PDA

View Full Version : Rod Stewart - novi album - sve ITB - kucni snimak

DaBear
24-01-2016, 09:36 AM
Super clanak / intervju u novom SOS magazinu o snimanju zadnjeg albuma Rod Stewarta (Another Country). Akusticni instrumeti, gitare, violine, folk / skotski pop fazon.
Bubanj su live loopovi (Drums on Demand) + triggeri (Addictive Drums). Klaviri, sintovi i SVI gudaci su soft synths.
JEDINI preamp za SVE instrumente i vokale je bio Apollo Twin (!). Par njegovih mikrofona + par rentiranih. Snimano u Rodovoj kuci (dnevna soba) na laptop (Mac + Logic). Mixano ITB na Tannoy 601A i Hafler TRM6 (koje posedujem) zvucnicima. Prosek broj kanala po pesmi oko 50.
Glavni plugin za vokal bio CLA Vocals (!) & Waves de-esser..
Itd itd..
Naravno, super muzicari su svirali gitare bas i violine, dobri aranzmani,itd, itd...lik koji je snimao i miksao, je co-write sve pesme, producirao i sve klavijature odradio.
Opusteno...kucni snimak, opustena atmosfera, ljudi znaju sta rade, i naravno lik (Rod Stewart) zna da peva i ima do jaja glas :D:D

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/L1uMA120Mhk?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

BlasterMaster
24-01-2016, 05:19 PM
a ironicno, spot na terasi capitol recordsa, unutra sve moguce hi end audio dzidza-midze :D

Tomo M
24-01-2016, 07:06 PM
Čuje se ta ITB separacija, hladno do bola, odličan primjer ne primjerene pjesme za itb...... :D

DaBear
24-01-2016, 10:04 PM
Čuje se ta ITB separacija, hladno do bola, odličan primjer ne primjerene pjesme za itb......

da..smrz'o sam se od hladnoce snimka... a tek ove "separacija".. Gde tacno cujes tu "separaciju" da vidim bas...?

Bockie
24-01-2016, 10:24 PM
Hehe, vidim Tomo M-ov sarkazam ...

Ne mogu da se otmem utisku da bubanj zvuči kao...%$#&%
Da je isti u "drugom planu"...
Da je vokal "ispred i na mišiće" u matrici, poslušao sam i druge numere...

Da ni sekunde to ne dovodim u pitanje da li je kod kuće ili u svemiru snimljeno! Snimak je tehnički odličan, nema tu zbora...!

Ali da potpuno sve zvuči u skladu sa potrebama današnjice...

Dakle, čovek je legenda, sve svira, nema ni greške ni duše!
Zapravo, šteta što vreme u kom živimo nije obezbedilo da ovakvi
mega kreativni ljudi ne moraju da "trbuhom za kruhom" i dalje rade i proizvode štetu sjajnoj biografiji udvarajući se imbecilima....

Tako mislim, oprostite...

Sve kako treba!

:thumbsup:

fosnex
25-01-2016, 12:15 AM
Čuje se ta ITB separacija, hladno do bola, odličan primjer ne primjerene pjesme za itb...... :D

Mislis fali malo analogije da ga utopli u matricu?,Jbg analogija je keva..
Jbg zajebo se,vjereujem kad je cuo snimak na youtube da je rekao sebi "pu… kako ovo ne propustih kroz neki neve..,pa makar i uad-ov ,samo da mi ova separacija ne zvuci ovako gadno digitalno i da ovi visoki od cla na glasu nestanu"

Jbg grijese i stari ljudi!
:(

DaBear
25-01-2016, 10:21 AM
Hehe, vidim Tomo M-ov sarkazam ...

Ne mogu da se otmem utisku da bubanj zvuči kao...%$#&%
Da je isti u "drugom planu"...
Da je vokal "ispred i na mišiće" u matrici, poslušao sam i druge numere...

