PDA

View Full Version : Terensko snimanje, FILM

Rhino
11-07-2016, 11:50 AM
Pozdrav ljudi.

Dobio sam ponudu da radim snimanje i sound design za film (koju jos uvjek razmatram) pa mi treba malo pomoci sa vase strane...

Uprkos tome sto imam finog iskustva sa studijskim snimanjem i svega sto ide uz to, ovo je nepoznanica i iskusenje za mene kom se ipak unaprijed radujem.

Dakle ako prihvatim, sa sound designom ne bi trebalo biti problema jer imam iskustva ali ovo snimanje mi je novo...

Sta mi preporucujute od 'obavezne' opreme da nabavim?

Gledam na tu opremu kao investiciju u koju je potencijalno isplativo uloziti...

Dakle za pocetak bi me interesovao neki 'minimum' opreme a da opet kvalitet ne trpi previse, tj ako se uhodam u toj sferi da ne zelim bas odmah da apgrejdujem...

Npr ako kupujem Mic, da makar kupim Mic ekvivalent lupam Violet Black Knightu u sferi kondezatora... Tj da je pristojno upotrebljiv za krajnji cilj, pa neka je po cijenu 'srafljenja' i 'muke' za pocetak :)

Hvala

Edit: Sta mi dodje neki minimum? 2 shotgun mic-a, 2 wifi seta? Neki zoom? Pre?

Kapiram da bih mogao sa 'stapom i kanapom' sa ovom opremom koju posjedujem u tihim sredinama, ali sta je sa bucnim?

awacs
11-07-2016, 04:12 PM
Edit: Sta mi dodje neki minimum? 2 shotgun mic-a, 2 wifi seta? Neki zoom? Pre?

Šta će ti dva shotguna? Jedan shotgun sa pratećom opremom (boom pole, shockmount, crknuta mačka) + 2 wifi seta (bubice/lavalier) + višekanalni snimač.

Što se jeftinih shotguna tiče, video sam da po internetu hvale Rode NTG 2 (cca €200), ali ga nisam čuo. Čuo sam rezultate sa Sennheiserom ME66/K6 (cca €350) – odlično, čak i u enterijeru.

Što se bubica tiče, nisam čuo ništa jeftino, a da valja. Kod bubica je najveća fora kako ih sakriti ispod odeće, a izbeći šuškanje. Kad izoluješ ove jeftine obično ne dobiješ ništa od zvuka.

I uplati teretanu za jačanje bicepsa i tricepsa za držanje shotguna :)

Pozdrav,

Vasa

P.S. Da, i sluške. Zatvorene i glasne :)

Rhino
11-07-2016, 05:37 PM
Hmm, 1 shotgun? Još boljše :)

Gledao sam danas po netu neke audio technica, rode NTG2 + jos neki Rode Video (jos nesto) mic kog su takodje izvikali kao ok za te novce... Hvala za preporuku za Sennheisera.

Sto se teretane tice, taman ce mi dobro doci malo fitnesa. Mada sam guglujuci danas naletio na neki shotgun 'stalak' kog reklamiraju tipa 'never get tired again with shotgun mics'... Mozda pomogne.

Sto se sluski tice imam 3 para (AT, B. Dynamic, Akg) i vidio bih koje mi najbolje leze od njih za pocetak.

Ima li jos neko predloge za bubice + visekanalni snimac, pristojne za sto manje para? Tj klasa ok je, nisi bacio pare...

P.S. Valjaju li cemu oni npr mali rucni zoom ili slicni uredjaji? Ili da odma batalim da se zanosim tom idejom? :D

awacs
11-07-2016, 08:17 PM
Sto se sluski tice imam 3 para (AT, B. Dynamic, Akg) i vidio bih koje mi najbolje leze od njih za pocetak.

Najbolje su one koje najviše dihtuju. Da što više čuješ sluške, a što manje realni svet.

P.S. Valjaju li cemu oni npr mali rucni zoom ili slicni uredjaji? Ili da odma batalim da se zanosim tom idejom? :D

Što se tiče kvaliteta zvuka, Zoom će ti uraditi posao, ali na setu je ergonomija važna isto koliko i kvalitet konvertora i preampa. U niskobudžetnom svetu bolje ti je da štediš na „kvalitetu” i insistiraš na ergonomiji. Poslednja stvar koju želiš u celom ludilu je jurenje po meniju da bi podesio nivoe za pojedinačne kanale. Dakle: dugme i metar po svakom kanalu. I naravno – što veće dugme i što veći metar :)

Pozdrav,

Vasa

P.S. I rezervne baterije – njih nikad dosta!

