View Full Version : Savet za kupovinu high end monitora.
Uro?_86
31-10-2016, 09:45 PM
E,ovako...
Pokušavam, veæ neko duže vreme, da napravim neki soèan bit na monitorima od 200€,ali nikako da mi se to što radim i dopadne.
Tako da razmišljam o kupovini high end monitora, na kojima bi komponovao i radio glavni mix...
Dajte neke predloge...
U pitanju je hip hop produkcija,a kad smo kod toga, jako mi se sviða ono što radi "allrounda production" (soèni bitovi i jako dobar kvalitet zvuka), mada on radi na monitorima koji su oko 500€ i ima yamahu motif synth.
spartakus
31-10-2016, 11:04 PM
A koliko vec dugo radish na tim monitorima od 200e i jel ti istretirana soba.
Uro?_86
31-10-2016, 11:16 PM
Nekih 4-5 godina (ne mogu da verujem da je toliko prošlo), soba nije akustièki tretirana.
LA-2A
01-11-2016, 12:05 AM
skoro sam imao priliku da cujem kh 120a i bas su me odusevili kako rade, a ako nemas puno para ne bi bilo lose da poslusas Fluid FX8 mada daleko da je to high end ali za te pare su najbolji.
Bockie
01-11-2016, 12:34 AM
Problem sa ulaznim i izlaznim vrednostima u zvuku je što su stepeni realne, upotrebne vrednosti veoma visoki....
Zadržavam pravo na svoje iskustvo.
Razlika između monitora ili mikrofona od par stotina evra - ne postoji!
Jedna sprava prdi ovako ili onako...ali tu smo.... Čak je bolja 'jeftina sprava koju poznaješ" nego malo skuplja koja ne znaš kako radi...!
Čuvaj pare...!
A ako posao donese, nećeš morati da pitaš, veruj, već znaš i sam...:wink:...ako ne, ima boljih (jeftinijih) hobija...
Uro?_86
01-11-2016, 07:13 AM
Razmišljao sam o monitorima do 3,000€ adam sx2,sx1,dynaudio bm15...
Takoðe, koliko sam video, adam a7x je popularan izbor, pa možda nije loše da krenem sa njima?
Uro?_86
01-11-2016, 08:38 AM
Slušao sam poreðenje na youtube: neumann kh120 (1.210€) vs neumann kh310 (3.356€). I kad slušanje audio klipa preðe sa kh310 na kh120, razlika je kao kad neko ugasi svetlo u sobi,ali nije potpuno mraèno veæ se ponešto vidi.
Neumann kh120 je neutralan monitor.
Moritz
01-11-2016, 09:07 AM
Da me ne shvatis pogresno ali to "testiranje" monitora na Youtube je kao probavanje cipela kroz izlog....krajnje je neozbiljno i da pomislis da tako donosis neki sud, to mi samo govori da nemas iskustva ni malo.
Moj savet je kupi monitore do 1000 eura, sredi sobu za slusanje i provedi nekoliko stotina sati u preslusavanju muzike koju poznajes. Sve ostalo je bacanje para i gubljenje vremena.
Preporuke za novi Dynaudio LYD seriju ( bele boje).
phil.milmax
01-11-2016, 02:52 PM
Po meni, u danasnje vreme, kada je tehnologija toliko napredovala da za neke male pare mozes da kupis skroz upotrebljivu opremu, jedino na sta vredi pucati ozbiljnu kintu je slusanje. Znaci,akustika, monitoring, pristojan DA.
Klein Hummel ( sadasnji Neumann ), Geithain i Dynaudio (jace trosistemske serije) su najbolji izbor ukoliko zelis transparentan, ravan i kriticki monitoring.
Imaj u vidu da je akustika i postavka u prostoru jako bitan faktor jer koliko god da je dobar zvucnik ako soba nije barem pristojno tretirana nece svirati dobro.
Naravno, na svacemu covek moze da navikne da radi i slusao sam dobre mikseve od ljudi koji rade na jako losem monitoringu ali sve se to svodi na trazenje sablona u kojem ti neki miks radi i to je to.