Da ni sekunde to ne dovodim u pitanje da li je kod kuće ili u svemiru snimljeno! Snimak je tehnički odličan, nema tu zbora...!

Ali da potpuno sve zvuči u skladu sa potrebama današnjice...

Dakle, čovek je legenda, sve svira, nema ni greške ni duše!
Zapravo, šteta što vreme u kom živimo nije obezbedilo da ovakvi
mega kreativni ljudi ne moraju da "trbuhom za kruhom" i dalje rade i proizvode štetu sjajnoj biografiji udvarajući se imbecilima....

Tako mislim, oprostite...

Sve kako treba!

:thumbsup:

Sve je to stvar progresa / napretka u tehnologiji / promenama u ponasanju ( i starenju) publike itd.
Ali treba obratiti paznju na par stvari:

- Troskovi snimanja mega zvezde kao sto je Rod Stewart - Lik prica da se Rod odusevio kad je video sta moze da se uradi u kucnim uslovima. Nema vise astronomskih troskova za studio (koji se u nedogled odbijaju od tantijema od prodaje ploca i CD i mp3); Radilo se u opustenoj atmosferi - ogromna dnevna soba, veliki TV, gledao se fudbal svaki dan, itd.

- Rod Stewart treba novi materijal. Ne moze do kraja zivota da peva stare pesme. Sa serijom albuma American Classics (Jazz / Sinatra i ostali materijal) je pokidao. Do jaja mu je leglo, jesu obrade ALI je pokidao.. Sad malo na drugu stranu. Ne moze vise da peva rock (jer je deda) a i njegova publike su babe i dede i domacice u 40-im... nije nikakva "cool" publika. Ali kakva takva je - on i dalje puni velike dvorane. nema on sta da se dodvorava publici.

- Njegovu publiku UOPSTE ne zanima analog / ITB scenario. Zanima ih melodija, tekst i njegov (do jaja) glas. Zato je uvek "in your face".
Inace, sav radio materijal se tako miksa na zapadu - vokal je 80% pesme i mora da izlazi na svemu.

- Ako novi materijal moze da se izbaci u "domacoj radinosti" za ne mnogo para - svi su srecni. Od disko kuce, do njega (pre ce videti neke pare nazad) pa sve do publike - Eto nove ploce! A od necega mora da se zivi. Album = novi materijal = turneja = neke pare se obrcu!

- E sad da li ima dusu? Njima sigurno ima, ljudi ne fushere. Nije dotle doslo. To sto su sad ljuti profesionalci i mogu da odrade veliki posao (album da napisu i snime) za malo vremena, to ne znaci da su tezgarosi "trbuhom za kruhom".
Nama koji ga pamtimo po albumima iz 70-ih i 80-ih, moze da zasmeta. Ali mi nismo ti koji kupuju njegovu muziku.

necemo sad da kritikujemo (pljujemo) sve..:)

Jan
25-01-2016, 12:42 PM
Inace, sav radio materijal se tako miksa na zapadu - vokal je 80% pesme i mora da izlazi na svemu.

Mala digresija, ja stalno vodim rat sa ljudima za koje radim... Vokalista uvek hoce vokal jace, a producenti/aranzeri oce da im se cuje svaki detalj a vokal samo da se nazre, i od tuda rat, nikako ne mogu da objasnim jednima da treba i malo muzike da se cuje a drugima da je vokal najbitniji.

Koliko to ide u boles' jedan moj drugar (aranzer, producent koji voli da potapa vokale) mi je jednom poslao neku stvar i rekao "Poslusaj koliko je vokal lepo smiksan, tih, sitan" :D ...

Naravno ne treba preterivati, ali u ovoj Rodovoj pesmi vokal jeste glasan, ali ne i preglasan, za danasnje standarde rekao bih da je tu negde, s obzirom da je glavna zvezda on, da ljudi slusaju te pesme zbog njega ok je, zakljucak cuo sam i glasnije vokale...

