View Full Version : Kako spojiti ovoliko vokala?
jocasrb
27-09-2016, 11:26 PM
Pozdrav :) Evo najzad da provalim za ovaj forum :D Vidim da ima sve i svasta, dosta je pomoglo, ali jedna stvar me interesuje sto nisam uspeo da nadjem ovde...Kako postici ovoliki broj vokala u isto vreme? Evo ga primer, od po meni muzickog genija:
Kanye West - Lost In The World
https://www.youtube.com/watch?v=ofaRvNOV4SI
Da li moze malo detaljnije objasnjenje? Kolko ja cujem (intro da se gleda samo) spazio sam glavni/mono vokal(mozda ima i na njemu neki preko) i plus 4 ukupno 'okolo'...(verovatno mi i nije tacna pretpostavka, ali jbg :D )
Da li je npr. bitno da li se snimao svaki glas (taj bek) individualno ili moze da se kopira, tj. dva se snime pa se kopiraju...da li se svaki nov vokal (ako se znaci svaki snima zasebno(kao u ovoj pesmi, ali pitanje je za i uopsteno)) mora na 'na svoj' nacin kompresovati, odraditi EQ, penovanje naravno svaki za sebe, i verovatno neki trik oko reverb-a i delay-a...? :) Autotjun je tu upotrebljen, to je irelevantno skroz
Bockie
27-09-2016, 11:56 PM
Kao što sam ja sažeo svu mentalnu snagu i pribranost da izdržim da saslušam ovo "tvoje" đubre, probaj da poslušaš "moje" đubre...
https://www.youtube.com/watch?v=fJ9rUzIMcZQ
S' tim što "moje" đubre je iz 1975. god, je ograničeno na moguć broj kanala na tadašnjoj tehnici...cenim 4-5-6 kanala max... posvećenih vokalima...
S' obzirom da su englezi...ako su imali 24 za sve...mada sumnjam...ali pre će biti 16...no to nije sad ni bitno...
Planovi!
Šta je prvi plan, drugi itd...
Kako postaviti planove?
Pa jbg, nema magične formule. Da ima, ne bi ti sad pitao, već bi Google rekao svoje.
Rad, vežba, slušanje, rad, vežba, slušanje...
Voleo bih da mogu preciznije da ti pomognem... Kombinacija EQ, kompresije, pre svega usnimavanja, čak izbora pozicije i mikrofona pri usnimavanju itd...
Ali, ono što ti ide na ruku je ovo vreme u kom sve više ljude boli K za muzičke finese, pa svašta uveliko prolazi...
No verovatno su to mislili i za Queen te '75. ...:D
Eto...istorija se ponavlja...
:thumbsup:
jocasrb
28-09-2016, 12:10 AM
Da, zaboravio sam i da oni imaju tu verziju, oba 'djubrad' lepo zvuce..:D
Aha okej, da eto nisam razmisljao i o tom poslu sa mikrofonom, to takodje dosta menja...:) Hvala na brzom i a korisnom odgovoru!
LA-2A
28-09-2016, 12:45 AM
Ako te zanima kako da napises aranzman za 4, 5, 6 glasova, probaj na nadjes knjigu Modern Jazz Voicings, naravno pod uslovom da imas vec neko znanje muzicke teorije.
U pesmi Bitlsa Because iz 1969. nasnimljeno je devet glasova (tri Bitlsa tri puta). Ukupan broj kanala za sve vokale i instrumente je osam. Snimali i miksali Džef Emerik i Fil Mekdonald, tada u svojim ranim dvadesetim, sa par godina iskustva. Nekad je moglo i tako.
komil
28-09-2016, 01:24 PM
...
S' tim što "moje" đubre je iz 1975. god, je ograničeno na moguć broj kanala na tadašnjoj tehnici...cenim 4-5-6 kanala max... posvećenih vokalima...
Mala digresija, ali, to nije baš par kanala za vokale. Ja sam očistio i raščlanio multitrack i u Cubase-u sam došao na preko 60 kanala za pesmu, plus što su neki kanali beking kanala još ostali nepovratno sabranih bar 4 vokala u jednu traku. Istorija kaže da su valda nekih pola meseca proveli u studiju samo pevajući backing vokale i time potrošili basnoslovno mnogo novca na studio. Pravljeno je toliko verzija i podmikseva na trake, da je traka često, po rečima Briana Maya, postajala svetla i maltene providna od tolikog nasnimavanja. Neko ih je izbrojao 180.
