View Full Version : kako i na cemu ste poceli
obicni user
21-05-2016, 08:29 AM
Nema nekih vrucih tema pa eto. Stvarno me interesira kako ste poceli. Sto ste upotrebljavali....kako je to izgledalo dok nije bilo ovih zvijeri od kompova. Sjecam se 95/96kad smo snimali da je tip koji nam je programirao nesto, donio veliki komp i onda su nesto snimali. Vukli kanal po kanal valjda iz nekih hardverskih semplera ili sto. I snimalo se na neke kasete slicne vhs..
Pa ja nisam nikad radio elektroničku glazbu, ali live snimanja hrpe demo sastava jesam, kao i snimanja i montaže za potrebe radija.
Početkom 90-ih došao na radio Split na školsku praksu, u programu bila gužva i strka, u drugoj režiji bilo prazno, odmah mi se više svidilo snimanje i montaža od live programa, naučio koristit traku, skalpel i traku za ljepljenje na studerima A80 i A 820, čak smo ih i sinkali za snimat više kanala odjednom jer nije bilo traka za 4-kanalni studer J37 koji je bio tamo isto . :)
Onda imao pauzu uslijed faxa pa batalio sve oko snimanja,a ako sam šta i snimao s bendom, bio je to 4-kanalni tascam portastudio, pa sam se bavio drugim stvarima a kad sam ponovo počeo radit na radiu več su MD i DAT-ovi izumrli, a upoznavao se sa wavelabom, i prčkajući po njemu napravio revoluciju na radiu u izradi reklama jer niko nije koristio njegovu audio montažu nego su se svi ponašali kao da je MD, ljepili su "na živo" snimke koje su prethodno editirali posebno pomoću opcije "paste special" :)
Kad sam se vratio sviranju a to je bilo tek 2008-me tada je več postojao Cubase SX3, ali trebalo je dobro optimizirat tadašnje kompove da bi radio kako treba.
Rhino
21-05-2016, 10:26 AM
Poceo na 2 kasetofona. Jedan svira popularne instrumentale, drugi snima to i moj glas.
Sa prvim kompom cooledit pa soundforge i acid.
U medjuvremenu, izmedju ta dva poduhvata sam isao pola godine u muzicku skolu. To je najbitnije od sve 3 stavke :)
poceo na 2 kasetofona. Jedan svira popularne instrumentale, drugi snima to i moj glas.
Sa prvim kompom soundforge i acid i cubase vst32.
:d
NIelectroy
21-05-2016, 05:51 PM
atomix mp3, virtual dj, fruity loops 3, photoshop, automehanicarska radnja kod Zokija.
Bockie
21-05-2016, 06:13 PM
<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/T436X5CiDhQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Imao sam možda oko 9 godina i pravio ritmove na komodorcu...eto...
DADDY Z
21-05-2016, 08:17 PM
1992.god Amiga 1200 sa tracker-om a potom
1994.Atari 1040 stfm sa Cubase.prg+Casio FZ1 sampler sa 1MB memorije i 8 out-a
Kad na kanalu(u to vreme samo midi) staviš copy part, odeš komotno na kafu i kiselu dok završi :)
awacs
22-05-2016, 12:31 PM
Počeo 1979. sa Delčinim radio-kasetofonom Lucky sa ugrađenim mikrofonom (mono) na probi. Prva praktična obuka iz miksanja bez miksera (tj. raspoređivanja instrumenata po prostoriji tako da se otprilike sve čuje onoliko jako koliko treba).
Pozdrav,
Vasa
Gianfranco
22-05-2016, 08:11 PM
Poceo u junu 1994. Amiga 500 + Octamed (4-kanalni tracker)
Od septembra 1994. PC 386 + Fast Tracker
http://xmp.sourceforge.net/gallery/octamed-4.00.png
https://i.ytimg.com/vi/Aoz3j_oY2Sk/maxresdefault.jpg
obicni user
22-05-2016, 08:23 PM
. Prva praktična obuka iz miksanja bez miksera (tj. raspoređivanja instrumenata po prostoriji tako da se otprilike sve čuje onoliko jako koliko treba).
Pozdrav,
Vasa
E ovo je zakon
VladaNS
23-05-2016, 10:03 PM
Jos 1893 godine, ne cekaj nije tako davno bilo.. 1912 godine da budem baÅ¡ precizan sam nakucavao prve ritmove u zaprežnim kolima izmedju bečkereka i bačkog dobrog polja. Sve jednokanalno.