Shot
11-07-2016, 11:34 PM
Ja sam radio jedno terensko s rentanom opremom i radio sam s Zoom F8 recorderom. Sjajan je! Vrlo lako se snalaziti po njemu, snima istovremeno na dvije kartice pa ako se nešto zaje* onda uvijek ima backup... i super mu se level namješta. Baš sam imao povjerenja u njega da neće clipat ili nešto krivo snimiti...

silicon science
12-07-2016, 09:51 AM
Odabir opreme je manji problem, sa svim navedenim mozes napraviti pristojan snimak. Veci je problem sto ne znas sta te sve ceka i koji su potencijalni problemi koje ces sigurno imati. Ne znam odakle da krenem sa nabrajanjem stvari koje su vrlo bitne... od drzanja boom-a i parazitske buke u snimku koju pravi cak i vrlo mali i neoprezan pokret ruke, pa kad se preklopi sa dijalogom, divota :banghead: Cak i RX tu jedva ispegla to. Takodje vrlo je bitno znati gde se snima (pretpostavljam da znas :)), pa spram toga opremu planirati (ako si vise dana u prirodi, problemi sa baterijama itd).

Najveci problem je ekipa sa kojom radis i to kakvi su ljudi generalno, dal su timski igraci i profesionalni, ili oni kontra tome (kojih ima u svakoj nezavisnoj produkciji, pogotovo na Balkanu), da li i koliko reditelju znaci zvuk uopsteno u filmu, na koje je sve kompromise spreman kad je kvalitet snimka u pitanju itd. (dobar primer za to je film "Gori moja gospodjice" od Formana. U scenama kad je bal i kad se plese, svi glumci su bili izuveni, u carapama, njih 200 jbt, da ne bi bilo kloparanja u snimku itd). Tako nesto sigurno neces doziveti, a veruj mi, kada se snima na setu, smetaju i najmanji krcici zvukici, koje neko od brojne ekipe uvek pravi, uvek, i sto je najgore, to se skonta tek kad udjes u montazu zvuka i post...

I na kraju tvoj posao se svede, vecim delom, na peglanje pozadinskog suma i krpljenje rupa, a na kreativnost, onu pravu, zaboravi... Daleko od toga da zelim da te obeshrabrim, ali ako je ovo prvi film na kome radis, onda budi spreman na mali koshmar. Da sam na tvom mestu, uzeo bih sa rezervom ceo posao i ne bih bas garantovao full ludilo kvalitet, kakav svaki pa i najmanji reditelj ocekuje, jer svi oni gledaju holivuCke filmove i zele isto to, a produkcija i novac kojim raspolazu su neuporedivo manji... A kao najveci problem stoji neznanje i neiskustvo kojim obilato raspolazu, pa misle da "na kompjuktoru se sve to ispravi", ili ona poznata "to cemo srediti u montazi :)". Nadam se da sam ti barem malo priblizio situaciju koja te sto posto ceka... Trenutno se cupam iz jedne takve, iako nisam bio snimatelj, vec radim samo post... sto je jos gore

Rhino
12-07-2016, 10:47 AM
Hvala na savjetima. :)

@ silicon science

Otprilike sam vec svjestan toga o cemu pricas, nije da nikad nisam izasao na teren (mada istina nikad u ovoj formi). Ali isto tako nije istina da okvirno ne percipiram kako se generalno ponasaju odredjeni mikrofoni u odredjenim situacijama...

Tako da kapiram da uz dozu prakse bice to dobro.. Ako se i odlucim za to, vjerujte picicu i probacu koliko god mogu prije samog snimanja ne bih li sveo greske na neki minimum.

Sad.... Treca je stvar sto ne znam da li uopste zelim da se bavim ovim poslom? (na stranu izazov)... Ali kako da saznam ako ne probam? :)

I dalje vaze sugestije za modele opreme ukoliko jos ima ljudi sa iskustvom.

Dakle snimaci, bubice, shotgunovi. Cak i accessories :)

P.S. Je li neko mozda imao iskustva sa ovakvim pecaljkama?

https://www.prokit.com/sound/accessories/boom-swinger/

Hvala svima na pomoci!

awacs
12-07-2016, 12:19 PM
P.S. Je li neko mozda imao iskustva sa ovakvim pecaljkama?

https://www.prokit.com/sound/accessories/boom-swinger/

Baš sam skoro o ovome razgovarao sa ženinim sestrićem koji je završio VETŠ i bavi se baš time u šta ti ulaziš (one man show snimanje i post). Kaže da po njegovom iskustvu (a naradio se) u jako malom broju slučajeva može da se iskoristi – što zbog kadra, što zbog pozicije kamere u odnosu na glumce, što zbog razdaljine između glumaca (kad nije dovoljno vrteti boom pole, nego moraš i da ga šetaš). Nije loše imati, ali opet najveći deo posla mora da se radi na mišiće. Ako nije skupo i uklapa ti se u budžet uzmi, ali se ne uzdaj previše :)

Gledam ovaj Zoom F8 koji je Shot pomenuo – MEGA! Pored svih ostalih normalnih stvari (time code, frame rate, trt mrt) ima još jednu jako korisnu funkciju:
Dual-channel recording
The F8’s dual-channel recording mode allows you to create safety tracks on inputs 1-4, each with independent level, limiting, delay, phase inversion, and high-pass filtering.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Da, i ono što je @silicon science napisao je živa istina. U principu, sve što na terenu može da krene po zlu – krenuće. Totalni haos, ali jedno vreme zabavan :)

Rhino
12-07-2016, 01:13 PM
Nije skupo, navodno kad vrtis ne utice na zvuk (tako makar reklamiraju, sto sigurno nije tacno)... Ali ako apsorbuje makar male pokrete, moze pomoci... Pogotovo meni koji se jos nisam udostojio da skinem 'shinu' iz ruke posle nezgode i operacije iste :)

F8 izgleda dobro. Rece Shot da moze da snima backup tracks sto 100% moze da spasi zivot, pogotovo sto ima nezavisne levele, phase shiftinge i bla, bla... Nego i kosta fino...