S' obzirom da su englezi...ako su imali 24 za sve...mada sumnjam...ali pre će biti 16...no to nije sad ni bitno...
Koristili su 24-kanala, pa bouncovali, tako je neko izbrojao da je u suštini korišćeno 180.
S tim što mislim da su bubnjevi snimani u nekom drugom studiju na 16, i tu je nastala i mala začkoljica. Inače, doboš je na bubnjevima trigerovan za onaj rok deo pesme. Ima jedan poseban kanal trigerovanog doboša, klot udarac bez ikakve dinamike. Generalno su bubnjevi i najproblematičnije deo te pesme, moglo je i trebalo to bolje odsvirati.
awacs
28-09-2016, 02:44 PM
Ima na Jutjubu dokumentarac o pesmi, a u trećem delu Brajan Mej demostrira i analizira višekanalnu traku. Što se tiče bubnja, on je njima bio dobar, a publika se uglavnom složila sa njihovim ukusom :)
Pozdrav,
Vasa
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/v15oIktGJOo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
komil
28-09-2016, 03:18 PM
Ima na Jutjubu dokumentarac o pesmi, a u trećem delu Brajan Mej demostrira i analizira viÅ¡ekanalnu traku. Å*to se tiče bubnja, on je njima bio dobar, a publika se uglavnom složila sa njihovim ukusom :)
Ako je 1975. godina i trigerujeÅ¡ bubanj u postprodukciji, to ne radiÅ¡ zato Å¡to ti je jako dobar ili iz umetničkog razloga :grin: Ma, tu pesmu nosi Fredi, maltene sve ostalo je tu drugi plan. Ne kažem da su bubnjevi loÅ¡i, nego je to jedino Å¡to je moglo biti bolje u tom legendardnom snimku. Čak su i malo raÅ¡timovani, Å¡to ne bi trebalo da se deÅ¡ava. Mix je tu urađen veÅ¡to i zamaskirao je to koliko se može. Na kraju krajeva, gleda se sveukupno, slažem se.
awacs
28-09-2016, 03:45 PM
Ako je 1975. godina i trigerujeÅ¡ bubanj u postprodukciji, to ne radiÅ¡ zato Å¡to ti je jako dobar ili iz umetničkog razloga :grin:
Ne znam koliko si radio u analognom okruženju sa trakom kao medijem, ali kad prevučeÅ¡ traku preko glave onoliko puta koliko je potrebno za sva silna dosnimavanja i podmiksovanja (bounce-ovanja) kojima su oni bili skloni... pozdravi se sa tranzijentima i visokim tonovima. Visoke si joÅ¡ i mogao da rekreiraÅ¡ spravama poput Aphex Aural Exciter-a i sličnih, ali tranzijente baÅ¡ i ne. Jebiga, Å¡ta ćeÅ¡ onda nego da trigerujeÅ¡?
Ali sve to nema veze sa time kako je odsvirano, jer je svirano u triju i odsvirano ultra tight. Ako se bubanj i raÅ¡timovao između dva tejka niko normalan ne bi terao bubnjara da se doÅ¡timava dok ova dvojica bleje i motaju džointe osim ako mu nije pukla plastika na doboÅ¡u. Ljudi nisu snimali kanale nego zajedničko izvođenje (koliko god se viÅ¡e moglo), za razliku od Kanjea Vesta.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Inače, nekad davno sam video track sheet sa kanalima za Radio Ga Ga (valjda), gde je doboÅ¡ podebljavan svim i svačim (između ostalog i Simmons drum generatorom), mada je to već bio drugačiji tip produkcije (koja je zahtevala estetsku hirurgiju).
