View Full Version : Blokiranje autorskih pesama na Youtube-u
Drugar me zamolio da postavim na Youtube osam njegovih starih spotova koje je presnimio sa Beta trake na DVD. Dva spota su odmah blokirana od strane Youtube korisnika "Merlin KVZ Digital", tj. softver za prepozavanje audio snimaka je u roku od par minuta "čuo" da te dve pesme već postoje kod registrovanog korisnika. Ispostavilo se da KVZ Digital zastupa izdavača pomenutih pesama. Taj moj drugar je autor i vlasnik prava (registrovano kod SOKOJ-a).
Zanima me da li on može da se obrati direktno Youtube-u i nekako dokaže da su to njegove pesme ili mora da cima izdavača sa kojim je sarađivao pre dvadesetak godina?
Å*ta znači "vlasnik prava"? Kojih prava?
Å*ta znači "vlasnik prava"? Kojih prava?
Autorskih. On je komponovao melodije i napisao tekstove.
DaBear
31-03-2016, 10:40 PM
Autorskih. On je komponovao melodije i napisao tekstove.
ako je izaslo na CD-u / zvanicno izdato od strane neke disko kuce...onda oni imaju prava da to blokiraju, bez obzira sto je on napisao pesme. Kad tvoj drug okaci to na youtube on je "niko"..jedan od miliona korisnika...i njega youtube ne moze da (eventualno) plati za te pesme kad se vrte. Nije registrovan, dok je izdavac registrovan. Sad mnogo prave frke oko toga...meni su sa Soundclouda skinuli pola remiksa koje sam oficijelno uradio (trazile disko kuce od mene da uradim, platili, sve posteno, potpisano..) i skinuli - kazu nemam pravo da to drzim na mom soundcloudu. (bas mi je dago da propadaju sad:D). OK nije isto kao kompozicija, ali ne moze...
Video si da sad zabranjuju kopiranje jedne iste pesme na vise kanala... jbmliga?
Najluđe je to Å¡to ni izdavač nije postavio tu pesmu (u bilo kom obliku) da se javno vidi na Youtubeu. Pretpostavljam da su ceo svoj katalog postavili kao "private".
Već sam, čini mi se, pisao o tome - YT monetizacija, odnosno "vlasniÅ¡tvo" nad sadržajem joÅ¡ uvek funkcioniÅ¡e na osnovu PRODUCENTSKIH, a ne autorskih prava.
PoÅ¡to producentska prava kod nas ne postoje (za razliku od SAD, npr.), najbliže tome su prava proizvođača fonograma, odnosno prava izdavača (mehanička prava, vlasniÅ¡tvo nad SNIMKOM).
To nikako nije u koliziji sa njegovim AUTORSKIM pravima, odnosno niko mu ne spori autorstvo. Objavljivanjem pesme (ili pesama) je izdavaču (proizvođaču fonograma) PRENEO (PREDAO) pravo na eksploataciju SNIMKA pesme/pesama.
Taj drugar trenutno traži izdavača za svoj osmi album. Pitao sam ga zašto jednostavno ne objavi album na internetu bez ikakvog izdavača, ali on hoće da sve bude po P.S.-u, da album postoji na CD-u, da ima bar kod, da bude zaveden u Narodnoj biblioteci Srbije, itd. Kao u stara dobra vremena.
Sad bar zna i to da se mora unapred dogovoriti sa izdavačem (ako ga nađe) o pravu na objavljivanje pesama na YT. On je pravnik po struci, ne sumnjam da će smisliti neku "klauzulu".
Ne mora da smiÅ¡lja - to je sasvim legitimna stavka. Ipak, zavisi isključivo od izdavača da li će mu ta prava prepustiti. Ne postoji način (pravni) da ih na to natera.
tajna92
01-04-2016, 05:18 AM
Kako moze izdavac da mi blokira moje vlasnistvo?
Ako sam ja napisao, aranzirao i snimio pesmu, a oni samo izdali, ja sam i dalje vlasnik tog materijala (bar je ovde gde sam ja tako)
Izdavac je neka vrsta agenta koji zaradjuje na mojim idejama i mom radu, zar ne??
Izdavac moze da blokira trece lice ali ne i vlasnika materijala, tj. autora. E, sad, ako je u pitanju vise autora tj. vlasnika dela, onda je potrebna saglasnost svih strana... Pretpostavljam...
