View Full Version : Potkrovlje
SumAnuT
12-08-2016, 01:29 PM
Pozdrav,
resio sam da se uhvatim u kostac sa potkrovljem, ne bih nista pregradjivao sve bi bila jedna velika "soba" - 100+ m2.
http://i66.tinypic.com/1o1sfk.jpg
http://i66.tinypic.com/1h2vt1.jpg
Kao sto vidite nije potpuno simetricno, ali tako je kako je.
Ono sto sam razmisljao da uradim je da ne stavljam rigips ploce na plafon, vec da samo stavim kamenu vunu od 8 cm na pocetak grede, tako da bi zvuk isao kroz vunu, pa kroz vazduh, odbijao se od dasku, ponovo se vratio kroz vazduh pa kroz vunu.
Meni to vec i sada ovako nezavrseno zvuci sasvim pristojno i kada se pristojno pojaca, a ukoliko se ustanovi da je prostorija previse mrtva mogao bih dodati rigips ploce nasumicno, ili difuzore ili posle sredjivati akusticki zid ispred zvucnika i zadnji deo, prostor je ogroman tako da realno ima mesta za prepravke svake vrste, ali reko da upitam za savet da nesto u pocetku ne uradim pogresno?
Ideje, misljenja vise nego dobro dosle.
Hvala svima.
Jedan sličan projekat je u teku, na dulje staze.
Bit če snimaonica, lounge sa kaminom, kontrolna...
Prvo se je napravio krov, koji ima ispod izolaciju (i toplotna i za buku kod padanja kiÅ¡e), dodat če se termalna izolacija medju tramovima, paropropustne membrane dakako, onda okvir (da ima ravnina) kamo če se namjestiti drvene vezane ploče.
One če služiti kao zaključni sloj, kao refleksivna povrÅ¡ina za unutraÅ¡nju akustiku i opet za buku "protiv kiÅ¡i".
Inače kad Å¡e padati, neče se moči snimati.
NiÅ¡ta viÅ¡e neče biti na stjenama, kakve mineralne vune etc.
Onda če se kontrolna soba pregraditi sa namjenskim mobilnim gobo elementima.
Isto tako, če se moči ustvariti manje lokacije za pojedinačne instrumente, izvodjače ipd.
SumAnuT
12-08-2016, 09:16 PM
Ne uspevam da desifrujem sta si rekao.
Aj da pokusam da preformulisem i uprostim pitanje posto sam upravo u naletu ideja ispisao citavu stranu, a to nikome ne koristi haha.
Nisam uspeo da desifrujem, da li stavljas rigips ploce na krovnu konstrukciju nakon vune ili ne?
Da li bi prostorija bila previse mrtva ukoliko ne bi bilo rigips ploca, i da li bi kamena vuna od 8 cm pa vazduh 3-4 cm, pa daske od krova previse delovale na samo jedan deo zvucnog opsega a ne na ceo spektar?
Kada vec uzimam kamenu vunu, da li bi bilo pametnije onda napraviti rostilj i za vertikalne zidove, pa sve obloziti kamenom vunom, ili je ok ako ovi ostali zidovi budu samo omalterisani, radi refleksija?
Krov se je na novo pokrio i dana je i toplotna izolacija koja ima i funkciju da se manje čuje padanje kiÅ¡e po krovu, onda;
1. na krovu, gledano iznutra su daske kao kod tebe, prvo če doči paropropustna membrana/ folija;
2. nakon membrane, medju tramičima če doči cca. 15-20cm Ecose staklena vuna zbog toplotne izolacije;
3. staklena/ mineralna vuna če se pokriti sa 2 slojeva, križno prekrivene 2 X 16mm vezane ploče/ plywood, koja če imati funkciju da (opet dodatno) izoluje kako pada kiÅ¡a po krovu + nudi drvenu refleksiju u samome prostoru.
Nema gips ploča!
Za akustiku gips ploče nisu priporučljive.
Neče doči naknadno na "plywood" zvučna izolacije - absorpcija!
