View Full Version : zasto toliko para? sf11
branoy
24-08-2016, 07:09 PM
interesuje me zasto je jedna program sound forge pro 11 npr 400dolara ured jbt kao cubasee 8 pro fulll???
http://www.magix-audio.com/us/sound-forge/?utm_source=sonycreativesoftware&utm_medium=referral&utm_campaign=redirect&lang=en&prdt=soundforgepro
kakva je to njegova moc po vasem miljenju, msm za toliko para?
i izgleda magix kupio , nema vise sony
Bockie
25-08-2016, 08:50 AM
Zato što je to alat.
Dakle to nije nešto što treba da bude u kuhinji ili što treba da koristi svako.
To je alat, a kada je nešto alat, onda to znači da nekome treba alat da bi uradio POSAO. A kada je nešto posao, znači da donosi novac. A kada nešto zarađuje, dakle, mora i da košta.
E sad, zašto je 400 dolara jedna ili dve mesečne plate na ovim prostorima?! To nije pitanje za Sony, nego za sve one koji neće da glasaju, a i one druge koji su to pravo iskoristili onako kako jesu...:banghead:
branoy
25-08-2016, 03:16 PM
ma da afkors, msm nisam ja pitao specijalno za ove prostore, rekoh pa bolje uzeti cubase 8 pro, ista cena jbt, nego samo njega alat ko alat, a isto se moze sve u cubase i puta 5 x vise jel tako?
a jeste skupo za ove prostore ako bi se samo gledalo da se samo on uzima.
msm sta je to tih 5 npr stvari sto ga cine skupim , a sto se ne moze u cubase
ja ga koristim uvek , devetku , ne treba mi noviji, zato sto brzo udjem u njega za sekund dva, prevucem wav fajl, editiram brzo skroz, ili vise njih, pa export mix u mp3, wav bilo sta, isecem iz nekog jednog npr semplove , iscutiram ma ti brzi poslovi, msm bilo sta tako, najvise oko semplova, i da gledam wav sliku . tako jos mozda jedno 10 stvari koje su povezane sa navedenim. obrada brza najvise, lako export, ali msm to sto radim to moze ured u svaki i free neki
dok npr nije mi nikad seo onaj od steinberga wavelab,mada ovaj zadnji mi ce cini mocan i lep. al meni nema potrebe ,previse alata imamo
wladymeer
26-08-2016, 01:49 PM
Bolje je uzeti i Mercedes nego Renault, pa se Renault i dalje prodaje.
Meni lično SF11 samo zbog Elastique algoritma ima itekako smisla zašto košta toliko. Ali, da su mogli neke batch procese da odrade bolje, mogli su.
awacs
26-08-2016, 02:19 PM
Možda lupam, ali cenim da je ideja da se SF integriše u Sequoia/Samplitude okruženje. Pa sad, ko dâ €3K za Sekvoju, daće i 400 za SF. WTF, daće i €1,3K za plugin za kontinualni laudnes, što da ne. Sve se vrti oko tržišta kom je neki softver namenjen, jer je onda tom tržištu i prilagođen, kako opcijama tako i cenom. Pitanje je samo koliko kome neke opcije znače u životu i radu, ali i one ulaze u cenu, jebiga.
Pozdrav,
Vasa
LAMPASH
26-08-2016, 04:33 PM
Wavelab je jos skuplji, a zasto nemam pojma:
http://www.steinberg.net/en/shop/buy_product/product/wavelab-pro-9.html
branoy
26-08-2016, 04:38 PM
pa too, skuplji wavelab od cubase 8 pro
http://www.steinberg.net/en/shop/buy_product/product/cubase-pro-85.html
awacs
26-08-2016, 06:25 PM
Zašto je iPhone 5s (sa svoja dva jezgra, ekranom od 4" koji nije čak ni u HDTV 720 rezoluciji i memorijom koja ne može da se nadogradi) ponekad i duplo skuplji od nekih telefona koji imaju četiri puta više jezgara i/ili više piksela na većem ekranu, i koji primaju SD kartice od XY GB? Zato što neko hoće da plati tu cenu. Ne razumem šta tu nije jasno.
Pozdrav,
Vasa
LAMPASH
26-08-2016, 07:47 PM
Zašto je iPhone 5s (sa svoja dva jezgra, ekranom od 4" koji nije èak ni u HDTV 720 rezoluciji i memorijom koja ne može da se nadogradi) ponekad i duplo skuplji od nekih telefona koji imaju èetiri puta više jezgara i/ili više piksela na veæem ekranu, i koji primaju SD kartice od XY GB? Zato što neko hoæe da plati tu cenu. Ne razumem šta tu nije jasno.
Pozdrav,
Vasa
Vaso, poredjenje ti nije na mestu, ovde se radi o 2 proizvoda iste firme, Wavelabu i Cubaseu. Prosto bar meni nigde nema logike da Wavelab bude skuplji 180$ od najnovijeg Cubase-a. Mozda je trazeniji software jer mu je primarna namena audio editor i alat za mastering(kao i Soundforge) i zato mozda nema razloga da neko pazari preglomazan alat (C8), ako mu je za obradu snimaka Wavelab i vise nego dovoljan(ne treba mu MIDI, VSTi i ostali qrci palci). Znaci ima smisla jedino ako je taj alat daleko trazeniji i prodavaniji od ovog drugog bez obzira na kompleksnost istih.