Nije baš tako jednostavna situacija. Nekada se podrazumevalo da je izdavač uložio neka sredstva da bi umnožio i promovisao tvoj materijal. Možda ti je čak i platio producenta i studio. Logično je da on to ne radi iz ljubavi već zbog profita. Zato ti potpišeš ugovor po kojem on ima ekskluzivno pravo na, kao što je to Ogi precizno napisao, eksploataciju snimka. Pare od prodaje snimka dobija izdavač, a tebi od toga ide, recimo 5%. Prirodno da nije dozvoljeno da ti to presnimiš na kasete kod kuće i prodaješ nezavisno od izdavača, zadržavajući 100% zarade umesto ugovorenih 5%.
Naravno, godinama je na YT svako postavljao sve što poželi, svoju muziku, tuđu, najveće svetske hitove... Zato mi je bilo skoro šokantno kad sam otkrio da uopšte postoji sistem koji me efikasno sprečava da objavim potpuno nekomercijalnu pesmu nepoznatog pevača iz Srbije koju dvadeset godina niko nije čuo.
Može li ovo dati novi zamajac muzičkoj industriji?
Ma sve to skupa pokazuje kako stvari nemaju veze sa blagim mozgom.
Vlasnik autorskog prava mora da ima pravo da postavi svoju pesmu gde god hoće, uz, eventualno, decidiranu ogradu vezano za okolnosti kada bi se to kosilo sa interesima izdavača, recimo, vezano za reklamne kampanje, i tome sl.
Dakle, u redu je da kada ti neko plati snimanje, uloži u reklamu ili na bilo koji drugi način finansira u tebe, onda može i da koristi to tvoje delo, odnosno postavlja ga, Å¡eruje, prodaje, reklamira, opet, ne ugrožavajući ni tvoj integritet kao autora. Ali da ti zabrani da i ti reklamiraÅ¡ samog sebe, svoj bend, projekat, neobavezno, na nekom tamo svom ili već čijem Yt ili Vimeo kanalu, pa čekaj, Å¡ta je to? Po meni to ne naruÅ¡ava ničije interese.
Ali da ti zabrani da i ti reklamiraÅ¡ samog sebe, svoj bend, projekat, neobavezno, na nekom tamo svom ili već čijem Yt ili Vimeo kanalu, pa čekaj, Å¡ta je to? Po meni to ne naruÅ¡ava ničije interese.
Objavljivanje cele pesme na YT nije reklamiranje, već (potencijalno, naravno u slučaju velikog broja pregleda) prodaja proizvoda u čijoj izradi nisam samo ja učestvovao.
obicni user
02-04-2016, 03:53 PM
S obzirom na mjesto i vrijeme radnje, ne vidim sto je tu cudno. Osim sto pisci, slikari, muzicari nisu istovremeno i struznjaci u međunarodnom pravu pa sve izgleda bajno. I kad dođe neko vlastiti materijal otisnuti rijetko kad cita bilo sto, a kamoli ono malim slovima..da ne kazem da provjeri sta znaci stavka ta i ta zakona o tom i tom, objavljena tu i tu. Sve je danas stvoreno i prilagođeno muznji... Samo najcesce nismo svjesni da smo mi te ovce koje neko muze.
awacs
02-04-2016, 04:16 PM
Sve je danas stvoreno i prilagođeno muznji... Samo najcesce nismo svjesni da smo mi te ovce koje neko muze.
Tako je, ali nije tako od juče nego oduvek. Samo se nekada viÅ¡e novaca vrtelo oko muzike, pa su i ovce bile zadovoljne.
Pozdrav,
Vasa
Ma sve to skupa pokazuje kako stvari nemaju veze sa blagim mozgom.
Vlasnik autorskog prava mora da ima pravo da postavi svoju pesmu gde god hoće, uz, eventualno, decidiranu ogradu vezano za okolnosti kada bi se to kosilo sa interesima izdavača, recimo, vezano za reklamne kampanje, i tome sl.
Dakle, u redu je da kada ti neko plati snimanje, uloži u reklamu ili na bilo koji drugi način finansira u tebe, onda može i da koristi to tvoje delo, odnosno postavlja ga, Å¡eruje, prodaje, reklamira, opet, ne ugrožavajući ni tvoj integritet kao autora. Ali da ti zabrani da i ti reklamiraÅ¡ samog sebe, svoj bend, projekat, neobavezno, na nekom tamo svom ili već čijem Yt ili Vimeo kanalu, pa čekaj, Å¡ta je to? Po meni to ne naruÅ¡ava ničije interese.
