View Full Version : ideja za plafonski difuzor
drugari.... imate li ideju za neki prost pre svega anti-flutter element... pozezljno DIY varijanta...... imam neke delove plafona u reziji koji se direktno gledaju sa podom i mali flutter na toj relaciji... na jednom delu sam radio skyline od stirodura i ok je skroz....e sad....malo mi je to velika akcija... pa ako ima nesto jednostavnije....
da li ima sta i od gotovih onih elemenata da polepim po plafonu, ali mi ne treba dodatna apsorbcija.... vise neki difuzni elementi koji ne moraju imati nisku donju granicnu freq
Rhino
20-03-2016, 10:04 PM
Ja vjerujem da bi ti oni 'gotovi' difuzori i pomogli oko toga ako nemas previse 'praznog' plafona.
A kako kazes da ti ne treba apsorbcija, onda vjerovatno nemas.
Inace, ja bi tu stavio cloudove sa vunom po nekoj zdravoj pameti. Jedino ako ti ne treba zivosti na pozicijama ispod. Moze vuna i 'plitki' difuzori na njima, ne mora skyline.
Jel ti ispod pozicija snimanja nekog instrumenta pa hvatas flutter u snimku ili ga samo cujes kad pljesnes dok setas po sobi? :)
Valjala bi fotka.
Samo se cuje na nekim mestima kad pljesnem rukom.....gore je lamperija iznad koje je puno vune i azmafina.....a na nekim mestima ima cloud apsorbera, od azmafona....ali je problem tamo gde se gledaju parket i plafon
Rhino
20-03-2016, 10:34 PM
Cek, cek...
Tebi je plafon spusteni plafon? Tj 'dzep' pun azmafona i vune izmedju?
da.. jako nabijen izmedju drvenog plafona i ploche
Rhino
21-03-2016, 01:31 AM
Pa ako vec imas dovoljno apsorbcije, mozes da napravis koji QRD difuzor na tim pozicijama. Ne bi trebalo ni 10% da se umoris naspram izrade skyline-a.
Tek sad kapiram da preferiras DIY, pogresno sam shvatio iz prvog posta da bi prije gotove proizvode..
Imas one kalkulatore, izaberes number of wells i polako :)
Pa ako vec imas dovoljno apsorbcije, mozes da napravis koji QRD difuzor na tim pozicijama. Ne bi trebalo ni 10% da se umoris naspram izrade skyline-a.
Tek sad kapiram da preferiras DIY, pogresno sam shvatio iz prvog posta da bi prije gotove proizvode..
Imas one kalkulatore, izaberes number of wells i polako :)
QRD sam vec radio u sobi za snimanje....ali nemam ideju za lagan QRD koji ce smeti da visi iznad glave :)
Rhino
21-03-2016, 08:55 PM
Hmm, ne znam koliku povrsinu zelis da pokrijes difuzorima ali kapiram da ti ne trebaju neki 'komplikovani'... Samim tim ni preteski valjda?
Ili da jednostavno lijepis auralex onda? Mada to vjerovatno ne ispane bas jeftino.
Takodje, nisam siguran sto bi tu napravile one Boggy-jeve letvice..
Nista cetvrto mi ne pada na pamet da nije apsorbcija i da nije improvizacija.
Hmm, ne znam koliku povrsinu zelis da pokrijes difuzorima ali kapiram da ti ne trebaju neki 'komplikovani'... Samim tim ni preteski valjda?
Ili da jednostavno lijepis auralex onda? Mada to vjerovatno ne ispane bas jeftino.
Takodje, nisam siguran sto bi tu napravile one Boggy-jeve letvice..
Nista cetvrto mi ne pada na pamet da nije apsorbcija i da nije improvizacija.
nisu velike povrsine..... mozda 6-8 m2..... da li neko ima iskustva sa onim RF acoustic ili slicnim kojih ima kod nas?
... ako trebas da eliminiras samo flutter onda imas na odabir nagnutu povrsinu - nagnuti "akusticki" reflektor za barem 7 stupnjeva, absorpcija za mid/ high, razliciti difuzori; policilindri ili komplikovanije strukturirane povrsine... ili 1D PRD ili QRD, 2D PRD ili QRD, binarni amplitudni 1D MLS - "Boggy-jeve" letve ili 2D MLS ala RPG BAD ili mjesano... ovisno sto se zeli dostici, koliko cega oko demfovanja/ mrtvijeg prostora ili od "primitivne" - proste difuzije ili kvalitetnije difuzije...
Arthur
27-04-2016, 02:36 AM
meni je visilo 2 x 60kg iznad glave, okačeno o roštilj, no issues ;)
Rhino
27-04-2016, 12:13 PM
Evo i meni visi. Jedino se bojim zemljotresa :D
Za difuzore kod pravljenja studia koristim drvo samba, koja je lagana, tvrda i odlicno se obradjuje te je dobro stabilna - ne krivi se.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.