A sto se tice telefona, ni tu vise situacija nije tako crno bela kao nekad. Taj 5s je sada nov oko 200 i kusur evra, i tesko da ces danas naci i flagship kineza kao sto je Huawei, Xiaomi... sa octacore procesorom koji po ceni nisu daleko od Apple-ovih uredjaja. O Samsungu da i ne pricam jer je neretko skuplji od Apple-a (zavisi od godisnjeg doba:D). I odosmo u off topic al 'ajde.:)
awacs
26-08-2016, 08:05 PM
Ma dobro, priznajem da su mi poređenja ofrlje. Igor je u nekom skorašnjem postu pominjao €350 za iP 5s, pa sam razmišljao o kudikamo jačim telefonina za kudikamo manje para. U suštini se slažemo – svako će da kupi ono što mu odgovara i svi razlozi za kupovinu su sasvim lični.
Da se vratim na osnovnu temu, cena SF u odnosu na Sekvoju je sasvim primerena. Kako se onda niko ne pita zašto je Sekvoja toliko skupa? Ili zašto je Nuendo toliko skuplji od Kjubejza, kad teoretski oba mogu da se koriste za multichannel video i štatijaznamšta. I nijedan od ta dva ne zvuči „bolje” od onog drugog.
Pozdrav,
Vasa
Možda lupam, ali cenim da je ideja da se SF integriše u Sequoia/Samplitude okruženje. Pa sad, ko dâ €3K za Sekvoju, daće i 400 za SF. WTF, daće i €1,3K za plugin za kontinualni laudnes, što da ne. Sve se vrti oko tržišta kom je neki softver namenjen, jer je onda tom tržištu i prilagođen, kako opcijama tako i cenom. Pitanje je samo koliko kome neke opcije znače u životu i radu, ali i one ulaze u cenu, jebiga.
Pozdrav,
Vasa
Baš me zanima da li će sad Magix pozajmiti deo workflow-a iz Acida u Sequoia-u, odnosno Samplitude... Dugo vremena želim da testiram Samplitude, ali nema se vremena...
iPhone 5s nema za 200 jevropejki! U mom slučaju ima za 350 (kupljen u Ljubljani), možda negde ima i jeftinije od toga, ali ne verujem da je to neka značajna cifra.
A zašto sam ga kupio? Prvo, bila je to jedna od retkih situacija u poslednjoj dekadi da mi dvesta, trista evra gore dole ne igra nikakvu ulogu. To je ključno! :) Eto, namestila se šljaka, i to je to.
S druge strane, ne volim velike telefone, pa su otpali svi isti i bolji kojih za ovu lovu ima na tržištu. A opet, kad već lamentiram nad ovim, šta će mi snimanje u 4K rezoluciji na mobu? Za indie, amaterske, studentske (demo) poduhvate, bar moja logika i iskustvo kažu tako, ovo nije potrebno. Sabrao sam dva i dva (obično sabiram jedan i jedan), pogledao tuđe raw sample klipove, fotke, uživo mi se učinio jedini koji je dovoljno kompaktan a sa takvim kvalitetom uradaka, prelomio, i kupio. I veoma sam zadovoljan. I baš me briga da'l je na njemu jabuka il' kruška. :D Ubacio sam ga u neku drečavo plavu kinesku futrolu sa preklopom od 350 dindži, i jupiiii... Teraaaaj!!! :rotfl:
A što se tiče softvera i tih nekih nelogičnih oscilacija u cenama, šta ja znam. Sve što koristim je besplatno, i svestan sam da ukoliko bih plaćao, verovatno bih drugačije i razmišljao, a ovako, sa neograničenim konforom, ipak se odlučujem za Sound Forge i Audition kada je reč o osnovnom editingu, pre nego za CuBase. Sitnice su to, i nema dileme da su stvar ličnog osećaja, ali, recimo, Sf mi je ubedljivo najbolji za cutovanje, dok mi je Audition neuporedivo bolji za ručno envelopiranje. Selektuješ deo fajla, pojavi se volume control iznad selekcije, pojačaš, smanjiš, zero crossing odradi savršeno svoje, i kad uđeš u rutinu, ukapiraš da u svakom drugom programu na tu bezveznu stvar, koja je neminovnost, ti u stvari gubiš vreme.
Jednako kao što ti ne pada na pamet da se sa znanjem rada u Cb upuštaš u višekanalnu montažu zvuka u Au. To je tamo toliko trapavo, nezgrapno i koloritno iritirajuće, da im džaba sve.
Ko zna, možda upravo ovakve sitnice zasnovane na potrebi, a onda i na ličnim afinitetima, i samoj industriji daju slobodu prilikom formiranja cene, pa postoje ti neki antagonizmi između Wavelaba i CuBasea, Sound Forgea i Acida? Nećemo to nikada saznati. :rolleyes:
LAMPASH
27-08-2016, 01:06 AM
Igore, da si malo bolje trazio u BGD si mogao ove godine uzeti 5s, ali sa 16GB za ravno 250€ a ti mi veruj ako hoces ili ne, necu ti prosipati one fore "keve mi", "majke mi", "dabogda mi keva prdnula na roditeljskom ako lazem" itd. . Ako je tvoj 5s sa vise memorije (32 ili 64GB) onda je jasno zasto si ga platio 100 € vise. Ja ga nasao (16GB) i hteo sam da ga uzmem samo da bih ga neotpakovanog prodao za koji € vise:wink:, ali je "mali" problem naci kupca za model sa 16GB jer je za danasnje standarde to premalo. Nemoj me pogresno shvatiti da ja sada tu nesto hejtujem tebe ili Apple, naprotiv! Ako si ti sam zadovoljan telefonom, onda super! Neka te dugo i dobro sluzi:wink:
Ovde zavrsavam pricu o telefonima, keve mi, i izvinjavam se na off-u.:grin:
Pozdrav!
tajna92
27-08-2016, 03:12 AM
Pogresnom logikom dolazite do zakljucka zasto kosta toliko.