Bockie
01-11-2016, 08:55 PM
ali nikako da mi se to što radim i dopadne.
Vidiš, čitam sve opet, zapelo mi na ovome iznad...
Možda, ne kažem, ali svakako nije "na izmet" ponoviti...:
Monitoring ne služi tome da se stvari "dopadnu" ili zvuče lepo...!
Nego da pruži mogućnost da ono što radiš - što vernije preneseš i slušaocima.
Primera radi, NS-10 je jedna od "najodvratnijih" kutija...ali je "prokleto tačna"...
Da ne idem dalje po Genelec-u, koji izaziva "krvarenje ušiju"...dakle odvratno...ali kad na tim kutijama nešto zasvira - svira 3X bolje drugde!
E to je ključ, dakle, koje je to ozvučenje gde ti znaš kad uradiš neki mali potez, šta će to zaista izazvati...na malim PC kutijama, na TV, na sluškama, na prdavcu, tviteru Idroida itd...
Tačan odgovor ne postoji, prosto zavisi od tebe i tvog afiniteta, komoditeta i niza drugih elemenata,
šta će i da li će biti uslov da postigneš dobar rezultat...!
Ne kažem, verovatno si svestan većine ovih stvari, prosto, forum je, možda nekome bude od koristi...
:thumbsup:
Uro?_86
03-11-2016, 08:35 AM
Sve vaše postove sam proèitao pažljivo, i po nekoliko puta. Hvala svima!
Nisam siguran da li je do afiniteta, ali i da jeste, i onako razmišljam o profesionalnom odnosu prema muzici,
tako da to zahteva adekvatnu opremu.
Monitori: odluèio sam se za adam a7x :-)
tajna92
03-11-2016, 09:47 AM
i onako razmišljam o profesionalnom odnosu prema muzici
Vrlo konfuzna rečenica...
Rhino
03-11-2016, 12:03 PM
A7x jednostavno nije high end.
Daleko od toga da nisu upotrebljivi i korisni, da me ne shvatis pogresno...
Sto se tice 'socnosti' beata, tu pomazu mnogo vise usi, srce, prsti i vibe od nekog seta dobrih zvucnika...
Na dobrim monitorima je naravno lakse srediti finese, no za groove i emociju ne igraju neku preveliku odluku...
Srecno u daljem radu na novim zvucnicima. :)
P.S. Imas adamovu liniju na akciji do decembra (ili ng) u playeru i poprilicno su jeftiniji od standardne cijene.
Pozdrav
phil.milmax
03-11-2016, 01:27 PM
A7x nije high end monitoring. On je u da kazemo donjoj srednjoj klasi. High end monitoringom tesko da moze da se smatra dvosistemska kutija sa 7-8 inca drajverom. Po meni tek neki dobri trosistemski monitori mogu da se smatraju high end monitorima.
Sent from my D6503 using Tapatalk
awacs
03-11-2016, 02:34 PM
Haj end, nehaj end, u netretiranom prostoru je sve to isti đavo. Ako je prostor isti kao što je bio (=problematičan) promenom zvučnika dobiješ drugu vrstu problema, a ne rešenje. Najjeftinija smislena varijanta je kupovina relativno pristojnih slušalica i stalno poređenje miksa između njih i zvučnika. Opet, pretpostavljam da je Adam, ako ništa drugo, udobniji za rad od onoga što čovek trenutno ima.
Pozdrav,
Vasa
DaBear
03-11-2016, 08:22 PM
E a da te ja pitam - sta koristis za zvukove? koje sintije? Hardware - software synths....I koji DAW software? Mislim, mozes da imas monitore od £10,000 ali ako ti je neka zujalica glavni "instrument" i ne poznajes software za produkciju, mrka kapa.
Na jeftinim zvucnicima MOZE da se radi ALI treba da znas sta radis i sta slusas i da poznajes instrument(e) i zvukove jako dobro - da bi znao kako da izvuces maksimum iz njih..itd itd...