Mikro lokacije za snimanje instrumenata, če se podesavati sa mobilnim gobo elementima.
Na sličan način če se napraviti kontrolna soba.
Sada je jasnije?
SumAnuT
13-08-2016, 04:39 PM
Jeste. Hvala!
Ni meni se te rigips ploce nisu cinile kao dobar izbor ali reko da proverim.
Meni bi za 18 cm mineralne vune trebalo dosta para na ovu povrsinu, ja cu udariti 8 cm kamene vune pa videti kako zvuci, i koliko je dobra izolacija, ako bude neprihvatljivo sto se tice termicke izolacije onda posle mogu dodavati jos.
Posle krova cini mi se da bi najbitnije bilo resiti nekako zidove, jel krov je velikom povrsinom oblozen sto znaci upice dosta zvuka, tako da bi trebalo resavati niske frekvencije za sta opet imam prostora, mogu ubaciti bass trapove u coskove ali prvo cu odraditi merenja da vidim kako je krov uticao na zvucnu sliku.
Hvala puno Nenade, ako imas jos kakvih saveta dok je sve u ovoj cigla fazi, pisi!
SumAnuT
14-08-2016, 09:43 AM
križno prekrivene 2 X 16mm vezane ploče/ plywood
Nenade, sta ti je ovo? Mozes li naci link na netu?
Majstori kazu da nikada nisu radili samo izolaciju na krovu, obicno posle toga ide rigips ili osb ploce, nisu sigurni da li moze uopste da se radi samo izolacija, ne znaju kako da pricvrste izolaciju za grede bez da je guraju izmedju rostilja i rigips ploca?
Koliko vidim plywood je sperploca jeli?
Onda bi znaci moglo i sa osb panelima, koji su imace i jeftiniji od rigipsa?
https://www.google.rs/search?q=osb+paneli&client=firefox-b-ab&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjf3oP5wcDOAhUsCMAKHfg9A5IQsAQIKA&biw=1366&bih=669
Nema na čemu.
Vidjet čeÅ¡, na potkrovlju je potrebno i 40cm termo izolacije.
Sa merenjem dakako čeÅ¡ vidjeti Å¡to se ti deÅ¡ava u prostoriji.
Evo pišem :)
Jeste. Hvala!
Ni meni se te rigips ploce nisu cinile kao dobar izbor ali reko da proverim.
Meni bi za 18 cm mineralne vune trebalo dosta para na ovu povrsinu, ja cu udariti 8 cm kamene vune pa videti kako zvuci, i koliko je dobra izolacija, ako bude neprihvatljivo sto se tice termicke izolacije onda posle mogu dodavati jos.
Posle krova cini mi se da bi najbitnije bilo resiti nekako zidove, jel krov je velikom povrsinom oblozen sto znaci upice dosta zvuka, tako da bi trebalo resavati niske frekvencije za sta opet imam prostora, mogu ubaciti bass trapove u coskove ali prvo cu odraditi merenja da vidim kako je krov uticao na zvucnu sliku.
Hvala puno Nenade, ako imas jos kakvih saveta dok je sve u ovoj cigla fazi, pisi!
SumAnuT
14-08-2016, 10:51 AM
Da li recimo ove osb ploce iseci iznutra rupe, pa da zvuk delimicno prodje u kamenu vunu, a delimicno se odbije?
Da li to ima smisla?
Sto se tice termo, evo ja sam sada gore i bez ikakve izolacije, i nije uzas ni kada su vrucine bile pre par dana tako da se tesim da ce sa nekim minimalim zahvatim biti prihvatljivo, ali razumem da izolacije nikad dosta pogotovo na potkrovlju, jedino sto sve to kosta :)
Da li bi se te ploce ponasale i kao akusticki rezonatori u krajnjem slucaju pa bi ubijale i malo nize frekvencije?
Da li bi bilo dobro uzeti osb ploce razlicitih debljina (ako se ponasaju kao akusticki rezonator) da bi se pokrio veci spektar?
