Log in

View Full Version : vst vs hardver

obicni user
28-10-2016, 03:47 PM
Jedno, vise, teoretsko pitanje. Naime procitao sam skoro pa cijeli dio foruma vezan uz produkciju. E sad puno se puta daju upute kao stavi kompresor, za bubanj ti je najbolji ovaj...za gitaru stavi wawesov pa reverb na vokal ovaj a tamo onaj. Rijec je o pluginu. A kako je sa hardverom situacije. Imaju li hardverski kompresori verbovi i slicne masine širu primjenu ili se isto koriste jedni za vokal, drugi za bas.... Sori, nisam nikad bio u doticaju sa hardverskim komponentama sem gledanja u studiu.

spartakus
28-10-2016, 04:38 PM
E nadje temu svaka cast:D

obicni user
28-10-2016, 05:00 PM
E pa stvarno me interesira.

awacs
28-10-2016, 05:04 PM
Jedno, vise, teoretsko pitanje. Naime procitao sam skoro pa cijeli dio foruma vezan uz produkciju. E sad puno se puta daju upute kao stavi kompresor, za bubanj ti je najbolji ovaj...za gitaru stavi wawesov pa reverb na vokal ovaj a tamo onaj. Rijec je o pluginu. A kako je sa hardverom situacije. Imaju li hardverski kompresori verbovi i slicne masine širu primjenu ili se isto koriste jedni za vokal, drugi za bas.... Sori, nisam nikad bio u doticaju sa hardverskim komponentama sem gledanja u studiu.

Ta priča „ovaj ti je za bubanj, a onaj za bas“... to ti je školska pesmica koju ljudi recituju da bi pokazali da su naučili lekciju. Svaki kompresor, EQ, reverb ili šabanajzer može da se koristi za sve. Ako ti se sviđa. To je kao da si pitao da li je Stratocaster bolji od Les Paula za rege.

Fora je samo da naučiš kako se koja sprava generalno ponaša i da posle biraš šta ti od toga treba u konkretnom slučaju. I ista je stvar i kod hardvera i kod softvera. Uostalom, 3/4 popularnih pluginova su ionako nekakve manje ili više uspešne rekonstrukcije hardverskih sprava.

Pozdrav,

Vasa

obicni user
29-10-2016, 04:39 AM
Pitanje tj konstatacije bazira se na postovima iz "daleke" proslosti, danas eminentnih imena rumskog. Pa nemam razlog nevjerovati...vise me interesira kako je sa stvarnim masinama. Thnx na odgovoru

awacs
29-10-2016, 10:04 AM
Pitanje tj konstatacije bazira se na postovima iz "daleke" proslosti, danas eminentnih imena rumskog. Pa nemam razlog nevjerovati...vise me interesira kako je sa stvarnim masinama. Thnx na odgovoru

Naravno da svako ima svoje favorite među pluginovima ili hardverskim efektima, naročito ako često miksa muziku sa sličnim zvučnim zahtevima. Ali ukusi i zahtevi su individualni, pa sve te izjave o omiljenim spravama treba tumačiti u kombinaciji sa muzikom kojom se taj neko bavi.

Inače, glavna razlika (po meni) između korišćenja softvera i hardvera je u tome što pluginove možeš da trpaš u miks u maltene neograničenim količinama, a hardver te tera da budeš štedljiv i obazriv, kako pri kupovini tako i pri radu s njim :) Sve drugo je manje-više isto.

Pozdrav,

Vasa