Pre svega, to je proizvod koji treba da se proda, a da bi se prodao kosta da se napravi (programira)
Postoje timovi (koji takodje kostaju) koji racunaju statisticki, koliko je trziste zainteresovano za proizvod, sta kupci zahtevaju itd... Koliko ce vremena uzeti da se napravi proizvod pomnozeno brojem ljudi i njihovih satnica koji u tome ucestvuju, plus svi ostali troskovi koji ulaze u proizvodnu cenu. Onda se prvo odredi koja prodajna cena pokriva te troskove pa se na to dodaje zeljeni profit.
Da bi program radio to sto treba i kako treba, neko mora da ga pravi, odrzava i nadogradjuje a to kosta.
Kad bi svi koristili free verzije, onaj programer bi jos posle prvog izdanja ostao bez posla...
Eto zasto kosta, i nema nikakve veze cena SFa sa cenom Cubasea ili WaveLaba itd.
Da dodam, a pogotovo sa cenom iPhone-a koji se prodaje u X puta vecem broju i ima X puta vece trziste i naravno markrting na svakom cosku. Telefon kupuje svako a SF samo onaj ko se na neki nacin bavi obradom zvuka.
Igore, da si malo bolje trazio u BGD si mogao ove godine uzeti 5s, ali sa 16GB za ravno 250€ a ti mi veruj ako hoces ili ne, necu ti prosipati one fore "keve mi", "majke mi", "dabogda mi keva prdnula na roditeljskom ako lazem" itd. . Ako je tvoj 5s sa vise memorije (32 ili 64GB) onda je jasno zasto si ga platio 100 € vise. Ja ga nasao (16GB) i hteo sam da ga uzmem samo da bih ga neotpakovanog prodao za koji € vise:wink:, ali je "mali" problem naci kupca za model sa 16GB jer je za danasnje standarde to premalo. Nemoj me pogresno shvatiti da ja sada tu nesto hejtujem tebe ili Apple, naprotiv! Ako si ti sam zadovoljan telefonom, onda super! Neka te dugo i dobro sluzi:wink:
Ovde zavrsavam pricu o telefonima, keve mi, i izvinjavam se na off-u.:grin:
Pozdrav!
OK. Znači pala cena. Super, stvarno nisam znao. Ja to kad kupim, više me ne zanima dok ne moram sledeći put. :grin:
Ghost Dog
27-08-2016, 06:16 PM
Što se tiče verzije SF-a koja košta 60 Evra, zapravo je prilično solidna i funkcionalna.
LAMPASH
27-08-2016, 07:17 PM
*to se tièe verzije SF-a koja košta 60 Evra, zapravo je prilièno solidna i funkcionalna.
Da, ali mi ovde raspravljamo o SF od 400$ i Wavelabu Pro9 od 580$:wink: i iznosimo raznorazne teorije ko je i zasto kriv zbog toga:D
Pozdrav!
Sve je to stvar tržišta!
Cubase je zapravo jako jeftin u odnosu na to koliko koštaju svi ostali softveri za audio produkciju. Oni su se potrudili da budu jeftiniji od Pro Toolsa jer nikako drugačije uopće ni ne mogu probiti svoj proizvod na tržište. Ali prvo ih je zajebao sam Avid kada je skinuo radikalno cijenu PTa s prelaskom na "native" verzije, zatim je tu uletio i Logic nakon što ga je Apple kupio i još naknadno srušio cijenu. Sada Cubase stoji na nekoj granici ispod koje vjerovatno ne može ići niže. Ali to je, ponavljam, samo zbog konkurencije i pozicije na tržištu.
Oni se lome da istovremeno sruše cijenu što niže a ponude još više u svom softveru. Trpaju se synthevima, daju puno plugina, imaju cijeli channel strip, pa sve te funkcije koje trebaju i ne trebaju... Sve je to samo zato što Pro Tools drže sav profesionalni market share u večini svijeta (ili barem onih tržišta na kojima se natječu)
S druge pak strane, kao što je netko spomenuo, Sound Forge je tu da se na brzinu cap-cap klik-klik nešto izreže, editira, pošalje iz daw-a i vrati. On je praktički jedini koji s tolikom brzinom to obavi. I time je market leader u svom segmentu. E a kad si na vrhu onda možeš i diktirati cijene. Njegovo tržište nije da bude osnovni softver (to su daw-ovi) nego dodatni alat. A ajmo dodatne alate usporediti s extra-super-fiju-šminka dodacima za auto recimo. To je ko neke niskoprofilne alu felge. Ne trebaju ti jer auto ionako vozi. Al s njima vozi bolje i izgleda ljepše (ili u slučaju softvera - radi posao lakše). E pa to ćeš onda bratko i platiti! Zato može toliko koštati.
U onom segmentu posla gdje ti treba ta brzina koju SF daje, tih 400 dolara/eura/čegagod nije neka para. To se jednim poslom odradi. A donese brzinu. A brzina je konkurentnost na tržištu. *ebi ga - tržište!
A to što smo mi navikli da sve imamo jer pijaca radi punom parom, pa kad ti nešto zatreba samo si instaliraš, to je drugi par rukava. Kod nas se smatra da svi na zapadu imaju sve što i mi imamo. A nemaju - oni kupe samo ono što im treba.
LAMPASH
28-08-2016, 12:04 AM
Sve je to stvar tržišta!