Ma što ovdje nema veze s mozgom?
Vlasnik si snimke i možeÅ¡ s njom Å¡to god hoćeÅ¡ - stavit ju na YT, dati nekome da ju koristi u reklami, otisnuti na cd i stavit u prodaju... Å¡to god hoćeÅ¡!
Nisi vlasnik snimke - ništa od toga ne smiješ napraviti!
Recimo ovako...
Tko ima pravo prodavati krumpire - onaj koji je dao sjeme ili onaj koji je te krumpire zalijevao, okopavao i gnojio?
A muzika se prodaje isto kao i krumpiri!
(čak i na istim mjestima... nažalost!)
BlasterMaster
02-04-2016, 09:54 PM
ljudi evo da podelim moje iskustvo :banghead:
radjena je pesma kod mene u studiju pre 3god, pro bono, snimljen je spot, okacen na tjub na kanalu u mom "vlasnistvu", takav je bio dogovor u smislu samo okaci spot kod tebe kad smo vec ovde radili sve... ja sam hteo da spot monetizujem itd, kao i ostale pesme koje sam monetizovao, medjutim stiglo mi je neko obavestenje da moram da dostavim sve valjane dokaze o materijalu, dakle- ko je kompozitor, ko je autor, ko je svirao muziku, ko je producent pesme, ko je izdavacka kuca iliti bolje receno produkcijska kuca, puna i artist imena izvodjaca, puno ime kamermana, itd itd... ja sam naravno popunio to iako mi je delovalo cudno, stavio umetnicka imena i puna naravno, ime studija, produkcije (satro) itd i dobio poruku bicete obavesteni... posle 2 dana mi je stigla poruka da moram u roku od 14 dana da dostavim sve izvode firmi, neke katalogizacijske brojeve gde je pesma zavedena, registarske brojeve firme koja je snimila spot,ugovore izmedju mog studija i izdavaca, izmedju producenta i ovog cija je pesma i jos trista cuda itd i ja sam se naravno nasao u nebranom grozdju jer niti imam registrovan studio, niti taj izvodjac ima registrovano ime niti taj koji ga je snimao kamerom (koji je isto uradio to na drugarskoj osnovi ko i ja) ima nesto sem svog umetnickog imena koje je sam sebi dodelio i opet sam naveo sve sto sam mogao da je to "amaterski autorski rad" da nema nikakvih ugovora koje sam trebao da skeniram i da uploadujem itd, da bi mi javili da ne moze da se monetizuje jer nisam ispostovao rok za dostavu...
ja sta cu, zajedno sa doticnim izvodjacem procitamo, slegnemo ramenima kazemo nema veze tu je pesma i spot, makar to nisu uklonili (jer nekad pesme sadrze neki sempl pa ih tjub odma i blokira)...
vreme je proslo, taj spot sad ima preko 3 miliona pregleda, jer je u pitanju rep stvar koja je zazivela kod klinaca, ja centa nisam dobio na kanalu, pitanje koliko bi imao samo od toga, jedino sto sam dobio to su sabskrajberi koji slusaju verovatno takav rep ili hiphop, i sto su pritom mozda cekirali jos neke pesme na kanalu, pa mozda tamo kliknuli na reklame... adsence jedva neka sica nedovoljno ni da se podigne :rolleyes: bukvalno je ispalo, da je pesma dobila maha, bas ono sto treba ali da se nije naplatila...
bruka, znam... :ups::banghead:
nije mi nesto krivo zbog novca, ne verujem ni da je to nesto puno, jedino zbog cega mi je krivo je sto sad ne znam ni sta trebam da uradim kad sledeci put kacim neki spot (koji mozda zazivi)...dal da registrujem firmu, dal da teram tog koji snima spot da registruje fotoaparat , pojma neam :confused:
Ma što ovdje nema veze s mozgom?
Vlasnik si snimke i možeÅ¡ s njom Å¡to god hoćeÅ¡ - stavit ju na YT, dati nekome da ju koristi u reklami, otisnuti na cd i stavit u prodaju... Å¡to god hoćeÅ¡!
Nisi vlasnik snimke - ništa od toga ne smiješ napraviti!
Recimo ovako...