Jel ima nesto sto si radio da se cuje negde?
Uro?_86
03-11-2016, 09:27 PM
"DaBear" mislim da si pogodio samu srž, mog problema.
Da budem iskren, i ja sam na to i sumnjam, ali slušam kako svi kažu da su ti monitori najbitniji u celoj prièi, pa mislim da prvo krenem sa njima.
Inaèe živim u Crnoj Gori, tako da ta akcija u plejeru neæe da èeka na mene rhino :-), nego bi trebalo da ide preko thomana.
Za bitove koristim reason 5, a on ima svoje zvukove, a za obradu zvuka sonar x3.
Ne sviða mi se, kako zvuèi vst zvuk, pa sam bacio oko na yamaha motif xs rack.
Imam tu nešto što sam radio,li ne znam kako da okaèim?
Bockie
03-11-2016, 11:48 PM
Najelegantnije je da koristiš neki od "cloud" servisa... Imaš Soundcloud ili, meni najomiljeniji - Dropbox (https://www.dropbox.com/)...itd...
Inače, primetio bih Vasinu (Awacs) rečenicu o slušalicama. (Ubrzano mrdam obrvama gore - dole, izrazito!)
:wink:
Arthur
04-11-2016, 08:37 AM
dobre sluške (300e pa naviše) i ok mali monitori koji se ne jebu sa sobom previše (Jbl305), i puno truda, učenja i sati očaja, i kroz neku godinu doći ćeš do nekih rezultata
Uro?_86
04-11-2016, 08:45 AM
Srecno u daljem radu na novim zvucnicima. :)
Hvala! :grin:
Još malo treba da idem na posao, pa kad se vratim,kaèim nešto.
Arthur
04-11-2016, 10:49 AM
što kaže petar božović - piješ pišaš,piješ, pišaš, i posle jedno 15 godina ti bude boolje
wladymeer
20-11-2016, 01:34 AM
Pošto je tema donekle slična, da ne otvaram novu - zanima me sledeće:
Netretirana soba, petice su neki max koji bi bile prihvatljive s obzirom na veličinu sobe - šta uzeti?
JBL 305
A5X
ESI Aktiv 05
Ili pošto je u pitanju netretirana soba naći negde Microlab Solo 6C (ili možda nEAR 05?) a uštedjene pare uložiti u slušalice? :D
Arthur
20-11-2016, 03:27 AM
ja koristim 305 u dnevnoj sobi. Ako im zapušiš portove i malo tweakneš bass pot, rade ko avion. Nije da možeš da radiš baš mastering na takvom setupu, al ne možeš ni inače u ne tretiranoj sobi :DA: ja koristim kao proveru odnosa za ono što smixam na HD650. U kombinaciji i sa TV zvučnicima, imam sve što mi treba od informacija po dubini i visini
Adame odavno ne podnosim, nerealno prešiljati, a ESI nisam čuo nikad. 305 imaju tootalno lep i korektan gornji midl i vrlo prijatne nenapadne visoke. Jedina mana im je skroman low mid i po defaultu mnooogo bubnjanja iz portova, što sam tako rešio.
BlasterMaster
20-11-2016, 03:45 PM
Adame odavno ne podnosim, nerealno prešiljati,
ne mogu a da se ne slozim...
evo vec 6ta god kako koristim a7 i dalje se nekad pitam dal je do mene ili do njih... sve sto slusam u studiju mi je uvek ostrije; sredjivao akustiku i kontao dobro ajd kad se ubace absorberi, smanjice se ti visoki, ma jok, sve sto sam dobio je samo jos uzi sweet spot... dont get me wrong, kad sam u tom sweet spotu (koji je i od starta kod adama vrlo uzak po horizontali) mogu da dobijem rezultate koje zelim ali na translatorno slusanje, u smislu, dobro kod mene se malo ostrije cuje ovaj tranzijent onaj, cinela neka nesto, pa potrefim, ali cini mi se da bi mnogo lakse radio sa nekim monitorom koji ima klasican dome tweeter, neki meksi na uvo...
preostaje mi samo jos da pokusam da na monitoru smanjim visoke na potu, pa ako i to ne radi kako treba, skupljam za nesto bolje...
sori za offtopic
Save
Arthur
23-11-2016, 11:59 AM
pa to je prvo što sam ja uradio. Doneo ih u studio, pustio referentnu muziku, ustao posle 5 sekundi i začvrljio tweeter do kraja. Onda sam uspešno smixao ceo album, i dorađivao malko posle master na mom starom 824.
