View Full Version : koji DAW preporuke
obicni user
10-10-2016, 10:45 AM
Jedan kolega muzicar, polako si sređuje neki prostor za nekakvo snimanje, ovak vise za svoju dusu za sad. Pitao me sto bih mu preporucio od DAWa. No msm da nisam kompetentan pa evo: Sto bi vi preporucili pocetniku. Za pocetak, prakticki od nule, s tim da bi za sada velik dio radio u midi formi tj programirao, a snimao vokale i gitare..odprilike. S tim da bi za pocetak koristio samo neku kartu a ako bi islo onda bi kupio neki mikser ili nesto sl. Naravno uzimam u obzir da svatko ima neke svoje afinitete
Pa ako kreće od nule, praktično, svejedno mu je koji će softver početi da uči, zar ne? Ovo kažem jer je manje više u svakom moguće doći do cilja, bilo da je reč o produkciji muzike, neke radiofonične, dramske forme i tome sl.
Moje lično mišljenje je da su razlike u kvalitetu eksportovanih fajlova više tu da bi na forumima bila još jedna "večna" tema, nego što su one zaista očigledne, i važne.
Elem, na Rumskom ćeš pronaći mali milion tekstova "za i protiv" nekog određenog programa, jer, najčešće, reč je o subjektivnim stavovima ljudi koji su se izveštili da u datom softu postignu rezultat koji žele, te je vrlo teško proceniti da li se na mane nekog drugog žale iz realnih razloga ili preovlađuje njihova slabost (lenjost, nedostatak želje) da kao i za sve drugo novo u životu, troše svoje dragoceno vreme.
Moja preporuka, koja polazi od toga da ne govorimo o kupljenom softveru, je 64bitni Presonus Studio One 3. Reč je o programu koji razvijaju ljudi koji su, koliko znam, svojevremeno imali veze sa razvijanjem CuBase-a, pa je puno toga preuzeto, puno toga unapređeno, a podosta i inovirano.
Takođe, ništa manje važna stvar, naročito ako se kreće od nule, je i to da Studio One ima izvanrednu podršku kada je reč o tutorijalima, tako da je vrlo lako ući u materiju, naravno, uz puno vežbe, jer je to jedini recept da nam određeni sled radnji postanu rutina i veština.
Znam da ovde ima i onih koji se kunu u Reaper, i siguran sam da ni takav izbor ne bi bio greška, a ukoliko je reč o legalnom softveru, onda bih preporučio CuBase.
obicni user
10-10-2016, 04:16 PM
Da. Odprilike sam to i ja rekao. Sem studio one. Ideje postoje i ciljevi su visoki ali. Pikira se na legalno softver, ali za sad trial ili ilegala. No
phil.milmax
10-10-2016, 07:34 PM
Reaper mozes legalno da koristis dokle god oces. Stalno se apdejtuje. Brz je, pouzdan, imas detaljne tutorijale na netu. Prvih 60 dana mozes da ga normalno koristis a kada to prodje i dalje mozes da ga normalno koristis samo sto ti izlazi neko prozorce i moras da sacekas 5 sekundi.
obicni user
11-10-2016, 07:04 AM
Da znam. Imam ja trial verziju ali ne treba meni vec kolegi. A on je vec u startu odustao od reapera zbog....izgleda
jocasrb
12-10-2016, 12:32 AM
FL Studio 11 ?
Mika Technika
12-10-2016, 08:56 AM
For life 11
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
LAMPASH
12-10-2016, 12:10 PM
Sto bas FL11 kad ima i 12-ica??? Mislim na narodne verzije.
Mika Technika
12-10-2016, 01:06 PM
Ukinuli su mi dve opcije koje mi znace, bash onako kako stoje u 11, a nalaze se pored slider-a za swing, ako koristis fl, znas o cemu pricam ;)
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
tajna92
13-10-2016, 11:41 AM
Ja sam na S1, Cubase8 i Sonar x1...
Svaki ima po nesto korisno, ali vecinom koristim S1.
Sve je do samog korisnika pa ako meni nesto odgovara, ne mora znaciti da ce i tvom prijatelju...
Najbolje je da proba pa odluci sam sta mu lezi.
obicni user
14-10-2016, 04:40 AM
Odprilike sve navedeno ja sam mu rekao... ka neznalica. Rezultati znalaca nisu odstupili daleko od mojih.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.