PDA

View Full Version : Povezivanje kasetofona/cd plejera na razglas

tukoje
05-10-2016, 06:13 PM
Potreban mi je savet za školu. Imaju zvuènike sa miksetom Yamaha Stagepas 400i (http://www.yamahaproaudio.com/global/en/products/pasystems/stagepas_400i600i/photos.jsp). Kasetofon preko njegovog izlaza za slušalice povežu na kanal 5/6 (koriste kabl sa malim džekom na jednom kraju a tri èinèa na drugom pri èemu ne koriste video naravno).
Ne znam da li valja povezivati izlaz za slušalice sa neèim drugim osim slušalica. Koliko se seæam, to se baš ne preporuèuje.
Drugo, ne znam da li je pametno koristiti kabl koji ima i video. Nije problem da se kupi samo za audio, ovo me zanima više iz radoznalosti (èitao sam nešto slièno pre, ali to je bilo da li može stereo na mono recimo).

awacs
05-10-2016, 08:18 PM
Ne znam da li valja povezivati izlaz za slušalice sa neèim drugim osim slušalica. Koliko se seæam, to se baš ne preporuèuje.

Ne preporučuje se samo zato što unosi malo više šuma u signal, i ni zbog čega drugog. Mislim, nema nikakve opasnosti od takvog načina povezivanja, niti će u slučaju koji pominješ iko primetiti razliku u kvalitetu zvuka između povezivanja preko linijskog ili slušaličnog izlaza.

Drugo, ne znam da li je pametno koristiti kabl koji ima i video.

Nije ni pametno ni glupo, niti će napraviti neku štetu, a nekad se mora (kad nemaš drugačiji kabl). Nema smisla insistirati na nekakvom audiofilskom tripu ako pričamo o razglasu koji pominješ.

Pozdrav,

Vasa

tukoje
06-10-2016, 10:13 PM
Hvala Vam što ste odgovorili na ovo trivijanlo pitanje.

Èitao sam svašta po netu, neki kažu da može drugi da nije dobro, pa na kraju uvek završim na rumskom.
Ovo za A/V kabl sam pitao jer je na kraju koji ide u kasetofon sve strpano na mali džek, i audio i video.

Opcionalno pitanje ako nekog ne mrzi: da li važi isto što je naveo awacs kada se zvuènici bodu sa izlaza za slušalice direktno na zvuènike?