Cubase je zapravo jako jeftin u odnosu na to koliko koštaju svi ostali softveri za audio produkciju. Oni su se potrudili da budu jeftiniji od Pro Toolsa jer nikako drugaèije uopæe ni ne mogu probiti svoj proizvod na tržište. Ali prvo ih je zajebao sam Avid kada je skinuo radikalno cijenu PTa s prelaskom na "native" verzije, zatim je tu uletio i Logic nakon što ga je Apple kupio i još naknadno srušio cijenu. Sada Cubase stoji na nekoj granici ispod koje vjerovatno ne može iæi niže. Ali to je, ponavljam, samo zbog konkurencije i pozicije na tržištu.
Oni se lome da istovremeno sruše cijenu što niže a ponude još više u svom softveru. Trpaju se synthevima, daju puno plugina, imaju cijeli channel strip, pa sve te funkcije koje trebaju i ne trebaju... Sve je to samo zato što Pro Tools drže sav profesionalni market share u veèini svijeta (ili barem onih tržišta na kojima se natjeèu)
S druge pak strane, kao što je netko spomenuo, Sound Forge je tu da se na brzinu cap-cap klik-klik nešto izreže, editira, pošalje iz daw-a i vrati. On je praktièki jedini koji s tolikom brzinom to obavi. I time je market leader u svom segmentu. E a kad si na vrhu onda možeš i diktirati cijene. Njegovo tržište nije da bude osnovni softver (to su daw-ovi) nego dodatni alat. A ajmo dodatne alate usporediti s extra-super-fiju-šminka dodacima za auto recimo. To je ko neke niskoprofilne alu felge. Ne trebaju ti jer auto ionako vozi. Al s njima vozi bolje i izgleda ljepše (ili u sluèaju softvera - radi posao lakše). E pa to æeš onda bratko i platiti! Zato može toliko koštati.
U onom segmentu posla gdje ti treba ta brzina koju SF daje, tih 400 dolara/eura/èegagod nije neka para. To se jednim poslom odradi. A donese brzinu. A brzina je konkurentnost na tržištu. *ebi ga - tržište!
A to što smo mi navikli da sve imamo jer pijaca radi punom parom, pa kad ti nešto zatreba samo si instaliraš, to je drugi par rukava. Kod nas se smatra da svi na zapadu imaju sve što i mi imamo. A nemaju - oni kupe samo ono što im treba.
E ovo mi vec ima smisla.
Ghost Dog
28-08-2016, 09:18 AM
Da, ali mi ovde raspravljamo o SF od 400$ i Wavelabu Pro9 od 580$:wink: i iznosimo raznorazne teorije ko je i zasto kriv zbog toga:D
Pozdrav!
Dođavola, znao sam da je trebalo da spomenem i telefone. :D
Bockie
29-08-2016, 02:24 AM
Sve je to stvar tržišta!
Cubase je zapravo jako jeftin u odnosu na to koliko koštaju svi ostali softveri za audio produkciju. Oni su se potrudili da budu jeftiniji od Pro Toolsa jer nikako drugačije uopće ni ne mogu probiti svoj proizvod na tržište. Ali prvo ih je zajebao sam Avid kada je skinuo radikalno cijenu PTa s prelaskom na "native" verzije, zatim je tu uletio i Logic nakon što ga je Apple kupio i još naknadno srušio cijenu. Sada Cubase stoji na nekoj granici ispod koje vjerovatno ne može ići niže. Ali to je, ponavljam, samo zbog konkurencije i pozicije na tržištu.
Oni se lome da istovremeno sruše cijenu što niže a ponude još više u svom softveru. Trpaju se synthevima, daju puno plugina, imaju cijeli channel strip, pa sve te funkcije koje trebaju i ne trebaju... Sve je to samo zato što Pro Tools drže sav profesionalni market share u večini svijeta (ili barem onih tržišta na kojima se natječu)
S druge pak strane, kao što je netko spomenuo, Sound Forge je tu da se na brzinu cap-cap klik-klik nešto izreže, editira, pošalje iz daw-a i vrati. On je praktički jedini koji s tolikom brzinom to obavi. I time je market leader u svom segmentu. E a kad si na vrhu onda možeš i diktirati cijene. Njegovo tržište nije da bude osnovni softver (to su daw-ovi) nego dodatni alat. A ajmo dodatne alate usporediti s extra-super-fiju-šminka dodacima za auto recimo. To je ko neke niskoprofilne alu felge. Ne trebaju ti jer auto ionako vozi. Al s njima vozi bolje i izgleda ljepše (ili u slučaju softvera - radi posao lakše). E pa to ćeš onda bratko i platiti! Zato može toliko koštati.
U onom segmentu posla gdje ti treba ta brzina koju SF daje, tih 400 dolara/eura/čegagod nije neka para. To se jednim poslom odradi. A donese brzinu. A brzina je konkurentnost na tržištu. *ebi ga - tržište!
Sa' će Arthur da me pominje...:D
Šalu na stranu, Shot je jedan od članova koje najviše poštujem. Smem da kažem da od ovog sjajnog čoveka može i treba puno da se nauči!
Ipak bih da primetim sledeće...
Mislim da je "slučaj Forge" dosta "jednodimenzionalno" posmatran...!
Dakle, šta je to Sound Forge?
Koja mu je namena?
Šta se s istim radi?
Da pobliže objasnim tendencije savremenih medija...a tamo se najviše koristi...u rtv novinarstvu...!
Propast ekonomije, odnosno porast želje vlastodžaca, u odsustvu građanske svesti i pre svega - reakcije, dovodi do opšte društvene letargije.
Pa tako i u medijima, želja da se od jednog čoveka - proizvede više funkcija za istu (čitaj: manju) naknadu.
