Log in

View Full Version : Studio Soundgrounded

NLP
05-03-2016, 04:52 PM
Čovjek si je zamislio u veoma malom prostoru - betonskemu... svoj mali studio; kontrolna i snimaonica.

To je Matej Gobec Liabach live tonac pa još štošta drugih svejtskih referenca ima i zna ograničenja prostora.

Priča je opet o modularnome studiu, znači sve se može preseliti na drugu lokaciju i uz manje prilagodbe postaviti nov studio.

Dosta dobro smo ta ograničenja "iznulirali" i nastalo je odlično.
Projekat je vrijedan oko 20.000€ (sa mojom konzultacijom i izradu "na ključ".
http://www.soundgrounded.com/
https://www.facebook.com/Studio-Soundgrounded-247260712132053/

A za ljubitelje HW opreme nema šta nema... ima i stereo Fairchild:)

Evo slike govore više od hiljada rječi.

NLP
05-03-2016, 04:59 PM
Situacija "before":

NLP
05-03-2016, 05:42 PM
... demolition group :D

NLP
05-03-2016, 06:06 PM
... evo ide na bolje:)

NLP
05-03-2016, 06:08 PM
Custom akustička vrata

NLP
05-03-2016, 06:13 PM
... instalacije

NLP
05-03-2016, 06:20 PM
... do finiša

NLP
05-03-2016, 06:26 PM
... lepo sam im rekao da ručno bušenje neče biti lepo, imaju izkustva, izpadlo grozno ali njihov trošak...zato se je onda unajmio CNC laser... e kad me ne slušaju :)

... da i još fisheye objektiv prostor - kontrolna je oko samo 24m3!!! - 3,86m X 2,76m X 2,25 visine - sluašnje postavljeno obratno ne po dužini neggo po širini.

Rezultati...

BlasterMaster
05-03-2016, 06:47 PM
Vrlo lepo Nenade svaka cast! :shock:

...samo jedno pitanjce ovako inace nesto sto sam primetio,
kad pravis cloudove uglavnom stavljas sijalice u njih, pa pitam, kakva su tvoja iskustva po tom pitanju, jer ipak je to farbano drvo (ili mozda mdf,iverica) pa kako utice toplota na to drvo? kakvo je stanje unutra, jel ostavljas prostora da nema vune, i jel zastitis nekako taj "dzep" jer ipak tu ima prostora za prasinu da prodje? ipak te sijalice na duzi rad dosta greju, plus instalacija itd? zatim, da li stavljas ove popreko daske samo zbog sijalica kao kompenzacija, ili i to i da drze vunu? da li bi nekako moglo estetski da se izbegne da izlaze sijalice direktno iz spoljnog materijala, kao sto je slucaj na zapadu (a kontam da nisu samo led svetla) pa ako mozes prenesi tvoje misljenje konkretno za to. hvala unapred ;)

NLP
05-03-2016, 06:54 PM
I u takvom betonskom malenom betonskom "bunkeru" (gdje niske nemaju kamo da bježe) se mogu dostiči veoma solidni rezultati.

Poanta je dakako u principu akustičkog projetiranja.

To je bilo dokončano oko septembra 2013, do sada se napravilo dosta oko optimizacije materijala, bolji rezultati i nešto niže cene, te odstup od kvazi MyRoom principa... mada ko voli bilo koji akustički dizajn može izabere oko više nego 10 principa.

Naslednji projekat kojeg ču predstaviti je za drugog člana benda Laibach, disco u verziji Star Trek ili Tron budučnosti... neka bude maleni thrill do tada :wink:

NLP
05-03-2016, 07:22 PM
Hvala Blaster.

Pa može u ivericu, mdf, masivno drvo... ništa nije još zagorjelo.
Upotrebljavaju se obične plave "doze" ili rumene (ili kako se kaže, nije mi to prvi jezik) - http://www.elektrotrgovina.si/doze-za-votle-stene + nastavak - utičnica za svetiljku te dosta dobro absorbira toplinu mineralna vuna.

I ja sam pre par desetak godina to imao na umu.

Svaki malko boji električar, če ti slično reči.

Sad upotreblajvam LED svetiljke koje se griju nešto maje (kvalitetne ne dosta manje! ako nije kinesko i sve se rado kvari - kinesko mislim...) i još je manji rizik.

Samostojne svetiljke pa itekako nema nekog rizika.

Da ne prodje air borne djeliči kroz dozu je stvar kvalitetnog tapeciranja, ništa ekzotičkog.

Te "popreke daske" su 1D MLS diffsorberi, ništa drugo :)
slično kao zadnja sttjena gdje smo implementirali 2D MLS RPG like diffsorbere ali nabildovani...

Može se isntalirati obične svetiljke i bez te plastike dakako, imajo "spring" nogice, da se ne naslanja direktno na materijal... i to to je to.