DaBear
25-01-2016, 10:40 PM
Sad sam bas preslusao na (dobrim) sluskama. Vokal nije prejak, bas je taman. I sve ostalo se bas dobro cuje, od violina i bendza, do basa... bubanj jeste ispod, ALI je totalno nebitan za pesmu i ima ga bas koliko treba.
Pesma je za "nedeljno popodne" za debele domacice ALI prica je bila o ITB snimanju kod kuce...

@Jan - to sto se boris sa "producentima" - stara nasa boljka...samo sto takvi miksevi ne bi prosli preko. Ako nesto ne volim, to je kad je vokal pokriven. Imam ovde ortaka iz Zagreba, radi album vec 4-5 godina (!?) jedne iste pesme presvirava i pre-aranzira-va (?) i vokala nigde nema..On svira sve (gitare, bas , bubanj i peva + snima, miksa i producira) ALI vaznije su mu gitare od pevanja (????) Balkanski mentalitet:D

Jan
25-01-2016, 10:52 PM
@Jan - to sto se boris sa "producentima" - stara nasa boljka...samo sto takvi miksevi ne bi prosli preko. Ako nesto ne volim, to je kad je vokal pokriven. Imam ovde ortaka iz Zagreba, radi album vec 4-5 godina (!?) jedne iste pesme presvirava i pre-aranzira-va (?) i vokala nigde nema..On svira sve (gitare, bas , bubanj i peva + snima, miksa i producira) ALI vaznije su mu gitare od pevanja (????) Balkanski mentalitet:D

Pa da, zato sto ga ego tera da mu se sve cuje glasno ...

A sto tice toga da je ovaj album miksan ITB, eh, odavno je prestalo da me zanima da li je ITB ili OTB... I s obzirom da se skoro nikad ne desi da ne moram da nesto ispravim, recall u mom slucaju ne bi dolazio u obzir...

Skupi i kvalitetni mikrofoni (ovo smatram najbitnijim vise razlicitih) , preampi, outboard, odnosno jednom reciju front end, naravno da, ali recall miksa (zbog kako se klijentima prdne) ne, jer ne bih mogao da im objasnim da recall moraju da plate extra i zavrsavao bi sa ljudima na ratnoj nozi, ovako ITB i milina... Mozda kasnije u zivotu dodati neki summing box za karakter, bez ikakvog prckanja sa nivoima i panovima (npr Burl Vancouver) sto prostije moguce, mada nakon slusanja par (dobro odradjenih) testova sumiranja po netu siguran sam da mi ne treba jos tih 6-7k evra troska (za konverziju i sumu)...

Bockie
26-01-2016, 12:55 AM
Sad sam bas preslusao na (dobrim) sluskama. Vokal nije prejak, bas je taman. I sve ostalo se bas dobro cuje, od violina i bendza, do basa... bubanj jeste ispod, ALI je totalno nebitan za pesmu i ima ga bas koliko treba.
Pesma je za "nedeljno popodne" za debele domacice ALI prica je bila o ITB snimanju kod kuce...

Ako je to "taman" - glasnih vokala ni nema.

Pa ni na "Calling Elvis" bubanj nije bitan...a tekst je za "debele domaćice"...al ja slušam zbog bubanj...bre...:D

Nema nebitnih delova...ima nebitne publike...!

Slažem se sa Janom za mikrafone...!

DaBear
26-01-2016, 07:14 AM
Ako je to "taman" - glasnih vokala ni nema.

Pa ni na "Calling Elvis" bubanj nije bitan...a tekst je za "debele domaćice"...al ja slušam zbog bubanj...bre...:D

Nema nebitnih delova...ima nebitne publike...!

Slažem se sa Janom za mikrafone...!

U ovoj (folk) muzici bubanj nije bitan...kad su je stvarali, kao zanr (po Irskim kafanama) bubanj je bio neku sto, sank ili bure u koje su udarali cisto da drze ritam !:D

kokakolije
26-01-2016, 09:22 AM

Ne razumijem zasto je ukopavanje vokala "balkanski mentalitet"???
Sto znaci da barem 1/3 svjetske scene dalazi sa Balkana!?

