMaster
22-12-2016, 10:01 PM
Nisam rekao da instrumental nije važan, nego da (meni) u ovakvoj numeri nije važno autorstvo nad instrumentalom. Pa sam uporedio instrumental sa filmskom scenografijom.

Pozdrav,

Vasa

e da, pod tim sam mislio Vaso to sto sam rekao da razumem tvoje misljenje tj na sta mislis. da ne bude zabune. :) tu se vec slazem s tobom oko tog pitanja...
@UnderTheSun mislim da trebamo svi da podjemo jedan korak unazad da sagledamo malo vecu sliku. ljudi koji slusaju muziku se dele na one koji je slusaju kao zaljubljenici takoreci audiofile, i one koji vole da cuju :D ako se razumemo... e sad, mi smo u ovoj prici, konkretno, neko ko voli da cuje, i nije nam bitno ko je sta radio kako s cim, bitno nam je samo da je dobro servirano... dal je to dobro za kulturu, drustvo ili socio teme to je vec druga prica koja ne bi imala kraja.
evo ja sam cuo za doticni bend, slusao par pesama tu i tamo, nikad nisam video kako i sta rade (mozda bi trebao!) jer me neke druge vode nose, tako da kad sam cuo numeru na pamet mi nije palo dal su ukrali ili nisu... ko sto 90% balkana generalno boli uvo dal je Brega ukrao pola svoga muzickoga rada, ili ceca jeca mica itd itd... daj narodu leba i igara
a na tvoje pitanje oko semplova konkretno moj stav je, naravno da vise postujem muzicare koji sve sami odrade, svaki zvuk, pogotovo ako to zvuci fenomenalno kapa dole za trud, ali je tu vrlo bitnija energija, harizma... meni daj celu njihovu pesmu da je izvedem, ne bi zvucalo recimo ni pola ko sto oni izvode...:ups: e u tom pogledu mislim da je TO bitnije negoli muzika,semplovi...
pozdrav

alavuk
23-12-2016, 11:22 AM
jos jedan tuzni pokusaj ukrstavanja who see-a i bad copy-a ... a sto se tice muzike , i u proslosti se debelo semplovalo ,ko sto kaze blastermaster , cela pesma na jednom lupu kao na primer prvo sto mi pada na pamet je killing me softly ili k2 - dzanglmanija (seckana tj chopovana po segmentima koja je bolji primer i ide vise uz temu) ... nista novo ni kod nas ni u usa (timbaland i neki svedjani/finci) ... i dalje se okrece...