Arthur
23-11-2016, 12:00 PM
naravno, vratio ih drugaru posle nekog vremena, bili na pozajmici, i nikad ih više nikom ne preporučio
BlasterMaster
23-11-2016, 04:47 PM
pa jel sredilo bar koliko toliko problem stisavanje twitera, mism iskreno, jel cenis da bi mi to nesto pomoglo za na dalje?
ti si bese imao i genelece ako se secam dobro u tom nekom periodu?
kako je poredjenje ako ti nije mrsko da pises? mislim kako se kod tebe pokazalo? ne u smislu ovaj se preciznije cuje ovaj laze i te gluposti, odavno sam u nekom stadijumu da mi nije bitno ej ovi su nagradjivani uzmi njih, ili ej ovi vaze za nesto, vec da imam monitore koji ako vec lazu da makar budu udobni i da sto pre i udobnije i lakse smixam izmasterizujem sta vec, drugim recima da sa sto manje slusnog napora dobijem pribliznu istinu...
spartakus
23-11-2016, 05:46 PM
Ja koristim esi 05 i meni je ok u netretiranoj sobi i danju i nocu(dok svi spavaju ja nikome ne smetam).Dodushe imam ih godinu dana pa se josh privikavam,imam zelju za esi 08 ili jbl lsr 308 ali otom potom.Veruj mi najbolji savet je da odesh i da ih poslushash i adame i esi i jbl.
Tviter na A7 i P22a recimo nije isti kao na novijim AX serijama, ja nisam imao prilike da cujem stari ali moji prijatelji koji jesu kazu da stari adamov ribon przi u mozak. Meni Adamov (A7x) tviter nije nista narocito ostriji od tvitera na PMC-ima. Drugar je zbog toga bio prodao P33a a kupio a7x kad su bili izasli, jer mu je tviter pre bio preostar.
Rhino
24-11-2016, 02:30 AM
Ostar je A7 tviter to stoji. Ali opet mogu dobro da se snadjem na tom zvucniku.
Daje overall dobar balans informacija, sterilno ali postojano da se tako izrazim...
Igrom prilika sam radio na njima mnogo puta i naucio sam da ih postujem... Ali isto tako ih ne bih uzeo za sebe da ih slusam svaki dan iz istih gore navedenih razloga..
Sam rispekt/hejt rilejsnsip aj'd sej
BlasterMaster
24-11-2016, 04:14 AM
Tviter na A7 i P22a recimo nije isti kao na novijim AX serijama, ja nisam imao prilike da cujem stari ali moji prijatelji koji jesu kazu da stari adamov ribon przi u mozak. Meni Adamov (A7x) tviter nije nista narocito ostriji od tvitera na PMC-ima. Drugar je zbog toga bio prodao P33a a kupio a7x kad su bili izasli, jer mu je tviter pre bio preostar.
pa secam se kad su izasli da su naglasili kao glavnu prednost promenu u x-art tweeter-u, koji ima veci topend, navodno cistiji i da bolje daje stereo sliku... tako da Jane, mozda ima tu istine ... a mozda i utice to sto su a7x veci drajveri i bolji bass response zbog portova pa tu malo vagaju... ko ce ga znati, mozda neko ima sajdbajsajd uporedjivanje...