Dakle, Novinar je i spiker (loš) i montažer (jož gori) i lektor (wtf?)... = Jedna plata.
Forge je alat koji pomaže da se takav trend održi. Ne zato što je dobar! Nego zato što je neko trbuhom za kruhom prihvatio to!
I to je to.
awacs
29-08-2016, 12:02 PM
Polako ali sigurno gubim nit ovog razgovora :) Kao da je sve (osim @GhostDoga i mene) mrzelo da na sajtu pogledaju poređenje verzije koja košta €60 sa ovom od €400. Dakle, kome je samo do seckanja, može da secka za €60. Niko nikoga ne tera da za €400 kupuje 32-kanalni snimač sa Izotope pluginovima, Elastique Pro strečovanjem, batch konverzijom i štatijaznam čime sve ne. Ili, što reče neka budala:
Sve se vrti oko tržišta kom je neki softver namenjen, jer je onda tom tržištu i prilagođen, kako opcijama tako i cenom. Pitanje je samo koliko kome neke opcije znače u životu i radu, ali i one ulaze u cenu, jebiga.
alavuk
29-08-2016, 02:55 PM
awacs i bockie su u pravu , sve je to jedan veliki paket koji se moze kupiti posebno , e sad to sto srecom ima sve opcije koje ti trebaju za editing plus ne zaboravimo da nije zaboravio i hardverske semplere za razliku od recycle-a plus radi isto sto i on ako ne i bolje (primanje slanje preko scsi-a pa cak na i win 7 a recycle je to odbacio posle verzije 2 pa moras imati win 98/xp , loop region , sds protokol , auto slice.regions , batch , bla bla bla bla) da nam je ziv i zdrav sound forge , a da ne pricamo o tome da moze da edituje i video fajlove direkt ... duga je lista sta moze a vasa kao sto kaze ako je do prostog snimanja i editovanja to moze i softver od 0 para ... tako da je cena cak i jeftina ...
alavuk
29-08-2016, 02:58 PM
a da zaboravio sam da spomenem i wave hammer ! steta sto ga nema kako vst :(((((
awacs
29-08-2016, 05:31 PM
Da me obesiš nasred Terazija, meni je u celoj ovoj temi najzanimljivije što Boki, diplomirani buđelar-efendija (ili kako se to već zove ), ovde nastupa kao onaj ludi prorok iz Karpenterovog filma They Live.
Elem, kad smo došli dotle da se oni koji su zaista u stanju da formalno raščlane poslovanje ponašaju kao kafanski ratnici... Hehe, šta preostaje nama poslovno i finansijski nepismenima :)
Neobično mi je samo što dosad nikome nije palo na pamet da prebaci ovu temu u Pričaonicu :)
Pozdrav,
Vasa
Ghost Dog
29-08-2016, 08:48 PM
Ne samo da sam proverio na sajtu, nego sam prošle godine (kada sam kupovao REAPER, DUNE i još par plaginova), takođe i eksbuđelario (to je moj buđelarski neologizam, specijalno skle ..... kreiran za ovu temu :D) tih 60 Evra za SF Audio Studio.
Leba ne jedem od muzike i nemam nikakav negativan moralni stav prema ljudima koji ne plaćaju softver (pod uslovom da im isti ne donosi solidne količine novca, u kom slučaju je ipak red ispružiti se za dotični softver), ali ima nečeg lepog u kupovini softvera.
Nisam jedini koji je to shvatio, ali: čovek posmatra svaki deo softvera ozbiljnije; razmišllja o tome da li mu nešto zaista treba/znači ili ne; posmatra softver kao sav ostali alat, u smislu - da li sa ovim mogu da uradim to i to; da li "zelena" Bosch bušilica može da buši to i to, ili mi ipak treba "plava"? : da li mi Valhalla Room omogućava da dobijem takav i takav reverb sa tim i tim sintom/gitarom/glasom/bubnjem?
Ima naravno i lepih trenutaka. Recimo, kada čovek shvati da REAPER nije ni zeleni, ni plavi Bosch, već Hilti ..... koji koji košta kao zeleni Bosch! :wink: :D :)
Bockie
30-08-2016, 12:58 AM
Dakle, kome je samo do seckanja, može da secka za €60. Niko nikoga ne tera da za €400 kupuje 32-kanalni snimač sa Izotope pluginovima, Elastique Pro strečovanjem, batch konverzijom i štatijaznam čime sve ne. Ili, što reče neka budala:
Tera i te kako! I to skoro bičem!
Tako što kada radiš, bilo u privatnom ili državnom mediju, ti kao korisnik imaš 0,00% odluke o izboru softvera!
Radiš na opremi i alatu koji poslodavac ima, pa se ti žali "Upravi vodovoda"...
A šta ćeš kući... - tvoj džep..!.
Dakle, sve znamo, sve super, i neki majmun, interesno ili politički postavljen odlučuje.
Jako me zaboleva da li to sve finansira ujka Sem ili domaći Kancelar... Svakako je neko ko o tome pojma nema... A bio sam i ovde i onde i tvrdim da je tako...
I sad ratujem sa "tehničarima" da objasnim termin FREE Plug in...
Prethodno sam morao ove "ujka Semove" da učim zašto nije dobro emitovati sa integrisanih kartica...
A radim na sve najslušanijim stanicama drugog grada najveće države u regionu... (nezvanično i za sve ostale svuda)
Šabanerija, Vaso moj...
Svuda i u svemu!
Sreća pa nismo npr, medicinski forum......jož bi se narod poplašio...:shock:
awacs
30-08-2016, 03:21 PM
Tera i te kako! I to skoro bičem!