Bockie
24-05-2016, 12:30 AM
...a Å¡to Vlado, pa baÅ¡ je lepa tema, Å¡to ti je straÅ¡no da kažeÅ¡ na čemu si počeo? :confused:
Ja sam "kradom" palio burazerov računar koji je koÅ¡tao kao auto dok je on u prvoj smeni a ja u drugoj u Å¡koli...a matorci nisu kući prepodne...
Pa na nekom "flopiju" nadjem "drum studio"...on to pokupio od nekih njegovih...jbmlg...celo pakovanje 5,25 inčnih diskova (imam i danas taj računar sa sve externim 5,25 drajvom)...'90-prva-druga... a tamo od igrica tupavih...pa sve do "Art studio" (grafika, dizajn)...pa i Drum studio...
Posle su i probe bile snimane kao što Vasa kaže...itd...kad se setim Voyetre i FL-a prvih...o joj...:rolleyes:
obicni user
24-05-2016, 08:22 AM
Jos 1893 godine, ne cekaj nije tako davno bilo.. 1912 godine da budem baÅ¡ precizan sam nakucavao prve ritmove u zaprežnim kolima izmedju bečkereka i bačkog dobrog polja. Sve jednokanalno.
Kao sto sam na pocetku napisao, nema nekih vrucih tema. A ovo, koliko god zvucalo bezveze, toliko nekom noze biti zanimljivo. Bar meni jest. I zato sam otvorio temu. Malo da se vidi kako se to nekad radilo. Kako su, danas banalne stvari, nekad bile skoro pa nerjesiv problem. Kakve su "probleme" stvarale razne sprave, a danas postoje razni saturatori i sl. kako bi ih docarali..pa precizno sviranje, a danas sve vise humanize samo da ne bude quantizirano.. I niz drugih stvari. 10 godina promijenilo je svijet u svakom pogledu. Prvi cubase 32 nisam ni znao pokrenuti, pa se bacio u audasiti pa snimao element po element bubnja s neke kljave. Danas kad ima svega nema....
alavuk
24-05-2016, 09:31 AM
atari st i cubase + xp50 95-a kod arezine (atelje trag) kuci ,pa posle burickanje fast tracker-a i rebirth kod drugara , pa tek onda svoje 99-e roland mc505 (+a33 master keyboard) i pc i svi ostali popularni programi tada (sound forge 4.5,mixman,cubase, acid,vienna ...)
LA-2A
24-05-2016, 10:30 AM
poceo u sound forge-u i acid-u tamo neke 2000-te i ubrzo upisao muzicku skolu i 16 godina posla i dalje studiram, o zivote pokvareni motokultivatoru :)
awacs
24-05-2016, 12:43 PM
Brate Vlado, pa nisam ja kriv Å¡to u ono vreme nije bilo tija digitalnijeh sokoćala i skalamerija :)
Pozdrav,
Vasa
VladaNS
24-05-2016, 03:35 PM
Elem, početkom 90ih godina sam koristeći mini liniju mog ćaleta sasvim slučajno otkrio da mogu da snimim zvuk ako sluÅ¡alice koristim kao mikrofon! I tako sam snimao na kasete glas preko sluÅ¡alica a ispod toga sam imao instrumentalnu pratnju koja je bila usnimljena preko neke bedne casio "klavijature". I to mi je bilo zanimljivije od svih sokoćala koje danas imam :)
Arthur
24-05-2016, 04:08 PM
B.C : - zaboravih ime programa na Amigi 500 des mogo da upisuješ mišem note
- ScreamTracker na nekom prastarom 386 laptopu
A.D: Cakewalk + Roland XP10
posle toga 2kanalno uslikavanje proba sa neke PA mixete na SoundForge, Acid i Vegas, Fruti, Reason i na kraju se smilovo na Cubase SX1.
U međuvremenu počo da Å¡egrtujem na RADAR 1 hdd snimaču + Amek Big by Langley mixeti, da bi par godina kasnije sa pojavom SX3ke i Autotune-a, doneo komp u taj studio, pa preko spdifa sa SoundBlastera lopatao sa Radara na komp.
