View Full Version : viseglasno pjevanje-editing(isti vokal)
obicni user
07-06-2016, 08:27 AM
Radio sam jedan viseglasni arr za jednu autorsku pjesmu. U skladu s svojim sposobnostim odpjevao vokale. Neki visoki istona odu malo u falset i skroz niski se znaju malo pogubiti pa sam ih malo dignuo (msm dijelove). Sto je trebalo ispeglao sam u variaudio i sve zvuci ok. Ali....
Back vokali su ispali u biti boja glavnog. Ima li nacin da se oni definiraju, da budu uocljivi ili kako da se izrazim. Čitao sam i ovaj forum i nasau neke tutoriale kako na back vokalima treba stisati dominantne frekve leed vokala a malo istaknuti ostale, ovisno radi li se o visokim ili niskim lagama. No sve je to manjevise kad neko drugi odpjeva back. Kad mi je mala odpjevala terce nije problem. Ali sa istim vokalom eq skidanje ili isticanje frekvi sjbe zvuk ako idem do tih granica da bude definiran. Ima li netko volje objasnit kako...ako je uopce moguce ( isti vokal, majk, po 2 leed, terce, treci,bas)
Bockie
07-06-2016, 06:09 PM
Planovi... Šta je prvi plan, šta drugi itd...
Nekad duže nekad brže mincanje i došminkavanje... Može se postići ekvilajzerima, kompresorima, de-eserima...
Ne znam da li ću ti dati odgovor koji ti se sviđa ali ovo je konglomerat razliitih tehnika i alata, pa moraš to sam, jer je stvar izbora, ukusa u odnosu na potrebu...
Nekad ne mora ništa od alata, ali "ušuškavanje" ispod prvog plana prosto "reglerom"... Takođe računaj na finalnu kompresiju jer će i ona uticati na sliku itd...
Da me pitaš, igrao bih se oko EQ-a i izbora kompresora...Sada kad je već snimljeno...
Da sam snimao , drugačije bih snimao i to je to...:wink:
obicni user
07-06-2016, 07:03 PM
Ma ovaka je stvar. Radim to vise da ucim nego za komercijalu. Izaranzirao sam vokale i odpjevao da cujem kako ce to zvucati. I kao sto sam napisao, dobro se to cuje( meni) ali velim pratnja vise farba leed nego da definira sto i ko je gdje u prostoru i sto pjeva. Nasao sam objasnjenja da je za isti glas dobro koristiti razl. majkove pa ce vec tu biti velike razlike. No ja nemam tu mogucnost pa sam mislio ako postoji druga opcija. Mogu donekle sa eq ali ako istaknem glas koliko bi trebalo, on postaje neprirogan.
Usput sorry ali sto je regler u ovoj prici
Bockie
08-06-2016, 07:21 AM
.
Usput sorry ali sto je regler u ovoj prici ��
Metafora na tehniku "vozanja" volume-a vokala u pozadini....odnosno može i automatizacija...
Drugo, kompresija, možda i važnije od EQ-a za ovaj proces... Kakav se karakter želi postići?
Dakle u osnovnom vokalu, kompresija (a sve to zavisi od žanra, gomile promenljivih stvari vezanih za ukus, želje i afinitete) obično želi da istakne u prvi plan taj vokal, pa je življa, više pumpa i drži taj osnovni vokal prisutnim.
Prateći vokal treba da ostane u drugom planu, te da svojim prisustvom naglasi neke osobine osnovnog vokala itd. Kompresija za prateći vokal, ako je takav slučaj, bi mogla biti sasvim drugačija, više slična limiteru nego samoj kompresiji...gde će se ići na postizanje održanja nivoa drugog plana, a ne na isticanje svakog detalja kao u osnovnom vokalu.
A zatim se dodatno sve prilagođava sa EQ...ako je potrebno...
Dakle, goomila preslušavanja i mincanja...finog podešavanja...:wink:
VladaNS
08-06-2016, 09:52 AM
Back vokale već po inerciji šaljem u grupnu traku i tamo radim sva podešavanja u pogledu eq, kompresije, glasnoce. Skontao sam da je wavesov SSL G izvanredan za komprimovanje back vokala, čak mi za ovu namenu bolje zvučao od UAD-ove verzije.Prvo sredim back vokale da lepo leže u stereo polju a onda dodam glavni vokal od gore, kao višnju na kolač.
awacs
08-06-2016, 10:29 AM
Uz sve ovo što su svi rekli, samo da dodam da sve počinje od postavke harmonije za prateće. Dakle, što manje paralelnih oktava i kvinti (ili donjih kvarti), jer su ti intervali sami po sebi alikvoti/harmonici i čuju se kao „boja”, a ne kao harmonija.
Pozdrav,
Vasa
Arthur
13-06-2016, 09:11 AM
Back vokale već po inerciji šaljem u grupnu traku i tamo radim sva podešavanja u pogledu eq, kompresije, glasnoce. Skontao sam da je wavesov SSL G izvanredan za komprimovanje back vokala, čak mi za ovu namenu bolje zvučao od UAD-ove verzije.Prvo sredim back vokale da lepo leže u stereo polju a onda dodam glavni vokal od gore, kao višnju na kolač.
Waves SSL Bus comp ili kako bi ga jedan moj klijent nazvo - "lepak za bekove"
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.