Vrlo lepo Nenade svaka cast! :shock:

...samo jedno pitanjce ovako inace nesto sto sam primetio,
kad pravis cloudove uglavnom stavljas sijalice u njih, pa pitam, kakva su tvoja iskustva po tom pitanju, jer ipak je to farbano drvo (ili mozda mdf,iverica) pa kako utice toplota na to drvo? kakvo je stanje unutra, jel ostavljas prostora da nema vune, i jel zastitis nekako taj "dzep" jer ipak tu ima prostora za prasinu da prodje? ipak te sijalice na duzi rad dosta greju, plus instalacija itd? zatim, da li stavljas ove popreko daske samo zbog sijalica kao kompenzacija, ili i to i da drze vunu? da li bi nekako moglo estetski da se izbegne da izlaze sijalice direktno iz spoljnog materijala, kao sto je slucaj na zapadu (a kontam da nisu samo led svetla) pa ako mozes prenesi tvoje misljenje konkretno za to. hvala unapred ;)

BlasterMaster
06-03-2016, 12:14 AM
Te "popreke daske" su 1D MLS diffsorberi, ništa drugo :)
slično kao zadnja sttjena gdje smo implementirali 2D MLS RPG like diffsorbere ali nabildovani...

Može se isntalirati obične svetiljke i bez te plastike dakako, imajo "spring" nogice, da se ne naslanja direktno na materijal... i to to je to.

ne, nismo se razumeli, nisam mislio na 1D letvice-difuzore za povratak "zdravih"
nego na ove bas drvene daske siroke, na kojima su montirane sijalice (sada vec led diode)
znaci, kazes elektroinstalacione casice/doze sa nastavkom za sijalicu... do sada nisam vidjao nigde taj nastavak za te doze, vidjao sam samo one sa spring drzacem za knauf/drvo, nisam ni razmisljao da moze sa tim, uglavnom sam mislio da se pravi neka kutija, da odvoji zice od vune itd...
e sad reci mi, kako bi recimo kad bi pravio cloud bez dascica (recimo obican absorber) sa platnom, kako bi montirao sijalice i da li bi tad bilo moguce opasnosti za tkaninu od zagrevanja itd? a da ne budu samostojece? da li bi to bilo moguce, pitam iz radoznalosti jer planiram sam da izradjujem neke absorbere ali bi izbegao te daske u kojima su sijalice...

DaBear
06-03-2016, 09:29 AM
u Engleskoj se uvek prave make kutije u kojima je smestena sijalica. Studio ili stan / kuca. Preporucuje se po nekom zakonu za gradnju (mislim ne stavljaju svi, ali je pozeljno). U studijima svi stavljaju. Obicno je napravljena od isecenih tabli od gipsa (ne znam kako se kod nas to zove) ili od MDF-a. Evo yi par slika da vidis kako to igleda. Ista primena i na cloud-u..
Kutija se posle prekrije sa platnom (ako je studio) ili sa gipsanim plafonom (ako je stan / kuca) i isece se samo rupa za lampu...(ovo belo sto visi su ispravljaci za svetla)

NLP
06-03-2016, 11:17 AM
Jeste tako je, može i tako.
Ali medju mdf kutijica i iverka nema neke razlike oko zapaljenosti.
Imaju materijali istestiran stupanj gorljivosti, pa se preračuna i to je to, bar u EU, UK i USA...
Neki sve daju u alu foliju...
Ako baš hočeš biti 99% (nikad ne znaš... ako baš baksuzujemo) možeš da daš prevrele sijalice u izoliranu alu/ limenu kutiju i slično.
Pravila nema.

P.S.:
gips nije akustički gledano baš nešto, više nepoželjno... samo to.

BlasterMaster
06-03-2016, 07:06 PM
e hvala dabear bas sam na to mislio... nisam znao kako da objasnim...
kazem nikad nisam video te doze bas za sijalice, uglavnom se sve prodaju sa spring oprugom pa montiraj u gips ili u drvo itd...
cela ova prica sto pitam oko zapaljivosti itd, je zato sto sam planirao obicne sijalice, jer za razliku od led sijalica ove mozes da stavis na dimmer prekidac pa da doziras kolicinu svetla... dok kod led sijalica ne kazem da nije izvodljivo vec to bi me po sijalici mnooogo vise izaslo... a i sve te led sijalice ubodne/ugradne sto su kod nas oko 5-8 e (od 3,4,5W) svetle nekako smesno... jeste usteda struje ali trebam njih 10 bukvalno u 2kvadrata da bi osvetlio lepo prostor... da bi istu jacinu 3 sijalica u cloudu dobio trebam 10 led da stavim... ova ideja sa kutijama je otprilike nesto sto sam zamisljao...

NLP
08-03-2016, 09:35 PM
... pričekaj sljedeci projektm doktorat sa LED lampama i touchscreen RGBW RGB kontrolerom i povezanom tehnikom...