Na kraju razočaran u jednu neuspelu novogodiÅ¡nju ljubavnu aferu, teram Jagodića iz Lyre da mi 31decembra u 5 popodne otključava radnju u Francuskoj jer oću kupim RME9632 (umesto puta u BudimpeÅ¡tu).. e odatle je posle sve već iÅ¡lo mnogo brže
P.S: anegdota oko mog približavanja tom studiju u kome sam prvi put video full profesionalnu opremu, rad i klijente - pravili smo žurku povodom 5godiÅ¡njice (tada) studija za probe i pozvali sve viđenije bendove da svrnu. Klavijaturista jednog od tih bendova (tada snimatelj u tom studiju), meni najbliži po godinama, je profesionalnim manirom odvojio i na rukama odneo kući drugaricu, posle čega se na telefon i SMS javljao dosta čeÅ¡će i sa puno viÅ¡e entuzijazma, sasvim dovoljno da ja kroz tako "odÅ¡krinuta" vrata studia zaglavim stopalo, na naredne 3 god :D (imena aktera poznati redakciji)
spartakus
24-05-2016, 09:59 PM
Ja sam poceo 1995 kroz miksanje i opijanje uz prodigy,brzo predjoh na ploce(bog zna koliko sam igala i ploca prejebao pokushavajuci da mixam muziku u nazad jbg)e onda je doshao sound forge rumble duck(mislim da se tako pishe),fl studio i mtv generator.Eh to vreme nisam znao za automatizaciju pa sam sve morao da kloniram pa exportujem jbg.
obicni user
25-05-2016, 04:44 AM
Masa tih programa bili su uglavnom u MIDI okruzenju. Okle sempleri ili kako se to već zvalo. Pijaca slabo radila tada:D a nisu bile jeftine te stvarce. Kao ni ista u to doba. Prvu žnj el. gitaru platio sam vise od pola auta. :banghead:
VladaNS
26-05-2016, 11:32 AM
Arture, ti radar snimači su mi ostali u izvanrednom sećanju. Čini mi se da su radili na 24/48 max (nek me neko ispravi) i da su imali ispod 100db dinamičkog opsega, ali su im konverteri zvučali brutales! I dan danas su česti u studijima. Mislim da je ovaj na kojem sam ja snimao bio radar II, kec je mislim bio 16 bitni.
tajna92
26-05-2016, 01:10 PM
Poceo sa kasetofonom :) Secam se, Sanyo marka, ulaz za dva mikrofona.
Prvi "DAW" tj. sequencer mi je bio Cakewalk 9
DaBear
26-05-2016, 04:07 PM
he he ..skoro svi krenuli sa nekim kompjuterima..omladinci... ehhh..al' se ostarilo !!
Mi smo prvo imali neku Boss Dr-55 ritam masinicu, neki Yamaha synth, stereo kasetofon i Hi Fi...pa onda avanzovali na Roland MC-4 sequencer (4 kanala monfoni....:D) u koji nije moglo da se svira preko klavijature, nego se unosili brojevi za svaku notu (koja je nota, mesto note, i duzina..), Roland TR-808
i jos par sintova... pa onda Teac 4 kanalni kasetas. (Wow!)
kako smo se lozili kad smo otkrili da kad stavis clap sa 808 u distortion pedalu dobijes dugacak reverb !!!! Loodilo... gurali smo sve u svasta..
posle se pojavio Boss sampling delay - DE-200 koji se samo trigerovao (i dalje nije mogao da se svira sample)....
posle smo smarali Lazu Ristovskog za PPG i Enca za Kurtzweill kad smo radii Master Scratch Band... eehh kako je to davno bilo...1984 te...
Ovo je vec "zreli" setup - MC4B sa MIDI to CV interfejsom, Juno 106, Pro One, Roland Vocoder, Rpland SPV-355 synth u racku, RSF Kobol modular, Roland SBF325 Flanger, Roland MKS-? MIDI module..(tek se pojavio..) iza mene Prophet Drumtrax ritam masina.
awacs
26-05-2016, 04:27 PM
Roland MC-4 sequencer (4 kanala monfoni....:D) u koji nije moglo da se svira preko klavijature, nego se unosili brojevi za svaku notu (koja je nota, mesto note, i duzina..)