Tako što kada radiš, bilo u privatnom ili državnom mediju, ti kao korisnik imaš 0,00% odluke o izboru softvera!
Radiš na opremi i alatu koji poslodavac ima, pa se ti žali "Upravi vodovoda"...
A šta ćeš kući... - tvoj džep..!.
Dakle, sve znamo, sve super, i neki majmun, interesno ili politički postavljen odlučuje.
Jako me zaboleva da li to sve finansira ujka Sem ili domaći Kancelar... Svakako je neko ko o tome pojma nema... A bio sam i ovde i onde i tvrdim da je tako...
I sad ratujem sa "tehničarima" da objasnim termin FREE Plug in...
Prethodno sam morao ove "ujka Semove" da učim zašto nije dobro emitovati sa integrisanih kartica...
A radim na sve najslušanijim stanicama drugog grada najveće države u regionu... (nezvanično i za sve ostale svuda)
*abanerija, Vaso moj...
Svuda i u svemu!
Sreća pa nismo npr, medicinski forum......jož bi se narod poplašio...:shock:
Razumem ja šta ti govoriš, Boki. Uostalom, ne zaboravi da delimo isti geopolitički prostor. Ipak i dalje ne razumem kakve to veze ima sa cenom nekog softvera. Mislim, da sam gazda Sonic Foundru-jy, Sony-ja ili Magix-a nisam siguran da bih razmišljao o poslovnoj politici Javnog servisa Vojvodine.
Inače, naslušao sam se novinarskih „montaža zvuka” otkako su novinarima uvalili da budu sami svoji snimatelji i montažeri. Najviše sam bio fasciniran počecima te epohe, ono kad su reporteri otkrili Waves X-Noise, pa su reportaže zvučale kao da je mikrofon stajao u baštenskoj kanti za zalivanje.
Pozdrav,
Vasa
spartakus
30-08-2016, 05:29 PM
Da smo medicinski forum bilo bi i sisatih medicinskih sestara,
rumskomedicinski audiogaza.jod forum.
Mislim, da sam gazda Sonic Foundru-jy, Sony-ja ili Magix-a nisam siguran da bih razmišljao o poslovnoj politici Javnog servisa Vojvodine.
Nema šta da razmišljaš. Ne bi. :D
Elem, ta priča oko novinarskog svaštarenja, njoj se mogu, a i ne moraju stavljati navodnici. Tvrdim da moj montažer nikada ne bi znao da mi izmontira to što mi se vrzmalo u glavi kao ja, kako kada sam radio kao novinar na radiju, tako i na TV-u.
Ne pričam o klasičnom šupačkom informativnom programu koji se od četres pete naovamo neguje na domaćim stanicama, već o specifičnom autorskom pečatu koji dolazi kao posledica da sam ja taj koji zna šta se dešavalo na terenu, vrlo dobro znam šta se sa time može uraditi, i znam kako to da uradim.
Naravno da pravim razliku između redukcije šuma koji liči na flendžer i one koja je razumna, umem da uradim automatizaciju, sam proberem i efekte, podlogu, poigram se sa frekvencijama kako bi podloga mogla da bude jasnija, a ne "pojede" mi voice-over, ispoštujem decibel-standarde poslodavca...
I da. Ne radim više u medijima. :wink:
alavuk
30-08-2016, 11:00 PM
da slazem se sa tobom igore , mediji su jedna velika mentalna ustanova
awacs
31-08-2016, 12:08 PM
Elem, ta priča oko novinarskog svaštarenja, njoj se mogu, a i ne moraju stavljati navodnici. Tvrdim da moj montažer nikada ne bi znao da mi izmontira to što mi se vrzmalo u glavi kao ja, kako kada sam radio kao novinar na radiju, tako i na TV-u.
Ne pričam o klasičnom šupačkom informativnom programu koji se od četres pete naovamo neguje na domaćim stanicama, već o specifičnom autorskom pečatu koji dolazi kao posledica da sam ja taj koji zna šta se dešavalo na terenu, vrlo dobro znam šta se sa time može uraditi, i znam kako to da uradim.
OK, ti voliš da se bakćeš svime time i voliš da držiš ceo proces u svojim rukama. Verujem i da si vremenom naučio da dobiješ zadovoljavajuće rezulatate, ali nisu svi novinari toliko renesansno široki, niti je potrebno da budu. Priznajem da je moje razmišljanje retro, ali smatram da novinar treba da koristi svoju pamet i znanje za pričanje priče, i da ne rasipa svoju pažnju i energiju na kontrolu zanatsko-tehničkih detalja. Ili da razmišlja da li će da napravi video rez na početku, na sredini ili na kraju pokreta. Doduše, ja sam lud pa mislim i da onaj ko je miksao pesmu ne treba da radi mastering, nego da ga prepusti nekim objektivnim ušima.
Kad bi politika bila dozvoljena na ovom forumu rekao bih i da nas je to renesansno razmišljanje dovelo dotle da imamo premijera koji se „razume” i u uzgoj paradajza i u urbanizam i u sve ostalo na svetu. Ali ovde je politika zabranjena, pa bolje da ćutim :)
Pozdrav,
Vasa
S jedne strane si u pravu Vaso, s druge nisi. Strogo profesionalno gledano, naravno da bi idealno bilo kada bi bio neko ko samo smišlja prièu, meðutim, u praksi, makar kod nas, nemoguæe je osloniti se na sposobnosti i veštine montažera, i to, upravo zato što se rukovode filozofijom "moje je samo da montiram". I tako, imaš snimatelja koji kaže moje je ovo, montažera koga ne zanima novinarska perspektiva, i kada na nju doðeš skribomana koji ne ume dalje od Worda, onda o kakvoj kreaciji mi tu da prièamo. Nema od tog posla ništa brale.