jocasrb
28-09-2016, 04:51 PM
Kako sam skapirao: kako hor funkcionise mora tako i da se snime vokali...sa dubljim vokalom (bas vokal), sa visokim glasovima itd...reko bih, isti ton sa razlicitim oktavama
ne znam teoriju pa se eto tako prostacki izrazavam, ali nadam se da je ideja pogodjena..:)
komil
28-09-2016, 07:05 PM
Ne znam koliko si radio u analognom okruženju sa trakom kao medijem, ali kad prevučeÅ¡ traku preko glave onoliko puta koliko je potrebno za sva silna dosnimavanja i podmiksovanja (bounce-ovanja) kojima su oni bili skloni... pozdravi se sa tranzijentima i visokim tonovima. Visoke si joÅ¡ i mogao da rekreiraÅ¡ spravama poput Aphex Aural Exciter-a i sličnih, ali tranzijente baÅ¡ i ne. Jebiga, Å¡ta ćeÅ¡ onda nego da trigerujeÅ¡?
Možda, ne kažem da sam im držao sveću, eto, nagađamo obojica, ali: trigerovano je možda pola pesme. Uz sluÅ¡anje drums traka bih ja rekao da je to deo gde se baÅ¡ najviÅ¡e čuje da je doboÅ¡ nejednako udaran, npr. ona rokačina. Prosto, to je moj utisak, a bogami i utisak i nekih drugih ljudi koji su to čuli. Kažem, čuli posebno te trake.
DaBear
28-09-2016, 10:38 PM
Pozdrav :) Evo najzad da provalim za ovaj forum :D Vidim da ima sve i svasta, dosta je pomoglo, ali jedna stvar me interesuje sto nisam uspeo da nadjem ovde...Kako postici ovoliki broj vokala u isto vreme? Evo ga primer, od po meni muzickog genija:
Da li moze malo detaljnije objasnjenje? Kolko ja cujem (intro da se gleda samo) spazio sam glavni/mono vokal(mozda ima i na njemu neki preko) i plus 4 ukupno 'okolo'...(verovatno mi i nije tacna pretpostavka, ali jbg :D )
Da li je npr. bitno da li se snimao svaki glas (taj bek) individualno ili moze da se kopira, tj. dva se snime pa se kopiraju...da li se svaki nov vokal (ako se znaci svaki snima zasebno(kao u ovoj pesmi, ali pitanje je za i uopsteno)) mora na 'na svoj' nacin kompresovati, odraditi EQ, penovanje naravno svaki za sebe, i verovatno neki trik oko reverb-a i delay-a...? :) Autotjun je tu upotrebljen, to je irelevantno skroz
Konkretno u ovoj pesmi (pesmi?? ahhahaa..bas je lose..) najveci deo posla je odradio neki plug-in koji harmonizuje automatski pratece vokale. Bas se cuje.. i ima odozgo jedan (glavni) vokal sa Autotune-om opicenim do koske..da zavija ! Nikakva nauka, zvuci prljavo, itd. Nemam problem sa takvim plugovima ili vokoderima..ali ovde mi se ne svidja pesma (inace ne mogu da smislim K Westa).. A ako hoces prave pratece vokale - MORA da se peva svaki, nema kopiranja, jer ce ta kopija da bude identicna i nece se cuti..osim ako ne uradis mali de-tune..jako mali, dve kopije, jedna gore, jedna dole..efekat kao stari harmonizer..pa ih mozda malo pomeris napred / nazad..milisekunde su u pitanju... i tako to..kad se peva, cak i ako je isti covek..svaka verzja je malo razlicita, pa kad se sloze..zdebja se...
jocasrb
29-09-2016, 11:25 AM
Eee to mi je trebalo, hvala lepo :)
Inace ako ne mozes da smislis Westa kao lika onda te kapiram, a kao producenta/muzicara onda mu verovatno ne znas dela..:D
Konkretno u ovoj pesmi (pesmi?? ahhahaa..bas je lose..) najveci deo posla je odradio neki plug-in koji harmonizuje automatski pratece vokale. Bas se cuje.. i ima odozgo jedan (glavni) vokal sa Autotune-om opicenim do koske..da zavija ! Nikakva nauka, zvuci prljavo, itd. Nemam problem sa takvim plugovima ili vokoderima..ali ovde mi se ne svidja pesma (inace ne mogu da smislim K Westa).. A ako hoces prave pratece vokale - MORA da se peva svaki, nema kopiranja, jer ce ta kopija da bude identicna i nece se cuti..osim ako ne uradis mali de-tune..jako mali, dve kopije, jedna gore, jedna dole..efekat kao stari harmonizer..pa ih mozda malo pomeris napred / nazad..milisekunde su u pitanju... i tako to..kad se peva, cak i ako je isti covek..svaka verzja je malo razlicita, pa kad se sloze..zdebja se...