Da. Ti diktirao vrednosti, Jefta ukucavao u MC-4. Habić zvao Jeftu „kasirka”.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Kasnije je ovaj Pro-One neko vreme stajao kod Luke i mene u studiju u Zemunu. Blage veze nemam kako je stigao do nas. Često sam ga koristio kao noise gate (imao external audio input i gate) :)
alavuk
26-05-2016, 08:47 PM
ahaha da spomenuo je u nekom topiku to , dodje musterija kod njih oni vade papir (pa kasnije su napamet znali sta i kako) ovaj puca brojeve jefta ukucava a musteriji nista jasno dok ne pritisnu start ! :) zakon (uz sve muziku kraftwerk - numbers)
Arthur
27-05-2016, 02:02 AM
Arture, ti radar snimači su mi ostali u izvanrednom sećanju. Čini mi se da su radili na 24/48 max (nek me neko ispravi) i da su imali ispod 100db dinamičkog opsega, ali su im konverteri zvučali brutales! I dan danas su česti u studijima. Mislim da je ovaj na kojem sam ja snimao bio radar II, kec je mislim bio 16 bitni.
jes vala, Radar1 jest bio brutala, mislim da je tad već Apogee pravio custom ADDA za njega. 48hhz/16bita. 2ka je posle bila revolucija, imala je čak i prikaz Wav-a na ekranu (kec je imao samo plave štrafte - gde ima nešto snimljeno), pa si editing radio već osetno brže, za razliku od keca de se moralo sve na uvo - scrubbuj do besvesti pa markiraj in i out za edit itd itd. 3x Scsi harddiskovi (svaki je bio odgovan za po 8kanala), al im je kapacitet bio komičan (mislim do 60min na svih 24ch) pa smo morali redovno (svaki put kad se menja album, ne do bog da radimo par albuma paralelno) da bekapujemo na EXABYTE data trake (8"), što je trajalo večnost, plus nije bilo 100% sigurno da će uspeti.
Ali da, sonično ta sprava i dan danas šije sve homestudio budget zvučne karte, na kom god samplerate i bit depthu da rade.
DaBear
28-05-2016, 01:37 PM
P.S. Kasnije je ovaj Pro-One neko vreme stajao kod Luke i mene u studiju u Zemunu. Blage veze nemam kako je stigao do nas. Često sam ga koristio kao noise gate (imao external audio input i gate) :)
pa ostavili smo vam ga na cuvanju kad smo otisli u London...a posle se ja ne secam kako to uzeo od vas...zajedno sa vocoderom... ?? ee..ostarilo se...
awacs
28-05-2016, 02:56 PM
pa ostavili smo vam ga na cuvanju kad smo otisli u London...a posle se ja ne secam kako to uzeo od vas...zajedno sa vocoderom... ?? ee..ostarilo se...
Oh, da, i vokoder ste nam ostavili! Taj naÅ¡ studio je ionako bio zbirka nasumično donetih aparata, ali svi su bili super za igru. Najbolje se igraÅ¡ kad imaÅ¡ dve motke, tri cigle i četiri kanapa. U stvari, samo tad se i igraÅ¡.
Pozdrav,
Vasa
Jedino sam, izgleda, ja ovde "devojčica iz fine kuće" - nikad "Å*tap, Kanap & Co."
Ako pričamo o snimanju/miksanju, onda...
Odrastao sam na MCI-ju i magnetofonima(studio XIII, VI, V), na tome sam i prvi samostalni miks napravio.
Prvi kupljeni set-up mi je bio Yamaha MT44 (četvorokanalni kasetofon) i neki Yamahin (prodavao se u paketu sa tim kasetofonom) mikser, posle sam preÅ¡ao na Atari 1040ST + Notator (C-Lab, preteča Logic-a), pa Atari + Logic (najprvija verzija).
Posle Atarija sam imao Alesis MMT8, osmokanalni sekvencer (imam ga još uvek i u mint stanju je... 8-) ) i snimanje direktno na DAT, pa sam "avanzovao" na PC+Cakewalk, i predstavu nemam koju sam audio kartu u tom PC-u imao...
Sledeća stanica - Mac klon (Power Computing 9600)+Logic+Audiomedia III, pa PC+Logic+Audiowerk, pa posle toga Mac G4+Logic+Audiowerk. Dalje, Mac G5+Logic+RME, i sada Hackintosh+Logic/ProTools+RME/HDX+sabirnice/AWS900...
Najveće i najbolje zezanje, kad saberem, je bilo sa tim Å¡ugavim Alesisovim sekvencerom...
awacs
30-05-2016, 07:30 PM
Lako je vama kolenovićima bilo stići do MCI-a. Mi smrtnici, potomci onih koji su se bavili konkretnim zanimanjima, nismo imali naročitu podrÅ¡ku za bavljenje umetničko-zabavljačkim zanatima :)
Pozdrav,
Vasa
1996:
Power Macintosh 8500
Amstrad Studio 100 četvorokanalni kasetofon
Lako je vama kolenovićima bilo stići do MCI-a. Mi smrtnici, potomci onih koji su se bavili konkretnim zanimanjima, nismo imali naročitu podrÅ¡ku za bavljenje umetničko-zabavljačkim zanatima :)
Pozdrav,
Vasa
Jbg, takvo bilo deljenje... mada, ni moj otac nije bio najsrećniji Å¡to se ložim na stolove i dugmiće, nadao se da ću da orcam po Å*openovim konkursima.
