View Full Version : Kako zapravo treba da zvuci pesma?
Student
03-07-2016, 10:18 AM
U poslednje vreme dosta vremena provodim u studiju i sto vise mixam sve mi se cini da manje znam odnosno da vise ne znam sta je dobro a sta nije, pa mi treba mala pomoc.
Sta je zapravo referentan zvuk?
Zavrsavam pesmu i zvuci mi fenomenalno na genelek 8040 monitorima i onda to pustim u autu ili na genius zvucnicima i zvuci prazno. Danas 80% ljudi slusa muziku na niskobudzetnim zvucnicima i slusalicama pa ne znam po cemu da se ravnam.
Kada imiksam pesmu na 2.1 sistemu ( Neo) kineska neka varijanta onda mi super zvuci u autu, na ipadu, samsung telefonu a na monitorima je kao probusena kanta.
Ka cemu teziti?
awacs
03-07-2016, 11:47 AM
Zavrsavam pesmu i zvuci mi fenomenalno na genelek 8040 monitorima i onda to pustim u autu ili na genius zvucnicima i zvuci prazno. Danas 80% ljudi slusa muziku na niskobudzetnim zvucnicima i slusalicama pa ne znam po cemu da se ravnam.
Kada imiksam pesmu na 2.1 sistemu ( Neo) kineska neka varijanta onda mi super zvuci u autu, na ipadu, samsung telefonu a na monitorima je kao probusena kanta.
Ka cemu teziti?
Težiti ka tome da ni na jednom sistemu ne zvuči „pogrešno”, mada to i nije neki odgovor :)
Suština je u tome da naučiš kako razne muzike zvuče na raznim sistemima koje imaš, i da miksaš na najboljem od njih (Genelec), a svako malo tokom rada proveravaš kako zvuči na ostalim sistemima. Ako ti na 2.1 kršu zvuči „prazno”, uradiš korekcije da na njima zazvuči zadovoljavajuće, pa se vratiš na Genelec, pa onda malo koriguješ u odnosu na njih, pa tako ukrug.
Cela fora je u tome da tokom miksa postepeno stižeš do nekakve srednje vrednosti koja zadovoljava i skupe i jeftine zvučnike, a ne da završiš miks na nečemu pa tek onda vidiš kako to zvuči drugde.
Nažalost nema prečica. Dok ne saznaš kako tvoj glavni monitorski sistem zaista zvuči moraš svaki čas da skačeš sa sistema na sistem. Posle dvadeset, trideset ili pedeset mikseva će ti biti lakše.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Takođe je korisno da u projekat uneseš i neku muziku koja je približna onome što miksaš i za koju znaš da svuda dobro zvuči. Spustiš taj regler toliko da bude otprilike one subjektivne glasnoće koje je i tvoj miks, mjutuješ ga, pa s vremena na vreme stisneš solo na tom kanalu, čisto da vidiš gde si.
DaBear
03-07-2016, 11:03 PM
Vasa je sve lepo objasnio. Obavezno nadji nesto sto stilski i zvicno lici na tu pesmu koju miksas...i stalno uporedjuj. Na malim i na velikim zvucnicima a i na slusalicama (gde ces najbrze cuti gde su razlike).
posle samo praksa..sto vise to bolje..:D
pa s vremena na vreme stisneÅ¡ solo na tom kanalu, čisto da vidiÅ¡ gde si.
Samo ne treba da zaboravi da tada isključi efekte na master kanalu.
awacs
04-07-2016, 09:15 AM
Da, i to :)
Pozdrav,
Vasa
P.S. Kako god, uvek su mi bili zanimljivi ovakvi postovi, u kojima neko postavi pitanje, a onda se diskusija nastavi bez njega :)
Student
04-07-2016, 02:12 PM
Hvala svima! Nemam sada sta da kazem, pokusacu sve sto ste predlozili i javljam utiske. Btw... geneleci su na servisu pa nemam gde da proveravam.
awacs
04-07-2016, 02:18 PM
Btw... geneleci su na servisu pa nemam gde da proveravam.
