PDA

View Full Version : Gain staging ITB, pluginovi i regleri

tukoje
23-02-2016, 10:13 PM
Tražio sam po netu koji bi bio pogodan nivo signala u kanalu u softverskim dawovima i èesto se spominje -18dBFS. Pri tome ne mislim na usnimavanje nego kad veæ imate snimak ili vsti. Meðutim, neki kažu RMS a neki peak. S obzirom da se èesto spominje 0VU, pretpostavljam da æe pre biti RMS. Takoðe se govori i kako je na analognim miksetama 0 (ili kako se veæ oznaèava unity) oko -20dBFS, pa to treba uzimati, ali pretpostavljam da to nije peak veæ nešto približnije RMS-u u softveru.
Ako u prièu ulkljuèimo efekte, tu takoðe vlada mišljenje da ne treba prelaziti odreðeni nivo, recimo tih -18FS, ali pošto se kao argument èesto navodi emulacija analogije i VU, pre bih rekao da se gleda RMS. Najverovatnije je prièa šarolika sa razlièitim vst-ovima.
Zašto davim da li je RMS ili peak? Zbog èuvenog posta gde se navodi kako se sanja o niskom nivou a kada se probudi, tera se sve u crveno :) pa pretpostavljam da ne valja ni tokom produciranja, da ne kažem miksa, kad je sve veoma slabo.
Takoðe se u nekoj starijoj temi pisalo kako nije preporuèljivo koristiti fejdere u dawu, veæ je bolji recimo Sonalksis Free-G (zato što fejderi navodno degradiraju zvuk; ne mislim na onu prièu da se Free-G stavi kao prvi efekat za triming ili da regleri ostanu na 0 zbog finijeg podešavanja kasnije). Ne znam da li se to vremenom poboljšalo i da li tu ima znaèaj floating point. Recimo u Tracktionu 4 (džaba verziji) može da se bira 64 bit mod, ali ne znam da li to utièe na fejdere na kanalima ili samo na sumiranje u master.

Bockie
23-02-2016, 11:19 PM
Imaš problem sa aranžmanom, veruj...:wink:

NIelectroy
24-02-2016, 08:41 AM
Red is good, salim se imam ocd zbog clip lampice na tutorijalima kad zaklipuje klikcem na video da se ugasi lampica ali ona i dalje gori, ona i dalje gori bre!

...kao pluginovi bolje rade sa gain stageom pogotovo emulacije tu na -20, -18 dbfs a peak bi idealno bio na -10,

awacs
24-02-2016, 12:22 PM
Pa da, 0 VU≈-18 dBFS (@RMS). A PEAK gde se zatekne – zatekao se. Kod doboÅ¡a može da stigne i do -6dBFS, ali svakako neće preći nulu.

Å*to se tiče reglera, ne znam kako bi to virtuelni regleri degradirali zvuk. Dobro je držati ih oko nule iz drugog razloga. Naime, ako dođeÅ¡ u situaciju da moraÅ¡ reglerom da stiÅ¡aÅ¡ neki signal 12 dB da ne bi iÅ¡ao u crveno, to znači da si negde PRE reglera preterao sa nivoom. Tu ti status reglera dođe kao okvirni pokazatelj stanja u lancu plaginova. Takođe, zgodnije je raditi fine intervencije u regionu oko nule jer je prosto regler tu manje osetljiv (Å¡to je iskopirano iz fizičkog sveta), pa milimetar (ili piksel) pomaka ne čini toliku razliku kao oko -12 dB.

Pozdrav,

Vasa

tukoje
24-02-2016, 01:46 PM
Hvala svima. Da jasno mi je to o finoæi oko 0 zbog nelinearnosti.
Evo ga post:
inace, mali test koji moze svako da odradi

npr Ableton

- 2 identicna kanala u smislu isti loop na svakom
- na jednom spustiti gain za -8db(ili vise), a na drugom istu vrednost ali upotrebom Sonalksis FreeG(64bit double precision), ali da je fader od Abletona na 0db
- obrnuti fazu na jednom kanalu
- otvoriti dva nova kanala pa routing svaki od prethodnih u ta dva respektivno
- odraditi promenu gain-a na jednom sa Ableton faderom, a na drugom sa FreeG-om

razlika je cujna

zasto?

zbog internog ne-ditheringa koju vecina DAWs sprovodi (Pro Tools ima mixer dither opciju btw)

svaka promena gain-a dovodi do tzv truncation distortion i rounding errors koja trazi dithering koji se ne sprovodi interno, a ta se distorzija akumulira kroz kanale prilikom promene gain-a

poprilican problem u vecini DAWs

P.S. Proèitao u nekom PDF-u da ako nema plugova ne smeta ni ako kanali idu mnogo preko 0. Ako se na kraju spusti master, neæe biti problema. Èak i da neki efekti obraðuju signal daleko iznad 0. Naravno, iz praktiènih razloga ovo verovatno niko ne radi.

awacs
24-02-2016, 02:00 PM
P.S. Proèitao u nekom PDF-u da ako nema plugova ne smeta ni ako kanali idu mnogo preko 0.

Provereno u praksi. Evo test projekta za Cubendo i Reaper, koji sam već kačio: https://app.box.com/s/utvfyidchegvldq00ysr. Problem sa divljim gainstagingom može da nastane kod pluginova koji su pravljeni kao emulacije hardverskih sprava, pa samim tim simuliraju i njihovo ponašanje u slučaju prezasićenja. Opet, niko ne kaže da i ti pluginovi ne smeju da se zloupotrebljavaju. To je već stvar umetničke odluke :)

Pozdrav,

Vasa

super011
27-03-2016, 07:22 PM
ovo je dosta detaljno i logicno objasnjenje itb gain staging-a...

https://www.youtube.com/watch?v=B-Qm6NFIY2E