Filip_
31-05-2016, 08:32 PM
1998-1999. Acid i Rebirth sa Pentium dvojkom, skidali se tkz. modovi za 2.0 verziju, svaki donosio sate igranja i probanja ritam masine i Live sesija, bubnjao komsijama sa ritam masinama, sample-ovima "odsecenim" sa omiljenih traka...Malo kasnije poceo da prelazim na ozbiljniji softver, kupovao knjige pa listao i probao i ucio i slusao (nije bilo youtube-a)...matorci vec primetili da muz. akademiju necu ni probati da upisem :rolleyes:, tu se zaustavljam, ipak je topic kako i na cemu ste poceli, a ne zavrsili :D (eto ideje za novi topic) :D.
Arthur
01-06-2016, 03:25 AM
da, kako ste počeli i kako ste završili...
Rhino
01-06-2016, 12:18 PM
Ahhh, 'zavrsio' izgleda nisam i izgleda jos necu.. I ako sam sebi 36x rekao da vise nista od opreme necu da kupujem). Kupio zadnji put evo nema mjesec dana.
awacs
01-06-2016, 03:13 PM
da, kako ste počeli i kako ste zavrÅ¡ili...
Ko ne završi u ludari, taj je folirant.
Pozdrav,
Vasa
Synclavier
06-06-2016, 02:17 AM
Super je tema... :)
Zabavno je bilo vratiti se unazad i napraviti malu rekapitulaciju.
Doduse, prilicno unazad. :rolleyes:
"Ajde, da se, recimo, kao pocetak bavljenja muzikom (mada to nekako i jeste) ne racuna sviranje na pijaninu, posto je to bilo i u skolske svrhe.
Neka to bude, prvi dodir sa koliko-toliko profesionalnom muzickom opremom.
Jodnog od onih dana koji zauvek ostaju u secanju (jos uvek osnovacki dani) cale je dosao u kucu sa par drugara i doneo nesto u par ogromnih i teskih kutija. Nesto sto je zagonetno najavljivao prethodnih dana. Ta zagonetna sprava je bila, glavom i bradom, Elka X705, sa sve Leslie pojacalom i pedal bass kontrolerom. 8-)
Bilo je kao da se svemirski brod parkirao u decjoj sobi. :grin:
Neki njegov prijatelj i kolega (sada ne mogu da se setim imena) koji je bio ponosni vlasnik, putovao je negde, ili sta vec, na duze vreme, pa je spravu ostavio na probu i cuvanje na neko vreme. Koliko se secam, to bi trebalo da je bila 1982-a godina, a evo i zbog cega. U glavi imam potpuno jasnu i neizbledelu sliku kako, sedeci za ovom spravom, koja je tu vec neko vreme, otpakujem plocu "Shefield Steel" Joe Cockera i spremam se za premijerno slusanje. Iako sam se i do tada vec uveliko navukao i na neke muzike i na neke izvodjace (klavijaturiste), to je ploca koja je, sto se mene tice, puno toga promenila. Ok, Joe je tu super, nekoliko odlicnih pesama i vrhunskih autora, Sadkin/Blackwell produkcija, cuveni sviracki sastav iz Air Monserat i Power Station dana, da ne duzim dalje. Ipak, najveci razlog te promene i identifikacije (sviracke, aranzerske, stilske, zvucne) je g.Wally Badarou kome i posle toliko godina mogu da budem beskrajno zahvalan. Njegov performans i doprinos celom zvuku, makar i samo u (inace Winwodovoj) "Talking Back to the Night", je bio dovoljan da rascictim i shvatim kako ustvari zelim da sviram i zvucim.
X705 je bio, pre svega "State of the Art" sprava za "One man band" varijante, ali je ponegde koriscen i u "bendovskim"uslovima. Bio je to dvomanuelni, svemirsko - futuristicki (za sedamdesete) dizajnirani grob sa mnostvom dugmica, prekidaca i lampica. Tranzistorska organa, analogni mono/poly sint, string/ensemble masina, piano/clav modul, ritam masina i auto acompaniment modul, sa rudimentarnim editovanjem, tako reci "6 u 1" sprava. Neki od modula su i tada bili smesni i prevazidjeni, a neki veoma interesantni. Kako god, ta masina je ipak imala neki svoj unikatan zvuk, doduse prilicno dalek od onog Wally-evog koji sam nekakvom magijom pokusavao da dobijem slusajuci ga i skidajuci. Ipak, lepo sam se na njoj izigrao za tih nekoliko meseci koliko je bila tik pored kreveta.