Nisam zagovornik svaštarenja, nego prirodnog preklapanja interesovanja. Znaèi, imam sluha, volim muziku, zanima me produkcija, razvijam to kod sebe godinama privatno, znam i više nego što je potrebno za dobar tv/radio output, rade mi klikeri kako da inoviram, napravim zezu, privuèem pažnju, igram se... Ja stvarno nisam kriv što 97% snimatelja i montažera ne zna dalje od cut 'n' paste, niti ih više od toga zanima. A kada ih pitaš, pa zašto bre èoveèe, kažu: "Nije moje da...".
Taèno, nije moje da snimam, jer sam pokušavajuæi otkrio da mi ganglije vuku na zvuk, dok snimateljeve tripuju dobru fotografiju, kompoziciju, i ja ne uleæem na taj teren. Ali mu zato kažem, ej,, ovde æu reæi otprilike to, staviti efekat, podlogu, daj mi ovu atmosferu, poigraj se...
I sve to pod uslovom da imaš svoje ljude. Dakle, snimatelja i montažera koji isto tako uleæu u noge samo onoliko koliko znaju da æe doprineti dinamici igre, a nikako da bi jedni druge napravili invalidima. A ovo, danas ti snima Pera, sutra Žika, pa, Laza, onda upadaš u neke xyz montažerske kombinacije, gde niko nikoga ne zna u mali prst, a kamoli u srce i u dušu, to nas je po mom mišljenju pre dovelo do ovoga sad, nego èeprkanje po tuðem dvorištu.
awacs
31-08-2016, 03:11 PM
I sve to pod uslovom da imaš svoje ljude.
Pa da, ali to je uslov koji sam sebi moraš da stvoriš. Mislim, da od nezainteresovanih ili poluzainteresovanih uslužnih radnika stvoriš lojalne saradnike. I to je ulaganje, i ume puno da košta u vremenu i živcima (pa i u novcima), ali posle ume da bude i jako isplativo i u vremenu i u živcima, a obaška u rezultatima. Istina, jednostavnije je sa torenta skinuti programe od desetak hiljada evra i biti sam svoj majstor u svom idealnom svetu. Pišem ovo samo zato što sam prošao i jednom i drugom stazom. I znam koja je bolja, kako za pojedinca tako i za društvo.
Pozdrav,
Vasa
tajna92
31-08-2016, 05:23 PM
Kad bi politika bila dozvoljena na ovom forumu rekao bih i da nas je to renesansno razmišljanje dovelo dotle da imamo premijera koji se „razume” i u uzgoj paradajza i u urbanizam i u sve ostalo na svetu. Ali ovde je politika zabranjena, pa bolje da ćutim :)
Pozdrav,
Vasa
Slazem se, da je dozvoljeno i ja bih to isto rekao...
tajna92
31-08-2016, 05:27 PM
A sto se tice ovoga oko montaze... Pa koliko danas medija imamo, nemoguce je naci toliko dobrih montazera, snimatelja, dzirlo uvaca-pavaca....
A i sta ce nam toliki mediji uopste?
awacs
31-08-2016, 06:34 PM
A sto se tice ovoga oko montaze... Pa koliko danas medija imamo, nemoguce je naci toliko dobrih montazera, snimatelja, dzirlo uvaca-pavaca...
Sa kakvim novinarima rade, montažeri i snimatelji su veliki carevi.
Pozdrav,
Vasa
Pa da, ali to je uslov koji sam sebi moraš da stvoriš. Mislim, da od nezainteresovanih ili poluzainteresovanih uslužnih radnika stvoriš lojalne saradnike.
Stvorio. Međutim, ovde je toliko obesmišljeno sve u vezi sa naplatom, da se članovi tima, želeli, ne želeli, moraju okretati ka naplativim varijantama, pa samim tim i ti moraš da ideš linijom manjeg otpora.
Tuđa iskustva su tuđa iskustva, uglavnom, ja u taj mulj nisam hteo, ukapirao sam da me ti vetrovi nose ka žabokrečini u kojoj se mnogo radi, a nimalo umno i profesionalno ne napreduje, i zato sam promenio kurs.
Neću da ono u čemu bi trebalo da bude strasti, talenta i makar egzinstencijalne sigurnosti koja dolazi vremenom, postane bezvoljno odrađivanje na mišiće, uz stalno preispitivanje o tome da li sam žuč koji gutam dovoljno dobro naplatio, ili sam se prešao. Neka, to mi ne treba. Mislim da je ovde zdravije biti profi, pa makar i rekreativno, amaterski.
Pozz!
Sa kakvim novinarima rade, montažeri i snimatelji su veliki carevi.
I obratno.
awacs
31-08-2016, 08:18 PM
Neću da ono u čemu bi trebalo da bude strasti, talenta i makar egzinstencijalne sigurnosti koja dolazi vremenom, postane bezvoljno odrađivanje na mišiće, uz stalno preispitivanje o tome da li sam žuč koji gutam dovoljno dobro naplatio, ili sam se prešao. Neka, to mi ne treba. Mislim da je ovde zdravije biti profi, pa makar i rekreativno, amaterski.
Ovo je jedna od žalopojki uobičajenih na nama bliskim prostorima. U kapitalizmu nema egzistencijalne sigurnosti koja dolazi vremenom kao posledica minulog rada.