Tko ima pravo prodavati krumpire - onaj koji je dao sjeme ili onaj koji je te krumpire zalijevao, okopavao i gnojio?
A muzika se prodaje isto kao i krumpiri!
(čak i na istim mjestima... nažalost!)
E, vidiÅ¡, u tome i jeste problem prijatelju. Krumpire ne prodaje ni darovac semena, ni onaj koji ih je zalivao, okopavao i đubrio. Nego nakupac. Preprodavac. Preprodavac ima tezgu, i ta ti je tezga vrednina od svega drugog u lancu do nje. Å*to, nikako ne može biti normalno.
Sent from my ME173X using Tapatalk
E, vidiš, u tome i jeste problem prijatelju. Krumpire ne prodaje ni darovac semena, ni onaj koji ih je zalivao, okopavao i đubrio. Nego nakupac. Preprodavac. Preprodavac ima tezgu, i ta ti je tezga vrednina od svega drugog u lancu do nje. Što, nikako ne može biti normalno.
Potpuno si u krivu čak i oko krumpira!
Onaj koji je uzgojio krupire proda krumpire nakupcu. A ti kao krajnji kupac to kupiš od tog nakupca pa ni ne znaš za onoga koji je to njemu prodao (taj je negdje u Argentini vjerovatno!)
A u ovom našem poslu bi taj nakupac bio neki (izumrli) cd shop, neki itunes/amazon. On kupi od izdavača da bi prodavao kod sebe. Samo taj je još pokvareniji od onog nakupca krumpira! Nakupac krumpira barem odmah plati ovome koji je krumpir uzgojio a ovi drugi uopće ne plate odmah izdavaču ili kakvom god vlasniku snimke nego mu plate tek kada prodaju. To je ta komisijska prodaja...
Dakle sad smo došli do toga da se muzika prodaje kao krumpir, samo malo gore!
Dakle sad smo došli do toga da se muzika prodaje kao krumpir, samo malo gore!
E tu se slažemo 100%.
Sent from my ME173X using Tapatalk
awacs
03-04-2016, 11:34 AM
Kako god, kod nas je sve to još uvek na nivou hajdučije i komšijskih odnosa (što kaže @Shot).
Davno (pre 7 godina) postavio sam spotove grupe Familija na YT. Pre toga ih je već bio podigao izvesni user mManuela. Nismo imali ništa protiv (baš suprotno, pošto su imali po par stotina hiljada pregleda), nego su to bili snimci s TV-a sa skrljanim kvalitetom, pa smo bili u fazonu da omogućimo i slušanje sa koliko-toliko prihvatljivim zvukom.
Pre dve godine mi već pomenuti KVZ blokira tri spota (Paranoja, Boli me kita i Jin i jang), jer su počeli da postavljaju Komunina izdanja na KomunaOfficial kanal i blokiraju sve što ima veze s Komunom na privatnim kanalima. Srećom sam poznavao čoveka koji je povezan s KVZ-om i uspeo da ga ubedim da me stave na „belu listu”, tj. da mi odblokiraju privatni kanal.
E sad, na KomunaOfficial sajtu, koji podleže monetizaciji, okačen je (u audio formi) ceo drugi album Familije, ama su sva polja koja se tiču autorstva ostavljena prazna, a nisam primetio ni da SOKOJ u svojim isplatama pominje YT kao jedan od izvora tantijema. Tako da je ono što je @Ogi napisao samo delimično tačno:
To nikako nije u koliziji sa njegovim AUTORSKIM pravima, odnosno niko mu ne spori autorstvo. Objavljivanjem pesme (ili pesama) je izdavaču (proizvođaču fonograma) PRENEO (PREDAO) pravo na eksploataciju SNIMKA pesme/pesama.
Elem, niko ti ne spori autorstvo, ali se niko baš ni ne trudi da ga pomene, a kamoli da ga prevede u sistem isplate naknade za njegovo korišćenje :)
Pozdrav,
Vasa
@awacs:
Izostavljanje informacija o autorima je druga priča i ide "na duÅ¡u" uploader-u.
Mislim da smo u nekoj diskusiji ovde pominjali status "činjenja dostupnim javnosti putem YT-a" i udela takvog "emitovanja" u raspodeli SOKOJ-a - radi se na pronalaženju modela (bez da branim ikoga), ama ni uređenija i iskusnija druÅ¡tva ne mogu da tu raspodelu učine "pravednom".
awacs
03-04-2016, 08:03 PM
radi se na pronalaženju modela (bez da branim ikoga), ama ni uređenija i iskusnija druÅ¡tva ne mogu da tu raspodelu učine "pravednom".