Hmmm, vidjecemo sta i kako...

awacs
12-07-2016, 03:09 PM
Nego i kosta fino...

Košta, ali nudi sve ono što je zaista bitno. Kod terenskog snimanja nikad ne može da bude dovoljno bekapa, alternativnih zapisa i sigurnosnih kopija svega i svačega :)

Pozdrav,

Vasa

Rhino
12-07-2016, 06:07 PM
Primljeno k znanju.

Shot
13-07-2016, 10:32 AM
Nego i kosta fino...

To uopće ne košta puno! Ovo je praktički "budget" cijena!

Zoom je već u kategoriji profesionalnih recordera gdje se bori s konkurencijom koja košta i po pet puta više. A cijenom se jedva odlijepio od ozbiljnijih novinarskih snimalica.

Odnos onoga što može i za koje pare to dobivaš je nevjerovatan!

Arthur
14-07-2016, 03:15 AM
+1 za sve što je Silicon napisao, slično sam se i ja proveo što sa terenom što sa postom.

Rode jest odlično rešenje, al bubice koje valjaju jesu dosta skupe - Tram, Sunken pa na dalje.

Ali, pre nego kreneš da kupuješ i odlučuješ o opremi, dobrano se informiši kod režisera, location menagera i vođe snimanja o samom planu snimanja, lokacijama, planovima kadrova i sl. Lako može da se desi da ti pecaljka bude neupotrebljiva u većini kadrova (ja sam radio post sapunice serije gde se pecaljka posle neke 30te epizode nije više ni snimala jer nija imala svrhu), ili obrnuto, ako su sve close-upovi i enterijeri, možda ti bubice i ne trebaju.

Rhino
15-07-2016, 01:20 PM
Snimanje ce biti indoor/outdoor varijanta u 2 drzave kazu.

Arthur
15-07-2016, 07:33 PM
ok, to je početak spiska informacija koje ti treba. Daklem, plan snimanja.

silicon science
16-07-2016, 02:09 PM
Plan snimanja obavezno, pod uslovom da ga imaju. Iz mog iskustva manje produkcije na Balkanu vrlo cesto nemaju tako nesto, jer to zahteva ozbiljno planiranje unapred, a to kosta novaca i vremena (naravno, ne mora da znaci, mozda sam ja do sad imao tu nesrecu).
Umalo da zaboravim da spomenem vaznost dobrog organizovanja fajlova odnosno snimaka koje ces napraviti. Preporucujem ti jednu dobru svesku i par olovaka, i savet da razmislis kako ces voditi evidenciju o tome gde je koji snimak napravljen, koja je scena u pitanju itd. Ako budes vodio evidenciju po danima, tipa dan 1 dan 2 itd. s tim neces mnogo sebi pomoci, jer se scene vrlo cesto ne snimaju "linearno" vec prvi dan snimanja bude poslednja scena u filmu itd. Taj momenat je pocetak horor zurke, kad dodjete do "ustartavanja" materijala (momenat kada montazer filma ubacuje audio snimke i sinhronizuje ih sa slikom). Dakle, ovo je fundamentalno da unapred skontas kako ces voditi evidenciju. Ja zapisujem bukvalno sve - ime fajla odnosno snimka, dan snimanja, scena, koji tejk je u pitanju itd. Od montazera slike zahtevaj da ubaci u projekat SVE snimke koje si napravio za scenu, tipa ako si imao shotgun na boom-u i par bubica.. Sve neka sinhronizuje i neka mjutuje one koje ne zeli da slusa dok montira. Ovo je takodje vrlo bitno, ako zelis sebe da spases visecasovnog tumaranja po snimcima i trazenja dubla snimka.
Meni je jasno da si ti ovaj thread napravio kao tehnicko savetovaliste, koji snimach itd. ali ja ti pisem ono sto je vrlo bitnije a o cemu ne verujem da razmisljas, jer nemas iskustva sa tim :)

Rhino
16-07-2016, 03:32 PM
Ne, ne... Hvala ti puno!

Svaki od ovih savjeta znaci i u mnogome ce mi olaksati (makar teoretski) organizaciju.

I preko ove price ce biti problema 1000%, svjestan sam toga... Treba svako da razvije svoj 'workflow' shodno afinitetima i iskustvu... A ti me upucujes na fundamentalne probleme od kojih na mnoge nisam ni pomislio (a nisam ni imao kad).

Ziv bio! Znaci mi ova prepiska :)