Inače, "rekreativni/amaterski profesionalizam" je sintagma koju bi trebalo da zaštitiš kao intelektualnu svojinu :)
Pozdrav,
Vasa
P.S. Lepo sam rekao da je ovo za Pričaonicu. Ili bi trebalo otvoriti podforum Ispovedaonica.
U kapitalizmu nema egzistencijalne sigurnosti koja dolazi vremenom kao posledica minulog rada.
Dobro. Onda, super. :rotfl:
Bockie
31-08-2016, 11:39 PM
Ok, ajde evo malo lufta i sve, ima li još ko nešto na temu da kaže...
Prostodušan alat koji je lako shvatljiv širokoj populaciji... Ima sve ovo smisla što je izneto, zato je i Forum, da se diskutuje, nije "dnevnik"...:)
Da li je opravdana cena, da li postoji alternativa (s'obzirom na ciljnu grupu)...itd...
awacs
01-09-2016, 03:17 PM
Da li je opravdana cena, da li postoji alternativa (s'obzirom na ciljnu grupu)...itd...
Da, ta prokleta cena :) Tržište će pokazati da li je opravdana i kolikom broju profesionalaca treba ono što SF11 nudi, a fakat nudi svašta.
Po drugi put gledajući karakteristike na papiru, čini mi se da im je ideja da SF bude premix okruženje za (1) zapise živih nastupa i (2) video postprodukciju. Ono, da (1) snimiš kanale, očistiš ih prilično ozbiljnim alatima od gluposti i preneseš ih u Samplitude ili (2) da očistiš dijalog prilično ozbiljnim alatima, postaviš atmosfere, muziku i efekte, pa sve tako sređeno uguraš u Sequoiu. Otprilike kao predsoblje Samplituda i Sequoie.
Nemam pojma, videćemo, ali u oba slučaja je besmisleno kupovati ga (ili ga „kupovati”, čekati apdejtovane krekove i štatijaznam, hehe) samo zarad seckanja i retuširanja nekog stereo događaja. Za sve to već postoji legalan besplatan program za koji svi već znaju, zove se Audacity. Ima škare, ljepilo, olovku i svakakve alate iz vremena SF4. WTF, ima čak i višekanalnu podršku. I instalacija mu je dvadeset puta manja :)
Pozdrav,
Vasa
Ghost Dog
01-09-2016, 05:41 PM
Taj Audacity ima još nešto - noise koji unosi samiim tim što uradiš Save As.
Za mene lično, VEOMA neprivlačna karakteristika nekog audio softvera i više nego dovoljan razlog da ga se klonim.
awacs
01-09-2016, 06:35 PM
Taj Audacity ima još nešto - noise koji unosi samiim tim što uradiš Save As.
Ne unosi ništa, veruj mi. Kod njega je nekomforno što se pri eksportu ne nude opcije za sample rate i bit depth (kao kod SF), nego to mora da se uradi tokom editovanja (Edit > Preferences > Quality > Default Sample Rate / Default Sample Format). Kad tu izabereš sample rate i bit depth isti kao na ulaznom fajlu – nema nikakvih artefakata. Podešavanja za Real Time i High Quality konverziju možeš i da zanemariš, pošto konverzije neće ni biti. Provereno, probaj. Da je udobno – nije, ali radi. Opet, ako stalno radiš sa istim SR/BD i nije da nije udobno :)
Pozdrav,
Vasa
Ghost Dog
01-09-2016, 08:27 PM
Prilično sam siguran da sam o tome vodio računa onomad kada sam ispitivao Audacity, ali, opet, budući da ti zapravo koristiš program, onda i znaš o čemu pričaš; sa druge strane, mrzi me da sad to proveravam (jednostavno, ne volim Audacity, i to je to :D :) pa onda ne bih ni da ga instaliram bez potrebe).
Kad se ukaže neka prilika, isprobaću. Čisto radi što boljeg razumevanja. :)
awacs
02-09-2016, 11:51 AM
budući da ti zapravo koristiš program, onda i znaš o čemu pričaš
Ma ne koristim ga. Ja ne izlazim iz Reapera, čak i ispravljam gličeve i seckam u njemu. Audacity sam instalirao samo da ga probam.
Inače, Audacity u eksportu nudi Wav 16 i 32 bit (FP), a za 24-bit eksport mora da se izabere "other uncompressed files", pa Signed 24-bit wav... mnogo ga iskomplikovaše.
Pozdrav,
Vasa
P.S. U prethodnom postu sam se nalupetao da se parametri za eksport definišu u samom projektu. Slepac.
Ma ne koristim ga. Ja ne izlazim iz Reapera, čak i ispravljam gličeve i seckam u njemu. Audacity sam instalirao samo da ga probam.
.
Jel mislis na digitalne klickeve kao, u smislu kao clicks ? Ako da, kako bez olovcice? Otkrij na tajnu :D
awacs
02-09-2016, 09:57 PM
Ma seljak sam. Maksimalno zumiram, pa secnem klip na tom mestu i razvučem fade out i fade in na rezu kroz par semplova. Ili uradim automatizaciju pre-fx envelope kroz par semplova :) Imam još par (na prvi pogled komplikovanih) rutina kojima ovde nije mesto, jer ovo ipak nije tema o Reaperu. Uglavnom se uvek nekako iščupam.
Pozdrav,
Vasa
branoy
07-11-2016, 08:47 PM
sto kaze jedan lik na pijaca stranici
I Think 199$ Is Really Overpriced For Just An Eq (SurferEq).
Cockos Reaper $225
Cubase 8.5 Pro $514
Cakewalk Sonar Platinum $499
Ableton Live 9 Suite $749
Image Line Fl Studio $199/299
Avid Protools $599
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.