Ako se, pak za pocetak moze smatrati onaj na sopstvenoj opremi, onda sve pocinje par godina kasnije. To su vec gimnazijski dani.
Prvi instrument, osim pijanina, koji sam mogao nazvati svojim (dobro i burazerovim :wink:) je Fender Rhodes Stage 88 MK1. Ubrzo je stigao i Yamaha DX7 i uz "outboard" koji je bio sastavljen od Boss pedala (Stereo Chorus, Digital Delay) i jedne poluispravne "Big Muff" pedale, to je bio prvi ozbiljan setup. 8-)
Sve je to sviralo kroz Dynacord dvokanalno (keyboard? Hmmm ne mogu da se setim oznake) pojacalo sa odlicnim tremolom i Orange 4 x 10" kabinet. Za Rhodes je to bila dobra varijanta, za DX7 bas i ne, vise za "ne daj boze"... U sledecih par godina, na kratko su svracali i zadrzavali se Roland Juno 106 i Oberheim Matrix 6. Kratko, ne zbog toga sto mi se zvucno nisu svidjali, vec jednostavno sto mi nije bas pasovalo sviranje na non velocity klavijaturama. :(
Inace, Rhodesu, kojeg sam koju godinu kasnije prodao, sam skoro usao u trag, i mozda ga iz nekih sentimentalnih razloga otkupim, mada realno ne znam gde cu sa njim.
Prvi sledeci veliki apgrejd, kada je ceo setup dobio i "recording" odrednicu :wink:, se desio kada je u kucu usao Tascam 246 Portastudio. Sa sve DBX redukcijom suma. Snimalo se, naravno, na Maxell MX metal kasete. 8-)
Malo se osavremenio i outboard, pa su, uz pedalice, stigle i neke "pro sprave", Alesis Midiverb i MXR Delay (zaboravio sam oznaku, mrzi me da guglam) i pod obavezno ritam masina. Prvo Roland TR505, a ubrzo zatim zamena u vidu "mnogo ozbiljnije" Yamaha RX11, koja je sluzila i kao primitivni sekvencer, vezana MIDI-em na sintove. Sve ostalo se usnimavalo kao u stara trakaska vremena.
Sledeci "kvantni skok" se desava sa Roland MC50 MK2 sekvencerom i Casio FZ-1 sempling klavijaturom, prosirenom na "neverovatnih" 2MB sempling RAM-a.
MC50 se kratko zadrzao jer je neumitno stizalo vreme "komjuterizacije", pa je vec bio vidjen za staro gvozdje. Zamenio ga je Atari 520ST, a zatim, vrlo brzo 1040ST. Probalo se sve sto je tada valjalo od softvera, a izbor je bio prilicno mali. Prvo Steinberg Pro32, pa zatim C-LAB ovi Creator i Notator, i zavrsilo se na Cubase-u. I, tako do dana danasnjeg.
Tamo negde do 90-e stigli su i Roland U20 i SC55, a ubrzo i U220 i Korg T3EX, pa je u saetup morao da upadne i Steinberg Midex, jer vise nije bio red da se sprave u MIDI lanac vezuju "na red". :ups:
Do prelaska na PC kao DAW kompjuter (negde 96-e na 97-u), sto bi oznacavalo i "kraj prvog dela" stigli su i Roland JD800 (koji je otisao koju godinu kasnije, ali se i srecno vratio) i Yamaha SY99, a poslednji, ali kratkotrajni kompjuterski apgrejd je bio u vidu Atari Falcon 030, koji jeste bio unapredjenje ali vise nije mogao da izdrzi borbu sa vremenom u kom vec vladaju PC i MAC.
Sa prvim PC-em, stigao je i EMU ESI-32, sa respektabilnih 32MB memorije i osam izlaza.
Ovde cu se zaustaviti. To bi bilo prvih 14 (ili 12, kako se uzme) godina. Mnogo duze od necega sto bi se moglo nazvati pocetkom.
Ostalo nije tema. :wink:
Eto, tradicionalno opsirno. :da:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.