View Full Version : Sonnox Oxford UAD 2 vs native verzija. Koji je bolji??
komil
06-07-2016, 11:28 PM
UAD 2 je definitivno sjajan, ali dosta plaginova za tu platformu rade druge firme, koje u određenom broju slučajeva izbace i native (PC) verzije istog plagina.
Uvek postoji pitanje da li je to isti plagin i razne teorije, a bogami i lupetanja na temu da li je to isto plagin ili možda plagin bolje radi na UAD-u, jer pobogu, ipak je to vrhunskija platforma od kompjutera. Čak sam nedavno pročitao na UAD grupi da čovek prenosi mišljenje vrhunskog inženjera, koji je "osvojio više nagrada nego što ću ja ikada". Mišljenje glasi: čovek čuje razliku na bolje u kvalitetu zvuka plagina kada UAD kartici daš bolje napajanje od fabričkog :rotfl:
Stvarno sam maksimalno preterao sa uvodom. Elem, evo napraviš poređenje iz naslova. Probao sam da uradi fazno poništenje, da utvrdim da li plagini rade isto:
https://www.youtube.com/watch?v=UsCUqfjL08s
Bockie
07-07-2016, 12:43 AM
Moj odgovor, dakle IMHO, je da prve pare koje mogu tome da posvetim je nabavka UAD nečega što gura (na žalost napušten) Roland D dimension i La2a...
Apsulutno NIŠTA ne radi tako dobro za moju mix-konstalaciju kao ta dva plug-ina. A ima u "promocijama radova" kakav mjuz radim...
Ne kažem da neki plagovi mogu da rade ovako i onako, možda bolje, možda lošije, ali ja sam MIRAN kada su ta dva alata tu, i kada budem našao uad 1e sa ovim "paketom" po ceni koja je ovozemaljska - uzeću to...
Do tada, kuburim sa Thrillseeker LA2A... Ali ni da primiriše UAD-u...
Roland D dimension jednostavno N E M A zamenu...
Da, kažem - NEMA!
Primer (https://www.youtube.com/watch?v=2AkSs2WreSA) gde je, osim tajne i majstorskog umeća člana Moritz-a, na kanalima bass gitare i osnovnog vokala npr., deo ukupne slike tih kanala upravo upotpunjuje UAD-ov pomenuti efekat... Skromni doprinos...
Analogni uređaj radi bolje, probao sam jeftiniji srodni Rolandov analogni uređaj, mogu misliti kako baš SDD-320 radi, ali ovde...UAD plug "tera plombe da ispadnu"...!
Dakle, briga me za faze i nule, ovo prosto radi sve što želim na način koji očekujem i ne razmišljam... Već u usnimavanju razmišljam o postavci, kroz prizmu funcija ovih uređaja, a ovi plaginovi nude utisak o tome, za daleko manje para. Ne zvuče ni sekunde kao stvarne sprave, jer im nedostaje komponenta ponašanja analognih uređaja, ali princip je tu...
komil
07-07-2016, 11:37 AM
Bockie, priča je bila samo o razlici u plaginovima gde postoji verzija za PC i za UAD 2, dakle potpuno isti plagin. Npr. FATSO, Oxford, SPL, brainworx-i itd,.
Imam Roland Dimension plagin, i stavljao sam ga i prečesto :grin: prosto, uključiš ga i radi fenomenalno. Kao saliveno paše na klavijature, koje god da su, ovo radi dosta bolje od stereo izlaza na klavijaturama. LA-2A isto imam kompletan na UAD-u.
Dakle, generalna žvaka i ismevanje je bilo na račun nekih gluposti da UAD-2 platforma ima neku mađiju koja u digitalnom svetu ne postoji. Specijalizovanje hardvera, DSP, donosi ubrzanja i neke druge benefite, ali ne i poboljšan kvalitet zvuk u odnosu na PC. Drugim rečima, uvek je do softvera a ne hardvera po pitanju kvaliteta.
Mada je ta priča nepotrebna. Cilj mi je da u narednim danima konkretno uporedim direktno plagine u native i UAD verzijama. Ako je ikome bitno.
P.S. Znam Uvertiru, preslušao sam album kada je izašao i sve pohvale ljudima koji su učestvovali u tehničkom delu.
komil
08-07-2016, 11:40 AM
Evo drugog testa, ovaj put su se plaginovi poklopili 100%!
maag EQ4
https://www.youtube.com/watch?v=Jok0vwXcFJA
fosnex
11-07-2016, 12:29 AM
Evo drugog testa, ovaj put su se plaginovi poklopili 100%!
maag EQ4
https://www.youtube.com/watch?v=Jok0vwXcFJA
I sta sad,kuda dalje?:banghead:
komil
11-07-2016, 08:53 AM
I sta sad,kuda dalje?:banghead:
Samo pravo prema svetlosti!
fosnex
13-07-2016, 02:39 PM
Samo pravo prema svetlosti!
Samo jos d vidimo da li sa Uadom ili sa ovim drugim posto i dalje ne znamo koji je bolji…
Teska je situacija…
komil
13-07-2016, 06:55 PM
Samo jos d vidimo da li sa Uadom ili sa ovim drugim posto i dalje ne znamo koji je bolji…
Teska je situacija…
Ložiš nas, zar ne?
Ako se fazno potiru 100%, onda su plagini isti, tj. proizvode potpuno isti rezultat za ista podešavanja. Zar to onda ne bi trebalo da olakša kupovinu jer izvlači iz jednačine kvalitet i funkcionalnost plagina, u ovom slučaju? Npr. UAD verzija za one koji žele da uštede CPU, i native verzija za one koji upravo žele da uštede DSP na UAD-u.
Arthur
14-07-2016, 03:20 AM
jesi li merio THD i ostale parametre?
komil
14-07-2016, 02:42 PM
jesi li merio THD i ostale parametre?
Nisam se bavio (još) takvim testovima, šta ja znam, jeste da se lako rade neke pokazne stvari, ali valjalo bi onda napraviti dosta sveobuhvatne testove, a pokazali bi uglavnom ono što već i sada znamo :) Generalno mi je utisak da malo ljudi (uopšte na svetu) koji se bave miksom, mastering, snimanjem ima interesovanje i razumevanje za ove stvari, negde 90% više je težište na nekoj mnogo više nazovi, umetničkoj, strani.
p.s. Samo se nadam da pitanje nema veze sa ovim poslednjim maag testom: tu nema baš nikakve (0%) šanse za bilo kakve razlike po pitanju plaginova. Tačno sam mehanički proverio da oba plagina za ista podešavanja proizvode fajlove koju su isti u bajt.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.