Amin, a i te harmonizer fore, detune , ili eventideovi oni poznati preseti, ili bilo koji takav plugin, nikad ne zvuce isto kao pravi double take... Uvek izbegavam taj vestacki double
LAMPASH
30-09-2016, 08:08 PM
Ljudi, meni se odmah prisere kad cujem ove auto tune tripove!!! Hebote mis, pa dokle ce belosvetski producenti trpati ovo na vokale?!?!?:banghead: Je l' ima nade da se u skorije vreme cuje kako pevac PEVA a ne kako autotunira???
Moze li mi neko od profesionalaca reci sta je uzrok ovome u savremenoj produkciji, da li vam to pevaci traze ili je to postala rutina producenata?
Pozdrav!
jocasrb
30-09-2016, 08:56 PM
@LAMPASH, Kanye nije pevac pa koristi ove autotjunove, tj pre koristio, kao da napravi nesto inovatinije u repu...inace je odradio ceo album sa tim autotjunom - "808s and Heartbreak", fino odradjen :) Ni ja ne volim te glupe efekte, sem kad se lepo odrade, po meni zna covek da ih upotrebi za razliku od mnogih drugih.. :D
LAMPASH
30-09-2016, 10:59 PM
@LAMPASH, Kanye nije pevac pa koristi ove autotjunove, tj pre koristio, kao da napravi nesto inovatinije u repu...inace je odradio ceo album sa tim autotjunom - "808s and Heartbreak", fino odradjen :) Ni ja ne volim te glupe efekte, sem kad se lepo odrade, po meni zna covek da ih upotrebi za razliku od mnogih drugih.. :D
Ma da je samo on i par njegovih drugara to bi bilo super! Pricam generalno za 80% moderne produkcije. Pa vidite samo domacu produkciju, par godina unazad iz diskoteka i splavova autotune i vocoderi pièe sve u 16, nema bre V od vokala. Jos samo Vodji da krenu da ga trpaju u TV Dnevniku i divota :mad:
jocasrb
27-11-2016, 10:27 AM
E izvinjavam se sto vracam temu, ali glupo je da zapocinjem novu, jer opet je ovo pitanje oko vokala:
U pitanju je ovaj deo, kad se cuje glasno ANTE UP (ili sta god kazu): https://www.youtube.com/watch?v=PLT68mI5Pwc&feature=youtu.be&t=47s
da li mislite da je to snimano jedno 15ak puta, pa sve lepo izlejerovano, ili je to snimljeno 2-3 puta ali se dobrim mixom, mozda distorizija neka, to cuje tako 'ispunjeno' ?
]
da li mislite da je to snimano jedno 15ak puta, pa sve lepo izlejerovano, ili je to snimljeno 2-3 puta ali se dobrim mixom, mozda distorizija neka, to cuje tako 'ispunjeno' ?
Ovo prvo, moguce je da je i vise njih u isto vreme se dralo na mikrofon u vise tejkova... S obzirom da je pesma izasla 2000. a miksao je Edie Sancho verovatno negde 1999. godine u D&D studiju na matorom MCI-u, sumnjam da se on tad (a i sada) previse patio oko pravljenja vestackog dranja... Cela pesma je u tom fazonu, verovatno im je i deo atmosfere bio da se zezaju i da vicu u glas.
Inace svi vokali iz tog perioda koji su izlazili iz D&D studija, a puno odlicnih albuma je izaslo u tom periodu bas odatle, su imali neku karakteristicnu distorziju odnosno saturaciju na vokalima, neke prelepo zasicene sibilante, modulirane kao da ih cujes sa radija ali neznije, i to pokusavam godinama da desifrujem, jer to je za mene zvuk hiphop vokala...