A upravo na tom glupom balkanu nema kvalitetnog mixa nego svaki vokal (ili nesto slicno) strsi debelo ispred svega.

Skuliraj se malo kolega i nemoj bas s visoka kenjati po ukusu pojedinca svrstavajuci ga u "balkanski mentalitet".

awacs
26-01-2016, 11:04 AM
Nije balkanski, to je bubnjarski mentalitet :wink:

Ne želim da poverujem kako neko zaista misli da onaj ko je ovo smiksao nije umeo da pojača bubanj i stiša glas. Ili da je ekipa htela da uštedi pare pa je zato radila u sobi, a ne u studiju.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Jedino što zameram ovom izdanju je to što je toliko bezočno zgaženo limiterom.

Tomo M
26-01-2016, 12:44 PM
Ja san bija malo sarkastičan, inaće se slažem s awacs, sve je kul osim šta je prepucano u masteringu.

daj bože da svaki moj itb zvuči ovako :D

awacs
26-01-2016, 12:50 PM
Ja san bija malo sarkastičan, inaće se slažem s awacs, sve je kul osim šta je prepucano u masteringu.

daj bože da svaki moj itb zvuči ovako :D

Mislim da nam je to (skoro) svima bilo jasno :) :thumbsup:

Što se tiče prepucavanja u masteringu, može se donekle opravdati namenom izdanja. Niti je ovo muzika koja se sluša sedeći u sweet spotu između zvučnika, niti je planirana za glasno slušanje, naprotiv. Ovo je za slušanje na 5-10W snage, i na toj snazi savršeno funkcioniše.

Pozdrav,

Vasa

awacs
26-01-2016, 01:12 PM
Uzgred, jako mi se sviđaju planovi/prostori na celom albumu. Reverbi su korišćeni u funkciji razdvajanja planova, a ne da bi se čuli sami po sebi. Da mi je neko poslao ovo da miksam, isto bih smiksao. Mislim – na isti način, ne podjednako dobro :)

I da – ultrafunkcionalni aranžmani :thumbsup:

Pozdrav,

Vasa

DaBear
26-01-2016, 07:58 PM
Sve si odlicno primetio... malo studioznog slusanja i moze mnogo toga da se cuje / nauci i primeni. Na svemu moze nesto da se nauci, ako se hoce.

@kokakolije - opusteno brate... kod nas su ekstremi. Ili je pevanje mnogo tiho (ako sef grupe / producent svira nesto) ili prejako (ako je pevac glavni ili placa studio). Pa kad stave debeli EQ i reverb...ijao!
Ovi kad urade da je vokal "kao jak" opet se sve jasno cuje..znaci jako - a - nije. Kapiras?

kokakolije
27-01-2016, 03:55 PM
Sve si odlicno primetio... malo studioznog slusanja i moze mnogo toga da se cuje / nauci i primeni. Na svemu moze nesto da se nauci, ako se hoce.

@kokakolije - opusteno brate... kod nas su ekstremi. Ili je pevanje mnogo tiho (ako sef grupe / producent svira nesto) ili prejako (ako je pevac glavni ili placa studio). Pa kad stave debeli EQ i reverb...ijao!
Ovi kad urade da je vokal "kao jak" opet se sve jasno cuje..znaci jako - a - nije. Kapiras?

Sve 5...iako mi je i ovdje uzasno preglasan tj. prenaglasen vokal...neravnomjerno naspram ostalog mixa.
Kao da je stavljen vokal na matricu...

kVu
28-01-2016, 09:17 AM
Meni ovo super zvuci, pravi radio mix :) Sve na mestu i kako treba. Slazem se i da je limiting mogao malo "lakse" mada opet mislim da je i tu donesena ispravna odluka. Moglo je ovde i jos napucanije pa bih rekao da je na kraju ipak napravljen kompromis.