Ma i ja ovo piÅ¡em bez da koga preterano napadam (a joÅ¡ manje da bih se vajkao), nego mi je interesantno Å¡to je to pronalaženje modela toliko komplikovano. Mislim, Å¡to se tiče praćenja broja emitovanja YT je nemerljivo transparentniji od radija i televizije. Autorski, izvođački i producentski procenti se znaju. Ne kapiram Å¡ta je tu toliko komplikovano, javni medij ko medij. Malverzacija oko nabijanja gledanosti sigurno ima, ali ima ih i kad se radi o ostalim medijima. U suÅ¡tini, te pare i nisu spektakularne dok se ne dođe do milionskih pregleda. Ne govorim zbog para, niti mislim da je tu neko zakinut za nekakvo bogatstvo (ja ponajmanje), radi se o principu i vaćarenju od strane izdavača.
Ne pominjem SOKOJ kao (glavnog) krivca nego kao pokazatelj da je cela stvar joÅ¡ uvek u divljini. Monetizacija nije počela baÅ¡ od juče, niti se desila preko noći, a YT obaÅ¡ka nije od juče. Dakle, svi parametri su bili poznati bar pre dve godine. Da ne dužim, znam da znaÅ¡ Å¡ta hoću da kažem :)
Pozdrav,
Vasa
Ma i ja ovo piÅ¡em bez da koga preterano napadam (a joÅ¡ manje da bih se vajkao), nego mi je interesantno Å¡to je to pronalaženje modela toliko komplikovano. Mislim, Å¡to se tiče praćenja broja emitovanja YT je nemerljivo transparentniji od radija i televizije. Autorski, izvođački i producentski procenti se znaju. Ne kapiram Å¡ta je tu toliko komplikovano, javni medij ko medij. Malverzacija oko nabijanja gledanosti sigurno ima, ali ima ih i kad se radi o ostalim medijima. U suÅ¡tini, te pare i nisu spektakularne dok se ne dođe do milionskih pregleda. Ne govorim zbog para, niti mislim da je tu neko zakinut za nekakvo bogatstvo (ja ponajmanje), radi se o principu i vaćarenju od strane izdavača.
Ne pominjem SOKOJ kao (glavnog) krivca nego kao pokazatelj da je cela stvar joÅ¡ uvek u divljini. Monetizacija nije počela baÅ¡ od juče, niti se desila preko noći, a YT obaÅ¡ka nije od juče. Dakle, svi parametri su bili poznati bar pre dve godine. Da ne dužim, znam da znaÅ¡ Å¡ta hoću da kažem :)
Pozdrav,
Vasa
Potpuno razumem o čemu govoriÅ¡, međutim naÅ¡ sistem ne poznaje producentska prava (u formi kakva je kod Amera).
Probaj ovako - kako da se razdele pare kod muzičkih videa? Ok, imamo kompozitora, tekstopisca i aranžera, svirače... - naÅ¡a branÅ¡a. Onda, imamo reditelja, "scenaristu" i montažera, svetladžije... - video ekipa. A onda imamo "producenta" koji je sve to platio, a ujedno je glavni izvođač. Imamo izdavača koji je ugovorom oteo pravo na eksploataciju snimka (jer to pravdaju "ulaganjem" u marketing, odnosno reklamiranje izdanja).
Ko koliko procenata od monetizacije treba da dobije, odnosno ko je najzaslužniji za ostvareni broj pregleda (količinu zarađenih Google para)?
Da kompozitor nije napisao BAÅ* TU pesmu, ne bi bilo tih pregleda? Da tekstopisac nije napisao BAÅ* TAJ tekst, pesma bi bila bezveze i ne bi bila tako popularna? Da nije dobro slikana - džabe vam i tekst i pesma? Da nije "????" izdanje, vraga bi je tražili po YT-u? Da je neko drugi pevao, ne bi to takva hitčina bila?
To je osnovna glavolomka oko implementacije YT pregleda u raspodelu...
awacs
03-04-2016, 09:05 PM
Da, ali zar sve to Å¡to si nabrojao ne važi i za televiziju? Isti je udeo svih tih aktera i u slučaju emitovanja spota na Pink Musicu ili gde god, zar ne? Jesam omatorio i mozak mi se sigurno usporio, ali ne vidim po čemu bi sad trebalo tražiti nekakav novi model raspodele za iste učesnike u nekom snimku.