A ono sto mi govori da je sve to bila slucajnost i da im je nesto tamo u lancu prosto davalo tu zasicenost gore je to sto Edijevi miksevi posle D&D studija ne zvuce vise tako, nemaju tu zasicenost vise, nebitno da li su ITB ili OTB ... A sve iz tog studija je imalo taj "karakter" nebitno ko god da je miksao.
awacs
28-11-2016, 12:31 PM
Nemam pojma, ja ovde čujem uvrh glave dva-tri čoveka i harmonajzer sa nekakvim "zombi" intervalom kome, poÅ¡to nemam dovoljno sluha, ne uspevam napamet da odredim tačnu vrednost. Možda neka umanjena kvinta, ne znam. I ladno je moguće da su sve te galame semplovane pa okidane po potrebi, i da je sam sempler to taman zgužvao toliko da se dobije joÅ¡ malo prljavÅ¡tine (ti matori 16-bitni sempleri nisu imali baÅ¡ najčistije konvertore). Druga je stvar Å¡to se u slici vidi gomila koja viče, ali kad zažmurim ja tu gomilu ne čujem. A možda je i sasvim drugačije nego Å¡to kažem :)
Pozdrav,
Vasa
I ladno je moguće da su sve te galame semplovane pa okidane po potrebi, i da je sam sempler to taman zgužvao toliko da se dobije još malo prljavštine (ti matori 16-bitni sempleri nisu imali baš najčistije konvertore).
I ovo je moguce
EDIT: Evo i akapele, nije bas najbolji kvalitet, ali cuje se tacno na 1:00 https://youtu.be/jeUn1Q9E92s?t=59
Po meni ovo moze biti i da su samo 3-4 vokala u razlicitim intonacijama
awacs
28-11-2016, 03:19 PM
Po meni ovo moze biti i da su samo 3-4 vokala u razlicitim intonacijama
Pa da, taj "divljački" interval je fora, bio prirodan ili veštački, a ne gomilanje i dupliranje glasova. Sećam se da sam se namučio sa miksom Rambovog Jemo voli jem, jer su muški prateći vokali pevali unisono, pa još i unisono sa glavnim vokalom (u stvari za oktavu niže, ali isti đavo). Džaba što ih je valjda bilo četvorica ili petorica (ne znam, tog dana nisam ja snimao), pa x2.
Pozdrav,
Vasa
Pa da, taj "divljački" interval je fora, bio prirodan ili veštački, a ne gomilanje i dupliranje glasova. Sećam se da sam se namučio sa miksom Rambovog Jemo voli jem, jer su muški prateći vokali pevali unisono, pa još i unisono sa glavnim vokalom (u stvari za oktavu niže, ali isti đavo). Džaba što ih je valjda bilo četvorica ili petorica (ne znam, tog dana nisam ja snimao), pa x2.
Pozdrav,
Vasa
Da da slazem se, kad treba da se napravi guzva tejkovi moraju da imaju razlicite intervale.
OT: Meni recimo ti unis prateci vokali nemaju nikakvu svrhu, kad nisu spot on samo narusavaju razumljivost glavnog vokala (narocito kada se sibilanti razilaze), a pak kad ih izeditujem da budu tacni, zvuce ko korus ili pojacavanje samo neko... A mahom miksam rep, pa se desava hvala bogu da mi posalju po 5-6 unisona tejkova repa, neki me puste da radim sta hocu, a neki se naljute ako neki tejk ne upotrebim... to je kurslus ...
Ima mi smisla u repu recimo da postoje dva kanala koji naglase neke stihove, i da se u tim momentima sa leve i desne strane pojave istovremeno, tipa na rimama itd... Ima mi smisla i dupli vokal koji je intonativno iznad ili ispod glavnog vokala (ala 2pac) ali nisam fan toga, ali da, dozivljavam horor svaki put kad dobijem gomilu unisonih vokala, sad dal je pevanja ili rep, manje je vazno... Teze se izborim sa repom, jer treba gomilu reci doterati da se ne razilaze.
jocasrb
28-11-2016, 03:33 PM
E hvala na razresenju slucaja :D znaci da se ne trudim da snimam 'mnogo' puta istu stvar, vec 2-3 puta i malo se to kompjuterski sredi, hvala opet, uzecu neki dan da cackam to :)
awacs
28-11-2016, 03:35 PM
E hvala na razresenju slucaja :D znaci da se ne trudim da snimam 'mnogo' puta istu stvar, vec 2-3 puta i malo se to kompjuterski sredi, hvala opet, uzecu neki dan da cackam to :)
Ne. Ne kompjuterski. Fora je da se muzički sredi.
