PDA

View Full Version : fikcija ili realnost

obicni user
20-11-2016, 04:30 AM
Nabavio konacno neke monitore i sad kad odbacio slusalice prvo sto mi upalo jest da sad moram sve smanjiti( potisati) no ako to radim na masteru pazi sad. Imam dojam da kako smanjujem master tako sve radi drugacije. Msm mijenja se zvucna slika. Neki instrumenti iskacu kako stisavam. Jel to stvarno tako ili je u pitanju privid buduci da su neke frekve ipak izrazajnije i "cujnije" od drugih. Ili je mozda do drugacijeg rada kompresora ili limitera na masteru :banghead:. Ako jest utjecaj, na koliko onda treba staviti master.

Rhino
20-11-2016, 10:19 AM
Pa normalno da utice na npr kompresor na master kanalu ako smanjujes fejder na istom.

Sto ti je nivo na master sini nizi i signal kasnije stize do kompresora koji onda radi manjim intezitetom

awacs
20-11-2016, 12:02 PM
Pa da. Ako ti se efekti na masteru nalaze posle master fejdera onda je ovako kako kaže Rhino. Ako su ti efekti pre fejdera, a zvuk se ipak menja, onda je to obična reakcija ušiju na promenu glasnoće. Šta god bilo, kakve veze ima jačina na masteru sa novim zvučnicima? Zašto jednostavno ne stišaš zvučnike?

Pozdrav,

Vasa

obicni user
20-11-2016, 02:24 PM
Pa to me interesira. Ako je do efekata na masteru ima li pravilo na koliko je master. Ja cu vec pojacati ili stisati zvucnike koliko treba.

awacs
20-11-2016, 02:38 PM
Pa to me interesira. Ako je do efekata na masteru ima li pravilo na koliko je master. Ja cu vec pojacati ili stisati zvucnike koliko treba.

Nema pravila. Jedino pravilo je da ti digitalni peak ne ide u crveno. Ali imaj u vidu da efekti na masteru mogu da se nalaze pre i posle master fejdera/reglera i da od toga zavisi kako će se taj regler ponašati. U principu, u ‘studijskim’ uslovima je prirodnije da budu pre reglera, naročito ako pričamo o kompresoru.

Pozdrav,

Vasa

Rhino
20-11-2016, 04:19 PM
Pretpostavio sam da cim mu se zvuk mijenja, plugsi su na masteru post fader.

Kako mislis na koliko je master?

awacs
20-11-2016, 07:15 PM
Pretpostavio sam da cim mu se zvuk mijenja, plugsi su na masteru post fader.

Jašta, mada se ja uvek upitam zašto bi to neko u studiju tako povezao :)

Pozdrav,

Vasa

P.S. Mislim, u studiju koji ne emituje program uživo, jelda.

obicni user
20-11-2016, 08:43 PM
Pa prije ili poslije ...ne znam. Na master lanalu ima fx za stavljanje plugina. Radi se o kompresoru i eq. Nista drugo ne stavim. Mixcraft je u pitanju, a sad kako staviti prije ili poslije...hm.

obicni user
20-11-2016, 08:46 PM
Kako mislis na koliko je master?

Pa mislio sam treba li fader na master kanalu biti na nekoj određenoj vrijednosti. Lupam bezveze -2, 0 ili sto vec.

Rhino
21-11-2016, 01:11 AM
Pravila nema dok god si zadovoljan zvukom :)

Kao pocetnu poziciju mogu da ti predlozim da ostavis master kanal na 0.

I onda da se trudis da sa zbirom svih ostalih traka ne ides previse 'vruce' u isti taj master kanal.. Tj da radis pretpostavljam 'tise' nego si navikao cim pominjes smanjivanje fejdera na istom...

obicni user
21-11-2016, 05:12 AM
Thnx. To je bilo odprilike i moje razmisljanje ali reko da pitam nekog ko zna