Pozdrav,
Vasa
Strana firma posluje sa domaćim udruženjima, odnosno agencijama za naplatu i raspodelu... kurcšlus u startu.
Ne može baš da se poredi, jer udruženja (SOKOJ, PI, ne-znam-kako-se-zove-pandan-u-video-industriji...) imaju "fiksne" korisničke ugovore sa televizijama.
Sa Guglom treba da se deli zarada - veća gledanost znači veću zaradu od plasmana reklama. Teško se definiše (kod nas) KO je ZAPRAVO vlasnik content-a (snimka postavljenog na njihov servis) - pevač, koji je u 98% slučajeva sve platio, ili izdavač koji je to ugovorom preuzeo. Samim tim, vlasnik je odgovoran za raspodelu zarade koja iz toga proistekne.
Kažem ti - ni Nemci, ni Francuzi nisu uspeli da implementiraju to kako treba. Velika bi vajda bila da makar ima od koga da se prepiše rešenje...
awacs
03-04-2016, 09:41 PM
Aha, to je sad malko jasnije. Nije da razumem, ali sad bar znam šta mi nije jasno. Hvala.
Pozdrav,
Vasa
obicni user
04-04-2016, 11:26 AM
Ko koliko procenata od monetizacije treba da dobije, odnosno ko je najzaslužniji za ostvareni broj pregleda (količinu zarađenih Google para)?
Da kompozitor nije napisao BAÅ* TU pesmu, ne bi bilo tih pregleda? Da tekstopisac nije napisao BAÅ* TAJ tekst, pesma bi bila bezveze i ne bi bila tako popularna? Da nije dobro slikana - džabe vam i tekst i pesma? Da nije "????" izdanje, vraga bi je tražili po YT-u? Da je neko drugi pevao, ne bi to takva hitčina bila?
To je osnovna glavolomka oko implementacije YT pregleda u raspodelu...
Nije li upravo to nacin rijesavanja svih tih dionica. Umjesto natezanja kome koliko, nađe se ekipa i dijeli na puno manje dijelova. Tim vise sto je malo onih koji ulaze u neki pokusni biz sa razrađenom strategijom i problematikom. Konkretno sklepao sam pjesmu, aktualni hit, nasao lovu i snimio, e pa red je da se pocastim cd-om. Tek da ego zadovoljim. I sve pet. No ono sto stoji iza toga, svi zanemaruju. Davne 90i neke snimili smo album. Platili svojim novcem, platili izradu kovera, platili tisak medija, pripremu...sve.. Da bi za tjedan- dva otisli po te medije, na coveru stoji producentska kuca i kao producent njezin vlasnik. Ni dandanas nismo dobili orginalne snimke. A nitko nije vidio sitna slova na banalnom, kao ugovoru ..
awacs
04-04-2016, 03:52 PM
Nije li upravo to nacin rijesavanja svih tih dionica. Umjesto natezanja kome koliko, nađe se ekipa i dijeli na puno manje dijelova. Tim vise sto je malo onih koji ulaze u neki pokusni biz sa razrađenom strategijom i problematikom. Konkretno sklepao sam pjesmu, aktualni hit, nasao lovu i snimio, e pa red je da se pocastim cd-om. Tek da ego zadovoljim. I sve pet. No ono sto stoji iza toga, svi zanemaruju. Davne 90i neke snimili smo album. Platili svojim novcem, platili izradu kovera, platili tisak medija, pripremu...sve.. Da bi za tjedan- dva otisli po te medije, na coveru stoji producentska kuca i kao producent njezin vlasnik. Ni dandanas nismo dobili orginalne snimke. A nitko nije vidio sitna slova na banalnom, kao ugovoru ..
Odustani od razmišljanja dok je vreme, ili se pripremi da ti mozak nabubri od razumevanja :)
Lično sam se umorio od toga da svako malo slušam kako je udeo Googla ili nekog spoljnjeg faktora u raspodeli kamen spoticanja, iako imamo (za naše prostore novo) ludilo koje se zove pablišer (= onaj koji zastupa autora kompozicije, a ne snimka), jer se otad više ne zna ko i s kolikim udelom zapravo raspolaže autorskim delom. Koliko sam shvatio, nekadašnji izdavači su po inerciji postali pablišeri (osim ako se ti sȃm ne setiš pa preneseš pablišerska prava na sebe, što ti naravno niko ne kaže jer nije lud da se odrekne svog dodatnog procenta). Ako nisi uradio ono što piše u zagradi u prethodnoj rečenici, ti kao @obični_user nemaš pravo da radiš išta sa svojom pesmom dok ti to ne dozvoli taj... pablišer.