Kukala im majka, kad pre crkoše? Pa tek si otvorio studio. Uzgred, studio fantastično izgleda, pretpostavljam da tako i zvuči. Samo još da se navikneš na normalne uslove za rad :)
Pozdrav,
Vasa
Student
04-07-2016, 03:45 PM
Od februara ih imam. Malo prduckaju ;)
Bockie
04-07-2016, 11:26 PM
Samo ne treba da zaboravi da tada isključi efekte na master kanalu.
Staviš taj kanal odmah na poseban 'bus'...pored mastera...:wink:
LA-2A
04-07-2016, 11:27 PM
imam 8030 malo jace od godinu dana i mogu da primetim da im je limiter jako osetljiv na niske frekvencije. U nekim slucajevima ako je pesma koju slusam ili miksam jaka na basu limiter se pali dok je zvucnik pojacan na nekih 50 posto :confused:
Student
05-07-2016, 08:16 AM
Ovi monitori nemaju potenciometar. Pretpostavljam da kada im se upali crvenon svetlo da je tada ukljucen limiter.
AudioStorm
13-07-2016, 11:17 PM
Posle dvadeset, trideset ili pedeset mikseva će ti biti lakÅ¡e.
Ja ovo procitah posle dvadeset,trideset ili pedeset godina ce ti biti lakse :shock:
Mada moze i tako :D
Arthur
14-07-2016, 03:23 AM
bolje da limituju kad ne treba nego da prduckaju.
btw, jesu proprdeli posle akustičkih merenja?
Student
14-07-2016, 09:08 AM
Na jednom nije radio visokotonac. Odneo sam na servis i zamenio je neki kabal i sada radi...
Vezano za slusanje. Na njima imam savrsenu jacinu vokala i na sluskama isto, medjutim na manjim kineskim zvucnicima mi fali vokala...
Arthur
14-07-2016, 09:44 AM
logično je, jer mali kineski zvučnici imaju uži opseg frekvencija, i to uglavnom tamo gde je glas dominantan. Uzmi da slušaš dubstep ili drumnbass na njima, neš čuti 80% pesme. Na tebi je da odlučiš kojoj se publici obraćaš, na čemu ona sluša, i šta želiš da postigneš svojom produkcijom tj šta želiš da produkcija kaže o toj pesmi, sugestivno.
kolko sam svestan sveta oko sebe, u 2016toj, 90% muzike se sluša na jeftinim bubicama, zvučnicima od mobilnog ili laptopa. Al opet, "mora da roka" i kad se otčepi na nekoj kućnoj žurci
awacs
14-07-2016, 05:28 PM
Ja ovo procitah posle dvadeset,trideset ili pedeset godina ce ti biti lakse :shock:
Mada moze i tako :D
Cenim da ni pedeset godina nije dosta :) Ako je čovek pošten prema sebi, u svakom miksu se pre ili kasnije javi misao „Jebote, ja ovo ne umem da smiksam :(”. Nekad na početku, nekad u sredini, a nekad sve vreme stoji u glavi do pred kraj :)
Pozdrav,
Vasa
Student
14-07-2016, 09:04 PM
Postoje neke kompozicije koje zvuce dobro i na jednom i na drugom sistemu..jeftiniji i skuplji... Kako doci do tog zvuka?
awacs
14-07-2016, 09:50 PM
Postoje neke kompozicije koje zvuce dobro i na jednom i na drugom sistemu..jeftiniji i skuplji... Kako doci do tog zvuka?
Govoriš o svojim ili tuđim miksevima? Odnosno, reci o kojim se kompozicijama radi, jer nema smisla da pričamo uopšteno. Bartokov Koncert za dva klavira, udaraljke i orkestar sigurno ne zvuči dobro na svakom sistemu (mada ruku na srce nisam ni čuo dobar snimak tog dela).
Pozdrav,
Vasa
Bockie
15-07-2016, 12:32 AM
Postoje. Tone kompozicija...
Ljudi koji su ih smislili, odsvirali i kasnije snimili i isproducirali sve to, su dolazili do toga na dva načina:
-Kroz krvav rad, ulaganje i odricanje
-Uz vanserijski talenat i krvav rad.
A neki uz sve to nikada nisu ništa napravili, iako imaju potencijal, opremu, uslove...
Ovaj posao, ali ne samo ovaj, već generalno multimedija, film, muzika, umetnost uopšte, je na niskim granama (IMHO), baš zato što ljudi ulaze u sve ovo sa očekivanjima za "1-2-3" formulom.