Pozdrav,
Vasa
Brate Joco, sve uvek shvatis naopako :D
jocasrb
28-11-2016, 03:54 PM
hahahhah
mislio sam kompjuterski: kompresori, ekvilajzeri :P
dobro, bitno je da sam shvatio da ne treba 10ak puta da se snima i da mora da se zna kako se i sta snima :D
inace @jan, mislim da je i Reksona koristio to sa duplim vokalom, mozda cak u svim njegovim pesmama
hahahhah
mislio sam kompjuterski: kompresori, ekvilajzeri :P
dobro, bitno je da sam shvatio da ne treba 10ak puta da se snima i da mora da se zna kako se i sta snima :D
inace @jan, mislim da je i Reksona koristio to sa duplim vokalom, mozda cak u svim njegovim pesmama
Svi ih koriste...
Ma joj, ni kompresori ni ekvilajzeri nista su sekundarni, Treba da se odrepuje/odpeva u razlicitim intervalima, a ako pak onaj ko peva ne ume onda neki harmonajzer ili nesto... Mada sam ja uvek za prirodno... Zato Vasa kaze muzicki treba da se sredi a ne kompjuterski
jocasrb
28-11-2016, 04:06 PM
s obizrom da bih radio ja ili bi snimao sa amaterima, iako volim prirodno, morace harmonajzer neki, jbgg
branoy
03-12-2016, 05:15 AM
https://www.youtube.com/watch?v=nYek9WozImI
jocasrb
06-12-2016, 07:22 PM
haha zanimljivo, hvala na linku :)
jocasrb
11-09-2017, 12:58 PM
Aj da ne otvaram novu temu...imam ideju da malo 'napunim' refren...najbolja referenca bi bila janzuov mix, konkretno na:
Aranske pare - refren (https://www.youtube.com/watch?v=Yf4CVLCTEcY&feature=youtu.be&t=1m44s)
razmisljao sam kako da dobijem taj 'dubok'vokal sa obe strane...nekolko sati sam kopao po raznim plaginovima za haromnije...i poskidao sve i svasta, cak prvi put video kolko su dobro 'isprogramirani' neki od njih, konkretno "vielklang2", totalno real-time stvar, za mene novo (iako mislim da necu bash da ga koristim) haha
i posle svih probanih dodavanja harmonia...uglavnom kopija vokala pa oktava nize i tu doubler za levo-desno...ali totalno bezveze zvuci...
kad sam odustao od ovih plaginova na ideju mi pada da je izvodjac poslao taj dodani vokal gde je perfektno (skoro :D) otpevano tako nize (cela oktava ili kolko god to)....ali ne znam, treba uskoro da zavrsavam jednu pesmu a mislim da bi taj efekat lepo upao na refrenu..Da li neko zna kako je ovo uradjeno ? :)
***molio bih janzua da ne odgovara odmah nakon ovog posta ako nije problem, nego da se jave neki drugi ljudi pa da probamo mi sami da resimo, mislim da je interesantnije :D ako vec nakon 2-3 dana nema odgovora, dobrodosao bih njegov odgvor tj resenje :D
Aj da ne otvaram novu temu...imam ideju da malo 'napunim' refren...najbolja referenca bi bila janzuov mix, konkretno na:
Aranske pare - refren (https://www.youtube.com/watch?v=Yf4CVLCTEcY&feature=youtu.be&t=1m44s)
razmisljao sam kako da dobijem taj 'dubok'vokal sa obe strane...nekolko sati sam kopao po raznim plaginovima za haromnije...i poskidao sve i svasta, cak prvi put video kolko su dobro 'isprogramirani' neki od njih, konkretno "vielklang2", totalno real-time stvar, za mene novo (iako mislim da necu bash da ga koristim) haha
i posle svih probanih dodavanja harmonia...uglavnom kopija vokala pa oktava nize i tu doubler za levo-desno...ali totalno bezveze zvuci...