E, tek posle kapiranja cele ove ujdurme ima smisla pričati o Guglu i njegovom učešću u promociji neke pesme, ali to je ionako najmanji problem. Neka Gugl uzme onaj deo kolača od reklama koji traži, pa neka i KVZ uzme svoj reket. Kakve to ima veze sa internom raspodelom onoga što posle svih reketa preostane, a u okviru zakonodavstva koje važi u nekoj konkretnoj državi? Neće valjda Gugl direktno da uplaćuje kintu kompozitoru, vlasniku studija, bubnjaru i snimatelju spota? I obaška pablišeru, naravno :) Postoji nekakva hijerarhija, majku joj staru. Ne razumem zašto se u ovim našim zemljicama ta hijerarhija tako sporo organizuje. Sa Guglom ćemo lako, on će ionako da uzme koliko mu se hoće. O Francuzima i Nemcima u principu i ne razmišljam.
Šibicarenje je prva reč koja mi pada na pamet kad se pomene raspodela dobiti od bilo čega u ovim našim novodemokratskim društvima.
Pozdrav,
Vasa
obicni user
04-04-2016, 04:30 PM
Ne razmisljam l tome. Tek navodim stari primjer dok nije bilo ni gugla ni yubita. Moderno doba nista nije izmjenilo...ili mozda je..na gore. Danas ionako ako i nesto napravim to radim za svoju dusu a ne zaradu...pa gledam da sto jeftinije prođem.
awacs
04-04-2016, 06:05 PM
Ne razmisljam l tome. Tek navodim stari primjer dok nije bilo ni gugla ni yubita. Moderno doba nista nije izmjenilo...ili mozda je..na gore. Danas ionako ako i nesto napravim to radim za svoju dusu a ne zaradu...pa gledam da sto jeftinije prođem.
Potpuno te razumem. Ja sam iz onog još starijeg doba, u kom si vlastita autorska prava od prodaje ploča i emitovanja u medijima naplaćivao od SOKOJ-a, ZAMP-a ili koga god već, a izvođačka prava si dobijao od izdavača koji je (pod uslovom da je platio snimanje) bio vlasnik snimka u kom si učestvovao. Moj ti je savet da što pre naučiš da se smeješ samom sebi ili da naoštriš očnjake. Vremena su se promenila.
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/L9EKqQWPjyo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Pozdrav,
Vasa
obicni user
05-04-2016, 08:15 AM
Ma nije mi problem smijati se sebi. Radim to par puta dnevno kad se pogledam u ogledalo. I sve je jasno, no ipak kad sad procitam sve to...ispada da platim projektanta, zidare i druge majstore, inga koji sve to nadzire, sve ih masno platim, a ako pozelim prodati kucu moram znaci lovu jos dijeliti s njima???. Kontam vece zvjerke kojima sponzori pjacaju sve a ovi se samo deru u majk.. I naravno tu su u pitanju poslovne nagodbe ...pa na koncu svi imaju neke procente. Ali jbte neki anonimus plati txt, skladatelja, aranzera, tonca, producenta ( koji je tu nerijetko samo kao figurakoja gleda da uzme lovu ) tisak cd-a i niz drugih stvari. I na koncu dobije dudu u usta. Ili ako sam kompletni autor i koriistim uslugu tonca koji će sve napraviti po mom..opet se poslije nađe masa koja ima udjela a ja najmane.. Jbs sustav.
alavuk
06-04-2016, 12:36 AM
@obicni_user resenje za tebe i mene i vecinu , www.bandcamp.com
alavuk
06-04-2016, 12:40 AM
mislim da je ovo pos'o sto se tice merlina i svega toga za sokoj ... ili sam greska?
@obicni_user resenje za tebe i mene i vecinu , www.bandcamp.com
Da li bi podelio s nama iskustva sa bandcampom?
alavuk
07-04-2016, 10:08 PM
pitajte slobodno ! mada je sve veoma jednostavno i veoma transparetno !
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.