S' tim da uglavnom i ono "2 i 3" smatraju smaranjem...
Vidim u čega se post pretvara, ali zaista nikoga ni za šta ne osuđujem, već samo konstatujem... ...da neke stvari nisam ni imao "muda" da pitam.
Prosto, znao sam da sam moram da "pokupim" i naučim kroz rad, pa tek kad dođem do konkretnog problema, postavim funkcionalno pitanje - Zašto se nešto dešava ili rešava na određen način. Zbog sebe ako ne zbog koga drugog.
Postojanje takve formule bi bilo nipodaštavanje nečega što voliš, što zaista želiš dubinski da razumeš, a ne samo mehanički, vrtenjem potova i kliktanjem u određenom paternu - izvršiš.
Tako izostaje strast, želja za kreacijom novog, boljeg od prethodnog.
Tako postajemo svi isti - "zombiji".
Šta da kažem, nadam se da budući npr. lekari ovako ne razmišljaju...
Svaka čast i dobro zdravlje! :thumbsup:
Arthur
15-07-2016, 04:23 AM
bockie strikes again.
ko pita ne skita, a ima i ono, nema glupih pitanja samo glupih odgovora. I ne, ne vidim u šta se topik pretvara. Čovek ima vrlo neposredno opažanje, na samom početku svog razvojnog puta, i zaslužio je kršten odgovor.
enivej @student, sad si pečen da počneš da uočavaš nijanse u nivoima, i počneš da kontaš percepciju i funkciju nečeg što je napred ili iza, u odnosu na nešto drugo.
Takođe, različiti nivoi glasnoće, po fletcher-munsonovoj krivi, daju različite subjektivne utiske u datom momentu. Samo polako, na odličnom si putu da skontaš. Počni od traženja sredine, i još i još i još slušanja svega i svačega na svakom sistemu
Student
15-07-2016, 05:00 PM
Niko ovde ne bezi od rada i odricanja... I sam kao violinista koji sam poceo da se bavim poslom od svoje devete godine znam sta je rad i odricanje. Na zalost bilo kome u devetoj godini da sam rekao da hocu da se bavim produkcijom, smejao bi se, iako sam i tada bio jako zainteresovan za mikrofone i miksete :) .
Sto se tice zvuka i kvaliteta zvuka nisam mislio da postanem "slavan" preko noci, niti me to zanima zelim da neke stvari naucim a uopste me nije sramota da pitam jer sam ovde dobijao vrlo konkretne odgovore za moje probleme. Ako neko provede 12 sati u studiu bez hrane i pica, mislim da je dovoljno za pocetak. E,da... ja ne zelim da zaradim od studia jer para imam dovoljno da obezbedim porodici "za nas" pristojan zivot. Zelim da stvorim dobru muziku sam kod sebe kuci i za to cu se boriti i necu odustajati. Ako pri tom nesto i "kapne" to ide u opremu.
Da se vratimo na temu, kada sam mislio neke kompozicije tu sam mislio u globalu klasika, jazz, etno jer mi je to blizu odnosno akusticni instrumenti.
Hvala svima koji zele da pomognu.
Arthur
15-07-2016, 07:35 PM
zdrav stav, samo napred
Bockie
15-07-2016, 11:51 PM
Vidiš, ja sam u sedmoj godini već sedeo za miksetom, doduše televizijskom, pa sam u živom programu pomerao slajder... za onaj animirani aviončić koji je proletao tokom emisije "Znanje - imanje"...:D...valjda sam još tada bio "kupljen"... '88.-9. ...
Eh, bila lepa "pokojna" zgrada TVNS...
Vidim i da Arthur i dalje revnosno i bezrezervno prati, i još gore - reaguje na moja razmišljanja... :thumbsup:
A ja ću i dalje ostati u svom uverenju da na pitanja "kako da dobijem strava zvuk" odgovorim kako već jesam, ali isto tako pomoći nesebično kad god postoji nešto konkretno... Toliko, koliko znam...
Mada, ponavljam, ovaj forum je javno mesto, i više sam se obraćao drugim "žrtvama" koje na žalost znaju daleko, daleko manje od samog autora threada, ali isto razmišljaju. Ipak je čovek muzičar sa iskustvom itd...