kad namestim slusanje na neku normal nezamarajucu jacinu pa malo tise od toga, ja sve cujem precizno, sto rece rhino sterilno cisto. stvarno, milina mi je da radim kad je stisano... cim se malo pojacaju kad je kriticno u mixu gde treba da obratim paznju, nekad na neke visoke toliko przi da zmirkam kad udari nesto (dobro, preterah ga al ajd)
i jos nesto mi odavno nije po libeli tu... kad sweet spot pozicioniram na tzv "zlatno pravilo" 38% duzine sobe i trougao i sve to kako ide po narodnom predanju, tviteri prze... kada se odmaknem (preko polovine) sve mi je cistije nema toliko tog problema, stereo slika bolja...u pocetku mi je bilo ajd mozda mi se cini, ali kako sam nabavljao vremenom vise pari i studijskih slusalica i nekih zvucnika itd, kad uporedim to je to...translatorno odmah prepoznam... sta ga znam, moracu da isprobam sa smanjenjem tvit-potenciometra ko sto Artur rece, nemam neki merni mic pri ruci, ali ako i to ne pomaze jbg... javljam dal ce `pomogne
au oduzeh coveku temu izvinjavam se...:(
Arthur
24-11-2016, 09:04 AM
meni je zavrtanje HF pota do kraja pomoglo da uspešno smixam album, malko navikavanja al ništa strašno. Ja sam tada imao HR824, koje iako sam koristio možda i celih 10 godina, ne bi preporučio, imaju svojih vrlina ali i mana. Meni je i dalje najdraži zvučnik (od te neke kao donje klase) Genelec 80x0 serija, a najviše sam radio na 8030. Tu translatornost za rad u netretiranoj prostoriji nisam postigao ni na čemu drugom do SM3 BoZovog i ovog sad setupa sluške+305+TV.
Elem, baci uvo na a7x, obrni pot, ako koristiš Cubase možeš da insertuješ u Control Roomu EQ pa koriguj šta ti smeta, čovek se snađe sa svim i svačim, samo je pitanje kolko ima volje
Ili kupi JBL305 i dobre sluške i pridruži mi se :P
Nemania
06-12-2016, 06:52 PM
Ja sam nasao resenja kako da bez imalo para uradim mikseve na skupim hi-end monitorima! :)
Ja mislim, ako nemas dovoljno para najbolje da nadjes dobrog prijatelja-kolegu. ali da taj prijatelj slucajno ima neke hi end monitore. Pa kada ti treba, 100 grama kafe i kuc kuc na vrata... :D
Imam monitoring ukupne vrednosti oko 1500, sto i nije pravi hi end..ali sam naucio da ih slusam..
I na njima radim projekte, a kada je neki veci, ozbiljniji projekat u pitanju, imam druga koji ima Genelece 15-ice, one cini mi se 1038 aktivne, a kad je jos ozbiljniji projekat -kolegu koji radi na PMC MB2S, pa njima lepo posaljem snimak, oni poslusaju, i na face-u mi napisu sta eventualno da iskorigujem. Onda to ponovimo dva-tri puta.. i zavrsena stvar... a nekada odem i ja..
Samo sam zadnji put imao zelju da prstom stisnem onu veliku membranu na Genelecima, ali suzdrzao sam se na kraju...:D
16063
Ne zameri na po malo saljivom postu, ali nekada i to moze biti resenje i od koristi. :wink:
Uro?_86
15-12-2016, 08:39 AM
https://www.dropbox.com/home?preview=01.wav
Sa malim zakašnjenjem, kaèim jedan beat koji sam radio.
Dok radim beat, meni to zvuèi dobro, a sutra dan izgubim taj utisak.
Mene trenutno zanima; da li da krenem sa kupovinom monitora ili sound modula?
Radio sam dosta bitova, da bih video, da me nešto ogranièava.
silicon science
15-12-2016, 08:47 AM
@ Uro?_86 (http://rumski.com/forum/member.php?u=10319) - ako je takva situacija, kao sto kazes, sumnjam da ce monitori da ti rese problem, koji lezi u tvom poimanju sonicne estetike i uskladjenosti sebe sa samim sobom. I meni se to desavalo davno, pa sam kupio monitore i skontao da nije u tome problem :) Ovo pisem bez cinizma i zle namere..
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.