Kako pristupiti svemu ovome bez nekih proracuna, ovo vec prelazi u ezoteriju sada :)
Pa dva slojeva Å¡perploča, križno prekrivene.
Uvijek kad imaÅ¡ viÅ¡e slojeva ploča (gips, osb, Å¡perploča itd.), se prvi sloj montira vertikalno a drugi sloj horizontalno.
Pa to sam napisao, izpod krova ide paroprepustna membrana pa onda termička izolacija i onda gips.
U opisanom primjeru če biti Å¡perploča, može i OSB, može i prvo gips te onda OSB ili Å¡perploča.
Å*perploča je lepa za interijer, OSB nije, stvar okusa i dakako €.
Sad kako da se pričvrsti vuna bez gips, OSB ili Å¡perploča, veoma prosto, prvo se gurne izolacija do paropropustne folije i onda sa Å¡pagama se "ograniči pomicanje" i tako fiksira vuna.
Å*paga je napeta izmedju greda.
križno prekrivene 2 X 16mm vezane ploče/ plywood
Nenade, sta ti je ovo? Mozes li naci link na netu?
Majstori kazu da nikada nisu radili samo izolaciju na krovu, obicno posle toga ide rigips ili osb ploce, nisu sigurni da li moze uopste da se radi samo izolacija, ne znaju kako da pricvrste izolaciju za grede bez da je guraju izmedju rostilja i rigips ploca?
Koliko vidim plywood je sperploca jeli?
Onda bi znaci moglo i sa osb panelima, koji su imace i jeftiniji od rigipsa?
https://www.google.rs/search?q=osb+paneli&client=firefox-b-ab&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjf3oP5wcDOAhUsCMAKHfg9A5IQsAQIKA&biw=1366&bih=669
Može da se perforira ploča, odvisno što se želi.
Ja sam odabrao princip, da če cjela prostorija biti čim življa, sakriveni če biti samo bass trapovi u konstrukciju pa i cjela "plywood" konstrukcija če djelovati kao absorber za niske i onda naknadno sa gobo elementima da se naprave mikrolokacije za snimanje i kontrolnu sobu.
Ako misliš da nije tako vruče u redu, svakako če i 8-10cm izolacije biti nešto ali onda koristi tvrdju vunu kad ideš na tako tanak sloj i da na žalost kod takvih m2 ide mnogo materijala.
Baš sam napisao oko ploča i rezonancija, svakako, samo treba da se izračuna membranska konstrukcija na kojim frekvencijama če biti efikasna i kako pripremiti te montirati konstrukciju, da radi u niskim regijama.
Ne trebaju različite debljine.
Treba uzeti u obzir cjelu debljinu te membranske konstrukcije, npr. 2 X 16mm šperploča + izmedju limp mass materijal 5mm = 37mm, koliko kg/m2, koliki punjen airgap sa vunom, koliki je GFR vune, koliko kg/m2 ima krov, kolika prosta površina - bez pričvrščavanja pojedinačnog segmenata membrane itd.
A može i od oka ali onda češ teško znati gdje če biti membranska konstrukcija efektivna.
Da li recimo ove osb ploce iseci iznutra rupe, pa da zvuk delimicno prodje u kamenu vunu, a delimicno se odbije?
Da li to ima smisla?
Sto se tice termo, evo ja sam sada gore i bez ikakve izolacije, i nije uzas ni kada su vrucine bile pre par dana tako da se tesim da ce sa nekim minimalim zahvatim biti prihvatljivo, ali razumem da izolacije nikad dosta pogotovo na potkrovlju, jedino sto sve to kosta :)
Da li bi se te ploce ponasale i kao akusticki rezonatori u krajnjem slucaju pa bi ubijale i malo nize frekvencije?
Da li bi bilo dobro uzeti osb ploce razlicitih debljina (ako se ponasaju kao akusticki rezonator) da bi se pokrio veci spektar?
Kako pristupiti svemu ovome bez nekih proracuna, ovo vec prelazi u ezoteriju sada :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.