Dakle, zaista imam samo dobru nameru i stojim na raspolaganju, svim slobodnim vremenom - svima na forumu...
:wink:
A evo i povratka na temu:
Pomenuti Genelec... Ja nemam neko dobro mišljenje o toj kutiji. Možda bi pre imalo smisla imati taj monitor za neku moderniju elektronsku muziku gde je zvuk manje važ...k..kah, kah, khm,...uh... gde su khm...šira shvatanja dobrog zvuka.
Sa druge strane, takođe je bitno koliko poznaješ kutije na kojima radiš, kakve god one bile!
Slušao sam nekoliko radova člana Moglija, koji je tada na nekakvim PC-nešto 2.1 potpuno kućnim kompletima izbacivao mnogo više od "korektan" zvuk. 20X ujednačenije i stabilnije od mnogih za koje znam da imaju kojekakve krk-ove, jamahe i čuda, dakle mnogostruko skuplje sisteme.
U startu je dakle preporuka da slušaš što više muzike koju inače slušaš svuda, upravo na pomenutim kutijama. Obrnuto takođe. Da znaš kako rade, da stekneš "poverenje" u iste, odnosno saznanje kako će se zvuk ponašati drugde kada "tako i tako" zvuči na njima.
Monitori ne služe da daju lep , nego "tačan" zvuk. Ili bar za početak, saznanje o tome.
Arthur
17-07-2016, 06:19 PM
prati Mao prati ne boj se ;)
a jbg meni ta Genelec 80xx serija baš nekako bila otkrovenje, po nekom čudnom ključu upravo to - nisam siguran kolko je detaljna i gde, ali meni su mixevi rađeni na 8030 u netretiranoj sobi izlazili mnogo bolje i translatornije svuda nego iz moje rođene režije sa Mackie 824. Kao da se ta "baza" mixa, kik-sner-bas--git-glas, najrealnije na njima pojavljivala. Ako ti na njima nema kicka onda ga nema. Itd
Reko bi neko niđe veze, i slažem se da ima tu mnogo kompleksnijih faktora, al samo eto da kažem da sam daleko od diskvalifikacije Geneleca kao korisnog i moćnog alata.
Mogli
26-07-2016, 08:39 PM
Audified Mixchecker v1.0.1- R2R (WiN) :)
ugljesa
11-08-2016, 10:24 PM
Kako treba da zvuci pesma ??
Hmm treba da zvuci kao i druge slicne pesme tog zanra na low budget zvucnicima, bubicama ,laptopovima itd.
Procenat ljudi koji ce neciju pesmu slusati na studijskim zvucnicima je mizeran. 95% npr ce slusati u kolima, na laptopu, na bubicama od 1000 dinara itd.
Mislis da ce neko primecivati dal fali jos malo boje, masti u nekom syntu, da ce da razlikuju top kick od glavnog kicka ili tako neke papazjanije koje se cuju na monitorima i koje primecuju audiofili kao sto smo mi :D ?
Mixaj na onome sta imas, uzmi neku referantnu traku slicnog zanra i uporedjuj, jacinu kanala, eq itd. Cini mi se da je Derek Ali rekao da je mixao album Kendric Lamara na jednog zvucniku i to nekom sasvim low budget (izmedju ostalog). Upravo iz razloga o kome ti pricam. Najvise ce se slusati u mono i bice neki crap zvucnici :) . Ako izvuces dobar mix na tome, izvuci ces i na mnogo jacim i referentijim monitorima.
Arthur
12-08-2016, 07:16 AM
ili će slušati na sluškama bubicama, ne zaboravimo da je to danas najmasovnije
awacs
12-08-2016, 11:02 AM
Istina, ali to ne znači da treba miksati na bubicama :) Takođe, daleko od toga da će miks koji dobro zvuči na plastičnim zvučnicima garantovano dobro zvučati i na boljim kutijama. Å*to je uostalom Student i sam ustanovio :)
Pozdrav,
Vasa
SumAnuT
12-08-2016, 11:13 AM
Napravis lepo pesmu sa dva max tri zvuka da se cuju na bubicama, kao masu pesama danas, a preko toga dodas neke tripove u background da se cuju samo na dobrim zvunicima. I vuk sit i ovce na broju.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.