kad sam odustao od ovih plaginova na ideju mi pada da je izvodjac poslao taj dodani vokal gde je perfektno (skoro :D) otpevano tako nize (cela oktava ili kolko god to)....ali ne znam, treba uskoro da zavrsavam jednu pesmu a mislim da bi taj efekat lepo upao na refrenu..Da li neko zna kako je ovo uradjeno ? :)
***molio bih janzua da ne odgovara odmah nakon ovog posta ako nije problem, nego da se jave neki drugi ljudi pa da probamo mi sami da resimo, mislim da je interesantnije :D ako vec nakon 2-3 dana nema odgovora, dobrodosao bih njegov odgvor tj resenje :D
U ovoj "mojoj" pesmi nema nikakvih efekata itd... Sve sto sto cujes je Kendi tu odpevao, malo auto-tjuna jer decko nije pevac da se ispeglaju tonovi i to je to... Samo panovanje, eq, kompresija, malo dileja, reverba, standardno... Plus, ova pesma je snimljena u sobi koja je uzasno jecala, svojski sam se trudio da to zamaskiram, zato je vokal malcice svesno gurnut u nazad, i malo vise ima visokih nego sto bih ja zeleo, ali moralo je zbog razgovetnosti jer je bilo mnogo zvonjave na vokalima
Ha jao, izvini tek sam posle video da me molis da se ne javljam. Al da ti skratim muke, nema nikakvog specijalnog efekta, sve je odpevano.
jocasrb
11-09-2017, 05:41 PM
haha ma ne mari sto si odma odgovorio...kul, jasno sve, svaka cast i tebi i njemu onda :D
jocasrb
05-01-2018, 01:26 AM
aj da ne otvaram temu, ovako je prakticnije...
slusam sve i svasta kao reference, u zadnje vreme vise za produkciju nego mixanje, ali slucajuci nakog duzeg perioda numeru: Ellie Goulding - On My Mind
https://www.youtube.com/watch?v=H202k7KfZL0
mi kick u refrenu otvara oci...bash je onako in the face..zvuci mi najblize od svih elementa u mixu...a tokom versa je nekako 'kezual'/zanemaren....sta mislite, kako se dobija taj efekat, da bude da udara bas u facu? :D mislim, da li se to dobija EQ-om istog kika iz versa ili kombinacijom kikova...? mozda nekom pojacanom kompresijom na kik...mada to je malo glupo haha
jel poznat taj trik...?
Pa ovde je koristen aranzerski trik, kicka nema prije ni jednog refrena, tako kad se pojavi imas osjecaj da udara direkt u glavu, al nisam primjetio da je nesto drugaciji nego na versu, al slusao sam na zvucniku mobitela, pa mozda nisam dobro cuo.
EDIT: evo poslušao i na monitorima, nije neka razlika u kicku, ali zato u refrenu se priključe i sintovi i bas dionica, tako da dobiješ taj osječaj, aranžman pjesme prije svega.
jocasrb
05-01-2018, 09:28 AM
haha kako beeee brate :)
cuje se nekoliko promena u refrenu ali je meni najuocljivija ta za kick, kao da doda neki squashed hat, znaci tacno sa kickom se nesto drugacije 'smixa', ali sto posto nije ta prosta kombinacija...
a to cujem i na onim manjim zvucnicima...prvi vers je sa tim 'slabijim kikom', ref sa tim 'in the face'...pa drugi vers ide skoro ceo sa slabijim pa mu se iz nekog razloga doda pred kraj versa i ovaj 'jaci' kao u refrenu
Ma meni taj kick zvuči isto, ali na refrenu uz ostalo Å¡ta je dodano imaÅ¡ bas sint dionicu totalno "zalockanu" uz kick, to ga baÅ¡ naglasi.
jocasrb
06-01-2018, 03:01 AM
ja osecam da nesto ima na kick, nesto kao lejerovano i plus mozda pojacan kik u odnosu na vers, ne znam tacno, ali mi zvuci interesantno...ako moze jos neko da da misljenje bilo bi sjajno
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.